Sverige er for alvor ved at indhente lande som Danmark og Tyskland, når det kommer til gin. I den nye bog “Svensk Gin – Drinkar, destillerier och drömmare” beskriver hovedforfatter Jens Josefsson, hvordan det myldrer frem med nye ginproducenter i Sverige i disse år.

 

I Danmark har vi længe nydt godt af danske ginproducenter, der går op i destillationshåndværket, og hele tiden skubber til udviklingen af egne produkter og den samlede danske ginscene. Det var producenter som Nordisk Brænderi, Njord Gin, Copenhagen Distillery og Radius Distillery, der i årene 2014-2016 kastede sig ud i destillation og for alvor gjorde dansk gin interessant.

Noget anderledes er det gået i Sverige, der— ligesom Norge, Island og Finland— har været hæmmet af et marked præget af statsmonopoler på både spiritusproduktion og spiritussalg. Det har forsinket hele udviklingen af den moderne, svenske ginscene, i hvert fald i forhold til mange andre europæiske lande. Men de seneste par år er det gået virkelig stærkt for den svenske ginscene, hvis man spørger forfatteren bag bogen “Svensk Gin – Drinkar, destillerier och drömmare”, Jens Josefsson:

“Frem for alt er der en stor stigning i antallet af producenter og i antallet af produkter. Svensk gin er også blevet endnu bedre og vinder endnu mere international succes. Alene i de seneste år har vi haft flere nye producenter, der har fået stor international succes.”

 

Vendepunktet kom i 2011

Selvom den svenske stat havde monopol på produktion og import af vin og spiritus gennem det statsejede selskab Vin & Sprit fra 1917 til Sveriges indtræden i EU i 1994, blev der produceret masser af gin i den 77 år lange periode. I “Svensk Gin – Drinkar, destillerier och drömmare” kan man læse, at den første verificerede svenske gin blev frigivet i 1933. Den havde det ret generiske navn Gin, og blev produceret i to varianter: En traditionel Dry Gin og en sød Old Tom. Der er dog ret langt fra Sveriges første gin til de mere moderne, svenske ginner, vi kan glæde os over i disse år. Ifølge Jens Josefsson blev 2011 vendepunktet for svensk gin:

“Hernö Gin blev grundlagt i 2011, og det var med Hernö, at Sverige blev verdensberømt. Inden da var der nogle spiritusproducenter, der også lavede gin, men Hernö er den første rene ginproducent i Sverige og dem, der virkelig satte svensk gin på verdenskortet.”

Hernö Gins store internationale succes blev en drivkraft for svensk gin. Nye producenter som Stockholm Bränneri og Bergslagens Destilleri og etablerede whiskydestillerier som Mackmyra, Box Whisky og Spirit of Hven frigav de efterfølgende år en lang række ginner. Kigger man hos Systembolaget, kan man i dag købe hele 177 forskellige svenske ginner fra i omegnen af 39 forskellige svenske ginproducenter. De fleste af disse nye ginner kom dog først på markedet efter 2017— med en del års forsinkelse fra vendepunktet med Hernö Gin i 2011.

 

Den svenske særpræg

Det store boom i antallet af svenske ginproducenter og ginner har gjort “den svenske gin” mere broget i udtrykket. Men den ekstraordinært citrusfriske og let blomstrede ginstil, som Hernö Gin introducerede med deres første produkt, Hernö Dry Gin, lever stadigvæk. En stil man bedst kan beskrive som at træde ind i en nordsvensk nåleskov på en frostklar vintermorgen.

“Svensk gin er blevet mere eksperimenterende. Før havde de fleste (ginner, red.) en ret typisk svensk stil. Nu bliver gin lavet i mange forskellige stilarter og med mange forskellige typer ingredienser,” fortæller Jens Josefsson og afrunder:

“Der kommer mere ny gin, der ikke følger den svenske stil, men stilen lever stadigvæk. Jeg vil beskrive den svenske ginstil som en ganske klassisk London Dry Gin, med en klar karakter af enebær, men ofte ret blød, moderne med tilsætning af friske noter af citrus, blomster eller urter.”

Så selvom den svenske ginscene har gennemgået en massiv udvikling på ganske få år, lever det svenske særpræg med den friske citrus og lette blomsternote i bedste velgående. Det er ret godt gået, og noget, som vi slet ikke kan prale af herhjemme i Danmark.

Læs meget mere om svensk gin og de mange nye svenske ginproducenter i bogen ‘Svensk Gin – Drinkar, destillerier och drömmare’, som er udgivet fra forlaget Charles Wood Publishing og kan købes hos en lang række forhandlere i Danmark og Sverige.