Prosecco er bedre end sit ry— i hvert fald hvis man holder sig til vinene højere oppe i hierarkiet, fra hjertelandet omkring Asolo og Conegliano Valdobbiadene. Vi er i Treviso-provinsen i den nordlige ende af Veneto, et naturskønt område med dramatisk rullende bakker for foden af Dolomitterne; og er grønt godt for øjnene, så er man visuelt i Edens Have her. Frodige vinmarker så langt øjet rækker, spættet med krat og skov og ind imellem små huse i venetiansk byggestil med rød tegl på tagene.
Det historiske hjerteområdes to knudepunkter, Conegliano og Valdobbiadene, ligger godt 40 kilometer fra hinanden, og mellem dem strækker sig et bælte af bølgende bakker fra øst mod vest, med masser af syd- og til dels øst- og vestvendte skråninger, smukt strøet til med snoede stenterrasser, som holder sammen på jorden i den regnvåde region. Landskabet og jordbunden er præget af gletsjermoræne, og mens bakkerne er ret bløde omkring Conegliano, strækker spidse toppe sig stejlere op i over 400 meters højde ved Valdobbiadene, hvor de også hviler på både sandsten og kalksten. Det er smukt og spændende terroir, og det smager igennem i vinene hos en lang række seriøse producenter, som tager den traditionelt simple og sødmefulde, skummende drik til nye højder, inklusivt knastørre tinder.
Populære Prosecco
Prosecco DOC produceres i stride strømme: Alene i 2023 kom over 618 millioner flasker på markedet— mere end den dobbelte mængde af Champagne— fra i alt 31.950 hektarer vinmarker i Veneto og Friuli-Venezia Giulia. Der er et enormt område, hvorfra hele 42% af produktionen eksporteres, og kvaliteten er mildest talt svingende. Til sammenligning står Conegliano Valdobbiadene DOCGs kun 15 kommuner for blot 92 millioner flasker fra godt 8.610 hektarer, med stor set samme andel eksport, til gengæld af højere og støt stigende kvalitet.
Langt det meste Prosecco fremstilles efter Martinotti metoden med anden gæring på såkaldte autoclave, store lukkede tryktanke, som indespærrer kulsyren som bobler i vinen— samme metode, som franskmændene kalder Charmat. Men en mindre del tilvirkes traditionelt også efter den klassiske metode, som vi kender fra f.eks. Champagne, med anden gæring på selve flasken og efterfølgende lagring og degorgering; og endnu mere traditionelt efter den gamle italienske metode, hvor vinen ganske enkelt gæres færdig på flasken, og gæren forbliver i vinen— kaldet sui lieviti, som det franske sur lie, men i folkemunde oftest blot col fondo, på bundfaldet. Væk fra alfarvej og uden for denominationen og det lokale konsortium laves de nok mest gennemførte eksemplarer, prøv f.eks. fra Ca’ dei Zago (Niche Vine) og eminent egenartede Costadilà (Pétillant).
Druen er gennemgående glera, en gammel sort, som tidligere ganske enkelt gik under navnet prosecco (et snørklet navneskifte, som fortjener udredning en anden gang); og som er tilpasset det forholdsvist kølige og ret så regnfulde lokale klima med op over 1.000 mm nedbør om året. Det er en syrerig og semiaromatisk sort, som med rette behandling charmerer med sit friske og forførende, ret blomstrede og frugtige duft- og smagsunivers. Træk, som bevares ved kølig tankgæring, let restsødme, lav alkohol og en oftest kort gærkontakt. Indimellem støder man også på de nu sjældne gamle sorter bianchetta, perera og verdiso.

Mens rå mængder Prosecco massefremstilles af druer fra de fladere, lavere områder, adskiller Conegliano Valdobbiadene sig ved mindre marker, ofte fordelt på flere producenter, hvoraf en lang række stadig er familieejede vinhuse. Vinmarkerne selv skiller sig også ud ved tættere rækker og højere opbinding for at holde klaserne væk fra den fugtige jord og skimmelsvamp— især den falske meldug, peronospora, plager området. Af samme grund vanskeliggøres økologisk dyrkning, som dog alligevel langsomt vinder indpas, sammen med biodynamikken (L’Antica Quercia er frontløberne) og en lang række bæredygtige tiltag. Samtidigt værnes der om traditionerne, og ved siden af moderne beskærings- og opbindingssystemer som den traditionsrige doppio capovolto og desuden den enkeltstrengede Sylvoz; som begge går godt i spænd med gleras behov og det udfordrende fugtige klima.
Bæredygtige bedrifter
Conegliano Valdobbiadene udmærket sig også for sit engagement i miljø og klima. Konsortiet indførte i 2011 en vinavlsprotokol, som foreskrev mere miljø- og klimavenlige landbrugspraksisser; herunder et stærkt reduceret forbrug af sprøjtegifte til fordel for mere skånsomme plantebeskyttelsesmidler. Fra og med 2019 indførtes et alment forbud mod brugen af glyphosat (Roundup) og alle andre systemiske herbicider, og i dag er Conegliano Valdobbiadene derfor antageligt det største område i Europa, der dyrkes helt fri for disse sprøjtegifte. Zero Nitrogen projektet søger sideløbende at sænke og helt udfase forbruget af kunstgødning. Eno-Bee projektet fra 2017 søger at øge bibestanden i og omkring vinmarkerne, også for at sikre en større biodiversitet i økosystemet. Endnu en indsats er LIFE-ATENA initiativet fra 2022, som søger at sænke drivhusgas-emissionerne (samt støjforureningen) i landbruget ved at implementere eldrevne maskiner til markarbejde, transport og forarbejdning. Agenturet CasaClima og flere andre aktører hjælper med omstillingen.
Omtrent 42% af det samlede areal er allerede certificeret bæredygtigt af SQNPI — Sistema di Qualità Nazionale Produzione Integrata — som forpligter på ovennævnte produktionsmetoder og andre miljø- og klimavenlige tiltag— såsom mere strøm fra vedvarende energikilder, kortere forsyningskæder, lettere flasker, genbrug af spildevand og andre biprodukter fra vinfremstillingen og lignende. Målet er at nå 100% certificering i 2029.
Rivende udvikling
Som Conegliano Valdobbiadene nok med rette regnes for Proseccos fineste terroir, tildeles den lille subzone Cartizze i Valdobbiadene traditionelt status som dette områdes ædleste oprindelse. De 107 hektarer i “den gyldne femkant” har siden 1969 haft særstatus. Her vokser en stor andel gamle stokke og gamle kloner; og historisk har vinene herfra udvist en særligt yppig frugt og fortrinsvist været vinificeret i de sødere kategorier; men som moderne kontrast kommer nogle af de mest mineralske og syrestyrede tørre vine i dag sammesteds fra.
Det rette ophav ophøjer, og det er den device, der ligger bag Conegliano Valdobbiadenes seneste og tiltagende fokus på de enkelte terroirs. Riva, flertal rive, betegner enkeltmarker, egentligt udelukkende skråninger, som ofte er opkaldt efter nærmeste bymæssige bebyggelse. Der er i dag anerkendt 43 af slagsen, og foruden den eksakte oprindelse gælder der desuden strammere regler for rive-vinene. Således skal udbytterne være lavere, druerne skal være høstet ved håndkraft— dog næsten en selvfølge på de stejle, snævre terrasser— og årgangsangivelse er obligatorisk.
Som tommelfingerregel er vinene fra omkring Conegliano de fyldigste og frugtigste grundet den lavere beliggenhed, mens friskheden og syrligheden stiger med højden i Valdobbiadene. Gode eksempler på første stil er Rive di Collalto og Rive di Ogliano; mens Rive di Guia og Rive di Santo Stefano hører til de mere stringente og mineralske.
Tørre tendenser
Alle indrømmer det, Proseccos angivelser af stil fra tør til sød giver ingen mening. Man måtte ellers formode, at den mest populære kategori “extra dry” betegnede særdeles tørre vine; men da var man narret, thi vinene er ret så sødmefulde, typisk med omtrent 15 gram restsukker. Heri ligger sikkert også kimen til Proseccos dårlige ry blandt såkaldt seriøse vinkendere— dens blide brus og dulmende sødme, der fra moden lime ofte bevæger sig i retning af sodavandsis som Astronaut og Champagnebrus. Velsmagende men måske vel folkeligt; men i den forbindelse kan det dog være værd at minde om, at også champagne tidligere var meget mere sødmefuld vin; og der var sukkeret endda tilsat som sødestof, mens det i moderne prosecco oftest er druernes egen restsødme, som er bevaret. I bedste fald understøtter den frugten og syren i en fine balanceakt; og når overdreven sødme ikke maskerer, kan terroiret træde tydeligt frem.
Gode producenter: Alberto Resera, L’Antica Quercia, Bellenda, Bisol 1542, Fratelli Bortolin, Fratelli Collavo, Divigna, Duca di Dolle, Marcello Lucchetta, Nino Franco, Mionetto, Perlage, Cantina Pizzolato, Rivaluce, Le Rughe, Santa Eurosia, Stramaret, La Tordera, Torre Zecchei, Valdellövo, La Vigna di Sarah
Stilarter (sødmegrader)
Extra Brut: 0-6 g/l
Brut: 0-12 g/l
Extra Dry: 12-17 g/l
Dry: 17-32 g/l
10 gode vine fra Conegliano Valdobbiadene
Alberto Resera Rive di Rolle Brut 2023
Importør ukendt
Strågul og lifligt duftende, akacie og magnolie, grønne æbler og pærer; luftig skum med moden citrus i smagen og fine hønoter. Restsødme: 11 g/l. Alk.: 11,5% 90
Stramaret Extra Brut 2023
Importør ukendt
Økologisk, ren og forfriskende med citron, lime, pærer og fennikel, rolige bobler, blød fylde og citrisk syre. Restsødme: 0 g/l Alk.: 11,5 % 90
Rivaluce Extra Brut 2023
Importør ukendt
Selektion fra Rive di San Pietro di Barbozza. Isnende kølig og knusende sprød, små bobler bruser op. Citrus, grønne druer, hvide blomster, anis, salt. Restsødme: 2 g/l. Alk.: 11,5% 91
Rivaluce Brut 2023
Importør ukendt
Dyb duft af mørk frugt. Moden frugt og mild sødme midt i sprød skum med et luftigt løft og frisk syre. Restsødme: 8 g/l. Alk.: 11,5% 90
Bellenda Così è Col Fondo
Hagelquist Vine | ukendt pris
Rolig perlage, sprød, saftig og frugtig, nærmest som en gammeldags pærecider. Gule æbler og pærer, grape tonic, mildt røgede og gærede noter, salt finish. Restsødme: 2 g/l. Alk.: 10,7% 90
Bellenda Radicale 2018
Hagelquist Vine | ukendt pris
Seriøs stil, seks års flaskelagring og ingen tilsatte sulfitter. Strågul og let sløret, fin perlage. Gule æbler, ananas, kumquat og friske hasselnødder. Luftig, blød, tør og salt. Restsødme: 0 g/l. Alk.: 11% 92
L’Antica Quercia Matiù Brut 2022
Importør ukendt
Biodynamisk elegance fra udvalgte parceller på Rive di Scomigo nær Conegliano. Livlig skum med stilfærdige bobler. Sommerblomster, moden citrus og eksotisk frugt, krydderurter og salt, syrlig strøm og mineralsk finish. Restsødme: 4 g/l. Alk.: 11,5% 92
L’Antica Quercia Ancestrale
Importør ukendt
Biodynamisk col fondo, naturvin af reneste slags. Sprødt skummende, med fine bobler, frisk syre, cideragtig tørhed og lette gærnoter til at balancere dens frodige frugt, gule æbler, carambole og ananaskirsebær. Restsødme: 0 g/l. Alk.: 11,5% 91
La Tordera OTreval Extra Brut 2023
Importør ukendt
Fra 60 år gamle stokke på Rive di Guia. Friskfrugtig duft med hvide blomster og bivoks. Luftig skum og pæne bobler, byder på alskens modne æbler undervejs, knastørt finish. Restsødme: 0 g/l. Alk.: 12% 90
La Tordera Cartizze Dry 2023
Importør ukendt
Fra en gammel mark i Cartizze. Stilfærdig skum med meget fine bobler og mild syre. Moden lime, syltet fersken og abrikos og en smule sukat, med blomstrede, røgede, krydrede noter. Restsødme: 19 gr/l. Alk.: 11,5 % 90