Solskin, sejlads, svømning og sindsro. Der er dømt friluftsliv og afslappet stemning omkring Balatonsøen i Ungarn, som er en af landets største turistattraktioner. Centraleuropas største sø ligger i naturskønne omgivelser, og samtidigt flyder der en lind strøm af især gode hvidvine fra vinmarkerne, der fra skråningerne smykker søens bredder. Seks vinområder omkranser søen, med et mangefold af sorter og den alsidige, læskende olaszrizling som den vigtigste spiller
En god times kørsel sydvest for hovedstaden Budapest ligger Balatonsøen lidt syd for byen Veszprém. En 77 km lang ferskvandssø, som især i sommerhalvåret er et tilløbsstykke for ungarske såvel som udenlandske turister med hang til landlig ro med vandreture, sejlsport og badning. Alt, hvad man kan forvente af en ferie ved vandet, inklusiv bordets glæder med friske fisk og god vin ved vandkanten. I folkemunde kaldes søen ligefrem ‘a magyar tenger’, det ungarske hav, da det stolte folk som bekendt savner adgang til rigtige have.
Det ungarske vinland
Ungarn (Magyarország) er en indlandsstat i det østlige Europa, altovervejende et lavlandsområde beliggende i det karpatiske bassin. Størstedelen udgøres af den pannoniske slette, et vidtstrakt steppeland, som vi populært kender som pustzaen, og som på ungarsk officielt hedder Alföld. Landet har tempereret fastlandsklima med kolde vintre og varme, solrige somre, som ofte tager teten for flest solskinstimer i Europa. Det rimer på vinavl, som praktiseres i store dele af landet, med hele 22 officelle vinområder og mere end 60.000 hektarer vinmarker.
Vinavlen i landet har en lang historie, som går tilbage til før romersk tid. Det ungarske ord for vin, bor, er et af ganske få blandt de europæiske sprog, som ikke er afledt af de græsk-latinske oinos og vinum (som selv menes at stamme fra det georgiske ghvino); så de gamle magyarer synes at have haft kendskab til vin fra før de slog sig ned på den pannoniske slette i 900-tallet og tilegnede sig de vinmarker, romerne havde efterladt der. I løbet af middelalderen finder vi de første skriftlige spor af den nutidige tradition, og allerede i renæssancen blev Ungarn berømt for især sine søde vine. Tokaj tager titlen som Ungarns mest kendte og anerkendte vinområde, historisk såvel som i dag. Her i landets nordøstligste del hersker de indfødte sorter furmint og hárslevelű på 5.723 hektarer og modner i efterårstågerne til perfektion. Herfra stammer den sagnomspundne, ædelsøde aszú, som ikke blot besynges i den ungarske nationalhymne men tillige har stået model for franske Sauternes. Unik og vidunderlig vin, når den rammer plet.
Eger er et andet af Ungarns historisk berømmede områder, beliggende lidt nordøst for Budapest, med 5.335 hektarer vinmarker dedikeret fortrinsvist til rødvinsdruer, der traditionelt blev blandet til den berygtede Egri Bikavér, ‘tyreblod fra Eger’. Den ægte tyreblod er strålende rød, fyldigt frugtig og ganske krydret, som skabt til oksekød og paprika. Læsere, der er lidt oppe i årene, vil måske kunne huske Okseblod og Præstetanker, to klassikere fra Irmas velmagtsdage, og det var netop ungarske vine på henholdsvis druerne kékfrankos og olaszrizling, inspireret af de klassiske vintyper.
Villány i det allersydligste Ungarn har historisk også været ophav til det berømte blend Bikavér. Beliggende lige nord for Kroatien er Villány et varmt og særdeles solbeskinnet bakkelandskab med 2.483 hektarer vinmarker, mestendels på løss og kalksten. Bordeaux blends har længe været Villánys internationale visitkort, men på det seneste har man især udmærket sig på ganske glimrende cabernet franc; og olaszrizling, kékfrankos og kadarka fås også herfra i flot kvalitet. Vil man smage den smidige men karakterfulde kadarka-drue i ren form og førsteklasses fortolkning, så ligger Szekszárd med 2.153 hektarer lidt nord for Villány og er efterhånden blevet kadarkas kvalitative højborg.
Lige så forfriskende og eksotiske de ungarske vine kan være, lige så afskrækkende og forvirrende kan deres navne virke på ikke ungarsk-talende. Konsonantklynger, omlyde, accenter og dobbeltaccenter gør både udtale og betydning vanskelige at gennemskue for uindviede. Men fat mod, man vænner sig til det, og dybere kendskab til vinene stimulerer interessen. Desuden er der en del overlap og ligheder med nabolandet Østrig, som Ungarn gennem århundreder også dannede par med i det habsburgske kejserrige. Så har man smag for østrigsk riesling, welschriesling, zweigelt og blaufränkisch, kan man med fordel bevæge sig østover og smage sig ind på traditionerne og udviklingen der. Gå f.eks. trygt om bord i Balaton, som på mange måder minder om østrigske Neusiedlersee, blot med et mere vulkansk terroir og vægten lagt på hvidvinene.
Balaton
Den 595 km2 store Balatonsø skaber et unikt mesoklima omkring sig. De mange solskinstimer sørger for varme og tørre dage; men temperaturen modereres i en vis grad af den store vandmasse, som desuden skaber fugtigere luft, så der er mildere forhold for vinstokkene, end der ellers ville have været. Endvidere reflekteres en stor mængde lys fra søen, som især kommer vinmarkerne på de tilstødende skråninger til gode. Det årlige antal solskinstimer rammer gennemsnitligt næsten 2.000. Landskabet er forholdsvist fladt med blide bakker, men især søens nordside er kronet af en række udslukte vulkankegler, der dramatisk rager op i det ellers så rolige landskab. Det skaber skråninger, en række forskellige ekspositioner og elevationer, som foruden variation i jordbundsforholdene (fra løss, sand, sandsten og kalksten til vulkansk basalt og tuf) gør området omkring Balaton til et af de mest komplekse i det ungarske vinlandskab. En mosaik, som ydermere motiverer dyrkningen af flere forskellige druesorter (53 er tilladt) og fremstilling af forskelligartede vintyper. Inddelingen i seks underområder skal ses i det perspektiv. De mest berømte er Badacsony og Somló og dertil kommer Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred og Zala.
Godt hver tredje vinstok ved Balaton er den læskende olaszrizling (welschriesling), som en smule forvirrende ofte forkortes til rizling, selvom den ikke har noget med riesling at gøre; og det gør kun forvirringen værre, at der faktisk dyrkes en del rigtig riesling, som retteligt kaldes rajnaj rizling. Den fenoliske furmint med den fyrige syre finder man også, og man undgår ikke at støde på modesorten irsai olivér, en moderne krydsning, der er ret sygdomsresistent og giver gode udbytter, uden at nå førnævnte sorters kvalitative niveau. Det går en smule bedre med den aromatiske men tungebrækkende charmetrold cserszegi fűszeres, som er en populær tørstslukker og terrassevin, en krydsning af irsai olivér og roter veltliner. Anderledes spændende er dog nogle helt unikke, lokale sorter som juhfark og kéknyelű, som i de rette hænder kan give superfriske og ret fantastiske vine med stærk egenkarakter. På den røde side er det stærkeste kort den urtede, krydrede kékfrankos (blaufränkisch), men den østrigske pleaser zweigelt giver også gode resultater, som regel bedre end Bordeaux-sorterne og kékburgundi, som pinot noir kaldes på ungarsk.
En forbrugermæssig håndsrækning får man fra den lokale producentsammenslutning, som har skabt deres egen kvalitetspyramide. BalatonBor betegner olaszrizling som let sommervin uden fadlagring, markedsført i let genkendelige flasker; mens HegyBor betyder bakkevin og betegner village-vin fra bakkerne rundt om søen og bærer tydeligere terroirpræg; og endelig er der Dűlő, som betyder mark og betegner enkeltmarksvine, som typisk er de mest markante, intense og koncentrerede.
Vin på vulkaner
I det fredfyldte landskab kan det være svært at forestille sig, at regionen for nogle få millioner år siden rummede mere end 50 aktive vulkaner, de fleste af dem under vandoverfladen på det dengang vidtstrakte pannoniske hav. Den vulkanske aktivitet har for længst fortonet sig, men de udslukte vulkankegler er talrige, og vulkanske sten i jordbunden er der rigeligt af. Adskillige varme kilder samt den termiske sø Hémíz vækker mindelser om den vulkansk aktive fortid. Især to af Balatons områder udmærker sig ved dette udpræget vulkanske terroir: Badacsony og Somló.
Somló ligger en smule nordvest for søen. Den 431 meter høje vulkankegle er centrum for Ungarns mindste vinområde men hjemstavn for nogle af landets mest storslåede vine. Især den sydlige skråning er rammen om fremtrædende enkeltmarker som Apátsági dűlő, Aranyhegy dűlő og Szent Ilona dűlő. Herfra kommer hvidvine, som historisk har kæmpet med Tokaj om tronen. Olaszrizling, furmint og hárslevelű er de vigtigste druer i selskab med den lokale specialitet juhfark, som giver en ret syrestyret og meget mineralsk hvidvin. Såvel som kildevandet fra vulkanske områder har man historisk tilskrevet vinene herfra helbredende virkninger. Et grundigt indtag af juhfark skulle således ikke kun klare fordøjelsen og holde blodmangel fra døren. Den havde også ry for at sikre et mandligt afkom— deraf tilnavnet a nászéjszakák bora, bryllupsnattens vin— og måske af den grund var vinen hyppig gæst hos Habsburgerne, særligt kejserinde Maria Theresia skulle have drukket den flittigt og ligeledes den engelske dronning Victoria. Nutidens tørstige kan med fordel opsøge vinene fra f.eks. Kreinbacher og Tornai.
Badacsony ligger lige på Balatons nordkyst og er opkaldt efter endnu et imposant vulkansk taffelbjerg på 437 meter. Frembrud af basalt kendetegner hele området, og som vinturist bør man unde sig at se de imponerende basaltkolonner ved den 415 meter høje Szent György-hegy, som også danner grobund for nogle af områdets mest karakterfulde vine. Foruden førnævnte tinder fås også flotte vine fra bakkerne Csobánc, Gulács, Hörög, Szigliget og Tóti-hegy. Her får olaszrizling både fyldig frugt og en særligt salt mineralitet; og på disse kanter finder man også den sjældne og svært medgørlige sort kéknyelű. Kéknyelű betyder den blåstænglede, med henvisning til stilkenes lilla farve ved modning. Som ung er den en blomsterduftende, nærmest flintet og stærkt syrerig hvidvin, men med års lagring kan den udvikle en mere nøddeagtig og røget rigdom, og så forstår man for alvor, hvorfor de lokale kerer sig særligt om den. Blandt Badacsonys producenter kan eksempelvis fremhæves Éliás, Váli og Villa Tolnay.
Der er også en stor koncentration af gode producenter i Balatonfüred. Selve byen Balatonfüred er berømt for sin lystbådehavn, kurbade og fine strande, og oplandet er spækket med stråtækte eller teglbelagte hvide huse, lavendelmarker og vinmarker. Særligt olaszrizling trives her og særligt omkring Csopak, og dertil kommer den lille halvø Tihany, som er særligt egnet og udvalgt til rødvin. Bökő, Dobosi, Petrányi Pince, Szent Donat og Zelna er nogle af de fremmeste blandt mange andre gode huse i dette område.
Der er altså masser af vin at fordybe sig i ved den lavvandede sø.
12 glimrende vine fra Balaton
Villa Tolnay Olaszrizling 2022 90
P.t. ingen dansk importør
Økologisk dyrket olaszrizling fra Badacsony, 45 år gamle stokke men aldeles ungdommelig i udtrykket. Lyst strågul, diskret duftende og mildt smagende men ret så saftig, ren og klar. Velbalanceret og forfriskende. Alk.: 12,5%
Villa Tolnay Tükör Furmint 2020 91
P.t. ingen dansk importør
Snorlige furmint med mildt æterisk næse, stringent syre, masser af spænding i munden og bentørt finish; smager af syrlige æbler og pærer, limesaft og syltet ingefær. Raffineret forfriskning og flot madvin, kun 2.000 flasker fremstillet. Alk.: 12,8%
Zelna Berekszél Olaszrizling 2020 91
P.t. ingen dansk importør
Økologisk enkeltmarks olaszrizling fra Balatonfüred, gæret på ståltanke og til dels modnet på små fade. Diskret i duften men løber næsten over af saftig, moden frugt i munden— grønne reineclauder, ferskner og citrus, godt greb og syrespil, let salt finish. Alk.: 13,5%
Zelna Farkó-Kő Olaszrizling 2020 92
P.t. ingen dansk importør
Økologisk enkeltmarks olaszrizling med flintede og røgede topnoter og nedenunden en lind strøm af citrus. Sluprende saftig, med frisk syre og fint stoflige tekstur, moden stenfrugt, strejf af kamille og friske mandler, mild bitterhed og mineralsk efterklang. Alk.: 14,5%
Zelna Farkó-Kő Kékfrankos 2021 92
P.t. ingen dansk importør
Økologisk enkeltmarks kékfrankos. Liflig duft af modne, mørke bær med muldjord i dybden og et kværn hvid peber i kanten. Saftig, først rank og slank, så mere fyldig, med fint tannisk greb og god syre, afrundet af en salt eftersmag. Alk.: 13%
Sipos Badacsonyi Olaszrizling 2020 88
Winen | 130 kr.
Liflig duft, saftigt flow og mild syre, en munter vin modnet et halvt år på nye egetræsfade, som tilføjer dens fossende flow en let krydret kant. Sommerdrik ved vandkanten. Alk.: 13,5%
Szent Donat Kékfrankos 2018 89
Vinimondo | 149 kr. tilbudspris
Økologisk kékfrankos fra Csopak, en rank rødvin med moden frugt og fin udvikling. Knuste bær og sten, blommer, kirsebær, tyttebær og rabarber, stadig frisk syre og fint støvede tanniner. Alk.: 12,5%
Homola Rizling 2023 89
P.t. ingen dansk importør
Super saftig og frugtig olaszrizling fra skråningerne på Paloznak ved Csopak. Kølig stil med livlig syre og et lille salt svirp. Ligefrem og læskende uden at være simpel, ganske enkelt en eksemplarisk sommervin. Alk.: 12,5%
Bökő Parti Sétány Olaszrizling 2023 90
P.t. ingen dansk importør
Økologisk olaszrizling, selektion fra gamle stokke, gæret på stål, modnet på fad og flasket ufiltreret. Den har moden frugtighed med syrlig nerve— saftig pære og fersken— og flintet mineralitet og et strejf af saltlakrids. Alk.: 12,5%
István Bencze Furmint 2021 90
Høtoft | 275 kr.
Biodynamisk furmint med skarpskåren citrus, stor stoflighed og stenet mineralitet. En umiddelbart krasbørstig kant toner med tiden over i venlig blødhed og dybde, med lime, grapefrugt, kvæde og akaciehonning. Alk.: 12%
Peter Nagyváradi Kékfrankos 2022 90
Høtoft | 185 kr.
Saftspændt frugtbombe med både friskhed og flot fylde. Sursøde kirsebær og blommer, laurbærblade og sort peber, læder og muld, meget livlig og karakterfuld naturvin med nerve og noget på hjerte. Alk.: 13%
Tornai Grófi Juhfark 2019 90
Winen | 250 kr.
Spændende juhfark fra Somló. Intens i duft og især smag, med sødmefuld lys stenfrugt, moden lime og grapefrugt og strejf af græs og mynte sammen med krydrede fadnoter. Frisk syre og stenet mineralitet i eftersmagen. Alk.: 13,5%