Bæredygtighed og kvalitet er i fokus hos Anna Jørgensen, som har overtaget driften af Cortes de Cima

Incognito betyder ukendt. Men druen var alt andet end ukendt, da Hans og Carrie Jørgensen sidst i 1990’erne lancerede vinen, som siden blev Cortes de Cimas signaturvin. Der var nemlig tale om syrah, som blot ikke var tilladt den gang.

Incognito produceres stadig på ejendommen, selv om meget i dag er anderledes. I 2020 overtog datteren Anna Jørgensen ansvaret for vingården efter at være uddannet fra universitetet i Adelaine og have arbejdet på vingårde i bl.a. Australien, New Zealand og Rhône, og hun gik straks i gang med at omlægge driften. Vinen har derfor også ændret sig, fortæller Anna Jørgensen på terrassen foran smagelokalet på quintaen en sen eftermiddag i november.

“Incognito er stadig 100 % syrah og fra de samme kalkstensvinmarker oppe på bakken, som giver ekspressiv frugt, fine tanniner og længde. Men den er i dag økologisk, og druerne bliver håndhøstet om natten. Der indgår godt 40% hele klaser, og der benyttes brugte fade i stedet for nye,” fortæller Anna Jørgensen.

Som en konsekvens heraf er produktionen blevet halveret, så der i dag kun laves 3.000 flasker af vinen, hvis seneste årgang er 2020.

Incognito kan ses som et kompromis mellem Annas filosofi og forældrenes. Vinen er bevaret af respekt for Hans og Carries arbejde og historien bag, men karakteren og smagsprofilen er ændret.

“Det er et generationsskifte med nye værdier og idéer. Mine bekymringer er nok anderledes end mine forældres, som er fra en anden generation. Det jeg brænder for er mere kvalitetsorienteret vin og bæredygtighed. Det kan være vanskeligt at opnå, når man laver rigtig meget vin. Det var ikke alle vores 140 hektarer, som var ideelle til vindyrkning, men de kunne yde ved gødning og tilsætning,” siger hun.

Som et led i kursændringen er vingårdens jordbund blev undersøgt sammen med den chilenske terroirekspert og konsulent Pedro Parra. Marker, hvor der kun var et par meter jord oven på solid granit er efterfølgende taget ud af drift.

“Rødderne kunne ikke trænge igennem, så dér kunne man kun lave vin ved at vande og kunstgøde,” konstaterer Anna.

Nye sorter og polykultur
Håndhøstning, økologi og bæredygtighed er altså den nye filosofi og dermed følger mindre produktion. De tørre tal viser udviklingen. Da Anna overtog driften af vingården i Alentejo, var der 120 hektarer med vinmarker, hvilket nu er reduceret til 64. Det samme gælder deres vinmarker ved kysten, som er reduceret fra 60 til 35 hektarer; og hvor produktionen tidligere var på 1,5 millioner flasker om året, laves der nu kun 200-300.000 flasker.

“Det er dyrere at lave vin på den måde, vi gerne vil. Så det er en helt anden forretningsmodel i dag,” konkluderer Anna Jørgensen.

Med hensyn til druesorter sker der også en langsom ændring. Der er plantet syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, viognier, touriga franca, alicante bouschet og trincadeira samt ved kysten alvarinho, loureiro, pinot noir, merlot, syrah, sauvignon blanc og moscatel. Men Anna vil også gerne introducere nye– eller rettere gamle og lokale– sorter.

“Jeg vil gerne åbne et nyt kapitel med lokale druer som tinta grossa og de grønne rabo de velha og perrum. Vi har ikke så mange sorter til hvidvin her. Og så vil jeg også gerne bruge buskvine, som giver mere skygge.”

Der er også blev plantet oliventræer på ejendommen, ligesom køer, får, gæs, høns og æsler nu går rundt på markerne.

“Jeg ønsker, at vi går væk fra monokultur til polykultur. Sådan var de gamle vinmarker med blandede sorter også. Konventionel dyrkning i dette klima nedsætter levetiden på planterne til måske kun 20 år, ligesom vinstokke fra masseproducerende nurseries kan give syge planter efter nogle år. Jeg vil gerne plante vinmarker, der kan leve i 100 år og med tiden lave vinhas velhas.”

Wild Cards
Kursændringen foregår ikke kun i marken, men også i kælderen, hvor de store ståltanke nu står ubrugte. I stedet bruges mindre ståltanke, så de enkelte vinmarker kan vinificeres hver for sig for siden at blive blendet. Dertil kommer store balseiros, mindre cementtanke og talhas (amforakrukker), som dog kun bruges til gæring og ikke til lagring. Endelig bruger hun i dag kun ældre barriques og vertikal presse, ligesom der benyttes hele klaser.

I kælderen smager vi en kommende Nat Cool Palhete direkte fra tanken. Et dejligt, frugtigt blend af syrah og viognier, gæret på talha og lavet i samarbejde med Daniel Niepoort. Nye tider giver også nye legekammerater.

Foruden Incognito omfatter porteføljen stadig kernemærkerne Cortes de Cima og Chaminé– vel at mærke i rebrandede versioner med nyt design og ny og mere funky smagsprofil. Dertil kommer en række såkaldte Wild Cards.

“Vi har beholdt kernemærkerne men er holdt op med alle enkeltdruevinene, for at bruge det bedste til Chaminé og Cortes de Cima. Det var interessant med enkeltdruer, men vi synes ikke, at det er det, vi skal være kendt for. Hvor er identiteten i at lave enkeltdruevin på cabernet sauvignon, når vi er i Alentejo i Portugal?” spørger Anna retorisk og fortsætter:

“I stedet laver vi Wild Cards, f.eks. amforavine eller blends af loureiro og alvarinho fra kysten, for at vise, hvordan hvidvin fra kysten kan smage. Vi vil også gerne lave enkeltmarksvine med fokus på terroir og jordbund i stedet for på druen.”

Jo, det er nye tider på Cortes de Cima i Alentejo. Men selv om Anna har sendt forældrenes metoder og principper på pension, er Hans og Carrie dog stadig aktive. Hans styrer vinmarkerne ved kysten og er stadig med inde over i produktionen, mens Carrie er involveret i markedsføringen. Og for at fuldende familieidyllen er Annas bror, som bor i Danmark, også involveret i produktionen.

Cortes de Cima Lour-Inho 2021
Tekstur Vin | 300 kr.
75% alvarinho og 25% loureiro. Citrus og blomster i næsen. Frisk og sprød i munden med citrus, blomster og lidt eksotisk bund, god mineralitet samt lidt friske krydderurter. Høj syre og en lang, saltet hale med fint syrebid. Et bevis på, at der kan lave glimrende vin på druesorterne uden for Vinho Verde. Alk. 11 %   93

 

Cortes de Cima Chaminé Branco 2022
Tekstur Vin | 200 kr.
Blend af sauvignon blanc, alvarinho, moscatel og viognier. Lyst ravfarvet. Ekspressiv med citrus, ananas, passionsfrugt, mandarin og blomster. Sprød, saftig og frisk med høj syre, eksotisk præg med ananas og passionsfrugt, let cremet; mineralitet, lang hale med citrus, salt og lidt bitterhed. En gang funky druesaft. Alk. 12%   90

Cortes de Cima Chaminé Tinto 2020
Tekstur Vin | 165 kr.
Syrah, touriga franca, trincadeira og alicante bouschet, delvist lagret 12 måneder på fad. Frisk og floral næse med jordbær og kirsebær. Læskende og frisk i munden, med vegetale noter, lidt balsamico, krydderi. En saftig vin til en gang tapas. Alk. 13%   90

Cortes de Cima Branco 2021
Tekstur Vin | 260 kr.
Blend af 60% alvarinho, 20% sauvignon blanc (begge fra kysten) samt 20% viognier fra selve ejendommen, presset af helklaser og spontangæret i foudres, lagret et år med gæren og seks måneder på stål. Strågul med moden frugt i næsen, lidt citrus, gule stenfrugter, aromatisk. Dejlig friskhed i munden og god fylde, mineralitet, let saltet, dejlig balanceret. Alk. 11%   93

Cortes de Cima Tinto 2020
Tekstur Vin | 260 kr.
80% syrah og 20% touriga franca lagret på store fade. Mørke bær, sorte kirsebær, lidt jordbund, krydret. Let frugtsødme, skovbær og solbær, diskret fadpræg. Alk. 13,5%   93