Den nordportugisiske region satser på kvalitet — men døjer med fordomme

Jeg har fem glas foran mig. Hvert af dem med vin lavet på en enkelt drue, arinto, trajadura, loureiro, avesso og alvarinho. Smager først på dem, noteres deres karakter og egenskaber og udvælger så tre, som skal indgå i mit blend, og hælder dem i et reagensglas. Det bliver avesso, alvarinho og loureiro med næsten lige del af hver, men dog en overvægt af alvarinho med lidt mere tropisk frugt og god struktur.

Bagefter smager jeg på mit blend og beslutter mig for at beholde det, selv om loureiroens blomstrende elegance forsvinder lidt i mødet med de to andre mere aromatiske druesorter. Derefter fyldes en vinflaske i samme forhold som i mit blend, jeg sætter proppen i og kommer en selvdesignet etikette på.

Nej, jeg er ikke ved at starte min egen vinproduktion eller uddanne mig som winemaker. Øvelsen er et lille turiststunt på Quinta da Lixa i Vinho Verde regionen i Portugal – eller nærmere bestemt på deres Monverde Wine Experience Hotel, som ligger midt i vinmarker med de druesorter, som jeg lige har benyttet.

Hotellet og dets aktiviteter er et af flere nyere tiltag i regionen, som håber, at den vil opleve lidt af det samme boom i vinturisme som naboregionen Douro for ikke at tale om nærliggende Porto. Derfor investeres der i faciliteter, besøgscentre, hoteller og oplevelsesmuligheder rundt om på vingårdene.

Ikke kun én vintype
DinVinguide var i maj inviteret på en lille rundtur i Vinho Verde af CVRVV (Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes), som har til opgave såvel at kontrollere som at promovere regionens vine; og her er flertalsformen i Vinhos Verdes et vigtigt signal, da der netop ikke er tale om én type vin men flere. Regionen har nemlig stadig problemer med misforståelser og gamle fordomme.

“Vi satser på at promovere kvalitet frem for kvantitet. Regionen vil gerne stå på to ben. De traditionelle og billige vine med perler og så kvalitetsvine på blends og enkeltdruer. De første sælger sig selv, men de sidste er det sværere med, da mange kun forbinder regionen med den første type vin,” fortæller João Paupério fra CVRVV.

At der er masser af kvalitet, men også stadig de gamle perlende og lette terrasseudgaver af Vinho Verde, bliver tydeligt for os under besøgene hos syv producenter (se boksen). Selv om overskriften stadig er friske vine med god syre og relativt lav alkohol, er mangfoldigheden og variationen større, end man umiddelbart skulle tro. Dette skyldes dels brugen af forskellige druesorter, dels forskelle i terroir fra underregion til underregion og endeligt også nysgerrige og innovative winemakere.

Soalheiros eksperimenter
António Luís Cerdeira hører sammen med Anselmo Medes til pionererne blandt de innovative winemakerne. Familieejede Soalheiro ligger i den nordligste underregion Monção & Melgaço lige ved floden Minho og med udsigt til Spanien. Her besøger vi den vinmark, hvor det hele begyndte for godt 50 år siden, da familien plantede den første vinmark udelukkende med druesorten alvarinho, som er underregionens særkende. I dag bruges marken, der er traditionelt plantet som pergola (vinha ramada), til vinen Primeiras Vinhas, som netop betyder de første vine.

Som winemaker eksperimenterer Luís Cerdeira med forskellige vinificeringer af druer fra forskellige terroirs, hvilket foruden de mere kendte vine resulterer i en lang række atypiske vine, bl.a. pet nat og naturvine.

Rundtur i regionen
Soalheiro modtager også mange besøgende til smagninger med eller uden mad. Selv om regionen nok aldrig opnår samme besøgstal som Douro, ligesom de fleste turister foretrækker sydens klima med langt mindre nedbør, er vinturismen i vækst.

Quinta do Ameal tilbyder fine lejligheder i helt paradisiske og fredfyldte opgivelser, hvor fuglefløjt og flodens rislen er eneste lyde. Her er den foretrukne druesort loureiro, som netop kommer fint til udtryk i underregionen Lima.

Loureiro er derfor også vigtig for kooperativet Adega Ponte Lima, som ligger i den smukke by Ponte de Lima opkaldt efter en gammel romersk bro, der fører over Lima-floden. Kooperativet har 2.000 medlemmer, hvoraf de mindste har ned til 500 m2 vinmarker. Men som andre steder i regionen har de problemer med generationsskiftet, da alt for få unge tager over, når de gamle falder fra.

Adega Ponte Lima laver såvel traditionelle perlende vine som mere komplekse blends og enkeltdruevine. Det samme gør regionens største producent Aveleda, der herhjemme mest er kendt for det store kommercielle brand Casal Garcia, som produceres i et gigantisk antal af 17 millioner flasker årligt. Her får vi en skøn vandretur i den smukke park, inden en større smagning af vine i forskellige prisklasser og kvaliteter.

Lidt længere mod vest besøger vi Quinta das Arcas, hvor winemaker Henrique Silva kører os ud i de forskellige vinmarker med loureiro, trajadura, arinto og alvarinho fordelt rundt om quintaen, hvoraf en stor del er dyrket økologisk. Andre steder har de også røde sorter som espadeiro og vinhão.

Endelig besøgte vi den flotte gamle ejendom Quinta do Hospital i Monção og Melgaço. Quintaen blev i 2020 købt af den store koncern Falua, som ellers er hjemhørende i Tejo-regionen. De har 22 hektarer, hvoraf de 10 er plantet med alvarinho. Foruden alvarinho får de også loureiro fra Lima-regionen til deres kvalitetsvine.

De røde vender tilbage
Tilbage i tiden var rødvinsproduktionen faktisk dominerende i regionen, men de seneste årtier har fokus været på de hvide, mens de røde kun har været drukket lokalt – og det ofte af traditionelle skåle. Nu synes det dog at vende lidt igen, da en del winemakere igen skænker rødvinen deres opmærksomhed – og tak for det.

Det gælder både de mere rustikke rødvine på vinhão, som udgør 90% af rødvinsproduktionen, men også de lette og florale på alvarelhão, som spås en god fremtid. Fælles er, at vinene i hænderne på dygtige winemakere og for vinhãos vedkommende med kortere ekstraktion, faktisk giver velsmagende og spændende vine. På turen smagte jeg f.eks. vinhão-vine fra Adega Ponte Lima, Quinta das Arcas og Quinta da Lixa, ligesom sidstnævntes blend af 95% vinhão and 5% alvarinho var meget imponerende.

Besøgte producenter:

Aveleda
Regionens største producent, især grundet det store kommercielle brand Casal Garcia. Men de laver også udmærkede kvalitetsvine og enkeltdruevine, som dog desværre ikke er i handlen i Danmark. Quintaen ved Penafiel er et besøg værd med dens fantastiske park med fritgående påfugle.

Quinta das Arcas
Familiejet quinta grundlagt i starten af 1980´erne og siden vokset, så det i dag er en af de større spillere i regionen, hvor de nu ejer flere vingårde. Producerer økologiske vine under forskellige brands, herunder Arca Nova og Quinta das Arcas. Er siden udvidet med marker og produktion i Alentejo.

Quinta do Ameal
Vingården var nærmest forladt indtil i 1990´erne, hvor Pedro Araújo overtog og satsede på druesorten loureiro, som han mente leverede sit bedste udtryk i Lima-regionen. Foruden en håndfuld flotte vine, satses der på vinturisme med værelser, swimmingpool og aktiviteter. I 2019 blev Ameal solgt til den store producent Esporão fra Alentejo, som viderefører projektet.

 

 

Adega Ponte Lima
Kooperativ grundlagt i 1959 og hjemhørende i den gamle by Ponte de Lima. Producerer en lang række vine på især druesorterne loureiro og vinhão, men også arinto, trajadura og alvarinho. Foruden bordvin laves mousserende vin (espumante) og aguardente.

Falua, Quinta do Hospital
Flot gammel ejendom i Monção & Melgaço, som satser på kvalitetsvine på loureiro og alvarinho. Navnet hentyder til, at ejendommen modtog pilgrimsgæster på vej mod Santiago de Compostela nord for den spanske grænse. Siden 2020 er quintaen ejet af Tejo-baserede Falua.

Soalheiro
En af pionererne i udforskningen af alvarinho i Monção & Melgaço. Tegnes i dag af den innovative winemaker António Luís Cerdeira, som har udvidet sortimentet med en lang række mere eksperimenterende vine ved siden af de klassiske alvarinho-vine. Har i dag en omfattende og spændende portefølje.

Quinta da Lixa
Etableret i 1986, ejet af familien Meireles og hjemhørende i byen Vila Cova da Lixa. Har investeret en del i vinturisme med deres Monverde Wine Experience Hotel. Producerer en bred vifte af vine, herunder spændende enkeltdruevine på alvarinho, trajadura, avesso, loureiro, touriga nacional og vinhão. Ejer i alt 105 hektarer vinmarker fordelt på flere ejendomme.

Udvalgte vine:

Aveleda Fonte Branco 2020
Netto | 50 kr.
Blend af trajadura, fernão pires, arinto og loureiro. Frisk næse med græs, blomster, citrus og lidt vingummi. Sprød og let perlende med grønne æbler og citrus. Traditionel stil til terrassen eller fisk. 87

Aveleda Solos de Xisto 2021
Salling Gruppen | Ikke p.t. i DK
100 % alvarinho fra skiferjord, lagret ni måneder på flaske. Gulgrøn. Aromatisk med græs og urter, citrus og mineralitet, gule stenfrugter, lidt ananas. Dejlig vin med god fylde og balance, mineralsk, gule stenfrugter og lidt eksotisk frugt. 92

Quinta das Arcas Alvarinho Reserva 2021
Adelino | 195 kr.
Lagret med skindkontakt. Gulgrøn. Meget aromatisk, med masser af frugt, honning, fersken og lidt smørnoter. Flot vin med god kompleksitet. Tydeligt men ikke overdrevet fad. Ikke høj på syre, men fin balanceret, har lang hale. 92

Quinta das Arcas Vinhão 2014
Adelino | 185 kr.
Sort som blæk, lilla kant. Masser af syrnede kirsebær, lidt lakrids, jord, men også florale noter, på én gang frisk og kompleks. Frisk og syrerig i munden med mørke kirsebær og masser af tanniner, lang hale med tørre tanniner. 91

Quinta do Ameal Bico Amarelo 2022
Kjær & Sommerfeldt | 139 kr.
Blend af alvarinho, avesso og loureiro. Lys grøngul med grønt skær. Frisk og aromatisk næse med citrus, grønne æbler og lidt eksotisk frugt. Ok fylde og struktur, ikke høj på syre men balanceret. Grønne æbler, lidt citrus, lidt frugtsødme, men stadig tør. Mellemlang hale med fint lille syrebid. 88

Quinta do Ameal Solo Único 2020
Kjær & Sommerfeldt | ukendt pris.
Spontangæret. Gulgrøn. Lidt røget næse, smørnoter, gule stenfrugter, honning, lidt citrus. Fyldig i munden, let cremet og meget taktil med fersken, honning og florale noter, fint balanceret, god lang hale. En dejlig og kompleks vin. 93

Soalheiro Granit 2022
HJ Hansen, Vinspecialisten | 179 kr.
Lys, grøngul. Fra 350 meter høje vinmarker med især granit. Ikke så ekspressiv, mindre frugt, mere mineralitet. Dejligt frisk og sprød, mere citrus, lidt eksotisk frugt, meget ren i smagen, godt med mineralitet, meget tør. 91

Soalheiro Primeiras Vinhas 2022
HJ Hansen, Vinspecialisten | 229 kr.
Alvarinho fra 85% stål og 15% brugt fade. Lidt lukket i næsen, citrus, gule stenfrugter, blomster. Flot syre, der harmonerer og balancerer frugten, eksotiske frugter, såvel sprød som kompleks, fint potentiale for lagring. 94

Adega Ponte Lima Loureiro 2022
Grøngul, let perlende. Fin og ekspressiv med citrus, stenfrugter, blomster og lidt kiwi, frisk og frugtig. Sprød og let prikkende i munden med citrus, fin balance og høj syre, ok med frugt. Tør, citrus i halen. 89

Adega Ponte Lima Solos de Xisto 2021
100% loureiro fra skiferjordbund. Lys gulgrøn, let perlende. Dejlig næse med citrus og blomster. Meget ren i smagen, frisk med citrus og god mineralitet, ok kompleksitet. 92

Quinta da Lixa Colinas do Avesso 2018
Portvinsloftet | 390 kr.
Gulgrøn, intens. Lidt ældet næse, smørnoter, nødder, rosmarin og andre krydderurter. God fylde og friskhed i munden med moden frugt, intens og flot balanceret. Flot vin. 93

Quinta da Lixa Reserva Tinto 2016
Portvinsloftet | 220 kr.
95% vinhão og 5% alvarinho. Sortlilla som hyldebærsaft. Venlig og floral næse med mørke kirsebær og andre mørke bær, timian og mynte. Elegant. Mørke bær, krydret men også elegant, venlig og indbydende med høj syre og godt med tanniner. Stort potentiale for lagring. 93

Quinta do Hospital Alvarinho 2021
Ikke i dansk distribution
Gulgrøn til strågul. Meget aromatisk med godt med frugt, fersken, lidt eksotiske frugter, en smule ananas og passionsfrugt, fin balance, god mundfylde, let cremet og med meget koncentreret frugt og god kompleksitet, mineralitet, lang og let saltet hale. Fint potentiale. 92

Quinta do Hospital Alvarinho Reserva 2022
Ikke i dansk distribution
Lagret et år på nye fade med bâttonage. Strågul. Ekspressiv med fin frugt og lidt fadnoter, lidt smør, moden frugt, eksotisk frugt, lidt banan. I munden fyldig og taktil med fin syre, der balanceret frugten, moden fersken, flot potentiale. 93