Længst mod øst i Østrig finder man Burgenland, landets næststørste vinområde, der strækker fra Neusiedlersee i nord til Eisenberg mod syd. I modsætning til stort set alle andre vinområder i Østrig er det her rødvinene, der dominerer. I Burgenland har man lavet vin, siden romerne indtog området, og de søde vine fra Rust og Donnerskirchen har man lavet siden 1526. Men da området har været en del af Ungarn og senere befriet af Sovjetunionen har der også været turbulente perioder. Men også en masse vinkultur man har taget til sig.

Længst mod syd finder man Eisenberg med sine skifer- og kvartsholdige jorde, som er grobund for en række af de bedste blaufränkisch vine. I Mittelburgenland og Rosalia er der masser af ler i jordbunden, og der produceres store mængder blaufränkisch her. Tidligere var området bare kendt som Blaufränkischland. Ved Neusiedlersee finder man ved bakkerne vest for søen Leithaberg, kendt for sine flotte pinot blanc, chardonnay, grüner veltliner og blaufränkisch vine; og i den lille hyggelige by Rust har man i hundreder af år været kendt for Ruster Ausbruch, hvilket er en af verdens mest anerkendte søde vine. På den østlige side af søen, som er den varmeste del af Burgenland, finder man både rødvine på blaufränkisch men også en række af Østrigs bedste Trockenbeerenauslese vine.

Burgenland er komplekst med sine mangeartede mikroklimaer, jordbunde og et mix af lokale og internationale druer. Det startede med Mittelburgenland, som officielt blev DAC i 2005. Herefter fulgte Leithaberg DAC, Eisenberg DAC og Neusiedlersee DAC. Rosalia DAC kom til i 2018, mens Ruster Ausbruch DAC er den seneste fra 2020.

Men lad os tage et nærmere kig på de forskellige områder i Burgenland.

 
Neusiedlersee
Neusiedlersee DAC ligger smukt på den østlige side af søen med samme navn. Et yndet feriemål for mange. Her er lidt mere end 6.000 hektarer vinmarker, hvor cirka en fjerdedel er zweigelt. Jordbunden er præget af en sandet, leret jord med en del småsten. Klimaet er kontinentalt med varme, tørre somre og meget kolde vintre. Men især søen Neusiedler See giver et helt specielt mikroklima. Søen er den største i det centrale Europa, og om sommeren bliver den opvarmet af solen, og denne varme frigives til de nærliggende vinmarker, når solen går ned. Zweigelt vinene er frugtige og krydrede med masser af kirsebærnoter. Står der Reserve på etiketten, skal vinene minimum modne et år før frigivelse. Specielt Umathum imponererer med en række meget elegante og dybe zweigelt vine. Når vi kommer mere mod syd, ser man en del fugt og tåge i efteråret, hvilket giver en del botrytis på druerne. Her laves derfor en del søde vine på især welschriesling og scheurebe. Her er kongerne af de søde vine Tschida Angerhof og Kracher. Kracher lancerer en række Trockenbeerenauslese (TBA) på forskellige druer som nummereres således, at #1 er den med mindst restsukker, og ofte præsenteres der op til otte vine, hvor #8 er den sødeste, og restsukkeret kan godt komme over 300 gram per liter. Neusiedlersee har desuden en del producenter, der arbejder biodynamisk, og specielt vinene fra Gernot Heinrich og Pittnauer er på hver sin måde fremragende. Sidstnævnte satser mere på naturvine, mens Heinrich både kører en mere traditionel linje af vine samt en nyere naturvinsportefølje. I øvrigt er der rigtig mange vinhuse, der arbejder biodynamisk, og Burgenland må konkurrere med Loire-dalen om at have den største koncentrationen af denne type certificerede vinhuse.

Leithaberg
I alt 2.878 hektarer med vin er der i Leithaberg, som man finder i den nordvestlige del af Burgenland. Her finder man markerne på den vestlige side langs søen Neusiedler See, som har stor betydning for det mikroklima, der er ved Leithaberg. Her er det primært blaufränkisch druen, som dominerer, men man møder også hvidvine på især chardonnay og pinot Blanc. Men også grüner veltliner og neuburger er godkendte. I øvrigt er det tilladt at blende op til 15% zweigelt i sine blaufränkisch-vine.

Heinrich Weingarten_2013, Breitenbrunn

Selvom området for de fleste vil være ukendt, er det et af verdens ældste vinområder, og det ligger på de østvendte skråninger af den lille bjergkæde Leithagebirge. Fund af druekerner fra en keltisk grav fra cirka år 800 før Kristi fødsel viser, at man allerede producerede vin i dette område før mange andre anerkendte vinområder.

Det er geologiske og naturlige forhold, der definerer grænserne for Leithaberg. Den omfatter byen Eisenstadt og dens udkant samt Jois og Winden. Omkring 20 byer ligger langs den omkring 35 km lange vinrute fra Jois i nord til Großhöflein og Zagersdorf i syd. I alt 46 marker er klassificeret som enkeltmarker i Leithaberg. Desuden vil man se talrige mandel-, kirsebær- og ferskentræer, som er karakteristisk for de vinmarker, der skråner mod søen ved Neusiedl.

Og netop søen er en magnet for turisme, hvor tusindvis gennem især sommeren vælger at slå lejr ved den varme sø. Mest kendte slot er Schloss Esterhazy, som er et yndet besøgsmål. Men også byen Rust, som især er kendt for sine søde vine.

Vinene fra Leithaberg påvirkes af både Leithagebirge og Neusiedlersøen. Varme vinde fra søen giver vinene modenhed, dermed frugtighed, friskhed, finesse og lang levetid. Jordbunden består overvejende af kalksten og skifer.

Generelt er rødvinene mere spændende end hvidvinene, som godt kan mangle lidt syre og dybde. Men de har fået bedre greb om især chardonnay og pinot blanc vinene, og de senere år er flere gode vine kommet frem. Rødvinene er elegante, kølige og viser nogle af de bedste udtryk af blaufränkisch. Der er mange gode producenter, hvor især biodynamiske Birgit Braunstein, som udelukkende arbejder på Leithaberg, samt Ernst Triebaumer, hvor det er sønnerne, der driver det lille men fremragende vinhus midt i Rust. Også det større hus Esterhazy er i en spændende udvikling med den sydafrikanske vinmager Robert Krammer.

 
Mittelburgenland
Blaufränkisch vinene finder man specielt sydøst for Neusiedlersøen tæt på grænsen til Ungarn. Dette er epicentret for rødvine i Østrig. Siden 2005 har man opereret med tre niveauer: Mittelburgenland DAC, Mittelburgenland DAC med markbetegnelse og Mittelburgenland DAC Reserve. Koncentrationen finder man specielt omkring byerne Deutschkreutz, Horitschon, Neckenmarkt og Lutzmannsburg. Her er nærmest som en gryde, hvor området har Bucklige bakkerne mod vest, Odenburg bjergene mod nord og Güns bjergene mod syd. Det giver et beskyttet område med næsten 300 dage med sol årligt og knapt 600 mm nedbør. Ideelt for fuldmoden blaufränkisch men også for modningen af zweigelt og cabernet sauvignon og merlot, som man også finder her. Til gengæld er det næsten for varmt til hvidvine, som kun udgør en mindre del. Flere af vinhusene her opererer også i Ungarn, som kun ligger få kilometer væk, bl.a. Weninger, som op gennem 1990’erne blev berømt for sine stramme og elegante blaufränkisch vine. I dag laver de vine på begge sider af grænsen, og det er sønnen Franz, som driver huset videre, og som en af de første fik omlagt til biodynamisk vinbrug. I grænsebyen Deutschkreutz møder man Sylvia Heinrich, som stort set udelukkende satser på blaufränkisch og laver fremrangende vine, især Alte Reben fra gamle vinstokke.

Eisenberg
Sydligst i Burgenland finder man det formodentligt mest uspolerede vinlandskab i Burgenland, med cirka 500 hektarer vinmarker, der strækker sig fra byen Rechnitz i nord til Güssing i syd. Opkaldt efter bjerget Eisenberg på 415 meter, som ligger ved byen af samme navn. Det er stort set udelukkende blaufränkisch, der benyttes, og skal man deklarere sin vin DAC Eisenberg, er det kun denne drue, som er godkendt. Men der produceres også en del hvid på welschriesling. Området er tidligere kendt som Südburgenland men skiftede navn for få år siden. Mest særpræget ved området er de mange hobby-vinmagere, som laver vin. Med 654 vinbønder om 505 hektarer siger det sig selv, at de fleste laver ganske små mængder. Derfor sælges hovedparten af vinene da også lokalt, især på de mange lokale restauranter.

Området er kendt for sine rullende skråninger og stejle hældninger. Den stejle hældning har overvejende skiferjord og kvarts, og der produceres meget klare, frugtige og mineralske vine. Ved foden af bakkerne er jorden præget af ler, som giver tungere vine med en anderledes tanninstruktur. Men generelt har man en meget varieret og kompleks jordbund i Eisenberg. Området er inddelt i seks underområder: Rechnitz (70 ha); Hannersberg-Königsberg (20 ha); Eisenberg (110 ha); Csaterberg (60 ha); Deutsch Schützen (80 ha) og Pimkatal (70 ha).

Klimaet er blandt Østrigs luneste, og der satses logisk på rødvinene i forhold til at gøre området kendt. Vinene er en anelse varmere end i Leithaberg og i gennemsnit en halv procent højere i alkohol. Meget frugtige i udtrykket, men flere har desværre haft en tendens til at overgøre brugen af egetræsfade, hvilket kan fungere, men det er en svær balance, da blaufränkisch druen er meget frugtig og hurtigt mister sin karakter med for meget fad.

Både Leithaberg og Eisenberg har potentiale til at blive de næste områder, som bliver en del af Erste Lage klassifikationen i Østrig og derfor potentielt er vine, som med tiden vil stige i anseelse og dermed også i pris.

12 fremragende vine fra Burgenland

Silvia Heinrich Alte Reben Blaufränkisch 2018, Burgenland  96
Ikke i DK pt. | ca. 300 kr.
Fra enkeltmark tilbage fra 1947. Intens i næsen med varme krydderier og peber. Virkeligt dyb med lang eftersmag. Bragende flot blaufränkisch. Alk.: 14%

Tschida Angerhof Schilfwein Muskat Ottonel 2021, Burgenland  96
Atomwine | ca. 300 kr.
Tørres på måtter inden druene presses og gæres. Virkeligt flot og intens vin med abrikos, tropisk frugt og honningnoter. Flot syrebalance og meget lang afslutning. Alk.: 8%

Kracher Scheurebe Trockenbeerenauslese no. 3 2019, Burgenland  96
Philipson Wine | 450 kr. Tilbudspris
Virkeligt intens med abrikos, tropiske frugter, safran og honning i smagen. 210 gram restsukker, hvilket er flot balanceret af den høje syre. Lang og vedvarende afslutning. Alk.: 10%

Weninger Blaufränkisch Ofen 2020, Burgenland  95
Österreich | 350 kr.
Fra marken Kalkofen, som er domineret af kalksten. I smagen violer, roser, sorte bær og mørke krydderier. Flot syre og fremstår frisk og dyb i udtrykket. Alk.: 13,5%

Heinrich Pinot Noir Freyheit 2022, Østrig  94
Österreich | 275 kr.
Fra bakkerne i Leithagebirge. En uges maceration på skallerne, før spontan gæring og otte måneder på amfora. Ingen svovltilsætning. Lys og let, nærmest som en rosé. Røde bær, kølige krydderier og meget imødekommende. En spændende vin i sin helt egen stil. Alk.: 12%

Esterhazy Chardonnay Ried Lamar 2021, Leithaberg  94
Johs. M. Klein | ca. 250 kr.
Fra de højeste beliggende marker lige uden for Rust. Ni måneders modning på franske fade. Flot fersken og toast i næsen. Abrikos, krydderier og vanilje i smagen. Flot balance og fadintegration. Lang smag. Alk.: 14,5%

Pittnauer Best Friends 2021, Østrig  94
Österreich | 195 kr.
Lavet på blaufränkisch ude svovltilsætning. Lys, elegant med en yderst flot balance og dybde. Meget imødekommende og drikbar vin med en lang, sprød afslutning. En pleaser! Alk.: 12%

Ernst Triebaumer Blaufränkisch Oberer Wald 2020, Burgenland  94
Ikke i DK pt. | ca. 250 kr.
Fra mark lige uden for byen Rust. Mineralsk udtryk med sorte skovbær, skovbund, mørke krydderier. Flot balance og meget dyb i smagen, pakket ind af en flot syre. Alk.: 14%

Birgit Braunstein Blaufränkisch Ried Glawarinza 2018, Leithaberg  94
Wulff & Vin | 215 kr.
Enkeltmarksvin fra Leithaberg med over 60 år gamle stokke, der vokser på en undergrund af Muschelkalk. Modnet 20 måneder på 500 liters egetræsfade. Masser af kirsebær, friskkværnet peber og violer i næsen. Let i udtrykket men alligevel med en flot dybde og længde. Alk.: 14%

Umathum Frauenkirchner Ried Hellebühl Zweigelt 2018, Burgenland  93
Laudrup | ukendt pris
Fra en 60 år gammel vinmark. Omkring 33% stilke er benyttet, og vinen er modnet 24 måneder på brugte barriques. Flot dybde med en intens og mineralsk smag med roser, skovbær, våde sten og et strejf vanilje. Lang afslutning. Alk.: 13%

Muenzenrieder Mavie 2020, Burgenland  92
Vinotheket | 129 kr.
Blend af merlot og cabernet franc. Modnet på primært nye fade. Flot intensitet med masser af sorte bær, balanceret med en pæn krydret afslutning. Som en flot Saint-Émilion. Alk.: 14,5%

Gebruder Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2018, Niederösterreich  92
MENY.dk | 89 kr.
Intens med abrikos, botrytis og tropisk frugt. Flot syre pakker sødmen godt ind. Ganske dyb og lang i smagen. Alk.: 10%

Andre gode vine fra Burgenland

Umathum Trockenbeerenauslese 2018, Burgenland. 97

Ernst Triebaumer Ruster Ausbruch 2018, Burgenland. 95

Kracher Zweigelt Trockenbeerenauslese no. 4 2019, Burgenland. 95

Tschida Angerhof TBA Sämling 88 Ries Luss 2019, Burgenland. 95

Esterhazy Blaufränkisch Ried Schilden 2020, Leithaberg. 94

Esterhazy Chardonnay Ried Lamar 2021, Leithaberg. 94

Kracher Welschriesling Trockenbeerenauslese no. 6 2013, Burgenland. 94

Pittnauer Ungerberg Blaufränkisch 2019, Burgenland. 94

Ernst Triebaumer Blaufränkisch Ried Mariental 2013, Burgenland. 94

Heinrich Traminer Freyheit 2021, Østrig. 93

Pittnauer Mash 2022, Østrig. 93

Heinrich Leithaberg Ried Alterberg Blaufränkisch 2018, Leithaberg. 93

Heinrich Leithaberg Blaufränkisch 2019, Leithaberg. 93

Heinrich Ried Salzberg 2018, Burgenland. 93

Weninger Blaufränkisch Ried Durrau 2017, Burgenland. 93

Tschida Angerhof Schilfwein Zweigelt 2015, Burgenland. 93

Silvia Heinrich Cupido Blaufränkisch 2017, Burgenland. 93

Birgit Braunstein Chardonnay Ried Guttenberg 2022, Leithaberg. 93

Tschida Angerhof TBA Welschriesling Ried Domkapitel 2021, Burgenland. 93

Kracher Eiswein 2019, Burgenland. 93

Silvia Heinrich Blaufränkisch Deutskreutz Ried Goldberg Reserve 2021, Burgenland. 93

Weninger Blaufränkisch Say 2020, Eisenberg. 93

Weninger Blaufränkisch 2020, Burgenland. 93

Kracher Scheurebe Trockenbeerenauslese no. 8 2013, Burgenland. 93

Umathum Kirschgarten Blaufränkisch 2018, Burgenland. 93

Umathum Frauenkirchner Blaufränkisch 2020, Burgenland. 92

Tschida Angerhof Beerenauslese Chardonnay 2021, Burgenland. 92

Ernst Triebaumer Blaufränkisch Kristillin 2020, Burgenland. 92

Birgit Braunstein Pinot Blanc Brigid 2022, Burgenland. 92

Heinrich Ried Golzer Gabarinza Blaufränkisch 2018, Burgenland. 92

Heinrich Leithaberg Ried Edelgraben Blaufränkisch 2019, Leithaberg. 92

Gebruder Nittnaus Grüner Veltliner Ried Kreutzkapelle 2021, Burgenland. 92

Heinrich Leithaberg Blaufränkisch 2018, Leithaberg. 92

Heinrich Out of the Dark Blaufränkisch 0, Landwein. 92

Kracher Auslese Traminer 2018, Burgenland. 92

Esterhazy Blaufränkisch Grosshöflein 2020, Leithaberg. 92

Gebruder Nittnaus Eiswein Exquisit 2021, Niederösterreich. 92

Birgit Braunstein Oxhoft 2018, Burgenland. 92

Esterhazy Blaufränkisch Sankt Georgen 2020, Leithaberg. 92

Weninger Frettner Cabernet Franc 2020. 92

Birgit Braunstein Blaufränkisch Ried Thenau 2018, Leithaberg. 92

Birgit Braunstein Blaufränkisch Heide 2020, Burgenland. 92

Heinrich Pannobile 2020, Burgenland. 92

Umathum Frauenkirchner Vom Stein Sankt Laurent 2016, Burgenland. 91

Umathum Grauer Burgunder Reserve 2021, Burgenland. 91

Heinrich Grauer Freyheit 2021, Østrig. 91

Weninger Furmint 2022, Burgenland. 91

Esterhazy Chardonnay Ried Lamar 2020, Leithaberg. 91

Umathum Unter den Terrassen Pinit Noir 2019, Burgenland. 91

Birgit Braunstein Pinot vom Sonneberg 2021, Burgenland. 91

Muenzenrieder Zweigelt Reserve 2019, Neusiedler See. 91

Kracher Auslese Muskat Ottonel 2020, Burgenland. 91

Silvia Heinrich Blaufränkisch Deutskreutz 2021, Burgenland. 91

Heinrich Pet Nat Oh when the Saints 2022. 91

Kracher Beerenauslese Cuvee 2019, Burgenland. 91

Pittnauer Rose Dogma 2022, Østrig. 91

Kracher Pinot Gris Reserve 2021, Burgenland. 91

Gebruder Nittnaus Grüner Veltliner Ried Kreutzkapelle 2022, Burgenland. 91

Esterhazy Projekt Gelber Muskateller 2021, Østrig. 91

Braunstein Brothers F 2021, Burgenland. 91

Birgit Braunstein Wildwux 2020, Burgenland. 91

Ernst Triebaumer Urwerk S 2018, Burgenland. 91

Tschida Angerhof Beerenauslese Sauvignon Blanc 2021, Burgenland. 91

Birgit Braunstein Chardonnay Felsenstein 2021, Burgenland. 91

Pittnauer Perfect Day 2022, Østrig. 91

Muenzenrieder Chardonnay C14 Ried Salzgründe 2020, Burgenland. 90

Umathum Haideboten Rotwein Cuvee 2019, Burgenland. 90

Muenzenrieder Zweigelt 2022, Neusiedler See. 90

Weninger Rotza Petrovits 2022, EU. 90

Weninger Höllesgrund Syrah 2021. 90

Silvia Heinrich Blaufränkisch 2021, Burgenland. 90

Kracher Beerenauslese Red 2020, Burgenland. 90

Kracher Auslese Zweigelt 2021, Burgenland. 90

Kracher Spätlese Cuvee 2021, Burgenland. 90

Kracher Brut Rosé 0, Österreich. 90

Gebruder Nittnaus Pinot Noir Selection 2022, Burgenland. 90

Gebruder Nittnaus Pinot Noir Reserve 2021, Burgenland. 90

Tschida Angerhof Beerenauslese Gruner Veltliner 2018, Burgenland. 90

Kracher Beerenauslese Zweigelt 2020, Burgenland. 90

Pittnauer Pitt Nat Rosé 2022, Østrig. 90

Birgit Braunstein Pinot Blanc 2021, Burgenland. 90

Ernst Triebaumer Blaufränkisch Rusterberg 2021, Burgenland. 90

Esterhazy Gruner Veltliner Grosshöflein 2021, Leithaberg. 90

Pittnauer Himmelhoch 2015, Østrig. 90

Pittnauer Blonde by Nature 2022, Østrig. 90

Muenzenrieder Heideboden Reserve 2020, Burgenland. 90

Pittnauer Rosé by Nature 2022, Østrig. 90

Esterhazy Chardonnay Sankt Margathen 2021, Leithaberg. 90

Umathum Rosa 2022, Burgenland. 90

Heinrich Pinot Noir 2022, Burgenland. 90

Esterhazy Projekt Che 2022, Østrig. 90

Heinrich Muskat Freyheit 2022, Østrig. 90

Muenzenrieder Cabernet Franc Reserve 2020, Burgenland. 90

Tschida Angerhof Muskat Ottonel Auslese 2022, Burgenland. 90

Heinrich White Blaufränkisch 2021, Landwein. 90

Umathum Frauenkirchner Zweigelt 2021, Burgenland. 90

Esterhazy Projekt Gelber Muskateller 2022, Østrig. 90