Vi tester 18 chenin blanc fra Loire

Et par hundrede km syd for Paris finder man Loiredalen, også kendt som Paris’ baghave. Et område med imponerende slotte og desuden kendt for, at byboerne fra Paris tager derhen for at få et pusterum for storbyen. Området er samtidigt Frankrigs tredjestørste vinområde, kun overgået af Bordeaux og det sydlige Frankrig. Men vinene er ikke specielt kendte på disse breddegrader, og for de fleste er det kun ved vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé, at der ringer en klokke. Måske skyldes det det store antal af områder i Loiredalen og ikke mindst, at der benyttes mange forskellige druer, og at vinstilen derfor varierer en hel del mellem de mange områder.

Klimaet er køligt, og det medfører syrerige vine— spinkle og ikke en vintype, som bredden af danskere foretrækker. De savner koncentrationen og den ofte mere imødekommende stil fra de varmere vinområder. Men der laves nogle af verdens bedste hvidvine på chenin blanc, sauvignon blanc og muscadet i Loire.

Efter bølgen af sød og fedmefuld chardonnay, blev andre hvide alternativer pludseligt interessante, og her har chenin blanc vist sig at være en ret så interessant sort. Chenin blanc kræver varme og sol for at modne, omvendt har den en tendens til at blive lidt flad, hvis den bliver for moden. Men omvendt er det en drue, der kan give vin med stor kompleksitet, og som især egner sig til mad. I denne test ser vi nærmere på tør chenin blanc fra Loiredalen.

En ganske flot smagning, hvor vinene imponerede. Chenin vinene havde stor variation, og der var flere absolut fremragende vine i feltet. Man kan fornemme, at der arbejdes med forskellige stilarter med både skindkontakt samt mere eller mindre fad. Det giver en stor variation, men også vine som givet vil dele folk. Men i min optik er chenin blanc både fra Loire og Sydafrika nogle af de mest spændende hvidvine på markedet lige nu!

 


Famille Joly Coulée de Serrant 2020, Savennières, Frankrig. 95
Erik Sørensen Vin | 775 kr. Tilbudspris
En usædvanlig vin. Stor kompleksitet og personlighed. En vibrerende syre skaber struktur og friskhed. Stor intensitet af fuldmoden frugt, kvæder og orangeskal blander sig med noter af honning, urter og hvide blomster. En vin med utrolig energi og længde. Bør dekanteres.
Alk.: 14,5%


Famille Fournier Longchamps Chamboureau 2018, Savennières, Frankrig. 95
Sigurd Müller Vinhandel | 230 kr. Tilbudspris
Virkelig flot næse og intensitet. Vælter op af glasset med licchi, abrikos og krydrede noter. Fyldig og en seriøs flot vin.
Alk.: 14,5%


Domaine Huet Le Haut-Lieu 2021, Vouvray, Frankrig. 94
Theis Vine | 220 kr. Tilbudspris
Lette oxiderede noter. Skindkontakt? Fyldig og dyb med sin helt egen stil. Flot lang smag og en spændende vellavet vin. En vin der vil dele folket.
Alk.: 13%


Le Clos Galerne Balade en Chenin 2021, Anjou, Frankrig. 93
Vinfraloire.dk | 190 kr. Tilbudspris
Kvæder, gule æbler og et ristet element i næsen. Stor intensitet og kant. Velintergret markeret syre skaber struktur. En rigtig flot og kompleks længe.
Alk.: 14,5%


Fabien Duveau Les Poyeux Chacé 2020, Saumur, Frankrig. 93
Kjær & Sommerfeldt | 335 kr.
En indbydende duft af moden pære, kvæde og akacieblomst. En frisk syre men afrundet struktur fra lagring på bærmen. En rigtig flot afstemt vin og pæn længde.
Alk.: 13%


Domaine Vincent Careme Clos de la Roche 2021, Vouvray, Frankrig. 92
Sigurd Müller Vinhandel | 240 kr. Tilbudspris
Strågul farve og en rig duft af tropisk frugt og moden kvæde. En rank og frisk syre og en pæn længde. Vellavet og imødekommende vin.
Alk.: 13%


Domaine de la Noblaie Chante le Vent 2019, Chinon, Frankrig. 91
Løgismose | 144 kr. Tilbudspris
Herligt frisk og vibrerende allerede i næsen. Saltet citrus, våd kalksten, grønne æbler med strejf af fersken og høloft. På tungen harmonisk med frugt og friskhed i livlig balance. Lang og perfekt mundrensende finish. Bravo!
Alk.: 13,5%


Domaine Dozon Le Saut au Loup Blanc 2020, Chinon, Frankrig. 91
thewinecompany.dk | 110 kr. Tilbudspris
Rig og intens næse med citrus, æblemost, honning, hø og lanolin. Fed og cremet på tungen med generøs frugt koncentration i smagen. Lang og harmonisk finish med et strejf af kvæde. Flot vin.
Alk.: 14%

 

Domaine Ogereau Sapo la Naire 2020, Savennières, Frankrig. 91
Otto Suenson | 219 kr. Tilbudspris
Masser af gule æbler i duften. Flot ren i udtrykket med en fin intensitet. Flot længde og ganske harmonisk med en flot længde.
Alk.: 13%


Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2021, Chinon, Frankrig. 91
Philipson Wine | 170 kr. Tilbudspris
Sprød syrerig vin med et køligt udtryk. Kvæde, citrus og lyse blomsternoter. Meget ung men flot stringent vin.
Alk.: 13%


Bruno Dubois Les Perruches 2020, Saumur, Frankrig. 91
Bichel | 200 kr. Tilbudspris
Mineralsk og anelse reduktiv, men med masser af gule frugter, blomster og citrus i smagen. Flot balance og åbner sig mere og mere efter tid.
Alk.: 13,5%


Domaine Ogereau Bonnes Blanches Sec 2018, Anjou, Frankrig. 91
Otto Suenson | 239 kr. Tilbudspris
Meget frugtig og imødekommende. Flot balanceret med en rimelig syre og længde. Slutter lidt kort.
Alk.: 14%


Famille Bougrier Vouvray 2021, Vouvray, Frankrig. 90
Excellent Wine | 108 kr.
Let, frisk og umiddelbar næse med urtestrejf, grønne æbler, citrus og hø. Let sødmefuld på tungen med fin, elegant syre. Harmonisk finish samt fornuftig typicitet for drue og terroir.
Alk.: 11,5%


Domaine Ogereau Anjou en Chenin 2021, Anjou, Frankrig. 90
Otto Suenson | 169 kr. Tilbudspris
Frisk stikkelsbærnæse med strejf af saltet citrus, hvid fersken bivoks og urter. Blød, rig og næsten honninglækker på tungen med friske æblestrejf. Pæn koncentration og typicitet. Vellavet vin.
Alk.: 13,5%


Florian Mollet Chenin Blanc 2021, Val de Loire, Frankrig. 89
Kjær & Sommerfeldt | 89 kr. Tilbudspris
Pæn ligefrem vin med flotte frugtige noter. Ikke så dyb men imødekommende med en fin frisk afslutning.
Alk.: 12%


Fraicheur Angeline Saumur 2020, Saumur, Frankrig. 89
VinsdeVinde | 88 kr. Tilbudspris
Frisk, lidt diskret næse med fine antydninger af citrus, æble, uld og kvæde. I munden pæn koncentration med frugten i højsædet. En glad og umiddelbar Chenin Blanc, der lige savner den sidste kompleksitet og personlighed.
Alk.: 12,5%


Calvet Vouvray Beau Rocher 2021, Vouvray, Frankrig. 87
Føtex, Bilka | 90 kr. Tilbudspris
En meget lettilgængelig og frugtig vin. Friske pærer, grønne æbler og ferskner dominerer smagen. Den frisk syre er fint afstem med en smule restsødme. En simpel, men vellavet vin. Moderat længde.
Alk.: 11,5%


Cave Robert & Marcel Reserve des Vignerons 2021, Saumur, Frankrig. 87
Skjold Burne | 100 kr.
Frisk og citrusfrugt domineret duft. En fin intensitet af pomelo, pære og kvæde i smagen. En frisk og rank syre samt mineralsk længde. Ikke en super kompleks vin men velafstemt.
Alk.: 12%