Montepulciano ligger i det sydøstlige Toscana og er måske en af de smukkeste byer i Italien. Rundt om byen finder man vinmarkerne, der danner området Vino Nobile di Montepulciano (DOCG). Det er et forholdsvist lille distrikt med knap 100 vinbønder, som tilsammen dyrker godt 2.000 hektarer vinmarker. Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler. Især underområdet Cervognano er anerkendt for sine vine. Klimaet varierer med vinmarkernes beliggenhed og er køligere, jo længere man kommer over havets overflade.

Trods sit historiske ry som en af Toscanas store vine har både område og vine siden 1970’erne stået i skyggen af naboen, nemlig Brunello di Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino. I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få kendte producenter samt en lille håndfuld nye, stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 90’erne. Men der er også klimatiske forskelle mellem de to områder. Vino Nobile er køligere, og modningstiden for sangiovese er kortere end i Montalcino. Det betyder, at man i køligere år kæmper mere med grønne noter i vinene, samt at tanninerne godt kan blive strammere end i Brunello-vinene.

 

Reglerne

Reglerne foreskriver, at en Vino Nobile di Montepulciano minimum skal indeholde 70% sangiovese, som her kaldes prugnolo gentile. Her adskiller vinene sig markant fra Brunello, som altid er 100% sangiovese. Høstudbyttet må højst være otte tons per hektar. Endvidere er en række andre druer tilladte som hjælpedruer. Udviklingen går dog mod en højere andel af sangiovese, og flere af de bedre producenter benytter i stigende grad merlot, cabernet sauvignon og syrah i stedet for canaiolo, som tidligere var den foretrukne drue ved siden af sangiovese. De internationale druer benyttes ofte for at give farve, struktur og flere sorte bæraromaer. Canaiolo benyttes ofte for at give blødhed, colorino for farve, mammolo for florale noter og malvasia nera for mørke bæraroamer. Vinene skal lagre i to år, før de frigives, og i tre år for riserva. Endvidere skal alkoholprocenten for en riserva mindst være en halv procent højere og er derfor 13%. Men sjældent et problem i disse tider med øgede temperaturer.

En ny kategori blev i 2021 introduceret, nemlig Vino Nobile di Montepulciano Pieve; som er vin fra 12 sub-områder rundt om Pieve. Her skal minimum 85% være sangiovese, og resten skal være andre lokale italienske druer som canaiolo, mammolo, ciliegiolo og colorino (max. 5% af denne). Endvidere skal den modne 36 måneder, hvoraf minimum 12 skal være på fad samt 12 på flaske. Den frigives altså samtidig med riserva, og vi vil se de første vine i 2024. Men en smagning fra fad af de første vine som frigives i 2024 er lovende og der er ingen tvivl om at denne nye kategori vil gøre godt for området med større fokus på terroir.

Der benyttes altid fade i vinene men af mange forskellige typer. Poliziano benytter f.eks. både franske barriques, de større tonneaux (600 liter) samt de slavonske botti, som indeholder 2-3.000 liter. Oftest benyttes dog ikke nye fade i de gængse Vino Nobile vine. De nye fade bruges oftest i de specialcuvéer, som en række huse laver.

 

Økologi

Flere har omlagt produktionen til økologisk eller biodynamisk. Den første var Avignonesi, som i 2009 begyndte processen med at blive biodynamisk og i dag er blandt de ti største biodynamiske huse i verden med 165 hektarer. Men også Salcheto er anerkendt for sine økologiske vine og minimale brug af svovl.

Vino Nobile di Montepulciano er normalt en kraftigere vin end Chianti Classico. Den har mere hård frugt, mere tannin og ofte en livlig syre. På mange måder minder den om Brunello-vinene men er oftest mere rustik i udtrykket. Det er derfor også en vin, som med fordel kan lagres otte-ti år eller længere. Det betyder også, det måske er den sværeste at smage, når de nye årgange frigives. Ofte er vinene lukkede, har hårde tanniner og kan også virke en smule reduktive. Dette har dog ændret sig de senere år hvor det er tydeligt en række af de unge vinmagere har en anden approach hvor frugten spiller en større rolle.

 

2020-årgangen

Et generelt ret specielt år i Italien, men alligevel endte det ganske fint i Toscana. En meget tør vinter og en forholdsvist tidlig knopskydning, men et køligere og regnfuldt forår, betød, at blomstringen fandt sted ganske normalt ultimo maj og foregik forholdsvis hurtigt. Juni var kølig, men herefter var sommeren tør og varm uden egentlige hedebølger. Især de kølige nætter betød, at modningen var ideel for druerne. Og der var ikke det store stress for vinstokkene, grundet det noget våde forår. Høsten fandt sted i september som normalt og under gode betingelser. Smagningen bekræftede, at 2020 er en elegant og klassisk årgang, som på mange måder kan måle sig med 2019, men alligevel ikke helt når samme standard i min optik. Især synes jeg, at friskheden og den meget rød-frugtede stil fungerer godt, men der var flere vine, der kæmpede med tanninstrukturen end i 2019. Generelt vil jeg ikke være bekymret over at købe denne årgang og nyde de næste år. Måske har den ikke helt gemmepotentialet som 2019; men det er en årgang, der skal nydes de næste fem år.

 

2019-årgangen

Der faldt ikke meget nedbør i løbet af vinteren, så der var bekymring for vandniveauet til vinstokkene. Men til gengæld kom regnen i april og maj, mens man havde flot tørt vejr under blomstringen i juni. Sommeren var varm og tør, men man fik dog et par regndage både i juli og august. Høsten startede 25. september og fortsatte til midt i oktober, hvilket er meget gennemsnitligt. Vejret omkring høsten var flot, og man endte med meget flot modnede druer og med en god balance af syre og tannin. På mange måder et ganske ideelt år, og vinene er da også i min optik nogle af de flotteste de seneste mange år. Flot frugtintensitet drevet af røde bær, en fin syre og ikke mindst en ganske moderat alkohol. Og så spiller fadet en mindre rolle. Der er sket et stort skift de senere år i kældrene, og man kan fornemme den yngre generation er kommet til, og at vinene derfor er bedre lavet, og mere drevet af frugt end af fad. Et stilskifte, som for mig virkeligt slår igennem i 2019, og jeg har aldrig smagt så mange vellavede vine fra Montepulciano. Vinene er klart mere tilgængelige som unge end før og flere af riserva vinene, som frigives i år bekræfter en flot årgang. Jeg må dog erkende, at jeg stadig ikke helt forstår ideen med riserva. Generelt gør det ekstra års fadlagring ikke meget godt for de fleste vine. De kommer til at fremstå mere tørre og rustikke i udtrykket. Så i min optik er det ikke en kategori, jeg vil bruge for meget krudt og på i hvert fald ikke købe til kælderen. Dertil er de normale vino nobile især i husenes special aftapninger væsentlig mere interessante. Men alt i alt er 2019 en fremragende årgang, som har potentialet til længere lagring, men som vil være en nydelse især fra nu og de næste 10-12 år.

 

De bedste vine fra 2020, 2019 og nogle få fra 2018

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Il Nocio  2019. 95

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Le Caggiole  2019. 95

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Costa Grande  2019. 94

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinore  2020. 94

Bindella Vallocaia Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 93

Bindella Vino Nobile di Montepulciano  2019. 93

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano  2020. 93

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 93

Cantina Crociani Vino Nobile di Montepulciano  2020. 93

Dei Bossona Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2018. 93

Manvi Arya Vino Nobile di Montepulciano Ojas Riserva 2019. 93

Podere della Bruciata Cesiro Vino Nobile di Montepulciano  2020. 93

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano  2020. 93

Dei Vino Nobile di Montepulciano  2020. 92

Edoardo Maria Vannutelli Vino Nobile di Montepulciano Signore del Greppo  2020. 92

Fassati Pasiteo Vino Nobile di Montepulciano  2019. 92

Il Macchione Vino Nobile di Montepulciano  2019. 92

Il Molinaccio La Poiana Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 92

La Ciarliana Vino Nobile di Montepulciano Vigna Scianello  2018. 92

Le Bèrne Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 92

Le Bèrne Vino Nobile di Montepulciano  2020. 92

Lombardo Vino Nobile di Montepulciano  2019. 92

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano  2020. 92

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano Quercione Riserva 2019. 92

Manvi Arya Vino Nobile di Montepulciano  2020. 92

Podere della Bruciata Cesiro Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2017 92

Tenuta Trerose Vino Nobile di Montepulciano Santa Caterina  2020. 92

Tenuta Trerose Vino Nobile di Montepulciano Simposia Riserva 2018. 92

De’ Ricci Vino Nobile di Montepulciano Soraldo  2018. 91

Fattoria della Talosa Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 91

Icario Vitaroccia Vino Nobile di Montepulciano Sansasia   2018. 91

Il Molinaccio La Spinosa Vino Nobile di Montepulciano  2020. 91

La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano  2020. 91

Le Bertille Vino Nobile di Montepulciano  2020. 91

Marchesi Frescobaldi Vino Nobile di Montepulciano Tenuta Calimaia  2020. 91

Podere Casanova Vino Nobile di Montepulciano  2019. 91

Vecchia Vino Nobile di Montepulciano Briareo Linea Redi Riserva 2019. 91

Bindella I Quadri Vino Nobile di Montepulciano   2020. 90

Fattoria della Talosa “Alboreta” Vino Nobile di Montepulciano  2020. 90

Le Bertille Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 90

Palazzo Vecchio Vino Nobile di Montepulcinao Maestro  2019. 90

Podere Casa al Vento Vino Nobile di Montepulciano  2018. 90

Poggio alla Sala Parceto Vino Nobile di Montepulciano  2020. 90

Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano  2020. 90

Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2019. 90

Tenute Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano  2020. 90

Tiberini Podere Le Caggiole Vino Nobile di Montepulciano  2020. 90