De fleste forbinder Veneto og vinene tæt på Gardasøen med rødvin og især er Amarone vinene blevet folkeeje. Men der produceres også en række fremragende hvidvine, mousserende og rosévine tæt på søen. Dette skyldes især de gunstige klimaforhold. Her ser man et mikroklima med et forholdsvis mildt klima styret af den store sø, som om vinteren holder temperaturerne oppe og om sommeren giver en kølig brise, som betyder, at der ikke er den store forskel på nat og dagtemperaturer, som man ellers ofte finder i middelhavsområdet. Dette bevirker, at der her gror oliventræer, mandel- og citrontræer som helst foretrækker varmere klimaer og findes udpræget i det sydlige Italien. Disse klimaforhold er da også optimale for dyrkningen af grønne druer.

Lugana
Mest kendt er nok Lugana i den sydligste del af Gardasøen. Produktionsområdet for Lugana er beliggende i den nederste del af Gardasøen og omfatter et forholdsvist lille område ved sydspidsen af søen i omegnen af Sirmione. Området omfatter kommunerne Desenzano, Lonato, Pozzolengo, Peschiera, San Martino della Battaglia og Sirmione, samt en del af provinserne Brescia og Verona. Landskabet er lettere bakket med en maksimal højde på 130 m. Her klemt inde mellem de to store vinområder Veneto og Lombardiet laver man på de 700 ha omkring 45.000 hl vin årligt.

Vinen er baseret på druen Trebbiano di lugana, som i sig selv ikke er særlig udpræget med hensyn til duft og smag. Druen er nær beslægtet med Trebbiano di Soave og er i slægtskab med Verdicchio druen og altså ikke Trebbiano druen, som de fleste ville have troet. Som en konsekvens af dette kalder de lokale druen for Turbiana for netop af undgå denne forvirring.

Custoza
Lige nordfor tæt på Bardolino finder man Custoza. Zonen bliver ofte kun kaldt Custoza, og navnet er taget fra byen Custoza, som er kendt for at være en dramatisk skueplads for Italiens uafhængighedskamp.

Tidligere betragtede mange Bianco di Custoza som en ‘hvid Bardolino’ og et billigere alternativ til Soave DOC. Men især de senere år er der sket en stor udvikling og vinene nærmer sig, dog stadig til en væsentlig billigere pris.

Bianco di Custoza DOC laves på et blend af forskellige druer. Minimum 70% af de fire druer (dog max. 45% af hver enkelt): Trebbianello, Trebiano, Garganega og Bianca Fernanda og max. 30% af følgende: Malvasia, Riesling Italico, Pinot Bianco, Chardonnay eller Manzoni Bianco. Vinene er meget frugtige i udtrykket, har en pæn fylde og velegnet til lette retter f.eks. fisk og fjerkræ.

Bardolino
Endelig er der Bardolino, kendt for sine lyse lette rød- og rosévine. Oprindeligt dyrkedes vinen udelukkende på skrænterne omkring byen Bardolino, som ligger på østsiden af Gardasøen mellem byerne Garda og Lazise, men området er nu udvidet, og der dyrkes vin i nu 16 kommuner i Verona-provinsen lige fra Valeggio i syd til Torrei del Benaco i nord.

Druesammensætningen i Bardolino DOC er næsten den samme som i Valpolicella DOC. Der bruges således corvina veronese, lokalt kaldt cruina eller bare corvina, rondinella, molinara, rossignola, barbera, sangiovese, marzemino og senest også Merlot og Cabernet Sauvignon. Sidstnævnte blev godkendt i forbindelse med den ekstra klassifikation Bardolino Superior som blev indført i 2001. På dette tidspunkt blev også pergola opbindingsystemet forbudt for DOCG. For hver druetype er der så en række spindsfindige regler om hvormeget i forhold til hinanden.

Det kommer der så nogle lette frugtige vine ud af. Typisk lyse med lette kirsebærtoner, bløde tanniner, frisk syre og let bitter afslutning. Ikke en vin der er lavet til at gemme, men vine som oftest bør drikkes inden for vinens første leveår.

Udover den røde Bardolino finders der også en Bardolino Chiaretto DOC som er en frisk, pinkfarvet rosé-type. I dag den største enkelt distrikts rosévin i Italien.  Tidligere startede man fermenteringen med drueskallerne for at få en dybrød vin med en anelse tanninbid. I dag er man dog for de fleste producenters vedkommende gået bort fra dette og har kun få timers skinkontakt for at få en smule farve. Vinene er derfor lyse og laksefarvede som sine søstre i Provence.

12 spændende vine fra Gardasøen


Hvidvine

Albino Piona Campo del Selese 2020, Custoza. 92
40% Garganega, 15% Trebbianello og 30% Trebbiano samt Pinot Bianco og Incrocio Manzoni. Gæres på franske fade og lagrer 12 mdr. på stål. Fra en gammel familie syd for søen. Rund, blød med en flot dybde. Men masser af salt, mineralitet og en flot syre. En del fennelkenoter, gule frugter og strejf vanilje. Flot længde og kompleksitet.
Alk.: 12,5%

Fraccaroh Pansera Lugana 2022, Lugana. 90
Fra den nordøstlige del af Lugana. 100% turbiana. 3 mdr. på stål. Mørkere farve med mandel og moden citrus. Pæn intensitet i smagen med orange, fersken og citrusnoter. Fyldig solmoden med en flot afslutning.
Alk.: 13%

Massimo Ronca Custoza 2022, Custoza. 89
Lille producent syd for søen. Garganega, Trebbianello og Trebbiano. 4 mdr. på stål. Fyldig i smagen, mere rustik med masser af mineralitet. Anisnoter, kvæde og limefrugt. Flot syre. Madvin.
Alk.: 12,5%

Zenegaglia Lugana 2022, Lugana. 89
100% turbiana fra den sydøstlige del af Lugana. Gæret og modnet kort på stål. Moden citrus med en urtet karakter. Meget frisk og imødekommende med en pæn smag af citrus, fersken og mandel. Pæn balance og længde.
Alk.: 13%

Menegotti MX 2022, Custoza. 88
45% Bianca Fernanda, 40% garganega, 10% Trebbiano og 5% Trebbianello. 3 mdr. på stål. Slank, saltet i udtrykket og egnerelt meget mineralsk. Mundrensende med en flot syre og sprød afslutning.
Alk.: 12,5%

Tenuta Corbari Lugana 2021, Italien. 88
100% turbiana. Varme nærmest tropiske frugtnoter i duften. Fyldig vin med abrikos, ananasa, lime og blomster i smagen. Pæn balance og ganske imødekommende. Pæn længde.
Alk.: 13%

Mousserende vine

Morenica Spumante Metodo Classico 2018, Garda. 90
Sydvest for søen lavet på 100% chardonnay. 24 mdr. flaskelagring. Imødekommende med fine modne ferskennoter, abrikos, lime og ganske fyldig og imødekommende. Man fornemmer også den lidt længere andengæring. Flot vin.
Alk.: 12,5%

Prendina Cuvee Maison Metodo Classico NV, Garda. 88
Chardonnay og corvina på traditionel metode i 24 mdr. Tør, meget frugtig og floral næse. Meget frugtig med et let mineralsk toach. Fin balance men savner lidt i dybden.
Alk.: 12,5%

 
Zenato Rosé Metodo Charmat Brut NV, Garda. 88
Flere steder
Fra den sydøstlige del af Gardasøen på pinot nero. Lavet på charmat metoden. Ribs i duften med en pæn mousse. Bagved fine frugtige noter. Ganske imødekommende med en pæn længde.
Alk.: 12,5%

Rosévine

Le Morandine Il Pignetto 2021, Bardolino. 90
Audiocompagniet | 175 kr. Tilbudspris
Lille producent men lavet vin længe. Corvina, rondinella og sangiovese. 6 mdr. på stål. Lys og meget mineralsk med ribs, hindbær og citrus. Tør og stringent men en spændende flot vin.
Alk.: 13%

Rizzardi Keya 2022, Bardolino. 89
HJ Hansen/Vinspecialisten | 119 kr. Tilbudspris
Klassisk stor vinhus. 75% corvina og herudover sangiovese, merlot og rondinella. Røde kirsebær i duft og smag. Meget ligefrem med en fin balance. Flot fylde og den pæne syre står flot.
Alk.: 13,5%

Gorgo Chiaretto di Bardolino 2022, Bardolino. 88
Lahvino | 85 kr. Tilbudspris
Corvina, Rondinella og molinara. 3 mdr. på stål. Meget frisk og imødekommnede med hindbær, orange og citrusnoter. Let saltet med en let frugtsødme i afslutningen.
Alk.: 12,5%