Sicilien er den største ø i Middelhavet, og når man rejser rundt på den smukke ø, fornemmer man egentlig ikke, at det er en ø. Her er bjerge, nærmest kontinentalt klima midt på øen, og det tager fire timer at køre fra den ene side af øen til den anden. Som et vartegn for øen står Europas største aktive vulkan Etna i den nordøstlige ende. En vulkan, som også er blev kendt i vinkredse, da en række af de mest hypede vine netop kommer fra foden af den.

Mange kulturer har sat sit præg på øen gennem de sidste tusinder af år. Det gælder både grækerne, araberne, normannerne, spanierne, fønikerne, romerne, saracenerne, piemonteserne, schwaberne og mange andre; og de har efterladt øen med store imponerende ruiner ved Siracusa, Agrigento og Erice.

Sicilien er den region i Italien, hvor der produceres mest vin. Der produceres mere vin på Sicilien end i Piemonte og Toscana tilsammen. Men langt hovedparten af vinene er dog billige dagligdagsvine, og i dag er det under 20%, som klassificeres som DOC-vin. Sicilien har i dag 22 DOC-typer, 1 DOCG og 7 IGT’er. Tidligere blev en del af vinene købt og blandet med de norditalienske vine for at give dem mere farve og alkohol. En praksis, der dog er delvist stoppet.

En del klassificeres dog som IGT-vine, en klassifikation, som giver mulighed for at bruge internationale druer som f.eks. syrah og chardonnay. Hovedproduktionen kommer fra kooperativer, som historisk har sit udspring fra de hårde tider, hvor bønderne var meget fattige og traditionelt undertrykt af godsejerne.

I dag er udviklingen kolossal på Sicilien, og det er kvalitetsvin, man i dén grad satser på. Arealet anvendt til vindyrkning er blevet mere end halveret de seneste årtier, og produktionen blevet moderniseret og intensiveret.

De røde vine laves primært på nero d’Avola druen. En drue, som frembringer nogle dybe, krydrede vine med rimeligt høj garvesyre. Desværre har druen et lidt dårligt ry, da der også produceres en række tvivlsomme vine på den, vine som er kluntede, marmeladeagtige, og som savner elegancen. Især større vinproducenter på fastlandet køber denne vin fra øen og sælger den som bulkvin. Vine, som herhjemme ofte ender på bag-in-box.

Ud over nero d’avola ser man en del syrah brugt både alene og blandet med nero d’Avola. Og så må man ikke glemme nerello mascalese, den drue, som har gjort Etna-vinene så eftertragtede.

På den hvide side er det den lokale grillo, som man primært møder. En drue, som vinder frem med sit aromatiske udtryk. Ud over til hvidvin bruges den i marsala, som er den vintype, Sicilien er mest kendt for. Carricante er Etnas hvide drue, som de senere år har vundet frem, og som vi givet vil komme til at se mere til.

Sicilien er rig på bjerge og ikke mindst vulkanen Etna. Dyrkningsbetingelserne med bjergsider, et varmt og tørt klima og en god, leret jord er ideel til vinstokke. Så der er ikke tvivl om, at man kommer til at høre mere fra Sicilien. Udfordringen er stadig den store mængde af billig og ligegyldig vin, som fylder vinreolerne i supermarkederne. Det kan risikere at give øen et broget image blandt forbrugerne.

Men der er en yderst positiv udvikling på øen. Mange unge vinmagere kommer til, da druer og jord stadig er til at betale. Området modtager endvidere store tilskud fra EU, hvilket har givet mulighed for mange til at fremelske de lokale sorter og investere i økologisk vinbrug samt i moderne faciliteter.

Der er 23 DOC zoner på Sicilien:

Alcamo, Contea di Sclafani, Contessa Entellina, Delia Nivolelli, Eloro, Erice, Etna, Faro, Malvasia delle Lipari, Mamertino di Milazzo, Marsala, Menfi, Monreale, Moscato di Noto, Moscato di Pantelleria, Passito di Pantelleria, Moscato di Siracusa, Riesi, Salaparuta, Sambuca di Sicilia, Santa Margherita di Belice, Sciacca og Vittoria samt en DOCG: Cerasuolo di Vittoria

Druerne:
Røde druer: Nero d’Avola, nerello mascalese, nerello cappucio, perricone, frappato, calabrese og de mere nyligt indførte merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc og shiraz (syrah).

Grønne druer: Cataratto, grecanico, grillo, inzolia, zibibbo, damaschino, trebbiano, ausonica, moscato bianco, carricante, corinto nero, chardonnay, viognier og fiano.

Nero d’Avola

Måske den drue, de fleste forbinder med Sicilien. En drue, der kan give mange forskellige udtryk og i mange forskellige kvaliteter. Den benyttes også i en del blends, dog er mange af disse ganske uinteressante i min optik. Når den fremstår rent, kan den have et let krydret udtryk, være intens med røde bærtoner med mynte, chokolade og vaniljetoner. Der, hvor den fungerer bedst, er når man fornemmer druen renest, altså uden for meget fad og gerne med et let mineralsk udtryk. Det finder man oftest i vinene fra det sydøstlige del af Sicilien.

En række af de bedste vine netop frigivet:

Baglio del Cristo Lu Patri 2018, Sicilia DOC  93
Vin&Vin | 245 kr. tilbudspris
Koncentreret og meget intens. Masser af solmodne sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Flot tanninstruktur og en fin syre holder den intense frugt oppe. Lang afslutning.

Cusumano Sagana 2019, Sicilia DOC. 93

Feudi Montoni Vrucari 2017, Sicilia DOC. 93

Planeta Santa Cecilia 2018, Sicilia DOC. 93

Donnafugata Mille e una Notte 2018, Sicilia DOC. 93

Feudo Maccari Saia 2019, Sicilia DOC. 92

Assuli Lorlando Riserva 2017, Sicilia DOC. 92

Feudo Principi di Butera Deliella 2016, Sicilia DOC. 92

Cusumano Benura 2020, Sicilia DOC. 92

Planeta Mamertino 2018, Mamertino. 92

Feudo Maccari Neré 2019, Sicilia DOC. 91

Donnafugata Contesa dei Venti 2020, Vittoria. 90

Duca Passo delle Mule 2016, Sicilia DOC. 90

Feudo Principi di Butera Amira 2019, Sicilia DOC. 90

Zisola 2020, Sicilia DOC. 90

Donnafugata Floramundi 2020, Sicilia DOC. 90

Planeta Dorilli 2018, Cerasuolo di Vittoria Classico. 90

Syrah
Er der en international drue, der gør det godt på Sicilien, er det syrah. Vinene kan på ingen måde sammenlignes med de tilsvarende fra hverken det nordlige Rhône eller fra Australien. Måske skal man lede indimellem. Masser af koncentration og man fornemmer alkoholen, men de er ikke nær så marmeladeagtige som i Australien, og så har de pebertonerne fra Rhône. Alt i alt ganske spændende vine, omend ingen vitterligt kommer helt ud over rampen. Så er der også det interessante kuriosum, at danske Peter Vinding-Diers laver vin her, netop med vægt på syrah.

En række af de bedste vine netop frigivet:

Planeta Maroccoli 2017, Menfi  94
Vinoble | 249 kr.
Flot koncentration og masser af krydrede noter, sorte bær og ikke mindst sort peber. Intens og yderst flot og vellavet vin med en lang afslutning.

Alessandro Vigna di Mandranova 2017, Sicilia DOC. 92

Masseria del Feudo Syrah 2021, Caltanisetta. 91

Baglio del Cristo Lusira 2019, Sicilia DOC. 91

Rapitala Nadir 2019, Sicilia DOC. 91

Zisola Achilles 2017 Sicilia DOC 91

Zibibbo
Meget blomstret udtryk og lidt Siciliens svar på muscat eller gewürztraminer. Masser af intensitet i duft og smag. Meget blomstret og parfumeret i smagen. Bestemt en spændende drue, der dog givet vil dele folk grundet dens noget parfumerede udtryk. Ikke mange producenter men med Costa Ghirlanda som den tonegivende.

En række af de bedste vine netop frigivet:

Assuli Dardinello 2021, Sicilia DOC. 90

Cantina Fina Taif Zibbibbo 2021, IGT Terre Sicilia. 90

Donnafugata Lighea 2021, Trapani. 89

Gorghi Tondi Rajah 2021, Trapani. 89

Donnafugata Lighea 2021, Sicilia DOC. 89

Fondo Antico Bello Mio 2021, IGT Terre Sicilia. 89

Grillo
Grillo er den dominerende hvidvinsdrue på Sicilien. Den giver nogle friske vine med fersken- og citrustoner. Grillo har man fundet ud af er en krydsning mellem den lokale catarratto drue og muscat alexandria. Druen havde sin storhedstid i midten af 1900-tallet, da marsala-vinen var på sit højeste, og man forsøgte at skabe forskellige krydsninger velegnet til denne vintype. For mig er grillo især en vin, der imponerer i næsen. Den er yderst intens i duften men kan ofte have svært ved at følge med i smagen. I de senere år er druen begyndt at blive taget mere alvorligt, og man finder i dag mange ganske gode vine på denne drue. En vin, jeg altid vil nyde til mad og gerne lidt fyldig, krydret mad.

En række af de bedste vine netop frigivet:

Alessandro Grillo Vigna di Mandranova 2021, Sicilia DOC  91
Vinothek a Fynnis | 130 kr.
Flot og imødekommende med masser af stenfrugt. En pæn koncentration og en yderst vellavet og balanceret vin med en flot, lang afslutning.

Assuli Astolfo Grillo 2019, Sicilia DOC. 92

Masseria del Feudo Haermosa 2019, Sicilia DOC. 91

Alessandro Grillo Vigna di Mandranova 2021, Palermo. 90

Baglio del Cristo Laluci 2021, Agrigento. 90

Assuli Fiordilgi Grillo 2021, Sicilia DOC. 90

Baglio del Cristo Laluci 2021, Sicilia DOC. 90

Feudo Arancio Grillo 2021, Sicilia DOC. 90

Fondo Antico Grillo Parlante 2021, Sicilia DOC. 90

Tenuta Whitaker Mozia 2021, Sicilia DOC. 90

Zisola Azisa 2021, Sicilia DOC. 90

Donnafugata Passiperduti 2021, Sicilia DOC. 89

Feudo Maccari Family & Friends Grillo 2020, Sicilia DOC. 89

Søde vine
Sicilien kan i dén grad lave søde vine. Mest kendte er vinene fra Marsala, men også vintypen passito er værd at lede efter. Dette er hvide, søde vine men med en høj kompleksitet. Højdepunktet er uden sidestykke Donnafugatas Ben Ryé, som i min optik er en af de flotteste søde vine i verden. Syren, den honningfyldte sødme og krydrede smag er alt, hvad man kan bede om.

En række af de bedste vine netop frigivet:

Donnafugate Ben Rye 2019, Passito di Pantelleria. 97
Sigurd Müller Vinhandel | 220 kr. ½ fl.
Zibobbo druer tørret i solen og herefter presset. Fantastisk koncentration, intens abrikos, orange, honning og blomsternoter. Flot syre binder den sammen. En yderst kompleks og vellavet vin, som man må prøve! Lang og vedvarende afslutning. Alk.: 14,5%

Duca Marsala Semisecco Superior Riserva SR0207 2007, Marsala. 95

Assuli Passito 2017, Sicilia DOC. 94

Duca Marsala Semisecco Superior Riserva SR2715 2015, Marsala. 93

Feudo Principe di Butera Coriduci 2019, IGT Terre Sicilia. 93

Duca Marsala Vergine Riserva VR1003 2003, Marsala. 92

Feudi Del Pisciotto Passito 2015, IGT Terre Sicilia. 92

Feudo Arancio Hekate 2018, IGT Terre Sicilia. 91

Alessandro Kaid Syrah Vendemmia Tardiva 2021, Sicilia DOC. 90

Duca Marsala Vergine Riserva VR0308 2008, Marsala. 90

Gorghi Tondi Ziller 47 NV.  90

Firriato L’Ecru 2019, IGT Terre Sicilia. 90