Bardolino har længe stået i skyggen af Valpolicella, ligesom Custoza stadig står i skyggen af Soave. Men i sommersolen er det som bekendt ikke altid det værste sted at stå; og de lysere, lettere og saftigere vine fra Bardolino glider generelt nemmere ned om sommeren end en amarone eller ripasso. Så snup hellere en kølig Bardolino eller en rosafarvet Chiaretto i solen; eller en lokal hvidvin fra Custoza til at skylle Gardasøens fisk og skaldyr ned med.

Selvom Bardolino er lillebroen i forholdet til Valpolicella, vinder vinene momentum i disse år. En stigende interesse for lettere vinstile med mindre ekstraktion og fad spiller en rolle. Det samme gør genintroduktionen af en gammel cru-klassifikation i området, som med tiden måske igen vil vise, hvorfor Bardolino i 1800-tallet var en meget mere afholdt vin, end den har været det seneste århundrede.


Gardasøens vine
Gardasøen er med sine 370 km2 den største sø i Italien, smukt beliggende i en gletsjerdal lige syd for Alperne og ned mod Posletten, på grænsen mellem Lombardiet mod vest og Veneto mod øst. Søen strækker sig 52 km på sit længste og er på det bredeste 17 km. Den gennemsnitlige dybde er 136 meter, mens det dybeste punkt ligger 346 meter under overfladen midt i søens smallere, nordlige del. Den bredere, sydlige halvdel er omringet af et blidt bakket morænelandskab, og landet langs de sydlige og østlige bredder er fladere, mere opdyrket og tættere befolket; og det er da også her, de fleste turister flokkes.

“Vi har et unikt klima,” forklarer Angelo Peretti fra Consorzio Tutela Bardolino e Chiaretto, “en enklave af middelhavsklima her i alpelandet. Derfor har vi også helt særegne vine.” Klimaet er et mildt subtropisk kystklima med sol og varme nok til, at cypresser og pinjer får selskab ikke kun af vinstokke men tillige af oliven- og citrustræer. Søen skaber ganske enkelt et særligt mikroklima, som er markant anderledes end det, man finder i Valpolicella og Soave. Så selvom der er stort sammenfald i de druesorter, der dyrkes, og den jordbund, vinstokkene vokser i, så er der betydelige forskelle i dyrkningsbetingelserne og dermed druernes karakter. Så med nært samme oprindelse er der altså væsentlige variationer i terroir og stilistik.

Klassisk Bardolino
Bardolino-druerne er de samme som i Valpolicella: Den mørkskallede corvina med den bittersøde kirsebærsmag, samt corvinone, molinara og rondinella; og mens corvina som regel er hoveddruen i blendet, er der i Bardolino en vis tendens til, at de øvrige druer fylder en større andel end i Valpolicella. Standarden er 35-80% corvina, hvoraf må 0-20% være den større corvinone. Desuden 10-40% rondinella og 0-15% molinara og måske 0-20% andre druer, det kan være den lokale rossignola såvel som barbera eller sangiovese.

Bardolino tager navn efter en historisk by på sydøstkysten. Det historiske vinområde, som i dag kernen i Bardolino Classico DOC, er kommunerne Affa, Bardolino, Cavaion, Costermano, Garda og Lazise; mens resten af Bardolino DOC ligger i Bussolengo, Caprino, Castelnuovo, Pastrengo, Peschiera, Rivoli Veronese, Sommacampagna, Sona, Torri del Benaco og Valeggio.

Jordbundsforholdene er kendetegnet ved en ekstrem variation som følge af de aflejringer, gletsjerne dannede under deres tilbagetrækning efter sidste istid. Konsortiets zone-kortlægningen har identificeret hele 66 typer. Der er sten, grus, sand og ler i alle mulige forskellige kombinationer. Omkring La Rocca og kernezonen i Classico-området råder en karrig stenet og gruset jordbund, mens den dybere og rigere jord ved Sommacampagna er mere leret og kalkholdig.

God Bardolino er en lys, let og lækker, ukompliceret rødvin med karakteristisk kirsebærfrugt, fin tanninstruktur og delikat bitterhed. Vi taler ikke om store og komplekse vine men om let drikkelige hverdagsvine og bredt anvendelige madvine. De mange og mere middelmådige vine er desværre ofte domineret af ret sure og bitre kirsebær og savner den livlige lethed. Det skyldes dels, at store dele af vinproduktionen i Veneto er voldsomt industriel og målrettet turister og eksport til supermarkeder.

Nye, gamle subzoner
Vinavlen i området går tilbage til romersk tid; men det var i løbet af 1800-tallet, at vinproduktionen ved Gardasøen begyndte at blive forbundet med navnet Bardolino; og 1800-tallet blev en gylden æra for området med et godt ry for kvalitet og megen eksport. Verdenskrigene og efterfølgende industrialisering i området og ikke mindst turismens store indtog gik dog ud over produktionen af vine af høj kvalitet; men i de seneste årtier er vinden vendt. Det lokale konsortium lancerede i 2015 et projekt til at identificere og definere enkelte zoners karakteristika, baseret på de områder, som allerede blev beskrevet af forfatteren Giovanni Battista Perez i slutningen af 1800-tallet. I 2018 godkendte man så forslaget om at indføre tre subzoner eller crus i reglementerne, og fra 2021 indgår de officielt i DOC-reglerne.

De tre er La Rocca, som omfatter søbredden ved feriebyerne Bardolino, Garda og Peschiera del Garda; Montebaldo, beliggende nord og øst for Bardolino by, og op mod foden af bjerget Monte Baldo, der rejser sig 2.218 meter over havets overflade; og sidst er der Sommacampagna, som er den sydøstlige del af området med udstrækning i retning af Verona. Arbejdet med subzonerne er work in progress, og det skal blive spændende at se, hvordan de enkelte terroirs vil blive afspejlet i vinene i fremtiden.

Chiaretto — rosé revolution
Godt og vel en tredjedel af druerne i Bardolino bliver til den rødglødende rosé Bardolino Chiaretto. Traditionen skulle efter sigende gå helt tilbage til romersk tid, da der blev indført vinpresser i området; og den pressede vin fra de røde druer gav en lyst farvet most, en klar vin, deraf navnet chiaretto.

I de seneste år har man talt om en egentlig rosé revolution i området. Den fornyede popularitet skyldes ikke mindst en rebranding i en lysere stil, som falder i moderne forbrugeres smag; men også et kvalitativt løft i og med at man generelt er gået fra méthode saignée til direkte pres af druerne. Moderne Chiaretto er ren, dybt lyserød, med samme friskhed fra det kølige klima som den røde Bardolino og en delikat salt note, som nok skyldes jordbundsforholdene. Når den er bedst, har den dejlige noter af rød grapefrugt, blodappelsin og sursøde kirsebær. Mønsterdygtige moderne eksempler kommer fra Le Fraghe, Le Tende, Villabella og Guerrieri Rizzardi; mens Daniele Delaini på Villa Calicantus ikke danser efter nogens pibe og laver sin helt egen mørke og rustikke rosé, som også er glimrende.

Custoza — hvid mosaik
Bianco di Custoza blev tidligere betragtet som en slags ‘hvid Bardolino’ og et billigere alternativ til Soave, ganske som mange har tænkt om den røde Bardolino i sammenligning med Valpolicella. Området ligger lige syd for Bardolino i kommunerne Sommacampagna, Villafranca di Verona, Valeggio sul Mincio, Peschiera del Garda, Lazise, Castelnuovo del Garda Pastrengo, Bussolengo og Sona.

Mens Bardolino forholdsvist nemt kan forklares, kan Custoza være noget sværere at blive klog på. Det skyldes først og fremmest den store variation i druesorter, som en Custoza kan blandes af. Standarden er 10-45% trebbiano toscano, 20-40% garganega, 5-30% trebianello (lokal klon af friulano), 0-30% fernanda (lokalt synonym for cortese) og endelig 0-30% malvasia, pinot bianco, chardonnay, riesling italico eller manzoni bianco (en krydsning af pinot bianco og riesling renano).

Så Custoza er en blandet landhandel— på godt og ondt. Godt i og med at mulighederne er mange, og talentfulde vinmagere formår at udnytte dem til fulde. Ondt fordi de bedste er få, og mange frembringer middelmåde vine, der peger i alle mulige retninger. Det kan med andre ord være svært at finde en stilistisk rød tråd og kvalitativ profil i vinene. Så her handler det i langt højere grad om producentens personlige stil. Når det er sagt, så hæves den almene kvalitet år for år, og priserne er stadig meget rimelige. Og de bedste har meget af den saftighed, blødhed og milde frugt, som findes i god Soave og god Lugana. Der er gode toner fra f.eks. Gorgo og Monte del Frà; og Carlo Nerozzi laver en klassisk, karakterfuld og yderst lagringsværdig udgave på sin smukke gård Le Vigne di San Pietro ved Sommacampagna. En komparativ smagning hans Custoza fra de sammenlignelige årgange 2021 og 2011 viser, at der kan være meget godt i vente.

12 gode vine fra Gardasøens sydøstbred

Zeni 1870 I Filari del Nino Bardolino 2020
Supervin | Pris ukendt
Klar rødlilla farve og en liflig duft af friske kirsebær. Saftspændt kirsebær- og skovbærfrugt i munden med faste og fine tanniner. En snorlige Bardolino Classico vinificeret på ståltanke og uden tilsatte sulfitter. Alk.: 12,5%   89

Le Tende Bardolino 2021
Italienske vine | Pris ukendt
Rubinrød glød og flot duft og smag af jordbær, røde kirsebær, rabarber samt et strejf af friske urter og skovbund. Venligt tanningreb, god syre og lækker frugtsødme. Frisk, frugtig og ligetil, af økologisk dyrkede druer. Alk.: 13,5%   90

Monte del Frà Bardolino 2020
Propperiet | 110 kr.
Frugtig og krydret saft med ganske fine tanniner. Fyldig frugt, hindbær, brombær, kirsebær, og krydrede noter, skovbund, nåleskov, lakrids, peber, røg. Af økologisk dyrkede druer fra Sommacampagna. Alk.: 13%   89

Valetti Montebaldo Bardolino 2020
Barbera Vinimport | Pris ukendt
Indtagende duft af nyplukkede, solvarme jordbær. Smagen følger op med modne jordbær, hindbær og kirsebær, friske krydderurter, peber og lakrids. Saftig og stringent, god syre og tørrende tanniner i afslutningen. Alk.: 12,5%   90

Giovanna Tantini Bardolino 2020
P.t. ingen dansk importør
Charmerende duft af mørkerøde frugter og tørrede blomster. Saftige røde bær i smagen, god balance mellem moden frugtsødme og et tørt greb af finmaskede tanniner. Spændende noter af rodfrugter, frisk muld og søde krydderier, nuancerig. Alk.: 12,5%   91

Le Vigne di San Pietro Come un Pino Nero 2018
P.t. ingen dansk importør
Selvom navnet betyder “som en sortfyr”, er det nok noget andet, de fleste hører. Dog er druesorten corvina men i en mere “burgundisk” stil, saftig, smidig og blød, med masser af røde bær og urter og en smule nåleskov, tørv og røg. Fine, fine tanniner. Alk.: 12,5%   90

Corte Gardoni Nichesole Bardolino Chiaretto 2021
P.t. ingen dansk importør
Blid og stoflig rosé, navngivet efter en lille kirke på toppen af skråningen, hvor druerne dyrkes. Fin duft af nyplukkede jordbær, og mild i munden med jordbær, røde kirsebær og en smule kirsebærsten og lakridsrod. Pæn citrussyre og en afstemt bitternote i eftersmagen. Alk.: 12%   89

Villa Calicantus Bardolino Chiar’otto 2019
P.t. ingen dansk importør
Atypisk men unik og supercharmerende chiaretto, blød og saftig med rød grapefrugt, modne ribs og røde kirsebær, mandel, kandiseret orangeskal, safran og vanille. Et blend af biodynamisk dyrket corvina, molinara, rondinella og sangiovese, fra særskilte marker, vinificeret i brugte barriques. Alk.: 12%   91

Le Vigne di San Pietro Custoza 2021
P.t. ingen dansk importør
Saftspændt og harmonisk blend af garganega, trebbiano, trebbianello, cortese og manzoni bianco, vinificeret hver for sig, siden stukket sammen og modnet seks måneder på ståltank. Hvide blomster, gule stenfrugter, en smule mandel og hø i eftersmagen. Alk.: 12,5%   91

Corte Gardoni Mael Custoza 2020
P.t. ingen dansk importør
Saftig, stoflig og mineralsk hvidvin på en selektion af garganega og mindre dele trebbiano toscano, trebbianello og riesling italico. Dufter og især smager af grønne æbler og pærer, med stringent citrisk syrlighed og små hints af kamille, hø og urter. Alk.: 12,5%   91

Monte del Frà Ca del Magro 2020
Propperiet | 139 kr.
Mild duft af hvide forårsblomster. Velbalanceret syre og saftig smag af moden fersken, mandel, crème brulée og brunet smør, salt finish. Af økologiske druer fra gamle garganega-stokke suppleret med cortese, trebianello og manzoni bianco, vinificeret på cementtanke. Alk.: 13%   90

Cantina Gorgo San Michelin Custoza 2021
Lahvino | 110 kr.
Mild duft af hvid fersken, abrikos, mandel og nyslået hø. Ret så saftig og har alligevel tørstof nok til at blive hængende og kunne udvikle sig over tid. Fin syre og salt mineralitet. Et blend af økologisk dyrket garganega, trebbiano og cortese, vinificeret i ståltanke. Alk.: 13%   90