Byen Haro i Rioja Alta dannede igen i år base for vineventet El Barrio de la Estación. Topproducenter, alle beliggende nær den gamle jernbanestation i Haro, havde i år valgt at invitere til fejring af relationen til deres gamle venner fra Bordeaux. Venner i den forstand, at det netop var vinbønderne fra Bordeaux, der skulle vise sig at lægge grundstenene til de verdenskendte Rioja vine.

De fornemme gæster fra Bordeaux
I de historiske bygninger hos Bodegas Bilbainas var såvel producenter fra Haros elite og slotte fra begge breder i Bordeaux repræsenteret til en smagning med historie og nyskabelse i flaskerne. Det var på alle måder de tunge drenge, der spillede op i den tætpakkede sal, hvor vi, de inviterede vinfolk, kunne bevæge os smagsmæssigt rundt i de to klassiske vinområder. Blandt de inviterede vinhuse fandtes vine fra Château Smith Haut Lafite, Château Lynch Bages, Château Ormes de Pez, Château Rauzan-Ségla, Château Canon, Château Léoville Barton, Château Langoa Barton, Château Petit-Village, Château Beauregard, Château Canon la Gaffélière og Château d’Aiguilhe.

The French Connection
Forbindelsen mellem Rioja og Bordeaux dateres tilbage til den sidste halvdel af 1800-tallet, hvor vinlusen phylloxeras hærgen i Bordeaux tvang de stakkels franskmænd til at kigge langt efter vin. Man søgte mod Rioja, hvor der fandtes en overflod af sunde druer, langt flere end hvad de lokale kunne omsætte. Franskmændene fandt hurtigt ud af at få fragtet fade med vin via den nye jernbane hjem til Frankrig, hvor vinene blev solgt som Bordeaux, eller brugt til at spæde tyndbenede vine op i andre regioner. Faktisk stammer de spanske betegnelser reserva og gran reserva fra netop de bedste fade vin, som franskmændene reserverede til dem selv.

Perioden med samhandlen lærte franskmændene de spanske vinbønder at anvende træfade til lagring af deres vine, som traditionen var i Bordeaux. Fadenes konserverende effekt gav forlænget liv til de frugtrige vine og ikke nok med det, de indbydende aromatiske følger blev også taget imod med slubrende ganer. Der blev skabt en ny, forbedret udgave af vinene ved lagring på træfade— den stil, der i dag definerer Rioja. I en årrække var brugen af amerikanske træfade dominerende og står den dag i dag stadig som et kendetegn for en række af vinhusenes stil; og vel nok også den stil, som de fleste danskere stadig forbinder med Riojas smag. Blandt andre CUNE og La Rioja Alta anvender stadig delvist amerikanske egetræsfade til deres vine for at bibeholde noget af den klassiske stil. Andre har senere valgt at vende tilbage til udelukkende at bruge fransk eg og/eller cementtanke for et anderledes frugtrigt udtryk. Her kan man med rette kalde Bodegas Roda for modernister i deres tilgang, og stilen er da også langt mere frugtmættet og kødfuld.

Kæmpe lagringspotentiale
Samtlige af de syv vinhuse bag El Barrio de la Estación åbnede kældrene op, såvel som nærstudier i vinmarkerne blev prioriteret. Stilarterne varierer, men samtlige vine er lavet med en seriøsitet og nøjagtighed, som udelukkende får os til at beundre.

Med besøg i de gamle kældre bliver området defineret på bedste vis. Klassiske dyder og traditioner holdes i hævd, ja selv for de nye i klassen, Bodegas Roda, vises respekt for de gamle dyder i en moderniseret stil som balanceres på fornemste vis.

Efter omfattende smagninger med en herlig blanding af unge og gamle vine (læs: modne), endda meget gamle, bekræfter med stor streg under, at disse vine kan ældes som kun ganske få. Uovertruffent lagringpotentiale finder man her, som man ellers skal kigge længe efter. Her kan nævnes smagning af CUNEs Imperial Gran Reserva i årgang 2018 (mangler stadig lagring før release), 2016, 2015 og 1976, hvor 1976 stadig er spillevende med både tannin og frisk syre. Aromaerne er rige af tobak, sweet spice, tørrede figner og blommer med læder og tobak i eftersmagen. Super flot og kompleks vin, der har adskillige år tilbage i sig.

Hos Muga viste de stolt vine frem fra starten af årtusindskiftet, alle i perfekt balance med rigdom og koncentration, og vigtigst af alt den afgørende andel af tannin og syre til mange års yderligere lagring. Helt oustanding var især 2004 Muga Selección Especial med sit rige, komplekse udtryk, kun netop starten på tørrede frugt og typiske dild noter viser sig på nuværende tidspunkt. Klassisk stil og godt håndværk, ligesom deres 2001 Prado Enea, der med sin vanlige elegance og mindre kompakte stil, byder på røde blommer og kirsebær med underliggende krydrede anelser. Blot et lille udsnit af vine smagt med alder.

Revival for de hvide vine
Rødvinene dominerer området, hvor hoveddruerne tempranillo, garnacha, graciano og mazuela selvsagt er plantet på langt størstedelen af markerne.

Men på trods af den store rødvinsdominans skal man ikke glemme, at der også laves hvidvine og rosé. Især hvidvinene bør fremhæves, for her er noget under opsejling. Ja, det er faktisk allerede i fuld gang. Traditionelt er det druerne viura, garnacha blanca og malvasia, der er brugt, typisk med samme intense fadregime som rødvinene. I dag er stilen typisk lettere med bedre balancet fadbrug og større fokus på frugtkarakter. Man har taget flere sorter i brug som for eksempel tempranillo blanco, hvilken flere spår succes, men dette er der delte meninger om. Herudover støder man nu på sorter som maturana, verdejo, sauvignon blanc og den allesteds nærværende chardonnay.

Enkeltmarker eller blends?
Der er delte meninger blandt vinmagerne om dette spørgsmål. I 2017 blev det vedtaget i Consejo Regulador DOCa Rioja, at godkende en enkelt vinmarks navn på etiketten for netop at lade producenterne fokusere på terroir og fremvise dette til forbrugeren. Men strider det ikke imod den klassiske Rioja-tradition om at vinene blandes fra forskellige marker? Og vigtigst, hvor kommer så vinlovens kvalitetsbetegnelse (lagringstid) ind i billedet? Ja, spørgsmål og argumenter skorter det bestemt ikke på, når man kommer tæt på folkene bag vinene. I sidste ende vil alle blot lave de bedste vine og vise alt det bedste, som Rioja har at byde på, men uenigheden er til at få øje på. Enkelte er i proces med de nye tiltag.

Bodegas Bilbainas sendte i november 2021 første årgang af vinen Vina Zaco (2017) på markedet, en såkaldt Single Vineyard på 15 hektarer (7 hektarer brugt til vinen p.t.) beplantet med tempranillo bush vines med en gennemsnitsalder på 35 år. Marken ligger i 485 meters højde, og man høster med meget lave udbytter. En ekstraktrig vin, som holder en flot balance og finesse. Vinen har gennemgået en 21 dage lang fermentation i åbne beton lagares med daglig manuel pump-over for yderligere ekstraktion og fylde. Malolaktisk fermentering er foregået i franske barriques, og selve lagringen i 1.200 liters franske foudres i 20 måneder. Tanken om terroir reflekteret i sine vine er noget, Bilbainas er begyndt at arbejde meget seriøst omkring, og der vil i nærmere fremtid komme flere vine af slagsen fra huset. Næste projekt er fra marken Vicuana, når planterne bliver gamle nok, og druerne leverer højere koncentration end i dag.

Stigende efterspørgsel på Rioja vine
Lykkeligvis er efterspørgslen på Rioja vine støt stigende i disse år. I 2021 steg salget med 8,3% i forhold til 2020 til 254 millioner liter vin. Roda solgte for eksempel 10% mere vin i 2021 end de foregående år, hvoraf 60% af salget er til eksportmarkeder.

Flere opkøber marker med gamle vinstokke for at følge med efterspørgslen. For at holde det kvalitative niveau kræves det, at man køber gamle stokke og gerne i højderne for samtidig at få et fremtidsperspektiv med i forhold til klimaforandringer. La Rioja Alta, som måtte melde alt udsolgt af deres topvine Gran Reservas 890 og Gran Reserva 904 tilbage i marts, har netop opkøbt 35 hektarer gamle vinstokke i Elvillar (i Rioja Alavesa) i 600 meters højde med planer om enten at anvende druerne til single vineyard wines eller simpelthen til at forbedre deres gran reservas. Samtidig bygger de nye fermenteringsfaciliteter i Rioja Alavesa til projektet.

Masser af gode køb
I dag leverer Rioja nogle af de bedste “glemte”, længelevende vine. Potentialet for disse vine er langt undervurderet, og desværre er Rioja gennem en lang årrække desværre blevet påduttet et ry som værende gammeldags og unuanceret. På trods af at området er så dybt funderet, har man ikke formået at nuancere sig over for den moderne vinverden og dens konsumenter. Området lider under at være blevet “glemt”, og den yngre del af vindrikkere vender sjældent, hvis overhovedet, opmærksomheden mod en flaske Rioja, og det er en skam. Sammenlignet med øvrige klassiske topområder som f.eks. Bordeaux og Bourgogne får man i Rioja enormt flotte vine til prisen, også når vi kører på den stor klinge!

El Barrio de la Estación er netop et tiltag sat i luften for at udbrede kendskabet til områdets vine på ny og sætte fokus på deres tiltag og høje kvaliteter. Det vil efter min mening være fuldt ud berettiget, hvis det lykkes.

Rioja er inddelt i tre underområder:
La Rioja Alta mod vest
Rioja Alavesa i nord
Oriental (tidligere omtalt Baja) fladlandet i øst.

De syv store vinhuse, der i dag indgår i samarbejdet omkring El Barrio de la Estacion de Haro, er:
Lopez de Heredia (1877)
C.V.N.E. (1879)
Bodegas Gómez Crusado (1886)
Bodegas Rioja Alta S.A. (1890)
Bodegas Bilbainos (1901)
Bodegas Muga (1932)
Bodegas Roda (1987)

10 Top Rioja vine

Gómez Cruzado Montes Obarenes 2015
Otto Suenson ǀ 419 kr.
Moden gul stenfrugt og lemon curd med smør og velintegreret, toastet aroma. Cremet struktur med forfriskende syre. Utroligt lækkert sammensat vin, der fylder godt i munden og slutter friskt med lang finish. Alk.: 13%  92

Gómez Cruzado Cerro las Cuevas 2017
Otto Suenson ǀ 399 kr.
Indbydende, kompleks næse. Fløjlsblød og smagende vin i luftig stil og med flot kompleksitet. Brombær, peberspice, urter, skovbund og florale violnoter i flot balance. Elegant vin. Alk.: 14,5%  94

Muga Selección Especial 2010
Laudrup Vin ǀ Ukendt pris
Præget af rød bærfrugt, ribs, hindbær, og tranebær i kølig stil, hvor tanninen er markant. Rank og flot struktur med mærkbar fadlagring. Finish byder på mokka og krydrede pebernoter. Alk.: 14%  92

Muga Prado Enea 2015
Laudrup Vin ǀ 625 kr. tilbudspris
Floral næse med friske røde kirsebær og blommer i smagen. Rank finesse, rig med bløde, fine tanniner. Lakridsnoter i den meget elegante, velsmagende finish. Stadig ung. Alk.: 14%  93

Muga Flor de Muga Blanco 2019
Laudrup Vin ǀ 309 kr. tilbudspris
Pæn, ligefrem vin med friskhed og moden gul blomme, fersken, hvide blomster og citron. Balanceret syre, rundhed i munden og meget velsmagende. Herlig hvidvin. Alk.: 14%  92

RODA 1 BLANCO 2019
Philipson Wine ǀ ukendt pris
Intens i både gul farve og i duften. Toast, smør og fedme på en elegant balanceret måde med skarp underliggende citrus. Eksotiske ananas, mango og kvæde med moden citron. Stor kompleksitet og koncentration, som kører på den helt stor klinge med flot, velintegreret fad. Elegant komponeret. Alk.: 13%  94

RODA Cirsión 2018
Philipson Wine ǀ 1.495 kr. tilbudspris
Dyb og intens koncentration af mørk bærfrugt, næsten likørmodne noter. Masser af modne blommer, hindbær, kirsch, engelsk lakrids og en svag myntenote. Ristede bacon noter og tobak. Virkeligt høj kompleksitet her. Silkebløde tanniner. Moderne tæt blød stil. Alk.: 14,5%  95

La Rioja Alta Vina Arana Gran Reserva 2015
Atomwine ǀ 300 kr.
Mørke modne frugter og bær med mocca og chokolade noter. Bløde fine tanniner giver en dejlig cremet struktur, fint balanceret af en present syre. Lækker lang eftersmag med tobak og mokka. Alk.: 14,5%  94

La Rioja Alta Gran Reserva 904 2011
Atomwine ǀ 400 kr.
En vin, som frigives efter ti års fadlagring efter utallige rackings undervejs, og har sin helt egen stil. Røde bær, ribs og hindbær med syrlig blomme og kirsebær, der dominerer med en stringent syre, og en kokos fadnote, der er elegant balanceret. Alk.: 14,5%  95

CVNE Imperial Gran Reserva 2015
Jysk Vin ǀ 349 kr. tilbudspris
Modne kirsebær og hindbær med varme krydderier og tobak. Lakrids og vanilje lurer i baggrunden. Velintegreret fad og bløde modne tanniner. Virkeligt lang og flot finish. Alk.: 14%  94