Et par hundrede km syd for Paris finder man Loiredalen, også kendt som Paris’ baghave. Et område med imponerende slotte og desuden kendt for, at byboerne fra Paris tager derhen for at få et pusterum fra storbyen.

Området er samtidigt Frankrigs tredjestørste vinområde, kun overgået af Bordeaux og det sydlige Frankrig. Men vinene er ikke specielt kendte på vore breddegrader, og for de fleste er det kun ved vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé, at der ringer en klokke. Måske skyldes det det store antal af områder i Loire-dalen og ikke mindst, at der benyttes mange forskellige druer, og at vinstilen derfor varierer en hel del mellem de mange områder.

Klimaet er køligt, og det medfører syrerige vine— spinkle og ikke en vintype, som bredden af danskere foretrækker. De savner koncentrationen og den ofte mere imødekommende stil fra de varmere vinområder. Men der laves nogle af verdens bedste hvidvine på chenin blanc, sauvignon blanc og melon de bourgogne i Loire.


Muscadet Sèvre-et-Maine
Sidstnævnte finder man ved udmundingen af Loire-floden ved Atlanterhavet. Muscadet er et kæmpe område, hvor der produceres ufattelige mængder ligegyldig vin. Det er omkring de to bifloder, Sèvre Nantaise og Petite Maine, der her løber sammen med Loire, at man finder de mange vinmarker. Det tempererede kystklima giver masser af fugt og kølige briser over det meste af året, og vinbøndernes største problem er derfor ofte meldug og råd. Og så bør også nævnes frost i foråret, som de seneste år har betydet massive problemer. Blandt andet i 2021 hvor man i området i gennemsnit mistede 80% af høsten grundet hård frost i slutningen af april, hvor knopskydningen var langt fremme. Man eksperiementerer derfor med alt fra vandsystemer, vindmøller og olielamper. Men den bedste løsning ser dog ud til at være elektriske wirer, som man tænder, når frosten rammer, og som så kan opvarme direkte omkring vinstokkene. Bonnet Huteau har netop installeret dette på de bedste af markerne, men det er dyrt, næsten 200.000 kroner per hektar!

Jordbunden er præget af granit, gnejs og skifer sammen med sten og grus. Det betyder, at der er mange forskellige mikro-terroirs i området, hvilket har stor betydning for stilen på vinene. Selvom der er en koncentrationen af f.eks. granit i den sydlige del, ser man ofte mange jordarter inden for et lille område.

Der er sket en klar opblomstring i kvaliteten, specielt inden for sur-lie-vinene, der i flere tilfælde også kan lagres med ynde. Sur lie vil sige, at vinen modner på gærresterne i store tanke, hvilket giver yderligere smagskomponenter til vinen, ofte af brød og gærnoter og samtidigt giver en anden og mere rund tekstur til vinen. Det er ekstremt anvendelige vine, som oftest er på et rimeligt punkt, kvalitet kontra pris. Men også en vintype, som gennem mange år har haft det svært og forsøgt at finde nøglen til succes. Men måske er den på vej, for et besøg dernede i januar viste med tydelighed, at især muscadet fra cru’erne med lang modning er langt fra de spinkle og kedelige vine, som de fleste forbinder med muscadet.

Fire appelationer

Muscadet-vine produceres på tværs af fire forskellige appellationer. Entry level vine, blot kendt som muscadet, er produceret inden for den grundlæggende betegnelse, som dækker hele dyrkningsområdet og er dedikeret udelukkende til produktion af skarpe hvide vine fra melon de Bourgogne-druer. Den vigtigste betegnelse er Muscadet Sèvre et Maine, hvis navn kommer fra de to floder, der strømmer igennem området. 80% af al muscadet kommer herfra og viser, hvad melon de Bourgogne-druen kan præstere, når den behandles som kvalitetssort.

De andre Muscadet appellationer er Muscadet Côtes de Grandlieu i sydvest og Muscadet Côteaux de la Loire i øst.

Cru’erne
En række specifikke crus blev etableret i 2011. Disse crus, herunder Le Pallet, Clisson og Gorges, er blevet identificeret som eksempler på premium og karakteristisk terroir og markerer noget af en bevægelse i retning af kvalitet i en region, der er bedre kendt for basisvine. Høstudbyttet er lavere og under 45 hl per hektar, med minimum 24 måneders modning, undtagen Le Pallet, som har 17 måneder. Vinene skal indtil videre betegnes AOC Muscadet Sèvre et Maine plus cru-navn. Men omkring 2027 forventer man at kunne benytte udelukkende cru-navnet— altså f.eks. AOC Clisson.

Kendetegn ved de enkelte crus:

Clisson er primært granit, og klimaet her er det varmeste. Det giver derfor de mest koncentrerede vine. Ud over mineralitet i udtrykket får de med alderen honning- og safrannoter.

Gorges er den ældste af cru’erne og primært på en jordbund domineret af dybbjergarten gabbro. Vinene er generelt dem af alle cru’erne, der har brug for mest modning sur lie. I udtrykket fyldige og meget flintede med en let røg.

Le Pallet er en blanding af granit, flint og gabbro. Elegante og måske de letteste af cru-vinene. Kræver mindre modning for at udtrykke sig. Er generelt meget frugtige og let mineralske.

Château-Thebaud er som en blanding af Goulaine og Clisson. Jordbunden er præget af sand samt granodiorit, som er en type af granit. Vinene er elegante, har samtidigt fylde og typiske noter er fennikel og andre vegetale noter.

Goulaines vinmarker ligger på bakker over en større sump. Måske den flotteste cru. Jordbunden er primært gnejs og skifer. Vinene er elegante med en medium mineralitet, og ofte finder man pærenoter i vinene.

Monnières-St-Fiacre er central beliggende. Jordbunden er præget af sand, ler og gnejs. Vinene er rimeligt fyldige og runde med eksotiske noter, orange og bivoks i smagen.

Mouzillon-Tilliéres er den østligste af cru’erne. Jordlaget er dybt, typisk med gabbro nedenunder. Vinene er generelt elegante og domineret af mandarinnoter, pærer og timian.

Tre andre er på vej: Le-Haie-Fouassière, Vallet og Champtoceaux. Sidstnævnte i Muscadet Côteaux du Loire. Specielt Le-Haie-Fouassiere er interessant, da en af de mest anerkendte vinhuse, Domaine Landron, har marker her.


Produktionsmetoden
Mange muscadet-vine produceres som skrevet sur lie, der betyder “på gærresterne”. For det meste på underjordiske cementtanke beklædt med glas. Dette giver en anden modning end på fade, og det giver vinen tekstur og en gæragtig brødsmag. Nogle få, såsom Jo Landron, benytter amforaer. Men man møder også, omend sjældent, fadlagring, og så er det på foudres. Mange muscadet sur lie-aftapninger drager derfor stor fordel af en længere modning. Flere producenter er de senere år også begyndt først at frigive vinene efter tre til fem år. Især cru-vinene.

Smagsprofilen for en muscadet kan variere fra meget neutral til mere fyldig med smag af stenfrugt, salt og ikke mindst brødnoter hvis sur lie. Grundlæggende er vinene lyse med en spinkel til medium krop. De bedre vine er ofte mere koncentrerede, mørkere i farven og har et mineralsk udtryk. Af de tre crus finder jeg Le Pallet mest frugtig, mens Clisson er de mest fyldige og Gorges de mest stringente og mineralske i udtrykket. Château-Thebaud er nok den, der balancerer mest i forhold til de andre.

Madmatch
Muscadet Sèvre et Maine har typisk været en klassisk partner til de østers, som dyrkes i Bretagne, hvor Muscadet ligger. Men når man smager de mere seriøse vine med lang tid sur lie (samt cru vinene), så kan de også gå til kraftigere retter med fisk og hvidt kød— specielt kammuslinger fungerer godt. En Clisson måske endda til asiatisk mad, hvor syren vil stå godt op mod krydderierne.

Man finder stort set udelukkende melon de Bourgogne-druen her. Nogle få eksperimenterer med røde druer, og så er der stadig lidt folles blanche-druer tilbage. Druen var dominerende før vinlusen og blandt andet brugt til vin, som skulle destilleriet. I 1800-tallet var eau-de-vie fra Nantes ligeså anerkendt som den fra Cognac. Druen benyttes endvidere stadig til armagnac og cognac. Jeg smagte et par vine på druen, og de er slanke, spinkle og meget syrerige. Men de bedre kan bestemt noget.


10 spændende vine fra Muscadet Sèvre-et-Maine

Domaine de la Pépière Gorges Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie 2015  94
Vinea Nordic | 198 kr.
Mørk i farven med let oxidative noter. I smagen moden stenfrugt og udtalt smag af safran og orange. Pakket ind af en flot syre, en kompleks og spændende vin. Alk.: 12%

Lieubeau Chateau-Thebaud Muscadet Sèvre-et-Maine Sur Lie 2018  93
Ikke DK | ca. 200 kr.
Fra jordbund domineret af gnejs. Masser af orangenoter, fennikel, en flot og intens frugt, mineralitet og et saltet udtryk. Yderst flot struktur og lang afslutning. Alk.: 12%

Jeremie Huchet Goulaine Muscadet de Sèvre-et-Maine sur Lie 2013  93
Vinova | 160 kr.
60 måneder på bærmen. Flot og intens frugt. En meget præcis og elegant vin med mineralske noter. Lang smag med en flot, elegant og kompleks eftersmag. Alk.: 12,5%

Pierre Luneau-Papin Muscadet Sèvre-et-Maine Verget 2017  93
Atomwine | 299 kr.
Syv måneder på gærresterne. Flot koncentration og masser af karakter og dybde. Citrus, grape, melon og blomsternoter. Flot balance og længde. Alk.: 12%

Jo Landron Muscadet Sèvre-et-Maine Le Fief du Briel 2017  93
Rosforth | 180 kr.
Flot frugt, præcis og elegant. Meget mineralsk og lang i smagen. Fra en enkeltmark, biodynamisk dyrket. 36 måneder på gærresterne, før den er flasket. Mørk og dyb med masser af intensitet. Melon, limefrugt, gær og krydrede noter i smagen. Spændende og vellavet vin. Alk.: 12%

Domaine Luneau-Papin Excelsior Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie 2006  92
Atomwine | 250 kr.
Fra marker i Goulaine. 24 måneder på bærmen. Kølig i udtrykket med orange, safran og abrikosnoter i smagen. Meget mineralsk med en flot syre. Lang afslutning. Meget elegant. Alk.: 12%

Jeremie Huchet Clisson Muscadet de Sèvre-et-Maine sur Lie 2018  92
Vinova | 160 kr.
38 måneder på bærmen. Flot, præcis og fyldig vin med masser af moden fersken, citrus og mineralitet. Pakket ind af en flot syre. Lang afslutning. Alk.: 12,5%

Julien Braud Monniers Saint Fiacre Muscadet Sèvre-et-Maine Sur Lie 2018  92
Otto Suenson | ukendt pris
30 måneder på bærmen. Lyst krydret i udtrykket med litchi, pærer og citrus. Pæn syre og fremstår meget elegant, domineret af mandarinnoter i afslutningen. Alk.: 13%

Bonnet-Huteau Goulaine Muscadet de Sèvre-et-Maine sur Lie 2018  92
Kjær & Sommerfeldt | ukendt pris
10% fad og 24 måneder på bærmen. Primært fra Clos de la Roche-marken. Let røget i duften, flot fylde, en kompleks vin. Pæn balance med en lang og kompleks eftersmag. Alk.: 12%

Château de la Chesnaie Muscadet-Sèvre-et-Maine 2016  90
Holte vinlager | 75 kr. tilbudspris
Vinen kommer flot ud af glasset og demonstrerer en sprød citrusfrugt, med tang, hvid fersken og pink grape. En smule stikkende svovl forstyrrer den ellers klare og rene stil. Smagen følger næsen aromatisk og har en fin dybde og koncentration. God længde med en forfriskende citrusnuance. Flot balance mellem syre, mineralitet og frugt. Alk.: 12%