Flere vil nok rynke på næsen og muligvis allerede ved overskriften springe denne artikel over — for det skal ikke være nogen hemmelighed, at lambrusco har et meget blandet ry herhjemme. Det skyldes nok især de store mængder af billig og sød lambrusco, som især i 1990’erne fyldte supermarkedernes hylder og kvalitetsmæssigt lå på et meget lille sted. Men som med så mange historier fra vinbranchen er dette kun en lille del af sandheden; for lambrusco er så meget mere end det. Det satte jeg mig for at undersøge og tog derfor til området i det sene efterår.

Området

Lambrusco-området finder man omkring byen Modena ikke langt fra Bologna. Så det er oplagt at kombinere vinbesøgene med overnatning i en af de to byer. Lambrusco laves på den blå druesort af samme navn, der på italiensk betyder ”vild drue”. Der findes mange kloner og derfor hentyder man oftest til byen, den kommer fra:

Sorbara giver lyst røde, syrlige og lette vine med en del mineralitet. Vinene dyrkes lidt nordøst for Modena og indbefatter landsbyen Sorbara. Dette er den ældste lambrusco-klon.

Salamino giver ret tanninrige vine med en medium farve. Druerne dyrkes i 13 kommuner omkring Modena og omfatter også byen Santa Croce i nord.

Grasparossa di Castelvetro ligger syd for Modena, og som navnet antyder, indbefatter det også byen Castelvetro samt 13 kommuner i Modena-provinsen inkl. Grasparossa. Grasparossa giver saftige, meget mørke vine med medium tannin.

Endelig er der Maestri, som giver syrefattige vine, mørke og med en medium tannin.

Jordbunden er generelt domineret af ler og sand, og da det regner en del i specielt vinterhalvåret, er jorden næringsrig, og man skal passe på ikke at få for mange druer, hvilket sænker kvaliteten.

Der kommer også lambrusco fra Reggio Emilia, der byder på en fin kombination af smag, hvor det tørre bliver balanceret af en stor frugtdel. Her er boblerne tit mere dæmpede. Dette gælder også lambrusco fra Mantova-provinsen. Omend det ikke er ofte, man uden for Italien støder på disse vine.

 

Metoden

Hovedparten af lambrusco laves på den billigere charmat-metode, hvor gæringen sker på en tank, og ikke med en anden gæring i flasken, som de kendes fra f.eks. champagne. Men der er enkelte, som Cantina della Volta, som udelukkende arbejder med gæring i flasken.

Produktionsprocessen har gennemgået en stor udvikling, siden man omkring 1700-tallet fandt ud af tricket med korkpropper og flasker, der kan holde til et overtryk. Vi skal dog ikke længere tilbage end 1950’erne, hvor gæringen foregik i store cementbeholdere eller på træfade. Når det blev koldt om vinteren, stoppede gæringen, og vinen blev omstukket flere gange for at fjerne bundfaldet, hvorefter den i det tidlige forår blev tappet på flaske og gærede videre i kraft af det resterende sukker og gærrester. I bund og grund som ancestrale-metoden, som igen er på vej frem. Men metoden er svær at styre, og derfor gik man over til charmat, hvor man stort set kan styre produktionen fuldstændigt. Det har stor betydning for de største huse, som laver millioner af flasker. En stor del går blandt til USA, som er det største eksportmarked. Totalt set laves der i dag godt 35 millioner flasker.

 

Stilen

Lambrusco vil derfor oftest opleves som en rødvin med bobler. Syren er høj, og specielt med tanninerne kan det virke lidt specielt. Men det fungerer særdeles godt til mad, og besøger man en lokal restaurant i området samt i Bologna vil mange anbefale lambrusco til maden. Selv havde jeg gode oplevelse med især grasparossa til charcuteri eller fyldt pasta. De lysere lambrusco fungerer bedre til lettere retter, f.eks. fisk, og til et glas i utide.

Desværre er kvaliteten på lambrusco stadig stærkt svingende, og det kan være svært, især uden for Italien, at få fat i kvalitets-lambrusco. Men jeg fornemmer en større interesse herhjemme, også blandt importører, så mon ikke der dukker mere op på hylderne. Carlo Merolli er en af dem, der gennem mange år har kæmpet en kamp for lambrusco. Han fortæller, at det herhjemme er den halvtørre/halvsøde (amabile) type, der stadig hitter og stort set udelukkende i de varme måneder. Det er stadig op ad bakke med de tørre typer, og ikke mange overvejer en lambrusco til maden i vinterhalvåret.

Lambrusco kan gemmes, men min erfaring er, at det fungerer bedst med den type, som lavet på den klassiske metode. Men jeg smagte dog vine tilbage fra 2009, som stadig stod flotte og ranke.

 

3 gode producenter

 Cantina Paltrinieri. Importør: Catching Wines

Cantina Paltrinieri råder over 15 hektarer med vinmarker, som omgiver den charmerende ejendom. Produktionen er koncentreret omkring Sorbara-druen, og ejendommen drives af Alberto og hans kone Barbara, som siden slutningen af 80’erne har satset på lambrusco af højeste kvalitet. Der laves mange forskellige vine, også på ancestrale metoden. Vinene gærer og modner på cementtanke. La Riserva er i min optik den bedste vin, men generelt er niveauet højt, og det er spændende at følge næste generation eksperimentere yderligere. Så hold et godt øje med dette hus.

 

Cantina della Volta. Importør: Estrup & Udsen

Cantina della Volta blev grundlagt af Christian Bellei på sin families vingård fra 1920’erne. Huset ligger i det klassiske lambrusco-område i byen Bomporto. Christian har altid haft en kærlighed til champagne, så han valgte fra starten af, at alle vine skal laves på den klassiske metode med andengæring i flasken. Huset laver også en række vine på chardonnay og pinot noir fra højere beliggende marker, også på den traditionelle metode. Specielt husets “basis”-lambrusco Trentasei er ganske flot, men generelt er niveauet meget højt. Ærgerligt, at det ikke p.t. er i Danmark— hermed en opfordring!

Cleto Chiarlo. Importør: Erik Sørensen Vin & Carlo Merolli

De første flasker lambrusco blev fremstillet og solgt af Cleto Chiarli i 1850’erne. I 2002 søsatte duoen Mauro og Anselmo, fjerde generation efter grundlægger Cleto Chiarli, et ambitiøst projekt: De ville genskabe den gode, kendte lambrusco fra før masseproducenterne kom til i 1970’erne og gav vinen et dårligt ry. Mauro og Anselmo opførte et helt nyt vinhus med den nyeste teknologi og begyndte at producere de bedste kvaliteter af lambrusco. Man fornemmer klart, at dette er blandt den absolutte top i lambrusco. Ganske imponerende, for produktionen er høj. Bedste vin er i min optik Premium.

8 spændende Lambrusco som er værd at prøve

Cantina della Volta Trentasei Lambrusco di Sorbara 2014
Estrup & Udsen | ca. 140 kr.
36 måneders flaskegæring. Lys i udtrykket med modne jordbær og let autolytisk karakter. Flot dybde. Spændende vin. 91

Paltrinieri Lariserva Lambrusco di Sorbara 2019
Catching Wines | 160 kr.
100% lambrusco di Sorbara. Skånsom presning af druerne og vinificering til hvidvin med alkoholisk gæring. Andengæring på charmat-metoden. Vinen hviler på bærmen i 12 måneder. Frisk, med pæn dybde, røde bær, hindbær og ribs. Elegant. 91

Cantina della Volta La Prima Volta Vino Spumante 2016
Estrup & Udsen | ca. 175 kr.
Rosé lambrusco lavet på den traditionelle metode. Meget lys. Tør med let saltede noter, ribs og lyse frugter. Høj syre. Flot mousse. 90

Paltrinieri Leclisse Lambrusco di Sorbara 2020
Catching Wines | 145 kr.
100% lambrusco di Sorbara. Fem måneder på bærmen. Laksefarvet med noter af hindbær og grapefrugt. Lys med en flot friskhed. Pæn syre, virker elegant, mineralsk med et saltet udtryk. 90

Paltrinieri Grosso Lambrusco di Sorbara 2018
Catching Wines | 190 kr.
100% lambrusco di Sorbara. Ligger 24 måneder på bærmen og lagrer seks måneder på flaske. Flot mousse og meget klassisk i udtrykket. Helt tør og stringent med røde bær samt fine, elegante krydderier. 90

Cleto Chiarlo Premium 2020
Erik Sørensen Vin | ukendt pris
100% lambrusco di Sorbara. Fin og elegant i udtrykket med pæne bobler. I smagen lette jordbær- og hindbærnoter. Flot balanceret med en rund afslutning. 90

Cleto Chiarlo Vigneto Cialdini 2020
Erik Sørensen Vin | 80 kr. tilbudspris
Druerne er 100% grasparossa di Castelvetro fra en mark på 12,5 hektarer beliggende sydøst for landsbyen Castelvetro. Umiddelbart tør på trods af sine 12 gram restsukker. Fyldig og mørk med blåbær, skovbær og mørke krydderier. Intens i smagen. Flot balanceret. 90

Cleto Chiarlo Fondatore 2020
Erik Sørensen Vin | 85 kr. tilbudspris
100% sorbara. Lavet på ancestrale-metoden med seks måneders gæring på flasken. Tør og syrerig med masser af jordbærnoter. Flot balance og meget elegant.  89