Vinene fra Roero har i adskillige år levet i ubemærkethed, mens al fokus er gået til naboerne i Barbaresco og Barolo. Men i 1980’erne begyndte nogle få producenter at røre på sig, og siden da har der været en større kvalitetsmæssig udvikling i Roero— den stakkels kusine, som har vokset sig stærk. Unge vinmagere og ny teknologi har gjort den store forskel: Meget bedre forståelse for at skabe en ren, ligefrem vin end det tidligere til tider rustikke udtryk, som man fandt i Roero.

Roero ligger nordvest for Barolo, på den anden side af Tanaro-floden og omfatter kommunerne Canale, Corneliano d’Alba, Piobesi d’Alba og Vezza d’Alba samt 15 andre kommuner i Cuneo-provinsen. De mest benyttede druer er nebbiolo og arneis. Til forskel for naboerne skal vinene dog kun indeholde minimum 95% nebbiolo for at kunne kalde sig Roero.

Generelt ligger vinmarkerne i 200–250 meters højde. Fugtigheden og varmen er højere, hvilket medfører en tidligere høst. Jordbunden har et langt højere indhold af sand end de to andre områder, hvilket betyder, at adgang til vand er et større problem her, hvilket gør, at rødderne går dybere. Der er også fare for, at vinstokkene lukker ned i tørre år, hvilket betyder, at man får meget lette vine uden struktur.

Roero blev klassificeret som DOC i 1985, men de store anstrengelser med at øge kvaliteten gav bonus i 2004, hvor zonen endelig fik sin DOCG. Det betød samtidigt, at man ikke som tidligere skulle benytte den lokale grønne arneis drue i rødvinene men kan nøjes med nebbiolo. Lagringsmæssigt er kravene til en Roero de samme som en Barbaresco.

2019 vinene fra Roero er generelt mere åbne end naboerne fra Barbaresco, mere frugtige i stilen og med mere begrænset tanninbid. De er ofte gode køb og kan drikkes yngre. Personligt sammenligner jeg dem ofte med de gode Langhe nebbiolo vine fra de bedre producenter, både i kvalitet og pris.

2018 riserva stod i min optik en smule skarpere end 2019-vinene. Om det er et udtryk for de bedre druer, der benyttes i riserva, eller om det er årgangen, kan være svært at vurdere. Men hvor 2019 fremstod en smule varme og kogte, var der bedre balance i riserva-vinene fra 2018. Endvidere brugen af fade, som i flere af vinene var overdrevne i forhold til, hvad de i min optik kan bære. En håndfuld vine skilte sig dog ud med netop en elegant frugt og begrænset brug af især nye fade.

Fakta om Roero
300 producenter
Omkring 510.000 flasker årligt klassificeres som Roero nebbiolo
Vinmarkerne udgøres af 215 hektarer med nebbiolo, men totalt set udgør Roero mere end 1.000 hektarer.
Jordbunden er anderledes: En del sand, fossiler og muslingskaller gør den store forskel. Der er 135 forskellige

De bedste Roero 2019 og Roero Riserva 2017 vine

Malabaila Roero Madonna dei Cavalli Riserva 2018
Piemonte Vine | ukendt pris.
Krydret, moden næse. Pæn koncentration og dybde. Kompleks med fin balance og længde. 92

Cascina Lanzarotti Roero Riserva 2018
Ukendt importør | ca. 200 kr. tilbudspris
Flot næse. Frisk og vellavet vin med masser af røde bær, varme krydderier og vanilje. Flot tanninstruktur og længde. 92

Deltetto Roero Gorrini 2019
Ukendt importør | ca. 150 kr. tilbudspris
Masser af jordbær i duften. Frugtig, elegant og meget imødekommende. Flot struktur med et pænt tanninbid. 91

Malvirà Roero Riserva Renesio 2018
Theis Vine | 250 kr. tilbudspris
Mørk og krydret næse. Fin intensitet med masse af sorte bær, tobak og krydderier. Fin balance og en pænt krydret afslutning. 91