De fleste, der tager turen fra San Fransisco til Los Angeles i bil, vil sandsynligvis køre ad Highway 1 og opleve den smukke kyststrækning og dens utrolig betagende natur, ikke mindst ved Big Sur. Men det kan anbefales at dreje ind i landskabet undervejs og opleve den rå natur, der ændres til et nærmest prærielignende landskab, jo længere ind man bevæger sig. Det er som at opleve små western landsbyer, der på trods af tidens udvikling stadig holder fast i historie og traditioner. Frem til midt-1970’erne var det stadig slettelandskab, der prægede området, og selvom der er dyrket vin siden midten af 1800-tallet, er det ikke før i slutningen af 1970’erne, at landskabet for alvor begynder at bære præg af vindyrkning. En radikal ændring i vindyrkningen skete i 1975, da Gary Eberle plantede sine første syrah-stokke i Paso Robles, hvor flere begyndte at dyrke nye sorter. Især Rhône-sorterne vandt frem med The Rhône Rangers som talerør. Derfra tog det stille og roligt fart med eksperimenter og nytænkning i regionen. På blot 50 år har udviklingen været enorm.

Shiraz grapes on vine wide angle scene

En kæmpe AVA, American Viticultural Area
Central Coast er den største af de fem hovedregioner i Californien, den strækker sig knapt 500 km fra San Francisco i nord til den sydlige del af Santa Barbara, blot en times kørsel fra Los Angeles.

Med mere end 400 km2 vinmarker fordelt i den kæmpe Central Coast AVA kan området være svært at overskue. De store forskelle rent klimatisk og jordbundsmæssigt har gjort, at man i tidens løb har anerkendt flere sub-appellationer i Central Coast, for netop at kunne give forbrugeren (og samtidig vinhusene) mulighed for at aflæse en form for stil for den enkelte vin.

I dag består Central Coast af 40 AVA’er, eller sub-zoner om man vil, og hver og én udtrykker egen typicitet og terroir i vinene. Monterey, Paso Robles, Santa Barbera, Santa Lucia Highlands for bare at nævne de oftest sete på vores hylder i Danmark. Senest har man taget et spadestik dybere og atter findelt AVA’er, som for eksempel i Paso Robles, den største AVA i Central Coast, hvor man i 2014 fik godkendt 11 sub AVA’er, igen for at differentiere de forskellige terroirs i regionen.

De mest populære sorter er chardonnay, pinot noir og syrah, men regionen byder på et væld af andre sorter, og især Rhône druerne har siden 1980’erne domineret i flere af de mindre AVA’er. De såkaldte Rhône Rangers startede deres eksperimenter med Rhône-sorter tilbage i 1980’erne, hvor de begyndte at plante de dengang mindre kendte sorter. Der er tale om bl.a. viognier, roussanne og grenache blanc såvel som de blå mourvèdre, syrah og petite syrah, der også viste sig at befinde sig godt i området. Generelt set er Central Coast stedet, hvor man finder flest forskellige anvendte sorter i Californien.

Cool climate druer
Den brede San Fransisco Bay AVA er den nordligste i Central Coast, med de vigtigste områder Livermore Valley, Contra Costa, Santa Clara og Santa Cruz Mountains. Kun en meget lille andel af druerne bliver reelt dyrket i nærheden af San Fransisco, der er simpelthen for koldt. Det er især pinot noir og chardonnay, der trives i det kølige klima, og her finder man nogle af de ældste vinmarker i Californien. Pionerer som C.H. Wente og James Concannon plantede deres første marker i 1880’erne i Livermore Valley og er begge den dag i dag områdets største vinerier.

For syrahs vedkommende skal der varmere klima til for at modne druerne, og vi bevæger os derfor længere sydpå til Monterey og lidt ind i landet til Paso Robles, der er kendt for deres Rhône-sorter.

Santa Lucia Highlands i Monterey fik egen AVA i 1991. Her er vinmarkerne plantet på terrasser på Santa Lucia Mountain Range med granitjord i op til 360 meters højde. Oftest er det pinot noir og chardonnay, der dyrkes, men enkelte laver flotte syrah-vine, bl.a. Gary Franscionis ROAR fra Rosella’s Vineyard (opkaldt efter hans hustru).


Californiens Vilde Vesten
Paso Robles AVA i San Luis Obispo County, lidt nord for byen af samme navn, er den største AVA i Central Coast. Man kan nærmest betegne Paso Robles som en cowboy by, og den ligner stadigvæk noget, vi mest forbinder med westernfilm, til trods for dens udvikling. Man fornemmer klart, at man er på landet her, dog er de langstrakte slettemarker i dag beplantet med vinstokke, der lyser farverigt op.

Man skal dog ikke tage fejl af områdets rolige udtryk. Tingene står på ingen måde stille her, når det gælder vin. Tværtimod, her møder vi en innovation og lyst til at eksperimentere, som man ikke finder i samme omfang andre steder i Californien.

Områdets temperaturer og jordbund varierer enormt. Man bevæger sig fra isnende kold vind ved kysten til en næsten ørkenagtig tilstand i den østligste del. Husk på, at de højeste temperaturer målt noget sted på jorden overhovedet er i Death Valley i det indre Californien. Den kølige stillehavsbrise nyder flere godt af, både ved kysten eller i områder, hvor der er et afbræk i bjergkæden nord-syd. For eksempel ved the Templeton Gap, hvor havbrisen bevæger sig langt ind i dalen og modererer dag- og nattemperaturerne og derved bibeholder syre og spændstighed i druerne.

Denne vekslende døgnrytme gør det muligt at dyrke koldklima-druer som pinot noir og chardonnay et godt stykke inde i dalene, trods det solrige varme klima; ligesom øvrige sorter til gengæld nyder godt af den kølighed og syrefriskhed, det medbringer.

Innovative prærievine
Tidligere mente man, at zinfandel var den eneste rigtige drue at dyrke her. Nu om dage ses dog oftest et bredt udvalg af Rhône,sorter, både hvide og røde. Gary Eberle plantede i 1975 sine syrah-vine med stiklinger fra Chapoutiers marker i Hermitage i det nordlige Rhône. Senere i 1989 ankom Perrin-familien fra det sydlige Rhône og tog del i udviklingen. De kom med den bedste erfaring med sorterne, som det var muligt, i og med at de på deres ejendom Château du Beaucastel i Châteuneuf-du-Pape arbejder med alle tilladte sorter i regionen. Familien Perrins ejendom i Paso Robles Tablas Creek startede de i samarbejde med deres importør i Californien, Robert Haas, og de har sidenhen dyrket et hav af forskellige sorter, ligesom de driver planteskole og sælger planter til øvrige vindyrkere. Portefølgen hos Tablas Creek tæller i dag omkring 35 forskellige vine, en blanding af sortsrene vine og klassiske Rhône blends.

I San Luis Obispo finder man også de to små AVA’er Edna Valley og Arroya Grande, som begge ligger i øst-vest-vendte dale med fuld tilstrømning af kold luft fra Stillehavet. Det gør dem langt køligere end de andre områder og resulterer i en længere modningsperiode. Jordbunden har god dræning og er rig på mineraler med vulkanske dele og marine fossil aflejringer, “djævelens skidt”, som John Alba,n den kendte vinmager fra Alban Vinyards i Edna Valley, beskriver den.

Santa Barbara – syrah’s nye epicenter
I den sydligste ende af Central Coast finder man Santa Barbara County. Tilgangen til Stillehavet og de tværgående bjergkæder giver en beskyttende effekt i regionen fra de ellers nærmest ørkenagtige forhold Med 485 hektar er syrah den tredjemest plantede sort i Santa Barbara County efter pinot noir og chardonnay.

Santa Maria Valley og Ballard County står bag nogle af de bedste syrah’er i Santa Barbara County. Her finder man blandt andre kendte vinhuse som Jonata, Ojai og Qupé. Bien Nacido er den største vinmark og anses som en af de bedste, på højde med grand cru’erne i Bourgogne. Med omkring 40 forskellige dyrkere kan marken med lidt god vilje sammenlignes med kendte grand cru marker som f.eks. Clos de Vougeot. Marken blev oprindeligt plantet til med riesling, som i 1986 blev ompodet til syrah, og det er dermed de ældste cool-climate syrah-planter i Nordamerika.

Mere friskhed i vinene
Vinene lavet på syrah har ændret sig gennem tiden i Californien. Tidligere mødte man oftest et opulent, flæsket udtryk henad den kendte australske stil med sødme, masser af moden mørk frugt og et markant fadpræg. I dag lægges mere vægt på et friskere udtryk, de såkaldte cool-climate kvaliteter dominerer med et rankt udtryk og afstemt syre, generelt set mere struktur i vinene; og man refererer gerne til Nordrhône.

FAKTA
Syrah er oprindelig fremkommet som en naturlig krydsning af de to sorter dureze fra Ardèche  og mondeuse blanc fra Savoie.

Rhone Rangers er en uformel gruppe af californiske vinmagere dannet i 1980’erne, hvor de begyndte at eksperimentere med Rhône-sorterne. Missionen er at udbrede viden om Rhône-druerne til det amerikanske folk for at fremme produktion og salg af disse vine. For at en vin kan kvalificeres som værende en Rhône Ranger vin, skal vineriet være medlem af organisationen og mindst 75% af vinens indhold skal bestå af én eller flere af de traditionelle Rhône-sorter, godkendt af de franske myndigheder for Côtes du Rhône.

Fra 2000 til 2005 steg andelen af syrah på vinmarkerne med 50%.

I dag er syrah den femtemest dyrkede røde sort i Californien og den klart førende sort i Paso Robles og i flere af de andre mindre AVA’er i Central Coast.

10 gode vine på Syrah
Ampelos Syrah Gamma 2017, St. Rita Hills
OTTO SUENSON ǀ 349 KR.
Medium intens næse med brombær, tørret kød, en smule vanilje og pinjetræ. Spændstig og rank med flot fylde og medium intensitet. Fin kompleksitet og frisk kølighed i frugten. En smule røget flæsk i finish med blommer iblandet sød lakrids og cigar. Meget flot balance med moden og fin tannin. Elegant vin med potentiale. Alk.: 14%  92

 
Piedrasassi Syrah RimRock Vinyard, Arroya Grande Valley 2018
LAUDRUP VIN ǀ 549 KR. (TILBUD)
Klar nordrhônsk duft— masser af hvid peber og animalske noter. Ekspressiv på en rank og kølig facon. Peber iblandet viol, ymer og syrlige blommer og kirsebær. Flot ung vin, som skal have tid i glasset eller dekanteres. Velsmagende og insisterende i elegant balance. Flot, lang finish. Alk.: 13%  94


ROAR Syrah Rosella’s Vinyard, Santa Lucia Highlands 2017
ERIK SØRENSEN VIN ǀ 350 KR. (TILBUD)
Imødekommende næse med masser af mørk frugt og sorte oliven samt en smule vanilje. Ultra blød i munden med rig smag og koncentration. Yderst drikkevenlig med dybde og varme. Mint og varme krydderier, solbær og behersket toasting. Pæn længde. Alk.: 14,5%  92

 
ROAR Syrah Rosella’s Vinyard, Santa Lucia Highlands 2018
ERIK SØRENSEN VIN ǀ 350 KR. (TILBUD)
En smule tilbageholdende næse. Sort peber og både hindbær og brombær vinder frem, ligesom vanilje sætter sit præg. Silkeblød, cremet tekstur med højintens koncentration. En fyldig sag med modne, fine tanniner og en herlig friskhed. Flot balanceret vin. Alk.: 14,9%  93

 
Hitching Post Big Circle Syrah, Central Coast 2016
HUSTED VIN ǀ 219 KR.
En anelse henkogt frugt i næsen. Hindbærkompot, blommer og brombær med et sødmefuldt touch fylder munden, hvor også en røget, flæsket note vinder frem. En vin med tyngde og power. Savner lidt mere syre og friskhed for bedre balance. Alk.: 13,6%  90


Tensley Syrah Colson Canyon Vinyard, Santa Barbara County 2016
CALIFORNIA WINE ǀ 325 KR.
Meget indbydende næse. Masser af viol og peber med rige, modne bærnuancer, blåbær især. Rigdom i smagen, der også byder på mentol, chokolade og tørrede tranebær. Poleret stil med en smule sødme, modne, fine tanniner slutter vinen flot af. Alk.: 15%  92

 

Alta Colina Vineyard & Winery Toasted Slope Estate Syrah, Paso Robles – Adeleida District 2013
CALIFORNIA WINE ǀ 375 KR.
Denne vin er et blend af 90% syrah, 4% grenache, 4% mourvèdre og 2% viognier. Flot og kompleks næse. Rustikt præg med solbær og kryddernoter, tørrede urter og animalske indslag. I smagen også mentol, sorte bær og sorte oliven. Tannin og syre holder et fast greb i vinen. Flot balance for så høj en alkohol. Overvejende en madvin. Alk.: 15,5%  92

 

Carlisle Syrah Rosella’s Vineyard, Santa Lucia Highlands 2017
JUULS ǀ 499 KR.
Duften er drevet af saftige, modne bær— virkeligt indbydende med en svag butterscotch note. Der er knald på smagen, hvor den intense frugt bæres flot af både tannin og syre. Rig kompleksitet i smagen, urter og potpourri. Godt afstemt i den muskuløse ende af spektret. Afslutter tørt og vedholdende. Alk.: 15%  93

 

BEDROCK BIEN NACIDO VINEYARD X-BLOCK SYRAH, SANTA MARIA VALLEY 2018
SIGURD MÜLLER VIN ǀ 350 KR.
Tørrede urter og blomster med sorte oliven, sorte bær og hvid peber. Ren syrah uden fadpræg. Tobak og tjære vinder frem ved iltning. Fin kompleksitet og rigdom pakket pænt ind i modne, fine tanniner. Flot og vedvarende finish. Alk.: 13%  93

 

Piedrasassi Bien Nacido Vineyard, Santa Maria Valley 2016
LAUDRUP VIN ǀ UKENDT
Blommer, kirsebær og tranebær med tørret viol og syrnet mælkeprodukt i smagen. Floralt præg med engelsk lakrids og hvid peber. Kompleks vin med dybde og intensitet, stadig elegant og utroligt flot balanceret. Særdeles lang afslutning med syrefriskt præg. Alk.: 13%  95