La Gaffelière er den fjerde Grand Cru Classé ejendom som har besluttet at trække sig ud af Saint-Émilion klassifikationen. Tidligere trak Anegelus, Cheval Blanc og Ausone sig også fra klassifikationen.

La Gaffelière har besluttet at trække sig da de har mistet troen på det nye evalueringssystem, som de mener ikke tager højde for historien samt terroir godt nok.

Siden 1955 har vinslottene i Saint-Émilion haft deres eget klassifikations-system. Det består af tre niveauer, hvor Grand Crus Classé (A) er det højeste. I alt 82 slotte er i dag med i klassifikationen, der bliver taget op til revision hvert tiende år. Næste gang er nu i 2022. Der er altid været ballade og retssager forbundet med klassificeringen.

Klassificeringen foregår ved at der smages på vinene i de sidste ti til femten årgange fra samtlige af slottene. Derudover besluttede man ved sidste revurdering af at tage andre faktorer med såsom slottenes berømmelse med som et kriterie for bedømmelsen. Det vakte stor diskussion hos en del af slottene, som mente det var en devaluering af klassifikationen.