Altid sæson for en saison

Saison øl er mere populær end nogensinde. Selvom en saison kan virke som en lille og ligetil tørstslukker, er der tale om en kompleks øl. I byen Namur i Vallonien fejrer de saison med en årlig festival.

Saison øl er en genial type øl. For den er både enkel og kompleks. Slukker tørsten. Tænder nysgerrigheden. Let at drikke. Svær at få forstand på.

Den ofte sprøde, sprudlende og lille fikse saison med toner af citrus og en lille tør og bitter finish fra humlen er udviklet gennem århundreder af de lokale gårdbryggere i den belgiske region Hainaut til folkene i marken. Saison øl var en nødvendig tørstslukker og kilde til ny energi for ’les saisonners’, sæsonarbejderne. Oprindeligt blev en saison, som man i dag også betegner som en farmhouse ale, brygget om vinteren og drukket om sommeren. Om sommeren var det umuligt at brygge på grund af de ustyrlige mikroorganismer, som ødelagde det gode øl.

Først i begyndelsen af 1800-tallet blev saison øl sat i masseproduktion. De første kommercielle bryggerier, som tog typen til sig, var Brasserie Dupont og Brasserie Dubuisson, begge fra Hainaut regionen i Belgien. I dag er der sæson for saison øl hele året, fordi bryggere over hele verden har forelsket sig i typen og fortolker løs på den gode øl. Ligesom de originale saison øl, som var forskellige fra gård til gård alt efter kvaliteten af brygningen, kvaliteten af de tilgængelige råvarer og, ikke mindst, husgæren, er der også iblandt nutidens bryggere mange varianter af saison øl. Dog er der følgende overordnede fællestræk:

En saison er en korngylden eller ravfarvet, sprød og såkaldt funky (noter af træ, stald og læder) øl med godt med kulsyre og derfor prikkende, mundrensende og forfriskende. De væsentligste aromaer, som er citron og lime, understreger friskheden. En hurtig og tør finish. En lille, nærmest u-belgisk sødme. Alkoholprocenten har i dag sneget sig op til typisk at ligge mellem 5,0 og 7,0. Tidligere var smagsgivere som fx bær, urter og honning almindelige i en saison, men i dag er det forholdsvis sjældent. Dog er fx den i dag populære belgiske Saison Cazeau fra Brasserie de Cazeau med hyldeblomst. Bitterheden lander normalt på 25-30 IBU (International Bitterness Units), som ikke er noget at prale af, hvis du spørger mange af de nye craft bryggere. Den franske øltype bière de garde, som stammer fra den anden side af grænsen fra Vallonien,  minder meget om saison både i smag og historie, men er mere fyldig og har høj fokus på malten.

Gode eksempler på belgiske saison øl er Saison de Pipaix, Saison Silly, Ellezelloise Saison, Fantôme Saison, Lefebvre Saison 1900 og, ikke mindst, reference øllen Saison Dupont.

 

Belgierne kender ikke saison øl

Emilien Watelet og Sebastien Legrain er to cool fyre omkring de 30 år, som – ud over en række andre ølfestivaler under brandet Namur Capitale de la Biere – arrangerer verdens eneste festival helliget saison øl i den charmerende by Namur, som ligger en lille time i bil sydøst for Bruxelles.

”Den almindelige belgier kender kun omkring 20 forskellige øl, og højst sandsynligt ikke saison øl. Med vores festival for saison øl vil vi opdrage belgierne til at elske saison, som i lethed kan minde om den altid populære pilsner men smagsmæssigt er meget mere interessant,” siger Emilien Watelet, som har arrangeret festivalen for saison i fire år.

For Emilien Watelet er Saison Dupont stadig den ypperste saison, men det glæder ham, at bryggerne fortolker derudad på stilen. De nye saison øl, som især udgår fra udenlandske bryggerier, følger i store træk den udviklingen inden for andre øltyper, nævner han.

”Tendensen er, at bryggerne bruger endnu mere humle, både som aroma- og bittergiver. Mere alkohol er der også. Ja, mere af det hele faktisk. Desuden kører mange bryggere på med brettanomyces, fx Trois Dames og co-lab mellem Napar og Fantome. Flere og flere fadlagrede og sure saison øl ser vi også så småt komme på markedet,” fortæller Emilien Watelet.

I forhold til for fire år siden, da festivalen for saison begyndte, er variationen inden for typen blevet meget større, nævner Emilien Watelet, og han forventer, at saison øl fremover bliver endnu mere populære. Grunden er, at typen – trods et stigende antal intense varianter – stadig er en øl med forholdsvis lille mængde alkohol og masser af aromaer, og det er en type øl, som bliver stadigt mere populær hos craft forbrugerne verden over.

”Saison er en slags moder til session øl (øl i alle typer, bare lettere og mere enkle, red.), som måske er en af de væsentligste tendenser inden for øllets verden,” siger Emilien Watelet.

 

A miracle with food

Det amerikanske bryggerikon Garrett Oliver har i sin bog ”The Brewmaster’s Table”, en bog om øl og mad, skrevet, at saison er ’a miracle with food’. I bogen skriver den anerkendte connaisseur af øl og mad-parringer: ”If I were forced to choose one style to drink to every meal for the rest of my life, saison would have to be it”.

Garrett Oliver og andre har anbefalet følgende retter til saison:

  • Grillet laksesteak
  • Rejecocktail – skaldyr generelt
  • Calamari
  • Mildt krydrede retter fra Østen, særligt Thailand og Indonesien
  • Falafel
  • Gedeost
  • Pæretærte

Namur – Belgiens nye ølby
Namur, Valloniens hovedstad og en hyggelig universitetsby med 110.000 indbyggere, er godt i gang med at positionere sig som en ny belgisk ølby. Fire årlige ølfestivaler fra organisationen Namur Capitale de la Biere, et nyt bryggeri og flere interessante ølbarer gør byen interessant for enhver turist i øllets tjeneste. Namur Capitale de la Biere holder festivaler for saison, stout, stærke øl og den store allround festival om sommeren med 20.000+ gæster på byens fæstningsværk Citadelle.

Byens eneste bryggeri Brasserie de l’Echasse laver indtil videre kun én type øl, den underspillede og fremragende tripel Houppe men har planer om at udvide sortimentet.

Ølbarer er der rigeligt af. De tre mest ambitiøse er Barnabeer (23 haner, 325 varianter på flaske), Le Chapitre og O’Flaherty’s. Bliv ikke skræmt af navnet på den sidstnævnte. Cool og med et knock-out udvalg af det bedste craft, belgisk såvel som udenlandsk. La Merle er en skramlet og max hyggelig brun café med levende musik og et rigt udvalg af klassiske belgiske øl.

Der findes kun én Dupont

Selvom vi er i Hergés og Tintins Belgien, er der ikke også en Dupond inden for øllets verden, men kun en Dupont.

Verdens med rette mest berømte og måske bedste saison, Saison Dupont fra Brasserie Dupont, var ved at uddø i 1980’erne. Men takket være lovprisninger fra den legendariske øljournalist Michael Jackson og deraf følgende import af Saison Dupont til USA samt et puf fra ølrevolutionen, overlevede og revitaliseredes saison typen. I slutningen af 1980’erne var det kun belgiske Brasserie Dupont og Brasserie de Silly, begge fra Hainaut provinsen i Vallonien, saison’ens oprindelsessted, som bryggede saison.

Saison Dupont er prototypen, og ved første tår mærker man verdensklassen. Den er svær at beskrive. Det er en del af charmen ved den. Saison Dupont er brett-agtig, men kun antydningsvis med noter af træ, læder og stald. Frisk, prikkende og syrlig. Masser af kulsyre. Lyst gylden og let tåget. De væsentligste aromaer er citrus i retning af pomelo og lime. Andre aromaer er friskkværnet peber, stikkelsbær og æbleskræl af grønne æbler. En lækkertør og lang finish. Alkoholprocent er 6,5.

Brasserie Dupont producerer andre saison øl som fx Saison Dupont Biologique og Saison Dupont Dry Hopped

 

Ti anmeldelser fra festivalen

50 varianter af saison øl var der på festivalen ’Namur Capitale de la Biere… De Saison’ i vallonske Namur den 30.-31. marts. De 40 varianter var fra saison’ens hjemland Belgien, de øvrige var toneangivende udenlandske bryggerier som fx Toccalmatto (Italien), Napar (Spanien), Trois Dames (Schweiz) og Lervig (Norge). Vi nøjes med at sætte ord på 10 af dem og bedømmer dem på to skalaer fra 1-6 med 6 som bedst – en helhedsvurdering og en karakter i forhold til reference saison’en Saison Dupont.

 

’Saison D’Etre’, 5,0 procent
Stockholm Brewery, Sverige
Kølsch-agtig. Mikroskopisk maltbitter. Svag duft af citronskal og malt. Aromaerne er malt og græs med strejf af blomster og honning. Mørkt strågul, let uklar.
Karakter: 3
Dupont: 2

’Soleil Levant 2018’, 5,7 procent
Brussels Beer Project, Belgien
Let, lækker og prikkende. Duft af bolsjer, blomster og malt. Aromaerne er blomster, græs, dadler og noter af karamel. Gylden på den mørke side, let uklar.
Karakter: 4
Dupont: 2

’Waterloo Recolte’, 6,0 procent
Anthony Martins, Belgien
Prikkende, fløjlsblød og forfriskende. Duft af koriander, lime og vanilje. Aromaerne er papaja, grøn te, græs og noter af umoden banan og citronsaft. Lyst korngylden, uklar.
Karakter: 5
Dupont: 5

’Paljas Saison’, 6,0 procent
Henricus, Belgien
En Saison Dupont taste-a-like. Dog mere blød og med noter at grøn te. Måske også en mere tør, frisk og bitter finish end modersaison’en. Lyst gylden, let uklar.
Karakter: 5
Dupont: 6

’Rustique Saison BA’, 6,0 procent
Lervig, Norge
Atypisk saison. Stille og fed som en barley wine men med lethed som en saison. Masser af brett. Noter af lyse rosiner og tanniner. Folder sig ikke ud. Lyst ravfarvet, uklar.
Karakter: 3
Dupont: 2

’Ardenne Saison’, 5,5 procent
Bastogne/Minne, Belgien
Klassisk saison. Frisk, syrlig, let og citrusfokuseret. Duft af pære og grønne æbler og noget af vanilje. Aromaer af most af grønne æbler, ribs og strejf af træ og stald. Lyst ravgylden, uklar.
Karakter: 5
Dupont: 3

’Tanteke’, 6,0 procent
Stroemling, Belgien
Sødmen og klæbrigheden får saison-friskheden til at kollapse. Savner også tørhed, lethed og klar citruskarakter. Smag af stikkelsbær og muscovadosukker. Mørkt korngylden, uklar.
Karakter: 2
Dupont: 3

’Ildegarda’, 10,5 procent
Toccalmatto, Italien
Tør og blød som en dunkel. Tone af mørk af malt som i en bayersk dunkel. Duft af lak og træ. Noter af svesker og rosiner som i en Rochefort 6. Citrus. Urteshow. Ravfarvet, uklar.
Karakter: 5
Dupont: 2

’Saison Vignon’, 6,5 procent
Mad Yeast, Belgien
Mættet med smag. Lang eftersmag. Tør. Træ, læder og stald som fra en lambik. Cedertræ. Sød cider. En crossover til en champagne. Bitter finish. Korngylden, uklar.
Karakter: 6
Dupont: 1

’Schenenschopper’, 3,5 procent
Hedonis, Belgien
Duft og smag af calvados, æble, tørre abrikoser, stikkelsbær og rødgrød. I smagen er der også en note af karamel. Let udtørrende. Støvet bitterhed. Livlig. Lyst ravfarvet, let uklar.
Karakter: 4
Dupont: 2