Vi har  testet 59 rødvine fra Portugal.

Vi har i dette nummer valgt at sætte fokus på den store slette i Portugal, hvor især Alentejo er det mest kendte område. Alentejo er opdelt i otte underregioner, som producerer nogle af de mest imødekommende vine i Portugal— varme, rige og solmodne vine, som ofte er pleasende og letdrikkelige. I den sydlige del af regionen kan sommeren være som en bageovn, vinteren er tilsvarende kold. I jordbunden findes både skifer, granit, kalk og ler. Mod nord, omkring byen Portalegre, bliver landskabet mere bakket. Længere ude mod kysten støder man først på de andre vinområder Tejo og helt ude ved Atlanterhavet møder man Lisboa og Setúbal. Vinene er køligere herude og ofte mere friske i udtrykket.

Der benyttes, som i resten af Portugal, mange forskellige druer, de fleste lokale. Mest benyttede i disse områder er dog aragonez (tempranillo), alicante bouschet, alfrocheiro, trincadeira, castelão, touriga nacional og syrah.

Det var nok den smagning i bladets historie med den laveste gennemsnitspris, så forventningerne var store i forhold til at finde gode køb til prisen- og de blev indfriet. Men der var godt nok også mange ligegyldige vine og desværre også en del vine, som ikke rigtigt fungerede. Men dem, som stod frem, var virkeligt flotte vine og så til at betale. Men man kan ikke som i andre områder se en sammenhæng mellem pris og kvalitet, for det hænger ikke helt sammen i alle vine.

 

Vinha do Carmo 2017, Lisboa BEDSTE VIN
Nordjysk Vinimport | 116 kr. tilbudspris
God længde, harmoni mellem fad, syre og frugt. Fin floralitet, modne blommer, frisk figen. En vis krydret karakter og god længde. Vil lagre flot.
Alkoholprocent: 14,5%  92


Quinta do Gradil Tannat 2018, Lisboa GODT KØB
Nordjysk Vinimport | 103 kr. tilbudspris
Prøver at være en stor vin. Fyldig, tannisk og rig på mørke frugter og et underskovspræg. Velbalanceret men skal have tid.
Alkoholprocent: 14,5%  92


Quinta do Gradil Reserva 2015, Lisboa
Nordjysk Vinimport | 127 kr. tilbudspris
Mørk og intens i duften med sorte bær. Koncentreret med brombær, animalske noter, lakrids og vanilje. Pakket ind af en flot syre. Lang afslutning. Flot vin!
Alkoholprocent: 14,5%  92


Cavalo Negro 2019, Tejo BEDSTE KØB
Nordjysk Vinimport | 68 kr. tilbudspris
Varm asfalt mineralitet, violer, røde blommer, chokolade, blåbær og karl johan svamp. Styret modenhed. Indsmigrende og feminin med rank syre og afstemt tannin. God længde, kompleksitet og balance.
Alkoholprocent: 13,5%  91

 

Cortes de Cima Homenagem a HC Andersen 2013, Alentejano
Best Selection | 395 kr. tilbudspris
Nellike, allehånde, brombær, rosa peber, våd kælder. Balanceret struktur, kort afslutning og ringe intensitet.
Alkoholprocent: 14%  91

 

Adegamae Dory Merlot 2015, Lisboa
La Cave Vinimport | 145 kr. tilbudspris
Rubin, medium intens. Fint ekspressiv næse med med bær, kirsebær, florale noter og violer. Elegant og fint balanceret i munden med syrlige kirsebær, flot syre. En dejlig vin.
Alkoholprocent: 14%  91

 

Flor de la Mar Tinto 2019, Setúbal GODT KØB
Adelino | 65 kr. tilbudspris
Masser af røde bær i duften. Saftig, indbydende med jordbær, hindbær og lyse krydderier i smagen. Vellavet, flot vin.
Alkoholprocent: 14%  91


Tapada de Coelheiros 2013, Alentejano
Vinho | 289 kr. tilbudspris
Tiltalende næse. Kandiseret viol, vilde, solmodne hindbær, rød blomme, akacietræ og sød tobak. Starter frugtdrevent, slutter med fad. Fin syre, god koncentration og længde. Kan lagre.
Alkoholprocent: 14,5%  91

 

Symington Quinta da Fonte Souto Portalegre 2017, Alentejo
Vinspecialisten | 449 kr. tilbudspris
Mørk rubin med lilla kant. Mørke bær, brombær, lidt kakao, kaffe og diskret fadpræg. Kraftfuld men også blød med fin frugt og syre, krydret undertone, pænt med tanniner, lang hale med lidt tørre tanniner, stort potentiale.
Alkoholprocent: 14,5%  90

 

Marques de Borba Colheita 2018, Alentejo GODT KØB
MENU | 80 kr. tilbudspris
Flot, ren næse med jordbærnoter. Flot struktur med røde kirsebær, sort peber og et strejf vanilje. Let animalske noter og en fin, lang og præcis afslutning.
Alkoholprocent: 14%  90

 

Quinta do Pinto Touriga Nacional 2013, Lisboa
Vinho | 199 kr. tilbudspris
Moden i næsen og en anelse reduktiv. Varm og krydret i udtrykket med blommer, sød lakrids, tobak, bagte krydderier og vanilje. Intens og kraftig vin. Lang, krydret og varm afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  90

 

Casa Ermelinda Touriga Nacional Reserva 2017, Setúbal GODT KØB
Adelino | 110 kr. tilbudspris
Mørk rubin. Brombær, solbær, violer og lidt mynte i næsen. Elegant med fin frugt, solbær, cassis, brombær, lidt chokolade og florale noter, pænt med bløde tanniner. En ganske fin vin.
Alkoholprocent: 14,5%  90


Vinha do Fava Reserva 2019, Setubal
AndrupVin | 119 kr. tilbudspris
Flot tæt næse med lette oxidative noter. Fyldig med bløde runde tanniner, masser af intens frugt og et fint fadpræg. Flot længde.
Alkoholprocent: 15%  90


Vinha da Fonte Reserva 2017, Setúbal GODT KØB
Adelino | 85 kr. tilbudspris
Yoghurt i duften. Tør, animalsk i udtrykket med sorte kirsebær, rødt kød og lette fadnoter. Meget ligefrem i udtrykket. Pæn, krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14%  90


Donna Ermelinda Reserva 2017, Setúbal GODT KØB
Adelino | 90 kr. tilbudspris
Rubinrød, medium intens. Mørke bær og lidt frugtgrød i næsen samt friske krydderurter som mynte og timian. I munden krydret med mørke bær og lidt lakrids samt diskret fadpræg. Medium intens, godt med tanniner, fint potentiale.
Alkoholprocent: 14,5%  90

 

Bridão Private Collection 2017, Tejo GODT KØB
Adelino | 115 kr. tilbudspris
Flot, ren næse med masser af jordbærnoter. Velbalanceret og frugtig vin i udtrykket med let krydrede noter og fadpræg. Imødekommende og vellavet vin.
Alkoholprocent: 14,5%  90


Herdade dos Grous 23 Barricas 2018, Alentejano
AMKA | 265 kr. tilbudspris
Bløde tanniner, mørk rød og blå frugt, sødmefulde krydderier. Lang afslutning, rimelig syre, godt komponeret og balanceret mellem frugt og fad.
Alkoholprocent: 14%  90


Bridão Reserva 2017, Tejo GODT KØB
Adelino | 125 kr. tilbudspris
Tæt krydret næse. Flot struktur. Sorte bær, mørke krydderier, tobak og vanilje. Flot og vellavet vin med en fin, lang afslutning.
Alkoholprocent: 15%  90

 


Lagoalva de Cima Grande Reserva 2017, Tejo
Vin&Vin | 109 kr. tilbudspris
Lys rubin, flot skær. Ekspressiv næse med røde bær og masser af blomster, måske lidt parfumeret. Fin smag med syrnede kirsebær og florale noter, elegant, pænt med syre med måske lidt lav på frugt. Fadpræg, ok med tanniner.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Lagoalva 2019, Tejo GODT KØB
Vin&Vin | 89 kr. tilbudspris
Rubinrød. Ekspressiv næse med kirsebær, brombær og krydderurter. Tiltalende men ikke så kompleks, krydret bund, fin frugt, godt med tanniner, især i halen, ok potentiale.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Vinhas do Lasso 2014, Lisboa GODT KØB
Vinho | 99 kr. tilbudspris
Lidt beskidt. Tørrede røde frugter, et undermodent præg, sødmefulde kagekrydderier, relativt slank med en lidt heftig alkohol. Balanceret tanniner. Savner koncentration.
Alkoholprocent: 14%  89


Pegos Claros Grande Escolha 2016, Setúbal
Vinho | 239 kr. tilbudspris
Syltede bærnoter. Kølige, krydrede noter, sorte bær og vanilje i smagen. Pæn og ligefrem vin med en fin, lang afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  89


José De Sousa 2017, Alentejano GODT KØB
Nordjysk Vinimport | 95 kr. tilbudspris
Tanniner dominerer, men der gemmer sig mørk, moden frugt bagved. Vanillestang, træbark og brombær. Strukturdreven, savner syre og mere udtrykt frugt.
Alkoholprocent: 14,5%  89


DSF Touriga Franca 2016, Setúbal
Nordjysk Vinimport | 116 kr. tilbudspris
Kærnemælk i duften. Animalsk og meget fyldig med sorte bær, rødt kød, peber og vanilje. Velbalanceret med en flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%  89


Terras de Cartaxo Reserva 2017, Tejo GODT KØB
Adelino | 85 kr. tilbudspris
Rubinrød. Pænt med bær, florale noter og lidt reduktiv i næsen. Blomme, krydret og pebret med medium tanniner, kraftig syre, men savner lidt frugt, har lidt tørre tanniner og peber i enden. Virker ikke helt i balance men ellers ok smag.
Alkoholprocent: 14,5%  89


JMF Reserva 2018, Setúbal GODT KØB
Nordjysk Vinimport | 68 kr. tilbudspris
Boysenbær i duften. Frugtig og meget imødekommende vin med let frugtsødme, modne sorte bær og fadnoter. Pæn, ligefrem afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Cortes de Cima Dois Terroirs 2015, Alentejano
Best Selection | 199 kr. tilbudspris
Grillet peberfrugt, modne, mørke bær, kakao, grøn tobak og cedertræ. Sammenhængende med god struktur og rimelig kompleksitet. Slutter kort.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Bridão Syrah 2016, Tejo GODT KØB
Adelino | 80 kr. tilbudspris
Frugtig og intens næse. Flot frugtkoncentration med en anelse frugtsødme, der gør vinen godt. Imødekommende, fin vin med en krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14%  89


Vinha do Fava Touriga Nacianal 2019, Setubal
AndrupVin | 65 kr. tilbudspris
Mørk krydret næse. Pæn intensitet med mørk frugt og krydderier i smagen. Pæn balance og længde. Man får meget for pengene her.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Adegamae Touriga Nacional 2017, Lisboa
La Cave Vinimport | 145 kr. tilbudspris
Mørk og krydret næse. Flot struktur med sorte bær, lakrids, sort peber og vanilje i smagen. Pæn koncentration og længde.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Adegamae Dory 2018, Lisboa
La Cave Vinimport | 105 kr. tilbudspris
Kærnemælk i duften. Medium koncentration, sødmefuld og simpel i udtrykket. Lidt kort afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  89

 

Symington Florão 2017, Alentejano
Vinspecialisten | 109 kr. tilbudspris
Harmonisk mellem fadbrug og mørke bær, blød, afrundet og sødmefuld. Noget simpel og lidt slap i syren, men fin koncentration og længde.
Alkoholprocent: 14%  89


Pegos Claros Claro 2018, Setúbal
Vinho | 139 kr. tilbudspris
Kærnemælk i duften. Syrlig med ribs, røde bær, urter og strejf af vanilje. Spændende og atypisk vin med en fin, lang afslutning.
Alkoholprocent: 12,5%  89

 

Segredos de Sao Miguel 2019, Alentejano GODT KØB
Løvbjerg | 44 kr. tilbudspris
Medium intens, rubinrød. Floral næse med røde bær og kirsebær. Fin frugt, elegant med pænt med tanniner. Vellavet men enstrenget.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Segredos de Sao Miguel Reserva 2018, Alentejano GODT KØB
Løvbjerg | 60 kr. tilbudspris
Rubinrød, medium intens. Diskret i næsen med mørke bær og lidt toastede noter. Elegant i munden med røde bær og krydret undertone men vel meget fadsødme.
Alkoholprocent: 14%  88


Joao Portugal Ramos Loios 2019, Alentejano GODT KØB
MENY | 60 kr. tilbudspris
Lys rubin. Frisk næse med røde bær, krydderurter og blomster, timian. Frisk og elegant i munden med røde bær, ikke så kompleks, pænt med tanniner, tørre tanniner i enden.
Alkoholprocent: 14%  88


Lagoalva Barrel Selectiva 2016, Tejo
Vin&Vin | 139 kr. tilbudspris
Balanceret, god koncentration. Fin skovbær- og blommefrugt, kombineret med finkornede tanniner og rank syre. Floralt udtryk smelter sammen med sød tobak og modne jordbær.
Alkoholprocent: 14%  88


Marques de Borba Vinhas Velhas 2018, Alentejo
MENU | 120 kr. tilbudspris
Mørke, kogte bær, hidsigt fadbrug, bitre lakridstoner, kraftige tanniner. Savner syre og saftighed. Ubalanceret. Bliver nok bedre med nogle års lagring.
Alkoholprocent: 14,5%  88


Cortes de Cima 2016, Alentejano
AMKA | 159 kr. tilbudspris
Varme syltede bær i duften. Sødladen i smagen med solmodne røde bær, bagte krydderier og vanilje. Lidt endimensionel.
Alkoholprocent: 14%  88


Castelo do Sulco Reserva 2019, Lisboa
Nordjysk Vinimport | 64 kr. tilbudspris
Rubinrød, medium intens. Mørke bær og friske krydderurter. Ikke så kraftfuld, rund og elegant med røde bær, bløde tanniner.
Alkoholprocent: 13,5% 88


Esporão 4 2017, Alentejano
Kjær & Sommerfeldt | 119 kr. tilbudspris
Bitre røde bær i duft og smag. Medium koncentration. Jævn, pæn, ligefrem vin med en krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Herdade dos Grous 2018, Alentejano
AMKA | 110 kr. tilbudspris
Bløde tanniner, mørk rød og blå frugt, sødmefulde krydderier. Lang afslutning, rimelig syre og godt komponeret og balanceret mellem frugt og fad.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Carlos Reynolds Tinto 2018, Alentejano
Vino Gaudium | 110 kr. tilbudspris
Rubinrød, lav intensitet. Fin duft med brombær, mørke kirsebær og florale noter. Frisk frugt og en godt krydret bund, let cremet, elegant og ganske delikat, i fin balance. En frisk og ligefrem vin.
Alkoholprocent: 12,5%  88


Alfacinha reserva 2019, Lisboa
Vinimondo | 65 kr. tilbudspris
Styret, god struktur og velbalanceret. Flot friskhed. Friske blåbær og morbær, med et urtet og vegetalt præg. En anelse alkoholisk.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Stones & Bones 2019, Lisboa
AndrupVin | 65 kr. tilbudspris
Mørke krydrede noter i duften. En fin krydret ligefrem vin domineret af solmoden frugt. Velbalanceret med en fin krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14%  88


OMG 2018, Lisboa
AndrupVin | 69 kr. tilbudspris
Frugtig i udtrykket og meget ligefrem, imødekommende i stilen. Simpel men vellavet. Saftig afslutning.
Alkoholprocent: 14%  88


Cavalo Bravo reserva 2019, Tejo
Nordjysk Vinimport | 55 kr. tilbudspris
Diskret i næsen. Syrlig i udtrykket med sødmefuld, moden frugt og fadnoter i smagen. Savner mere i dybden.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Casa Ermelinda Syrah Reserva 2018, Setúbal
Adelino | 110 kr. tilbudspris
Rubinrød, medium intens. Frisk næse med solbær og mørke kirsebær, lidt krydderurt. I munden kirsebær og cassis, behersket fadpræg, pænt med integrerede tanniner og lang hale.
Alkoholprocent: 14,5%  88

 

Vinha da Fonte Touriga Nacional 2017, Setúbal
Adelino | 75 kr. tilbudspris
Krydret, imødekommende vin med masser af sorte bær i duft og smag. Pæn koncentration, let frugtsødme specielt i eftersmagen. Pæn længde.
Alkoholprocent: 14%  87


Ruelas reserva 2019, Lisboa
Vinimondo | 75 kr. tilbudspris
Interressant. Bedre på smag end næse. Skiller sig ud med sort peber, kølig blommefrugt, letrøget charcuteri og brombær. Balanceret med behagelig syre og god saftighed, omend en anelse tyndbenet.
Alkoholprocent: 13,5%  87


Vidigal Reserva 2017, Lisboa
MasterWines | 50 kr. tilbudspris
Diskret næse med let syrlige noter. Frugtig i udtrykket med masser af røde bær og krydderier. Simpel men fint lavet. Krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13%  87


Symington Quinta da Fonte Souto 2017, Alentejo
Vinspecialisten | 179 kr. tilbudspris
Modne jordbær i næsen. Flot næse men noget bitter i smagen med hengemt frugt, lakrids og krydderier. Pæn struktur og rimelig længde.
Alkoholprocent: 14%  87


Alfacinha 2018, Lisboa
Vinimondo | 75 kr. tilbudspris
Rubinrød, medium intens. Meget ekspressiv med solbær og røde bær, lidt cassis. Dejlig i munden, masser af frugt, brombær, lidt røde bær, balanceret, medium tanniner og lang, frisk hale. Fin til prisen.
Alkoholprocent: 13,5%  87


Fat Baron Shiraz 2017, Setúbal
Vinimondo | 69 kr. tilbudspris
Fyldig og krydret næse. Mørk og tæt vin med brombær, bagte krydrede noter og et strejf vanilje. Alkoholen lidt brændende men fin, lang og krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  87


Dona Maria 2016, Alentejo
Vino Gaudium | 105 kr. tilbudspris
Lys rubinrød. Ikke så intens i næsen med frisk frugt, røde bær og syrnede kirsebær. Bær og blomme i munden, ikke så dyb og kompleks, bløde tanniner. Kan drikkes nu men også udvikle sig.
Alkoholprocent: 14%  87


Baia de Troia Castelao 2019, Setubal
AndrupVin | 79 kr. tilbudspris
Vin lavet på den lokale drue castelao. Fyldig og tæt med brombær, bagte krydderier og en lidt stikkende syre. Virker ikke helt integreret men udover dette ganske pæn intens vin med en fint krydret udtryk.
Alkoholprocent: 15%  87


Porta 6 Tinto 2018, Lisboa
Bilka | 50 kr. tilbudspris
En let krydret og frugtig vin. Meget ligefrem drevet af frugten med en fin balance og længde. Lidt en-strenget dog.
Alkoholprocent: 13,5%  87


Bridão Classico 2017, Tejo
Adelino | 60 kr. tilbudspris
Rubinrød. Syrnede kirsebær, pænt ned frugt. Mørke bær i munden samt vanilje og sødme fra fad, enkel og ligefrem, bløde tanniner, sødme og tørre tanniner i halen.
Alkoholprocent: 14%  87


Pinta Negra 2015, Lisboa
La Cave Vinimport | 70 kr. tilbudspris
Medium intens, rubin. Frugt og kirsebær i næsen men også lidt reduktiv. Ok i munden med pænt med frugt og høj syre, lidt fadsødme, mangler lidt sammenhæng og substans.
Alkoholprocent: 13,5%  86


Ciconia 2019, Alentejano
MasterWines | 60 kr. tilbudspris
Sødmefuld, jammy blomme og brombærfrugt opvejes af en rimelig syre og fine tanniner. Fin frugtintensitet. Lang i finish. En anelse simpel.
Alkoholprocent: 13,5%  86


Indelevel 2018, Alentejano
Vinimondo | 69 kr. tilbudspris
Rubinrød, medium intens. Frugt, røde kirsebær, brombær og vaniljesødme fra fadet. Blød og enkel med kirsebær og godt med frugt, ikke så kompleks og dyb, medium med bløde tanniner. En letvægtspleaser med fadpræg.
Alkoholprocent: 13,5%  86


Periquita Reserva 2018, Setubal
Føtex, Bilka | 55 kr. tilbudspris
Røde bær i næsen. Noget simpel vin med sorte bær og krydderier. Medium koncentration, pæn syre men savner mere længde.
Alkoholprocent: 13%  86


Fat Baron Touriga Nacional 2018, Setúbal
Vinimondo | 69 kr. tilbudspris
Rubin, medium intens, lyst lilla kant. Tydelig fadduft men også brombær, mørke bær, cassis og lidt blomster. Meget fadsødme i munden, fin frugt, godt krydret, medium tanniner, lang hale. Egentlig en god smag men for meget fadsødme.
Alkoholprocent: 14,5%  86


Rocksand Shiraz 2019, Setubal
AndrupVin | 79 kr. tilbudspris
Sødmefuld krydret i udtrykket med solmodne varme bær, krydderier og vanilje. Synes den er lidt for sød og kommer til at fremstå lidt tung og klodset.
Alkoholprocent: 14,5%  86


Monte da Peceguina 2017, Alentejano
Vinho | 139 kr. tilbudspris
Opløftende syre, rødfrugtet, spidskommen og syrlig blomme. Dominerende tanniner. Savner dybde og intensitet. Kort afslutning. For oxideret frugt.
Alkoholprocent: 14,5%  85


Bojador 2018, Alentejano
Juuls | 99 kr. tilbudspris
Sødmefuld, endimensionel, uopsigtsvækkende. Kardemomme, søde blommer og sød lakrids. God længde. Flad syre.
Alkoholprocent: 14%  85


Vicentino 2017, Alentejano
Vino Gaudium | 89 kr. tilbudspris
Oxidativ stil, udtørrende, tanniner. Skovbund, tørret kirsebær, allehånde, muskatnød og sød lakrids. Savner en smule frugt, usammenhængende— en tand for oxideret. Kølig i udtrykket. Strukturdreven vin.
Alkoholprocent: 13%  85