Vi tester 43 chenin blanc fra Sydfrika

Sydafrika er ved at gennemgå en kolossal forandring: Fra et land, som under apartheid-styret var lukket og ikke havde megen samhandel med andre lande, er der nu under en ny demokratisk regering ved at ske en stor udvikling, ikke kun for alle dem, som bor i og besøger landet, men også i vinindustrien i Sydafrika. Sydafrika er ved at åbne sine porte og vise os sin fantastiske natur og andre rigdomme.

Der produceres i dag vine fra fire officielle regioner, 21 distrikter, 61 underdistrikter og estates, dvs. individuelle vingårde primært i det sydvestlige hjørne omkring Cape Town. Men i takt med, at Sydafrika eksporterer mere og mere, rykker denne grænse længere og længere østpå, så i dag producerer man vin lige fra Cape Town i sydvest til Klein Karoo i øst.

Mens de fleste i dag har stiftet bekendtskab med sydafrikansk vin gennem de billigere vine i supermarkedskæderne, er der også begyndt at blive produceret vine af meget høj kvalitet. En ny generation af vinmagere er på vej, og modsat før søger de inspiration i de typiske vinområder i især Frankrig og Italien. Det betyder, at man i højere grad ser især europæisk inspirerede vine i en høj kvalitet og til priser, som er yderst fornuftige. Man er stadig i et tidligt stadie omkring udvikling af kvalitetsvin, men der er ingen tvivl om, at det kun bliver bedre, og at de etablerede vinlande vil få endda rigtig stor konkurrence fra disse kanter.

Chenin blanc er nok mest kendt fra Loire i Frankrig. Her har den levet lidt i skyggen af sauvignon blanc. Men efter bølgen af sød og fedmefuld chardonnay, blev andre hvide alternativer pludseligt interessante, og her har chenin blanc vist sig at være en ret så interessant sort. Chenin blanc kræver varme og sol for at modne, omvendt har den en tendens til at blive lidt flad, hvis den bliver for moden. Det er Sydafrika, der klart står for den største produktion i verden. Her gik den tidligere under navnet steen. I smagen er det især limefrugt, æbler, pærer, kvæde og honningtoner, man forbinder med vine på chenin blanc. Der laves både tørre og søde vine på chenin blanc i Sydafrika.

En ganske flot smagning, hvor der var stort spænd i prisen mellem de forskellige vine. Men i modsætning til mange af de andre test vi har, var der en pæn sammenhæng mellem pris og kvalitet. Man får vitterligt, hvad man betaler for. Men derudover får man meget for pengene. Og der var flere røverkøb, hvor man for omkring 100 kroner fik en virkeligt stor og flot vin. Jeg har svært ved at komme på mange andre vintyper med samme resultat.


Van Loggerenberg Trust Your Gut Chenin Blanc 2018. 94 BEDSTE VIN
Sigurd Müller Vinhandel | 265 kr. tilbudspris
Akaciehonning i næsen for fuld valuta. Gul blomme med smeltet smør og lys karamel. Æblegrød og crumble. Kompleks og fyldig vin utroligt flot balanceret med frisk, skarp syre. Virkeligt lækker vin, som giver mange nuancer fra sig. Lang og flot finish.
Alkoholprocent: 13,5%

Catherine Marshall Chenin Blanc Fermented in Clay 2018. 93
WineGuys | 160 kr. tilbudspris
Dyb næse med spændende kompleksitet, selvom den virker ungdommelig. Mineralske toner blander sig med honning og smørblomster. Livlig smag med lidt naturtoner, uden den på nogen måde er funky. Ret rent og fast udtryk med pæn længde. Anderledes og bestemt veludført. Hedonistisk stil.
Alkoholprocent: 13,5%

Alheit Cartology Chenin Blanc 2018. 93
Laudrup Vin | 239 kr. tilbudspris
Fyldig i næsen med melonnoter. Orange, fersken og blomster. Flot koncentration. Mange lag og en spændende, flot vin med en lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%

Donkiesbaii Steen 2018. 93
Theis Vine | 240 kr. tilbudspris
Fyldig og tæt næse domineret af abrikos. I smagen masser af stenfrugt, hvid peber og et strejf vanilje. Yderst vellavet, mange lag og en flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Alheit Nautical Dawn Chenin Blanc 2017. 92
Laudrup Vin | 299 kr. tilbudspris
Fyldig med let oxiderede noter. Orangeskal, abrikos og blomster. Mange lag og en spændende, flot vin. Lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%

Avondale Anima Chenin Blanc 2016. 92
Vinspecialisten | 235 kr.
Ananas, nektarin, honning og hø i næsen, en vis grad af udvikling er tydelig. Frugtdrevet i smagen, også med udmærket koncentration og fint balanceret syre, der holder styr på de eksotiske indslag i frugten. En smule fenol strammer yderligere profilen op. Fint bud på typen i den rige ende af skalaen og er, hvor den skal være nu.
Alkoholprocent: 14%

 

Rijk’s Private Cellar Chenin Blanc 2015. 92 GODT KØB
WineGuys | 120 kr. tilbudspris
Smør og ristede toner i næsen, lidt krudtrøg og en snert af citrus. Ret diskret frugt i næsen. God smagsintensitet, citrusen dominerer igen, og der er vægt rundt om, god og cremet mundfølelse med en lille rig frugtsødme på midten, som yderligere tilfører bredde. Raffineret og koket. Herlig vin med flot seriøsitet.
Alkoholprocent: 14%

Mullineux Quartz 2017. 92
Philipson | 465 kr. tilbudspris
Næsen er domineret af smørtoner, gule æbler og trætoner. Ret pikant smag med en del krydderi som vanilje og anis. Frugten virker udviklet med lynghonning og overmodne æbler samt hø. Interessant vin, men den bør ikke lagres yderligere. God fadhåndtering, vellavet.
Alkoholprocent: 13%

Olifantsberg Chenin Blanc 2014. 92 BEDSTE KØB
Sydafrikavin.dk | 89 kr. tilbudspris
Let og frisk i udtrykket. Citrus, fersken og blomster i smagen. Pæn syre og balance. Pæn afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%

Blackwater Piquet Chenin Blanc 2017. 92
WineGuys | 145 kr. tilbudspris
Fyldig, tæt næse. Flot, ren og dyb frugt. Fersken, litchi og vanilje i smagen. Flot balance og en lang, kompleks afslutning.
Alkoholprocent: 13%

 

Rijk’s Reserve Chenin Blanc 2014. 91
WineGuys | 159 kr. tilbudspris
Frugtig næse med citruspræg. Fyldig med en flot, ren frugt, stenfrugt, blomster og let vaniljepræg. Pæn og fyldig eftersmag.
Alkoholprocent: 14%

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc 2017. 91
Strandgaarden | 190 kr.
Stor intensitet i næsen af modne stikkelsbær, fersken og honning med en smule røgede noter fra fad. Mere ungt fadpræg i smagen, som er en smule dominerende. En flot, høj syre arbejder godt for vinen.
Alkoholprocent: 14%

Rijk’s Toach of Oak Chenin Blanc 2015. 91 GODT KØB
WineGuys | 75 kr. tilbudspris
Kompleks næse af både gul stenfrugt og grønne urter med en svag honningnote. Fint integreret fadbrug. Tæt og intens vin med tyngde. Madvin uden tvivl. Meget fin balance i vinen samt pæn længde. 92/ 92/90
Alkoholprocent: 13,5%

Gustus Chenin Blanc 2018. 90 GODT KØB
AMKA | 100 kr. tilbudspris
Grøn pære samt banan i duften; vandet smag med let bitterhed. Ikke den store kompleksitet eller dybde. Ligefrem vin og nemt drikkelig.
Alkoholprocent: 13,5%

Bellingham Old Vine Limited Chenin Blanc 2017. 90
MENY, Skjold Burne | 129/140 kr. tilbudspris
Smørret og toastet næse, helt klart ny fadbrug her. Savner mere friskhed og frugtintensitet for at balancere fadet bedre.
Alkoholprocent: 14%

Stellar Organics The River’s End Chenin Blanc 2018. 90 GODT KØB
Vinoble | 99 kr. tilbudspris
Masser af fersken intensitet i næsen. Pæn koncentration med en del varme tropiske noter, stenfrugt og lime i smagen. Pæn balance og en tør afslutning.
Alkoholprocent: 13%


Rhebokskloof Bosstok Chenin Blanc 2017. 89 GODT KØB
Vin & Vin | 85 kr. tilbudspris
Smør, gule æbler, honningmelon og ananas samt lidt fad, der titter frem i baggrunden. God, rund mundfølelse uden overdreven fedme, ikke opulent i frugten, men rolig og præcis. Pæn og nydelig vin uden man dog løfter øjenbrynene, men alt i alt harmonisk, klassisk og veludført med passende friskhed i afslutningen.
Alkoholprocent: 14%

Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2017. 88
Skjold Burne | 90 kr. tilbudspris
Gul stenfrugt og grøn fersken i næsen. Frisk syre i smagen med både stenfrugt og urtet karakter, en smule bitterhed, ellers fin længde med anis i eftersmagen og pæn intensitet.
Alkoholprocent: 14%

Radford Dale The Renaissance of Chenin Blanc 2017. 88
Vinens Verden | 279 kr. tilbudspris
En tæt vin med tyngde fra fad og masser af moden frugt. Virker lidt kluntet i sit udtryk med mange tryk på for mange parametre, som ikke er helt i balance.
Alkoholprocent: 12,5%

MAN Family Wines Chenin Blanc 2018. 88
Lago | 75 kr. tilbudspris
Let fadpræg i næsen. Fersken, vanilje, blomster i smagen. Fadet stikker lidt af men pæn frugt og afslutning.
Alkoholprocent: 12,5%

Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2016. 88
Philipson Wine | 90 kr. tilbudspris
Skumbanan og mango i næsen, ret eksotisk. I munden formår syren ikke at holde balancen, og vinen virker gumpetung. Her mangler præcision, ligesom frugten udvandes fra midtpaletten og gennem afslutningen, som efterlader en bitter smag. Konklusionen bliver en jævn oplevelse.
Alkoholprocent: 13%

Blackwater Underdog Chenin Blanc 2018. 88
WineGuys | 95 kr. tilbudspris
Diskret i duften. Sødmefuld frugt i smagen med et let krydret udtryk. Pæn, lang afslutning og balance.
Alkoholprocent: 13%

Catherine Marshall Amatra Chenin Blanc 2016. 88
WineGuys | 79 kr. tilbudspris
Næsen er præget af syltet og overmoden frugt og lidt voks- og gæragtige toner. Frugten virker nærmest en anelse træt og doven. I munden dominerer en pågående syre, og frugten er især i afslutningen helt væk. Burde have været drukket og er på vej nedad.
Alkoholprocent: 13,5%

Lievland Chenin Blanc 2017. 88
Lago | 110 kr. tilbudspris
Toner af lanolin, krudtrøg og popcorn i næsen. Mere frugt i smagen, dog uden videre definition, og en heftig syre, der især viser sig fra midten og gennem afslutningen, hvor frugten helt forlader vinen. Uharmonisk forløb— en vin, der savner integritet.
Alkoholprocent: 13,5%

Backsberg Chenin Blanc 2018. 88
Suenson | 89 kr. tilbudspris
Guava, grønne blommer og jernurt i næsen, frugtdrevet stil. Syrlig, grænsende til sur smag, slank og spinkel, læner sig lidt op af vinho verde-stilen med en tydelig grøn kant. På premissen ok men ikke så karakteristisk i sin kategori.
Alkoholprocent: 12,5%

Radford Dale Vinum Chenin Blanc 2017. 88
Vinens Verden | 129 kr. tilbudspris
Plastik og celluloid i næsen. Mango og fersken i smagen med medium intensitet, små smørnoter ligger og lurer i baggrunden. Ok vin trods en lidt ubalanceret stil.
Alkoholprocent: 12,5%

Frank Chenin Blanc 2018. 87
WineGuys | 69 kr. tilbudspris
Meget mørk med varme, krydrede noter i duften. Tæt, moden frugt, medium syre og intensitet. Let bitre noter og en kort afslutning. Savner mere elegance, lidt for bastant.
Alkoholprocent: 12%

Bellingham Peartree Chenin Blanc 2019. 87
MENY | 50 kr. tilbudspris
Tydelige koldgæringsaromaer med grøn pære, melon og lidt blomst. Tyndbenet, enkel smag uden videre definition, kunne være lavet på et væld af druesorter, idet gæringens aromaer er det, der præger billedet. Afslutningen er domineret af grønne toner og en let bitterhed. Jævn.
Alkoholprocent: 13,5%

The Huguenot Chenin Blanc 2018. 87
AndrupVin | 59 kr. tilbudspris
Spinkel med let frugtigt udtryk. Fersken, tropisk frugt og et strejf vanilje. Pæn balance med en mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 13%

Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2018. 87
Skjold Burne | 80 kr. tilbudspris
Meget tung og tæt. Savner lidt syren og friskheden. Melon, abrikos og blomsternoter. Mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Simonsig Chenin Blanc 2018. 87
Vinoble | 89 kr. tilbudspris
Citrusnæse. Fyldig med lidt frugtsødme i smagen. Fersken, abrikos og limefrugt. Meget ligefrem i udtrykket. Pæn afslutning.
Alkoholprocent: 13%

De Krans Chenin Blanc 2018. 86
Valuewine | 99 kr. tilbudspris
Spinkel med en del syre. Savner mere frugtintensitet og dybde. En-strenget med citrus og fersken. Kort afslutning.
Alkoholprocent: 12,5%

Vanzijl Bushvine Chenin Blanc 2017. 86
Philipson Wine | 50 kr. tilbudspris
Indbydende duft af gule blommer og frisk citrus. Enkel i sit udtryk og nemt drikkelig.
Alkoholprocent: 12%

Franschoek Cellar La Cotte Mill Chenin Blanc 2019. 86
MENY | 60 kr. tilbudspris
Grøn pære og umoden melon. En smule syntetisk aroma i let stil, ret juicy sag.
Alkoholprocent: 13,5%

Rainbow’s End Chenin Blanc 2016. 86
Jysk Vin | 89 kr. tilbudspris
Banan, ananas og lidt citrus, let ristede toner i baggrunden, en anelse svovltoner. I munden fremstår syren anstrengende og grøn, og det giver disharmoni til forventningerne fra næsen. Slank og bitter afslutning.
Alkoholprocent: 13%

Perdeberg Cellar Vineyard Collection Chenin Blanc 2018. 86

Born in Africa | 67 kr. tilbudspris
Tutti frutti næse med moden melon og dåsefrugter. Virker stylet. Udmærket koncentration i munden, lidt friskhed, som har en bitter kant, der trækker fra i det samlede udtryk. Ret kommerciel, frugtdrevet kvalitet, men pænt udført på premissen.
Alkoholprocent: 13,5%

Divine Hope Chenin Blanc 2016. 86
Juuls | 69 kr. tilbudspris
Sødlige toner af pære og gule blommer, udelukkende frugtdrevet næse. Simpel, syredomineret smag med bitter afslutning. Virker manipuleret og udmærker sig endvidere ved sin lave koncentration af smag.
Alkoholprocent: 12,5%

Stellenrust Chenin Blanc 2018. 86
Strandgaarden | 65 kr. tilbudspris
Stærk celluloidduft til start, mere neutral efterfølgende. En lille prikken på tungen samt skæv syre—måske tilsat syre. Smagen ensporet og kedelig.
Alkoholprocent: 13,5%

Thembi Chenin Blanc 2018. 86
Sydafrikavin.dk | 89 kr. tilbudspris
Urtet, grøn stil, der tyder på umoden frugt. Rå i kanten, præget af syre og let bitterhed.
Alkoholprocent: 13%

Skuffende

Tall Horse Chenin Blanc 2019. 85
MENY | 35 kr. tilbudspris
Grøn pære, primærnote af meget kold gæring. Kunne være hvad som helst. Intetsigende og ensporet, manipuleret vin. 85/ 88/85
Alkoholprocent: 12,5%


Truter Family Chenin Blanc 2017. 85
Sydafrikavin.dk | 69 kr. tilbudspris
Frugtpræget næse med toner af vingummi, pære, banan og melon. Sød, plump frugt i smagen, virker meget kommerciel uden videre karakter. Virker som en vin, der er stylet for at dække over en jævn druekvalitet.
Alkoholprocent: 13%