I de senere år er en række film dukket op med vinen i hovedrollen, det gælder både en række spillefilm, men især dokumentarfilm. Her er vores bud på de 10 bedste vinfilm.

  1. A good year

Filmen foregår i det sydlige Frankrig og skildrer investeringsrådgiveren Max Skinner (spillet af Russell Crowe) som arver et vinslot. En film om udfordringer, kulturforskelle og kærlighed. En rigtig “feel good” film.

 

9 Uncoorked

Ny film netop lanceret på Netflix, som fortæller om en ung mands kamp mod familien for at forfølge sin drøm om at blive sommelier.

 

8 Red obsession

Dokumentaren ‘Red Obsession’ handler om Bordeaux, der haft en nærmest mytisk status i de fine vines selskab som symbol på velstand, magt og indflydelse. Dens succes har altid været knyttet til markedernes lunefuldhed og den globale økonomis skiftende formuer.  Situationen omkring Bordeaux-vinene er dog ved at ændre sig, fordi traditionelle amerikanske og europæiske kunder falder fra, mens nyrige købere fra Kina presser priserne i vejret. Behovet er uforudsigeligt, men den nye kunde vil have det hele for enhver pris.  Red obsession er især historien om kinesernes higen efter status og her billedliggjort gennem de dyre Bordeaux vine. Filmen er flot fotograferet og med en god vekselvirkning mellem klip fra Shanshais pulveriserende liv og så den klassiske verden i Bordeaux.

 

  1. Mondovino

Denne dokumentarfilm beskæftiger sig med globaliseringen i vinverdenen og hvordan man forsøger at lave vin der minder mere og mere om hinanden. Det er de små vinbønders kamp mod de store. Filmen er 10 år gammel nu men bestemt stadig lige så aktuel, og bestemt seværdig.

 

  1. Et år i Champagne

Et år i Champagne er opfølgeren til “Et år i Bourgogne” og lavet på samme vis som forgængeren.  En pæn stille og rolig film.

 

  1. SOMM

Fire sommelier vil forsøge at tage, måske den hårdeste vineksamen der findes, nemlig Master Sommelier eksamen i USA. Det er historien i denne dokumentarfilm som følger fire sommerliers forsøg på at tage den eftertragtede uddannelse. Filmen er ganske underholdende, men kræver som udgangspunkt, at man er meget vin interesseret. En del af filmens pointer, humor og ironi beskrives ved hjælp af detaljer fra vinens verden. Og er man interesseret i hvorledes en vin kan beskrives får man tillagt sig endnu et niveau her. Blandt andet duftes der nyåbnede tennisbolde i en Riesling fra Claire Valley i Australien. Den var i hvert fald ny i min optik. der er siden kommet SOMM 2 + SOMM 3.

 

  1. Et år i Bourgogne

“Et år i Bourgogne” er den første dokumentarfilm i en serie af film om forskellige vinområder. Filmen følger den aldrende vinimportør Martine Saunier som er fransk, men som har boet og opbygget en importørvirksomhed i Californien med fokus på en række af de allerbedste huse i Bourgogne. Filmen følger hendes rejse rundt i sin Citroen 2CV i Bourgogne for at besøge sine huse. Alt i alt, er det en meget stille og rolig film som viser hvordan livet leves i Bourgogne. Man kæmper med vejrliget, men man arbejder også som man har gjort i hundreder af år og man sidder tilbage med et indtryk af, at Bourgogne, i hvert fald for de lokale, er verdens navle.Man får et sjældent indblik i en række af disse familiers liv. Man ser de nye generationer og man er med til deres søndagsfrokoster hvor gamle årgange bliver smagt og nydt af familien.

 

  1. Bottleshock

‘Bottle Shock’ foregår i 1976, året hvor alt blev forandret indenfor vinens verden den store blindsmagning i Frankrig, hvor de californiske vine sensationelt vandt over de franske. For den britiske vinhandler Steven Spurrier findes der ikke noget bedre end fransk vin. Det til trods for rygterne om, at det er Californien som kommer til at stå for fremtidens bedste vine. Sikker i sin sag om at vingårdene i Napa Valley ikke er nogen alvorlig konkurrence for de etablerede franske vinhuse, udfordrer han amerikanerne til en blindtest. Men da han opdager en dal fuld af ambitiøse, dygtige og erfarne vinproducenter som Jim Barrett, frygter han, at pr-stuntet kan ændre vinens historie for altid. En sjov historie men også meget amerikansk i måden den er lavet på.

 

  1. Baroloboys

En helt ny vin dokumentarfilm. Denne gang tager historien udgangspunkt i slaget mellem modernisterne og traditionisterne i Barolo i Piemonte. Filmen skildrer hvorledes en gruppe vinmagere gennem 1980’erne og 1990’erne skabte en revolution i Langhe området og mest i Barolo ved at insistere på, at Barolo kunne lagre i små fade (barrique) samt beskære langt hårdere i marken end hidtil set.

Filmen er fremragende og en fascinerende historie om ikke kun udviklingen, men også de følelser og temperamenter der ligger så dybt begravet i vin-familierne i Piemonte. Filmen er krydret med flotte billeder fra de betagende vinmarker omkring byerne Barolo, Monforte, La Morra og Serralunga, hvilket i sig selv gør filmen til en nydelse.

 

  1. Sideways

Der er ingen tvivl om at Sideways er den bedste vinfilm til dato. Jack er skuespiller, men uden større succes og Miles vil gerne slå igennem som forfatter. Og hvor Jack er god til kvinder, er Miles god til vin. Jack skal snart giftes og Miles inviterer derfor sin gamle ven med på en munter polterabend tur på en vingård i Santa Ynez dalen. Det er to meget forskellige personer men de deler en cocktail af bristede ambitioner og ungdommen, der – mod deres drengerøvede vilje – siver ud mellem fingrene på dem. Alligevel bliver turen en morsom og livsbekræftende oplevelse, hvor de svælger i god vin og kærlighed. Især californisk vine på pinot noir så en gigantisk fremgang da denne film kom frem mens vinene på merlot fik større udfordringer.