For tusindvis af danskere er kærligheden til vin og Frankrig så stor, at de sammen er blevet medejere af det franske vinslot Château de Haux i Bordeaux. De køber slottets egen vin uden fordyrende mellemled, lejer autentiske ferieboliger til kostpris og får mulighed for at komme helt tæt på vinproduktionen. Nu hjælper aktionærerne også selv med at renovere slottet.

 Danmarks måske første crowdfunding-projekt så dagens lys for 33 år siden, længe før begrebet var opfundet. Indehaver af den tidligere Knud Jørgensen Vinhandel i Hellerup, Peter Jørgensen, ønskede en større tilknytning til kunderne. I et brev med en tegning af et slot spurgte han, om de kunne tænke sig at blive aktionær i en vingård i Frankrig for 500 kr. Flere tusinde kunder sagde ja uden at tøve.
”Min far og jeg tog til Bordeaux for at se, hvad vi kunne købe for de omkring fem millioner kroner, vi havde samlet sammen. Det viste sig hurtigt, at det ikke var muligt at finde et velfungerende slot med vinproduktion for de penge. Ved et tilfælde hørte vi om en 85-årig fransk vinbonde, der havde en vingård,” fortæller Christian Jørgensen, der i dag er hovedaktionær i Franske Vingårde A/S, som ejer Château de Haux i Bordeaux. Han fortsætter:
”Det var en ruin. Der var ingen produktionsbygninger eller -udstyr, markerne var i dårlig stand, og der voksede træer gennem taget på vinslottet. Det var det eneste, vi kunne få for de penge, som lignede et vinslot på lang afstand og havde vinmarker, så vi slog til. Siden da har vi investeret millioner i marker, kælder og ferieboliger.”

Vin fra egen jord til eget bord
Aktionærerne i Franske Vingårde slipper for at skulle forholde sig til det enorme udvalg af vin i dagens supermarkeder. De går også udenom det tilfældige valg fra hylden og den ligegyldige vinoplevelse.
”Det er meget sjovere at sætte sin egen vin på bordet. Når vi serverer vinene fra Château de Haux for gæster, spørger de ofte: ’Hvad er det for én’? Så kan vi fortælle, at vinen er nede fra vores eget slot i Frankrig. Det er noget helt særligt at trække en flaske op derhjemme med en god historie, man selv er en del af,” siger Inger Schrøder. Hun fik især et helt særligt forhold til vinen efter at have holdt ferie i et af slottets ferieboliger, og efter hun i hele 2017 var værtspar på vinslottet sammen med sin mand Anker.
44-årige Michael Thamdrup købte sin aktie for fem år siden, fordi han blev vild med vinen, da han første gang smagte den hos sine forældre.
”Min kone og jeg køber stort set ikke anden vin end vores egen. Når jeg en sjælden gang drister mig til at prøve noget andet, bliver jeg skuffet over kvaliteten, fordi jeg kunne have købt min egen til samme pris. Det giver bare et helt andet engagement, når man får andel i et vinslot. Jeg får en større ansvarsfølelse og et særligt engagement, fordi jeg har et ejerskab i vinen. Den følelse får jeg ikke, når jeg køber en vin i et supermarked,” forklarer han.

Vinslottets hovedbygning istandsættes af aktionærerne selv
De første mange år blev der lagt mange penge og kræfter i at opbygge vinmarker og bygninger til fremstilling af vinene. Nu er turen kommet til slotsbygningen på Château de Haux, som skal sættes i stand, så aktionærerne i fremtiden kan leje hele slottet til blandt andet jul og store mærkedage. 
30 aktionærer med håndværksmæssig baggrund har meldt sig til at hjælpe med den lettere del af istandsættelsen af slottet og festlokalerne, der ligger i en sidebygning, mens de professionelle håndværkere tager sig af de store opgaver. Det er med til at holde omkostningerne nede og vidner samtidig om det unikke fællesskab, som tusindvis af danskere er en del af.
”Når man tegner en aktie i et vinslot i Frankrig, handler det om følelser. Følelsen af glade mennesker, sol, sommer, lækker mad, god vin og tanken om at være fælles om noget sammen med andre. Det er vores renoveringsprojekt på slottet det bedste eksempel på. Vi deler glæden ved at have et sted, hvor vi sammen prøver at lave god vin og skabe gode ferieboliger,” siger Christian Jørgensen.
Inger Schrøder har netop været i Bordeaux med ægtemanden Anker, som er tidligere arkitekt og skal være med til at koordinere de frivilliges arbejde og de mange opgaver.
”Vi var nede for at få overblik over renoveringsprojektet og måle op og lave tegninger til det nye køkken, der danner rammen om de ugentlige onsdagsmiddage for de aktionærer, der besøger vinslottet. Det bliver helt fantastisk, når slotsbygningen står færdigt, og vi kan tage til Frankrig med børn og børnebørn og leje hele slottet til vores guldbryllup,” fortæller hun.

Bo i autentiske ferieboliger og få indblik i egen vinproduktion
Frankrig er på en femte plads over danskernes foretrukne feriedestinationer. Der var derfor heller ingen tvivl om, at der skulle bygges ferieboliger, så aktionærerne kan opleve egen vingård og holde ferie på Château de Haux.
I dag kan medejere af vingården leje otte forskellige og autentiske ferieboliger med plads til alt fra to til 14 personer. Når istandsættelsen af hovedslottet er færdig, bliver det også muligt at have hele slottet for sig selv med op til 14 sengepladser. 
Michael Thamdrup har besøgt Château de Haux to gange og har sammen med sin familie også holdt ferie her.
”Det var en stor oplevelse at besøge vores eget vinslot, hvor det hele blev levendegjort, og vi fik fornemmelsen af den idealisme, som gennemsyrer hele dette medejerprojekt. Samtidig er det en rigtig god måde at opleve det autentiske Frankrig på. Ferieboligerne er billige, og det er en god og nem måde at holde ferie på. Hvis man ikke er særlig god til fransk, er der ikke noget at være nervøs for, fordi der altid er et dansk værtspar,” fortæller han.
For Inger Schrøder har ferierne også givet et helt unikt indblik i, hvordan vinen, hun selv ejer, bliver til.
”Når vi holder ferie på Château de Haux, er vi også helt tæt på produktionen. Når vi selv har været der, er det lettere at forstå, hvordan det hele foregår. Det er bare noget helt særligt at være nede på et vinslot, vi selv har et engagement i. Vi kommer helt tæt på roden af det, vi er en del af,” siger hun.
Der bliver hvert år produceret 300.000 flasker vin, som aktionærerne kan købe online eller på lageret i Herlev. Vinbonde og hovedaktionær Christian Jørgensen håber, at endnu flere danskere har lyst til at blive en del af Château de Haux.
”Vores fællesskab er for alle, unge som gamle, der synes, det kunne være sjovt at opleve, eje og drikke vin fra eget vinslot,” siger han.