Danskerne elsker portvin, og gennem mange generationer er den frugtige vin med den høje alkohol blevet nydt både til desserter, et glas før eller efter maden, eller i form af en vintage port til en stor, rød bøf.

Portvin kan opdeles i to overordnede stilarteruby-stilen og tawny-stilen. I begge tilfælde standses mostens naturlige gæring ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druernes naturlige sukkerindhold. Vinen bliver naturligt sød, og alkoholprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på omkring 20%.

For tawny-stilen gælder, at vinene får lov at lagre længe på fade, hvilket gør, at de bliver lysere og nærmest brunlige. Også i denne stil findes dels den almindelige tawny, dels 10-års, 20-års etc. og endeligt årgangs-tawny, som oftest er de dyreste. Disse går under navnet colheita. Vinene passer godt til lidt kraftigere oste samt chokoladedesserter.

I øvrigt kan man med tawny portvinen godt have en åbnet flaske stående i flere uger, da den ikke bliver dårlig, men med tiden kan den godt miste duft- og smagsnuancer.

Det er svært ikke at blive begejstret, når man smager så mange fremragende portvine. Der var stor konsistens blandt især de 10-årige, men de 20, 30 og 40-årige varierede mere. Til gengæld er der intet system i colheita-vinene, her er det en kombination af gode årgange og især producenten, som er vigtig. Så finder man det rigtige, er det god kvalitet for prisen. Mens 20-årige generelt er det blandt de øvrige.

Vi har testet 71 portvine i tawny stilen.

Colheita

Krohn Colheita 1996. 93 5 stjerner
Erik Sørensen Vin | 350 kr.
Flot orangebrun med lys kant og flot skær. Tørrede frugter og lidt brændte og krydrede noter i næsen. Fin friskhed i munden med flot syre, mandel og orangeskal, til den søde side men balanceret med syre.
Alkoholprocent:20%

Graham’s Colheita 1994. 93 5 stjerner
Vinspecialisten | 1095 kr.
Mørke krydrede noter i duften. Yderst velbalanceret med en flot syre og masser af tertiære noter. Lang og vedvarende afslutning.
Alkoholprocent:20%

Burmester Colheita 1980. 93 5 stjerner
Philipson Wine | 300 kr. tilbudspris
Lille, sky vin med en diskret næse, som kommer op fra den meget lyse saft. Sultanasrosiner og tørrede blomster. Herlig balance i munden. En vin til eftertanke og fornøjelse. Rigtig fin eftersmag, hvor den rene karakter rammer. Nødder og fad, rosiner og tobak.
Alkoholprocent:20%

Krohn Colheita 1982.93 5 stjerner
Erik Sørensen Vin | 650 kr.
Stor indsmigrende duft med krydrede noter fra fadet samt sorte frugter fra haven. Strukturen opleves venlig med en god sødme samt en forfriskende syre. Lever og arbejder i glasset med stor personlighed. Her får du alderstegn samt frisk frugt til livet.
Alkoholprocent:20%

Burmester Colheita 1978. 92 5 stjerner
Philipson Wine | 400 kr. tilbudspris
Masser af svesker i næsen. Flot og frugtig med en pæn balance, og især syren fremstår flot. Yderst vellavet med en lang afslutning.
Alkoholprocent:20%

Kopke Colheita 2004. 90 5 stjerner
ViniPortugal | 195 kr.
Lidt diskret i duften. Sødmefuld i smagen med tørrede frugter, kanel, kardemomme og vanilje i smagen. Lidt spids i afslutningen.
Alkoholprocent:20%

Niepoort Colheita 2007. 90 4 stjerner
Skjold Burne | 300 kr. tilbudspris
Meget mørk og frugtig i udtrykket. Flot syre og i smagen blommer, lakrids, peber og vanilje. Pænt balanceret med en frugtig afslutning.
Alkoholprocent:20%

Dow’s Colheita 2002. 90 5 stjerner
IRMA 139 kr. tilbudspris
Blød stil med farin og en stor dybde. Her er blommer, rosiner og lang frugtintensitet. Cremet struktur med god længde. Lidt enkel og sød i stilen.
Alkoholprocent:20%

Kopke Colheita 2001. 90 5 stjerner
ViniPortugal | 200 kr.
Mørke sveskede noter i duften. Masser af krydderier, vanilje og tobak i smagen. Pænt balanceret med en krydret afslutning. Meget klassisk og alderen fornemmes klart.
Alkoholprocent:20%

Burmester Colheita 2002. 90 5 stjerner
Philipson Wine | 140 kr. tilbudspris
Mørk tawnybrun med rødlig kerne og orange kant. Ikke så ekspressiv i næsen men med tørrede frugter. Frugt i munden med røde bær og lidt nødder, ungdommelig stil med diskrete fadnoter.
Alkoholprocent:20%

J.H. Andresen Colheita 2003. 90 5 stjerner
ViniMondo | 160 kr. tilbudspris
Tæt og saftig med farin og tørrede figner. En herlig syre i smagen, som giver friskhed og holder den dansende gennem natten.
Alkoholprocent:20%

Palmer Colheita 2004. 90 5 stjerner
ViniMondo | 100 kr. tilbudspris
Tunge rosiner og gamle blommer fra skuret. Meget tæt i farven med god dybde og flot intensitet. Tydelige oxidative noter, som bakkes godt op af en højintens frugt. Saftig og fin i renheden til sidst.
Alkoholprocent:20%

Kopke Colheita 2004. 90 5 stjerner
ViniPortugal | 195 kr.
Lidt diskret i duften. Sødmefuld i smagen med tørrede frugter, kanel, kardemomme og vanilje i smagen. Lidt spids i afslutningen.
Alkoholprocent:20%

Palmer White 2007. 90 5 stjerner
ViniMondo | 149 kr. tilbudspris
Flot ravgul med fint skær. Orangeskal, grape, mandel og vanilje i næsen. Mandel i munden, høj syre og stor friskhed, men den savner lidt krop til at balancere.
Alkoholprocent:20%

Krohn Colheita 2007. 90 5 stjerner
Erik Sørensen Vin | 180 kr.
Virkelig flot næse med en hel pakke sorte kirsebær. Stenet mineralitet og i smagen følger den med. Her er sort frugt og et bid fra syren og mineraliteten. Ung og med stort potentiale, jeg håber ikke, at de har tappet alle fadene endnu.
Alkoholprocent:20%

Burmester Colheita 2005. 89 4 stjerner
Philipson Wine | 130 kr. tilbudspris
Lidt diskret i næsen. Pæne nødde og sveske noter i smagen med julekrydderier og vanilje. Pænt balanceret med en krydret afslutning.
Alkoholprocent:20%

Burmester Colheita 2007. 89 4 stjerner
Philipson Wine | 110 kr. tilbudspris
Rødbrun med lys kant. Brændte figner og frugt i næsen. Cremet og blød i munden, men måske lidt vel sprittet, krydret hale.
Alkoholprocent:20%

Warre’s Otima Colheita 2006. 89 4 stjerner
Kjær & Sommerfeldt | 169 kr. tilbudspris
Fin tawnybrun. Diskret i næsen med figner, nødder og lidt appelsinskal. Tørrede frugter, blød med fin friskhed men mangler lidt frugt og harmoni.
Alkoholprocent:20%

Krohn Colheita 2002. 88 4 stjerner
Erik Sørensen Vin | 250 kr.
Diskret i næsen. Anelse tung i alkoholen, men bag ved den blommer, peber og krydderier. Savner mere dybde og længde.
Alkoholprocent:20%

Offley Colheita 2000. 88 4 stjerner
Føtex | 149 kr.
Nødder i duften. Pæn intensitet i smagen, men alkoholen anelse brændende dog. Flot syre og en krydret afslutning.
Alkoholprocent:20%

Quinta do Infantado Colheita 2007. 88 4 stjerner
Bichel | 275 kr.
Rødbrun med ribs, frisk frugt og røde bær. Godt med frugt og bærnoter men meget diskrete fadnoter, meget høj syre og god friskhed. En anderledes frugtig stil.
Alkoholprocent:19,5%

Messias Colheita 2007. 88 4 stjerner
Amalie Vin | 180 kr.
Meget frugtdreven i stilen. Ung og viril med god sødme og en lidt stikkende alkohol. Tæt frugt og ristede noter fra fadet. Tanninerne bider lidt, og man retter ryggen.
Alkoholprocent:20%

Pocas Colheita 2003. 88 4 stjerner
Kvickly | 149 kr. tilbudspris
Rødbrun med orange kant. Tørrede frugter, figner og hasselnødder i næsen. Stadig lidt frugtnoter og god, balancerende syre. Blød og delikat men også fin krydret.
Alkoholprocent:20%

Royal Oporto Colheita 2005. 84 3 stjerner
Holte vinlager | 249 kr.
Meget ung og frugtig. Blommer, peber, krydderier og strejf af vanilje. Lidt endimensionel. Frugtig afslutning.
Alkoholprocent:20%

10-års

Messias 10-års. 91 5 stjerner
Amalie Vin | 150 kr.
Flot tawnybrun med orange kant. Orangeskal og lidt puddersukker i næsen, men også friskhed og lidt frugt. Dejlig i munden, frisk og med høj syre, lang, flot eftersmag med mandler.
Alkoholprocent:20%

Quinta das Carvalhas 10-års. 90 5 stjerner
Vildmedvin.dk | 149 kr. tilbudspris
Klar og lys i glasset med en fin rød midte og flot tegl i kanten. Levende og frisk duft, hvor rosiner og brombær står side om side. Smagen er balanceret med nødder og frisk frugt. Et herligt tanninbid, der renser gummerne, og så holder frugten ved i afslutningen. Kombinationen af frisk frugt og oxidative noter passer flot sammen her.
Alkoholprocent:20%

Quinta do Pego 10-års. 90 4 stjerner
MENY, SPAR | 300 kr.
Meget dyb og med en del brun farve i glasset. Duften taler om mere oxidation end normalt for denne kategori. Valnødder og frugt i fin harmoni. Smagen giver god fylde, præcision og god længde. En vin med god dybde og samtidigt lækker friskhed. Flot vin.
Alkoholprocent:20%

Krohn 10-års. 90 5 stjerner
Erik Sørensen Vin | 175 kr. tilbudspris
Masser af frisk rød frugt i farve og duft, hvor der også er en del flygtig syre. Smagen er slank med fokus på rød frugt og en god, underliggende sødme. Et herligt bid og god frisk stil.
Alkoholprocent:20%

Burmester 10-års. 90 5 stjerner
Philipson Wine 110 kr. tilbudspris
Nødder og medicinskab er først, nedenunder en lys chokolade og modne blommer. Smagen er mild, hvor puddersukker og bitre nøddekerner smelter sammen. Kort i selve frugtkernen. Renhed og god sødme.
Alkoholprocent:20%

Taylor’s 10-års. 90 4 stjerner
Jysk vin | 229 kr.
Lys mahognifarvet. Ikke så markant i næsen, men med hasselnødder og moden frugt. Let i stilen, savner lidt frugtfylde til at give harmoni.
Alkoholprocent:20%

Borges Old white 10-års. 90 4 stjerner
Nordjysk Vinimport | 229 kr. tilbudspris
Orange i farven med intense noter af nødder og moden abrikos. Flot syre hvilket giver en friskhed til den pæne rimelig koncentrerede frugt i smagen. Pæn afslutning.
Alkoholprocent:19%

Niepoort 10-års. 90 4 stjerner
Skjold Burne 250 kr. tilbudspris
Meget lys, orangebrun. Diskret i næsen med mandel og lidt vanilje. Lidt spinkel og diskret, men meget delikat og harmonisk, sød med fin syre og god friskhed, som balancerer samt lidt frugtfornemmelse.
Alkoholprocent:19,5%

Sagrado 10-års. 89 4 stjerner
Juuls | 269 kr. tilbudspris
Brun farve i glasset med intens næse. Her er noter af modne røde blommer og friske figner. Stilen er til den søde side i smagen med masser af hård karamel og ristede nødder. I eftersmagen kommer frugten fint frem igen og eftelader et rent udtryk.
Alkoholprocent:20%

Quinta da Romaneira 10-års. 89 4 stjerner
Vintageportvin.dk | x kr. tilbudspris
Flot orangebrun til rødbrun. Orangeskal, mandel, lidt farin og kaffe i næsen. Tørrede frugter, cremet og elegant i munden med god syre.
Alkoholprocent:19,5%

Quinta Santa Eufemia 10-års.89 4 stjerner
Suenson | 195 kr.
Ravfarvet med flot skær. Mandel og orange i næsen. Stadig lidt frugtnoter, men også ristede mandler, en god balancerende syre, blød og harmonisk.
Alkoholprocent:20%

Kopke 10-års. 89 4 stjerner
Viniportugal | 145 kr.
Lys og klar i glasset med en fin og elegant stil i næsen. Ristede valnødder og lys chokolade sammen med sort frugt. Mild i intensiteten i både duft og smag, hvor der er friske sorte bær fra skoven. Fin syre-sødme-balance.
Alkoholprocent:20%

J.H. Andresen 10-års. 89 4 stjerner
ViniMondo | 150 kr. tilbudspris
Mørke, frugtige noter. Blommer, peber, lakrids og vanilje i smagen. Pænt balanceret med en mellemlang, krydret afslutning.
Alkoholprocent:20%

J.H. Andresen White 10-års. 89 4 stjerner
ViniMondo | 130 kr. tilbudspris
Krydret næse, lys med orangenoter og krydderier i smagen. Alkoholen en anelse dominerende. Pæn, krydret afslutning.
Alkoholprocent:20%

Rozes Infanta Isabel 10-års. 88 4 stjerner
MENY, SPAR | 90 kr.
En herlig chokoladekarakter i næsen med lidt mørke mandler. En let stil i smagen med ristede nødder og ikke så meget frugt. De oxidative noter holder den oppe, men bortset fra alkoholen er der ikke mere, der hænger ved.
Alkoholprocent:20%

Rozes White 10-års. 88 4 stjerner
Kvickly | 89 kr. tilbudspris
Lys med orangeskær og appelsinskal i næsen. Pæn syre men ikke så intens i smagen. Elegant med abrikos, krydderier og vanilje i smagen. Pæn afslutning.
Alkoholprocent:20%

Martinez 10-års. 88 4 stjerner
Juuls | 199 kr. tilbudspris
Flot tawnybrun med lys orange kant. Figner, en smule farin og lidt orangeskal i næsen. Blød og ganske delikat med lidt pebret bid og ok hale, måske lidt sprittet.
Alkoholprocent:20%

Quinta da Prelada 10-års. 88 4 stjerner
Holte Vinlager | 189 kr. tilbudspris
Tawnybrun til mørk ravfarvet. Lidt røde bær, tørrede frugter og nødder i næsen. Varm i munden med mandler og nødder, cremet og krydret med lidt skarp hale.
Alkoholprocent:20,5%

Churchill’s 10-års. 88 4 stjerner
Vinens Verden 199 kr. (0,5l)
Rødbrun med lys kant. Tørrede frugter, modne kirsebær og hasselnødder i næsen. Røde bær, jordbærgrød og lidt nødder, høj syre og stor, fin friskhed.
Alkoholprocent:19,5%

Graham’s 10-års. 88 4 stjerner
Vinspecialisten | 150 kr. tilbudspris
Meget sødmefuld i både duft og smag. Kandiseret frugt, især svesker, julekrydderier og vanilje. Savner lidt mere elegance og dybde.
Alkoholprocent:20%

Quinta da Valeira 10-års. 88 4 stjerner
ViniPortugal | 100 kr. tilbudspris
Fyldig med blommer, bagte krydderier, sort peber og vanilje i smagen. Pænt balanceret, en anelse simpel men vellavet. Pæn og frugtig afslutning.
Alkoholprocent:19,5%

Quevedo 10-års. 87 4 stjerner
Vin&Vin | 179 kr.
En del oxidative noter med masser af puddersukker og dadler. Friske figner og god duftintensitet. Smagen er mild og afrundet med en del marcipan og ristede nødder. Lidt kort og med en bitter afslutning. Vellavet og mild i sit udtryk.
Alkoholprocent:19,5%

Palmer 10-års. 87 4 stjerner
ViniMondo | 149 kr. tilbudspris
Krydret i udtrykket. Pæn syre og velbalanceret vin. En anelse til den søde side, men det fungerer. Pæn afslutning.
Alkoholprocent:20%

Pocas Old Times 10-års. 86 3 stjerner
Kvickly | 199 kr. tilbudspris
Mørke, frugtige noter i duften. Sødladen og en smule simpel. Svesker, varme krydderier og vanilje i smagen. Lidt kort i afslutningen.
Alkoholprocent:20%

20-års

Niepoort 20-års. 94 5 stjerner
Skjold Burne 500 kr. tilbudspris
Lys og elegant med masser af orangenoter, tørret frugt, bagte krydderier og vanilje. Flot balance og afslutning. Virkelig flot!
Alkoholprocent:20%

Ramos Pinto Quinta do Bom Retiro 20-års. 94 5 stjerner
Vinoble | 515 kr.
Kompleks flot næse med nødder og varme krydderier. Fortsætter i smagen med svesker, rosiner, hvid peber og vanilje. Yderst flot og dyb tawny med en lang vedvarende afslutning.
Alkoholprocent:20,5%

Borges 20-års. 93 5 stjerner
Nordjysk Vinimport | 368 kr. tilbudspris
Orangeskal, hasselnødder og vanilje. Yderst flot og balanceret vin med masser af dybde og nuancer i smagen. Lang vedvarende afslutning.
Alkoholprocent:19,5%

Graham’s 20-års. 93 5 stjerner
Vinspecialisten 375 kr.
Nødder og smørret struktur på paletten. Frugten smyger sig om tungen. Her er balance til den søde side, men med en god balancerende tannin og syrestruktur. God, ren længde på frugten.
Alkoholprocent:20%

J.H. Andresen 20-års. 92 5 stjerner
ViniMondo | 250 kr. tilbudspris
Intens i duft og smag. Masser af krydderier, tørret frugt og lakrids i smagen. Virker ældre end 20 år. Yderst flot og kompleks.
Alkoholprocent:20%

Leonardo 20-års. 92 5 stjerner
Theis Vine 450 kr. tilbudspris
Gylden orangebrun med flot skær. Appelsin, nødder og vanilje i næsen. Blød, cremet med mandel og orangeskal, måske lidt vel sød, men med balancerende syre. Dejligt glas.
Alkoholprocent:20%

Quinta das Carvalhas 20-års. 92 5 stjerner
Vildmedvin.dk | 255 kr. tilbudspris
Frugtig og frisk stil med masser af saftig frugt og lakrids i smagen. En del sødme, der giver en herligt cremet struktur. Frugten står helt rent i eftersmagen med en lille kant til sidst.
Alkoholprocent:20%

Offley 20 års. 91 5 stjerner
Føtex | 229 kr.
Orangeskal i næsen. Flot krydret i smagen med hasselnødder, svekser, varme krydderier og vanilje. Pæn dybde og kompleksitet.
Alkoholprocent:20%

Sagrado 20-års. 91 5 stjerner
Juuls | 449 kr. tilbudspris
Fin orangebrun med ravgul kant. Lidt røde bær men også udprægede fadnoter med mandel og vanilje. Blød i munden med mandel og lidt orangeskal, fint balanceret.
Alkoholprocent:20%

Ferreira 20-års. 91 5 stjerner
Kvickly | 249 kr. tilbudspris
Flot, frisk vin med masser af tørrede frugtnoter, lakrids, peber og vanilje. Vellavet med en pæn afslutning.
Alkoholprocent:20%

Kopke 20-års. 91 5 stjerner
Viniportugal | 329 kr.
Tawnybrun. Godt med tørrede frugter i næsen, hasselnødder og lidt appelsinskal. Mandel og tørrede frugter, fyldig og cremet, pænt med syre.
Alkoholprocent:20%

Cockburn’s 20-års. 91 5 stjerner
MENY | 130 kr. tilbudspris
Fin nøddekarakter fra en stor oxidation undervejs. Friskhed og syngende fin balance i munden. Præcis og lige der, hvor den skal være. En meget elegant vin i kategorien — til den slanke side.
Alkoholprocent:20%

Cottas 20-års. 91 5 stjerner
Barrique | 429 kr.
Revet orangeskal, bitter mandel og vanilje. Smagen byder på fine røde frugter og en lidt stenet afslutning. Rolig og balanceret i sit udtryk.
Alkoholprocent:20%

Barao de Vilar 20-års. 90 5 stjerner
MENY | 199 kr.
Intense orangenoter i duften. Krydret i smagen med flot frugtkoncentration. Velbalanceret med en pæn afslutning.
Alkoholprocent:20%

Royal Oporto 20-års. 89 4 stjerner
Holte vinlager 349 kr.
Mørk og krydret i duften. Pæn frugt og balance. Masser af krydrede noter og svesker i smagen. Pæn afslutning.
Alkoholprocent:20%

30-års

Palmer 30-års. 93 5 stjerner
ViniMondo | 400 kr. tilbudspris
En gammel vin med en lang historie til sofaen. De ristede noter af nødder og kaffebønner holder ved, sammen med en intens frugtkarakter. En vin, der vokser i munden og har masser af intensitet. Smagen holder ved og bliver ved med at bevare sin friskhed sammen med de tunge noter.
Alkoholprocent:20%

Sagrado 30-års. 93 5 stjerner
Juuls | 685 kr. tilbudspris
Lys ravgul. Let og frisk i næsen med mandel. Nødder og lidt røgede noter i munden med fin syre, der kommer efterfølgende, cremet, blød og balanceret.

Alkoholprocent:20%

Graham’s 30-års. 92 5 stjerner
Vinspecialisten | 675 kr.
Nøddetoner i duften. Svesker, peber, varme krydderier og vanilje i smagen. Savner lidt mere dybde men ellers en pæn afslutning.
Alkoholprocent:20%

Cottas 30-års. 92 5 stjerner
Barrique Vin | 539 kr. tilbudspris
Meget diskret næse, hvor der primært er lidt tør læder og brombær. Smagen er slank med masser af nødder, læder og tør tobak. Især de tørre noter holder ved. Der er en fin, underliggende frugt, som står helt præcist i glasset. Vinen slutter meget rent og elegant.
Alkoholprocent:20%

40-års

Graham’s 40-års. 94 5 stjerner
Vinspecialisten | 895 kr.
En bred palet fra den oxiderede skuffe. Her er tobak, læder og ristede valnødder sammen med en passende frugt. Smagen er intens, med virkelig god balance mellem frugt og oxidative noter. Finesse med kandiseret orangeskal og god dybde, der holder ved i afslutningen.
Alkoholprocent:20%


Leonardo 40-års. 94 5 stjerner
Theis Vine 900 kr. tilbudspris
Gylden med orange kant og skær. Frisk duft med orangeskal, vanilje og mandel. Tydelige fadnoter, cremet og lækker og fint balanceret med god syre og friskhed. Et dejligt glas.

Alkoholprocent:20%

Palmer 40-års. 91 4 stjerner
ViniMondo | 599 kr. tilbudspris
Mahogni og mørke noter i duften. Intenst krydret med puddersukker, svesker, rosiner og vanilje i smagen. Lang, krydret afslutning.
Alkoholprocent:20%

Barao de Vilar 40-års. 89 4 stjerner
MENY | 349 kr.
Meget mørke, krydrede noter. Masser af sveskenoter, peber, nødder, julekrydderier og vanilje. Flot intensitet og længde.
Alkoholprocent:20%

Maynards 40-års. 89 4 stjerner
ViniMondo | 499 kr
Fint rødbrun med gylden kant. Mørke noter i næsen med tørrede frugter, tobak, mandel og lidt honning. Tunge fadnoter med tørrede frugter og nødder. Den har syren, men savner alligevel lidt friskhed.
Alkoholprocent:20%