Når man sidder på den hyggelige plads midt i byen Tain kan man ud over at indånde den lille bys liv se ud mod floden Rhône og broen Passerelle Marc Seguin. Og kigger man modsat, mødes ens blik af det lille mytiske bjerg Hermitage, der ligger lige uden for byen, og hvor det kun tager få minutter at stå ved foden ved de første vinmarker.

Hermitage er uden sammenligning den mest berømte af alle de nordlige Rhône appellationer. Kommunen hører til blandt de mindste i regionen, og mængderne af den legendariske Hermitage er forsvindende lille. Vinene er blandt de længst levende i Frankrig og kan nemt sammenlignes i kvalitet med de store slotte og domainer i Bordeaux og Bourgogne.

Syrah er den eneste tilladte røde drue i Hermitage, men som én af de få appellationer i Frankrig er det tilladt at tilsætte hvide druer til rødvinen også, nærmere betegnet op til 15% totalt af marsanne og/eller roussanne druer. Rød Hermitage er meget mørk og kraftig, og på grund af det høje niveau af tannin er vinen naturligt en af de længstlevende i Rhône og Frankrig.

Hvid Hermitage er noget mere sjælden og laves af marsanne og roussanne. Marsanne giver struktur og fylde, mens rousanne giver mere aromatiske noter. Disse vine kan også leve længe, men modner dog noget hurtigere end den røde. Især de hvide Hermitage fra Chapoutier er berømte og anerkendt blandt de bedste hvidvine i verden.

Der er noget mytisk over Hermitage-skråningen. Så vidt vides dyrkede grækerne druer her allerede 600 år før vor tidsregning. Efterfølgende blev bakketoppen kendt som Coteau de Saint-Christophe på grund af et kapel på toppen opkaldt efter Sankt Kristoffer (nu blot kendt som La Chapelle). Det nuværende navn Hermitage (eller Ermitage) fik det i 1600-tallet til minde om ridderen Henri-Gaspard de Sterimberg, som efter det albigensiske korstog vendte tilbage til bakketoppen som eneboer (hermit). Også på det tidspunkt blev der i øvrigt lavet vin.

I slutningen af 1700-tallet var Hermitage mere berømt for sine hvide end røde vine, hvilket bevidnes af Thomas Jeffersons besøg i Tain l’Hermitage i 1787, dengang som amerikansk ambassadør. Han sagde blandt andet, at “hvid Hermitage uden tvivl er den bedste hvidvin i verden, ser man bort fra to eller tre champagner.” Men allerede da var den røde Hermitage på vej op, så meget, at man i Bourgogne og Bordeaux ofte blandede rød Hermitage i disse mindre koncentrerede vine.

Efter vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet samt fremkomsten af en ny vinlovgivning (Hermitage fik sin egen AOC allerede i 1937) forsvandt sådanne muligheder. De to store krige gjorde ikke tiderne gunstige, men grundet sin ringe størrelse slap Hermitage igennem dem. Fra de tidlige 1970’ere begyndte en egentlig genrejsning, og siden Robert Parker opdagede Hermitage i 1980’erne, har områdets berømmelse nået sin tinde. Det har ført til, at der i dag er langt flere vinbønder, som laver og flasker deres egne vine og dermed ikke kun er druedyrkere men også vinmagere. Alligevel er fem større firmaer de store spillere, Maison M. Chapoutier, Paul Jaboulet Aîné, Cave de Tain, Domaine Jean-Louis Chave og Delas Frères, som samlet ejer mere end tre fjerdedele af Hermitages samlede areal på 137 hektar. Gennem længere tid har Domaine Jean-Louis Chave nok været den mest afholdte og bedste producent af rød Hermitage – sammen med Michel Chapoutier og hans top cuvéer fra vinmarker som l’Ermite, le Méal og le Pavillon.

For produktionen af druer er det vigtigt, at Hermitage markerne ligger på den stejle, sydvendte skråning og dermed får mindre påvirkning fra den kolde mistralvind end andre vinmarker i det nordlige Rhône. Det gør dem til de varmeste i le Rhône septentrional, som nordområdet også kaldes, sammen med Cornas. Jordbunden er præget af forvitret granit og gnejs (og sand) på bakkens vestige side, på østsiden og nedad løss, en mængde kalksten, rød og gul ler og grus fra floder og gletcher. Hermitage består af omkring 20 lieu-dits (enkeltmarker), hvor de mest kendte er L’Hermite, La Chapelle og Le Meal.

Faktabox – Hermitage
Areal: 137 hektar
76% rødvine og 24% hvidvine
Maksimalt høstudbytte: 24 hl/hektar
Produktion: 3.292 hektoliter
19 vinhuse
1 Kooperativ

7 fremragende producenter i Hermitage og Crozes-Hermitage

Chapoutier. Kjær & Sommerfeldt

Familien startede i en lille sidegade i Tain i 1808 og har altid været kendt som en af de store i Hermitage. I dag ejer Chapoutier da også 30% af højen. Det er Michel, som driver familievirksomheden og har udvidet den voldsomt siden han kom til. I dag produceres der 2-3 mio. flasker, og de producerer desuden vin i både Australien og Spanien. Alt dyrkes biodynamisk. Chapoutiers bedste vine benævnes Sélection Parcellaires. Bedste vine er den hvide Le Meal og den røde Pavillon.

Jaboulet. Importør: Østjysk

Jaboulet blev grundlagt i 1834, da Antoine Jaboulet flyttede til Tain l’Hermitage i det nordlige Rhône og købte familiens første vinmarker i Hermitage og Crozes-Hermitage. Hans mål var at producere topvine, og eftersom han både var passioneret og kompromisløs, blev der hurtigt lagt mærke til hans vine. Det var hans søn Paul som lagde navnet til firmaet. Efter Antoine Jaboulet er fulgt seks generationer af vinmagere, som i løbet af årene har opkøbt vinmarker i store dele af det nordlige Rhône. Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid både økonomisk og vinmæssigt. Redningen kom i januar 2006, da familien Frey opkøbte Jaboulet. Familien Frey stammer fra Champagne og har ejendomme i Cognac og Bordeaux ud over i Champagne. Det er Caroline Frey, den ældste datter i familien, som har fået ansvaret for genopbygningen og har indtil videre gjort det fremragende, og Jaboulet er på vej tilbage blandt de store.

Yann Chave. Importør: Vinens Verden

Domaine Yann Chave er et familie domaine i Mercurol. Domainet er grundlagt af Yanns far, Bernard, der i 1970 købte en 4 hektar stor ejendom med frugttræer og en enkelt hektar med vinstokke. Frem til i dag er domainet vokset til knap 20 hektar, heraf 1,2 hektar Hermitage og knap 18 hektar Crozes-Hermitage. Vingården er omlagt til økologisk drift, og mit møde med Yann viser med tydelighed, at han er detaljernes mand, som går efter maksimal kvalitet og terroirudtryk i vinene. Yann, der i øvrigt har en fortid som rugbyspiller, er især drevet af at udtrykke terroirs i domainets vine. Bedste vin er huset Hermitage.

Alain Graillot. Importør: Bichel

Alain Graillot er blandt de mest anerkendte og bedste producenter af Crozes-Hermitage. Han grundlagde sit domæne i Crozes-Hermitage i 1985 og blev hurtigt en af ​​de mest efterspurgte producenter i nord-Rhône for sine sprudlende, robuste og komplette syrah-baserede vine. Alain ejer 50 hektar 30-årige Crozes-Hermitage vinstokke på den flade, alluviale slette mellem Rhône og Isère floderne. Han har også to små parceller i St. Joseph. Høsten foretages altid manuelt, og vinene lagrer i 1 til 3 år på gamle fade fra Bourgogne. Bedste vin er hans Crozes-Hermitage la Guiraude.

Colombier. Importør: Sigurd Muller Vin

Det lille familiefirma Domaine du Colombier har på rekordtid placeret sig blandt de bedste producenter af Hermitage og Crozes-Hermitage. Domaine du Colombier ligger i Mercurol. Firmaet drives i dag af brødrene Viale. De samlede markbesiddelser udgør 16 hektarer, hvoraf en del stadigvæk er beplantet med abrikoser. Domaine du Colombier ejer 1,6 hektar af en af de bedste parceller ved Beaumes på Hermitage-højen beplantet med 50 år gamle syrahvinstokke. På Hermitagehøjen ejer man desuden en mikroskopisk lille parcel på 0,2 hektar beplantet med 100 år gamle Marsannevinstokke. I Crozes arbejder man med 13 hektar. Bedste vin er husets Hermitage samt Crozes-Hermitage Gauby.

Delas. HJ Hansen Vin

Delas Frères blev grundlagt i 1835 i Saint Jean Muzols. I 1977 blev huset overtaget af det anerkendte Champagnehus, Champagne Deutz, som i dag er en del af Roederer. En af årsagerne til Delas’ store succes går tilbage til 1997, hvor den unge ønolog Jacques Grange blev ansat. Jacques Grange er født og opvokset i Bourgogne, og han har gennem sin relativt korte karriere været stærkt medvirkende til den renæssance, som Delas har fået de sidste årtier. Huset ejer 10 hektar på Hermitage og 18 i Crozes og er netop ved at bygge et stort nyt vinhus i midten af byen Tain l’Hermitage som tages i brug i år. Bedste vin er Les Bessards (2015: 98)

Domaine des Bruyeres. Importør: Bichel

David Reynaud på Domaine les Bruyères er en biodynamisk topproducent i Crozes-Hermitage. Familien solgte tidligere frugten til kooperativet i Tain, men siden 2001 har David selv markedsført vinene. Ejendommen består af 15,5 hektar i Crozes-Hermitage og 4,5 % i bakkerne uden for appellationen. Bedste vin er Crozes-Hermitage Beaumont.

 

Årgangene i Nord Rhône
2016 ****
2015 *****
2014 ***
2013 ****
2012 ****
2011 ***
2010 *****
2009 ****
2008 **
2007 ***
2006 ****
2005 *****

* Ringe år
** Ikke specielt godt år
*** Middelmådigt år
**** Godt år
***** Exceptionelt år.

10 fremragende vine fra Hermitage

Domaine du Colombier Hermitage Blanc 2015. 94
Sigurd Muller Vin | 475 kr.
Fra 0,2 hektar og udelukkende på marsanne. Masser af ferskennoter og mineralitet. Yderst elegant og kompleks med en flot afslutning.

Ferraton Ermitage Le Meal 2014. 94
Best selection | 595 kr.
Intens i duften med sorte bær. I smagen peber, sortebær og animalske noter. Flot koncentration og længde.

Fayolle Fils & Filles Hermitage Le Dionneres 2015. 93
Juuls | 495 kr.
70 år gamle stokke. Pæn intensitet i næsen. Sorte bær, let parfumeret, kompleks og med en flot længde.

Chapoutier Ermitage Le Pavillon 2012. 97
Kjær & Sommerfeldt | 1205 kr.
På jordbund primært domineret af granit. Mørk og elegant vin med brombær, mokka, lakrids og peber i smagen. Yderst kompleks med mange lag.

Chapoutier Ermitage Le Meal 2012. 99

Kjær & Sommerfeldt | 1290 kr.
Mørk gul og meget intens i duften. I smagen figen, honning, abrikos og krydderier. Dyb og meget kompleks. Yderst flot vin.

Delas Hermitage Les Bessards 2015. 98
Vinspecialisten | 1400 kr.
Kødfuld med masser af koncentration. Kompleks vin med masser af sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Lang afslutning. Yderst intens og flot.

Cave du Tain l’Hermitage Grand Classique 2015. 93

WineFamly | 235 kr. tilbudspris

Pæn koncentration. Masser af sorte bær, peber og vanilje i smagen. Pakket ind af en pæn syre. Let tørre tanniner i afslutningen.

Paul Jaboulet Aine Hermitage La Maison Bleue 2015. 94
Vinoble | 849 kr.
Intense røde bærnoter. På den ene side blød og venlig og på anden side så meget power, peber og røde bær. Yderst flot og kompleks vin. Lang afslutning.

Paul Jaboulet Aine Hermitage Le Chevalier de Sterimberg 2015. 93
Vinoble | xx kr.
Pæn intensitet. En fyldig vin med fersken, stenfrugt, citrus og nødder i afslutningen. Mange lag og en flot vin.

Remizières Hermitage Cuvée Emilie Hermitage 2015. 96
Theis Vine | 569 kr.
Fra parcel med 40 år gamle stokke. Masser af sort peber, sorte bær, lakrids og krydderier. En koncentreret flot vin med masser af power.