Washington State – Det amerikanske svar på Bordeaux

USA’s nordligste vinregioner ligger i Washington langs vestkysten, lige før man når Canada. Regionen er vokset betydeligt de senere år og er nu næststørst i USA efter Californien. Men der er nu stadig meget langt op. Men man er godt på vej, for produktion vokser eksplosivt.

Det var Meriweather Lewis og William Clark, der som de første kom til området for godt 200 år siden. De fik i 1804 til opgave af Præsident Jefferson at kortlægge den nordvestlige del af USA. Små 20 år efter blev de første vinstokke plantet i Fort Vancouver af Hudson Bay Company. Det var dog først omkring 100 år senere, man begyndte at se mere udbredt vinbrug i området. Det var italienske immigranter, som plantede bl.a. cinsault. Og omkring 1950’erne og 1960’erne blev kendte huse som Chateau Ste Michelle og Columbia Winery opført. Og så er det gået stærkt siden.

For 30 år siden var der 50 vinhuse registreret, og i dag er der 920, en udvikling der taler sit helt eget sprog. Mange af disse vinhuse er dog ganske små og laver vine, som udelukkende sælges lokalt. Washington er kendt for at huse store IT virksomheder som Microsoft og Amazon samt Starbucks og flyproducenten Boeing. Især medlemmer fra vinklubben hos Boeing har skabt mange nye mindre vinhuse, men en række af de nystartede vinhuse er da også opstartede af succesfulde IT folk fra blandt andet Microsoft.

Det er nu ikke omkring Seattle, man finder hovedparten af vinmarkerne, det er for regnfuldt og køligt til at dyrke druer i større stil her. Så man må rejse et godt stykke ind i landet bag Cascades bjergkæden til Colombia Valley. En tur på godt 4-500 km, men som er normalt for vinfolket i staten, for hovedparten af vinhusene ligger omkring byen Seattle. Her finder man nemlig hovedparten af kunderne til vinen, og det giver mere mening at have sine smagelokaler og besøgscentre her og ikke ude den lidt mennesketomme dal.

Cascade bjergene sætter en stopper for nedbøren, og det er tørt og meget solrigt på den østlige side. Ja, næsten 300 dage med sol er der årligt og en nedbør på kun 3-400 mm årligt mod næsten 1.000 i Seattle. Man er derfor afhængig af vandet fra floden Colombia, som løber gennem dalen, men især af at kunne kunstvande med vand, som bores op fra undergrunden. Et langt, lunt efterår med mere end to timers ekstra sollys pr. dag sammenlignet med Californien, og store temperaturspring mellem dag og nat sikrer druerne den langsomme og stabile modning, der giver de fineste aromaer og de bedst balancerede vine – ideelt for drueproduktion. Eneste minus er, at vintrene er meget kolde, og en del vinstokke må hver vinter lade livet for frosten.

Endvidere har man aldrig haft problemer med vinlusen, hvilket gør, at man ser en del af vinstokkene plantet på egne rødder. Men man er meget opmærksom på faren for at få vinlusen til området, og reglerne er derfor blandt de strengeste, når man planter nye stokke.

Der arbejdes med ikke mindre end 70 forskellige druesorter, hvor de mest populære er cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay og riesling. Der er altså mange forskellige typer af vin, men de mest kendte og respekterede er blends med især Bordeaux druerne. Det tørre, varme klima passer godt til merlot, som er en vigtig drue i mange af de blends, der laves. Cabernet franc klarer sig også godt og modstår den hårde vinterfrost flot. Her modner den normalt fuldt ud og giver et krydret udtryk til vinene. Cabernet sauvignon giver oftest vinene struktur, og får den lov til at modne længe i efteråret, er resultatet yderst flot. De kølige nætter i september er bl.a. med til at modne druerne og bibeholde friskheden, og det betyder, at man i de bedre år kan vente med høsten til sent henne i september. Generelt er vinene meget frugtige med en rimelig kølighed og pæn syre. Mere lette og elegante end hovedparten af det man finder i Californien. Men mere modent end i Bordeaux.

Men det er ikke kun de røde vine. Især riesling gør det også godt, og som et af de få steder uden for Tyskland ser man forskellige sødmegrader i rieslingvinene. Især grundet et tidligt samarbejde mellem Ernst Loosen fra Mosel og det store hus nær Seattle Chateau St. Michelle. Også vine på chardonnay gør det godt især i Colombia Gorge. Endelig ser man en række vellykkede semillon-vine.

Ude i dalen er hovedbyerne Walla Walla, som også giver navn til hovedregionen, samt Richland nær Red Mountain. Begge mindre byer, men som de senere år er vokset, da flere fra Seattle har valgt at flytte ud for at være nærmere vinmarkerne. Der er en række AVA med hvert sine kendetegn, men de vigtigste er Yakima Valley, som er den største, Walla Walla især kendt for syrah-vine, Red Mountain for cabernet sauvignon og Horse Heaven Hills, som er den sydligste. En gennemgang af de forskellige AVA kan læses senere i artiklen.

Omkring Seattle finder man dog størstedelen af vinhusene. Lidt nord for byen ligger Woodinville, hvor bl.a. Chateau Ste Michelle ligger og er kendt for vinene Domaine Ste Michelle, Columbia Crest og Snoqualmie. Men ellers ligger der større industri-områder som Woodinville Warehouse District med små vinhuse side om side og en ungt og dynamisk iværksætter-miljø. Ganske imponerende og anderledes at opleve. Her kan man specielt i weekenden gå fra dør til dør og smage de mange spændende vine og snakke med de helt unge vinmagere. Især vinhuse som Ponum, som har spanske rødder tilbage i Ribera del Duero og blandt andet arbejder med tempranillo, Lauren Ashton, som laver en række imponerende vine på rousanne samt andre Rhône-blends. Og endelige DeLille, som er specialiseret i Bordeaux-blends af meget høj kvalitet. Alle vinhuse som forventer at være i Danmark inden for de næste 12 måneder.

Også helt inde i Seattle finder man masser af små vinstartups, typisk beliggende i en mindre garage med et par fermenteringstanke, fade samt et hjørne med smagefaciliteter. Området kaldes Seattle Urban Wineries, og spændende huse her er især Kerloo Cellars, som har specialiseret sig i vine på syrah og grenache. Jeg spurgte bl.a. Ryan Crane fra Kerloo, hvorfor de ligger her og ikke ude i dalen, og svaret er entydigt: Når man er ung, er her liv, og så er størstedelen af salget til de lokale, som køber ved døren.

 

Der er 14 AVA i Washington, her er en række af de vigtigste (kasser er 12 stk. og udtryk for den samlede eksport):

 

Yakima Valley. (7.317 hektar)

Det første officielle område og fik sin AVA status i 1983. En meget tørt område især domineret af syrah og riesling. Ud over druer er området især kendt for at være USAs suverænt største producent af humle. Og 25% af alt verdens humle kommer herfra.

Vigtigste vingårde med eksport til Danmark: Airfield Estates (860 kasser) og Treveri Cellars (132 kasser).

 

Walla Walla (1.135 hektar)

Blev AVA i 1984, men tilbage i 1850 blev de første druer plantet af italienske tilflyttere. Området huser mere end 100 vinhuse, og det er især cabernet sauvignon og merlot, som dominerer. Området er meget tørt, og der falder kun omkring 280 mm om året.

Vigtigste vingårde med eksport til Danmark: K Vintners (520 kasser), L’Ecole No. 41 (198 kasser), Gramercy Cellars (84 kasser), Woodward Canyon (21 kasser) og Seven Hills Winery (75 kasser).

 

Red Mountain (659 hektar)

Blev selvstændig AVA i 2001 og anses i dag for at være det bedste område for druer i Washington. Det er hverken et bjerg eller har en rødlig farve, så navnet virker en anelse spøjst. Men man kommer ikke uden om, at en række af de bedste og dyreste vine kommer herfra. Det er især cabernet sauvignon, der dominerer, og vinene har ofte en flot struktur herfra.

Vigtigste vingårde med eksport til Danmark: Hedges Family Estate (171 kasser), Force Majeure (60 kasser), Betz Family Winery (56 kasser) og DeLille Cellars (9 kasser).

 

Colombia Gorge (144 hektar)

Køligt område tæt på Cascade mountains, hvor det især er de grønne druer, der dominerer. Mange af vinmagerne, der ønsker at lave kølige rødvine på eks. grenache og syrah kigger meget på dette mindre område.

 

Horse Heaven Hills (5.286 hektar)

Et af de største områder, som er den sydligste AVA.

Vigtigste vingårde med eksport til Danmark:  Mercer Wine Estates (56 kasser), Seven Hills Winery (75 kasser)

 

Rattlesnake Hills (700 hektar)

En række af de bedste vinmarker kommer herfra. Er nogenlunde ligelig splittet mellem rød- og hvidvine.

 

Wahluke Slope (3.396 hektar)

En af de tørreste regioner, hvor det er rødvinen, der dominerer. Iæsr cabernet sauvignon og merlot.

 

Colombia Valley (20.126 hektar)

Klart den største AVA og fungerer lidt som en opsamling for dem, der ligger uden for de øvrige.

Vigtigste vingårde med eksport til Danmark: Ste. Michelle Wine Estates (11.016 kasser), Constellation Brands (1.820 kasser) og Badger Mountain / Powers (1.050 kasser) og Quilceda Creek (4 kasser)

 

Andre AVA:

Snipes Mountain (322 hektar)

Lake Chelan (104 hektar)

Naches Heights (15 hektar)

Ancient Lakes (643 hektar)

Lewis Clark Valley (32 hektar)

Puget Sound (37 hektar)

Der er få vinmarker nær Seattle i det vestlige USA. Det er dog især pinot noir, pinot gris sammen med müller-thurgau, som er plantet her. Mest kendt er Puget Sound.

 

 

Fakta:

Areal med vin: 20.250 hektar

Produktion. 270.000 tons

AVA: 14

Antal vinhuse: 920

Druer: Cabernet sauvignon (28%), merlot (17%), chardonnay (15%), riesling (15%) andre (25%). I alt 70 forskellige druer plantet.

 

Årgange

2016: ****

2015: ****

2014: *****

2013: ****

2012: *****

2011: ***

2010 : ****

2009 : ****

2008 : ****

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

 

 

6 gode huse:

Charles Smith. Importør: Husted Vin

Charles Smith minder mest om en rockmusiker, når man møder ham. Og det var da også i musikken, han begyndte sin karriere. Men i 1999 besluttede han sig for at lave vin med udgangspunkt i druer fra Washington, nærmere betegnet fra Walla Walla Valleys og Wahluke Slope. Under mærket «K Vintners» og «Charles Smith Wines» får vinene stor opmærksomhed, til dels også pga. deres anderledes etiketter. Charles filosofi er, at vinen skal smage af druesorten og det terroir, den stammer fra. Og det er lykkedes, for i dag er hans bedste vine blandt de mest anerkendte fra denne del af USA. Især vinene på syrah under mærket K Vintners imponerer.

 

L’Ecole No. 41. Importør: Juuls

L’Ecole No 41 blev grundlagt af Jean og Baker Ferguson, men i dag er det datteren Megan, der ejer vinhuset sammen med sin mand Martin Clubb. Hovedsædet er den tidligere skolebygning i distrikt 41, der ligger lige uden for byen Walla Walla. Huset opererer med forskellige serier, men det er især Walla Walla vinene, som imponerer.

 

Woodward Canyon. Importør: Juuls

Woodward Canyon er en af de små producenter fra Walla Walla. Vineriet er startet tilbage i 1981 som det kun andet vinhus i Walla Walla af Rick Small. Produktionen er lille og udgør kun omkring 15.000 vine af cabernet sauvignon, merlot og chardonnay. I dag laver man også Nelms Road-vinene, hvor antallet af kasser af noget højere.  Kvaliteten er meget høj og især Old Vine Cabernet Sauvignon samt Artist Series er  fremragende vine på et meget højt niveau.

 

Hedges Family Estate. Importør: Sigurd Müller Vin

Hedges Cellars Winery ligger i Red Mountains. Ægteparret Tom og Anne-Marie Hedges startede vingården med familienavnet i 1987. Tom, der er født og opvokset på en gård ikke langt fra det nuværende vingård, mødte den franske kvinde Anne-Marie, oprindeligt fra Champagne, på et studieophold i Mexico. Vingården er meget europæisk i stilen og kunne således sagtens have ligget i Anne-Maries hjemland Frankrig. Alle druer er da også af fransk oprindelse. Hovedvægten er lagt på de røde cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og syrah. For godt 10 år siden opkøbte man desuden en lille parcel med sauvignon blanc og chardonnay. Vinene fra Hedges Cellars Winery ligner ikke de ellers så traditionelle amerikanske frugtbomber. Stilen er langt mere afdæmpet, kølig og nærmest sofistikeret. Især imponerer Estate Cabernet Sauvignon.

 

Chateau Ste. Michelle. Importør: Kjær & Sommerfeldt

Grundlagt i 1934 er Chateau Ste. Michelle det ældste vineri i Washington State. Det er desuden også det største. Filosofien for Chateau Ste. Michelle er at kombinere klassisk, europæisk tradition med “New World innovation”. Til det har man bl.a. engageret vinmagere fra den toscanske prestige-familie Antinori og den tyske Riesling-ekspert Dr. Loosen – vinmageren fra Mosel. Chateau Ste. Michelle har to forskellige ejendomme, hvor der laves vin. Selve Chateau’et ligger i Woodinville. Det bliver i dag anvendt til at lave al husets hvidvin. Desuden er det et fantastisk smukt slot, hvor man kan komme på flere forskellige rundvisninger og smagninger. På Canoe Ridge Estate i det østlige Washington laves al husets rødvin. Huset er især kendt for sin Dry Riesling, som er en storsælger over det meste af USA. Bedste vin er dog i min optik Canoe Ridge Cabernet Sauvignon.

 

Force Majeure. Importør: Laudrup Vin

Force Majeure får sine druer fra Red Mountain, men vinene produceres nær Seattle. Bag vinene står Todd Alexander, der bl.a. tidligere har været vinmager på Bryant Family i Napa Valley. Mængderne er meget små, og huset er blandt de mest anerkendte huse i Washington. Og det forstår man, for vinene har et meget højt niveau, hvor de bedste er deres syrah samt cabernet sauvignon.

 

 

 

8 fremragende Washington State vine

 

Force Majour Estate Syrah 2015. 95

Laudrup Vin | 699 kr.

Brag af en vin. Sorte bær, peber og animalsk i udtrykket. Yderst flot balanceret. Nærmest som en stor Cornas i stilen. Den er dyr men hver en krone værd.

 

Woodward Canyon Old Vine Cabernet Sauvignon 2014. 94

Juuls | 999 kr.

Yderst intens i udtrykket med solbær, brombær, peber, krydderier, tobak og vanilje. Som en stor Bordeaux i et varmere år. Yderst velbalanceret og en meget lang afslutning.

 

DeLille Four Flags Cabernet Sauvignon 2014. 94

American Wine | 350 kr.

Fra Red Mountains og viser denne AVA’s storhed. En seriøs vin med en flot struktur. Solbær, brombær, tobak og vanilje i smagen. Lang afslutning.

 

John Duval Sequel Syrah 2014. 94

Vinens Verden | 399 kr.

Manden bag den ikoniske australsk Grange-vin. Og han gør det igen, nu i Washington. Intens frugt, masser af brombær, lakrids, peber og vanilje. En powervin men pakket ind i en flot syre. Lang afslutning.

 

Avennia Sestina Red Blend 2014. 93

Laudrup Vin | 599 kr.

70% cabernet sauvignon, 20% merlot and 10% cabernet franc og dermed i stilen en venstrebreds Bordeaux. Og det kan den snildt leve op til. Masser af solbær, tobak, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og mange lag i vinen. Lang afslutning.

 

L’Ecole No. 41 Apogee 2013, Washington State  92

Juuls | 529 kr.

En del fadpræg i duften. Parfumeret i smagen med røde bærnoter, krydderier, tobak og vanilje. Pæn syre men bør ligge lidt. Lang afslutning.

 

Chateau Ste. Michelle Cold Creek Cabernet Sauvignon 2013. 92

Kjær & Sommerfeldt | 289 kr.

Fra 40 år gamle stokke og 21 mdr. på både franske og amerikanske fade. Masser af modne solbær, peber, tobak og vanilje i smagen. Oversøisk i udtrykket, hvor især fadet fornemmes. Lang, krydret afslutning.

 

Hedges Red Mountain Les Gosses Syrah 2012. 91

Sigurd Müller Vin | 285 kr.

Moden koncentreret syrah men i den køligere stil. Sorte bær, violer, lakrids, peber og vanilje i smagen. Vellavet vin med en lang, krydret afslutning.

 

 

 

 

 

 

8 Gode køb fra Washington State

 

 

Milbrandt Merlot 2014  90

Juuls | 179 kr. tilbudspris

Dyb farve med rød kant. Diskret duft, der holdes lidt tilbage af noget tobak og tung sort frugt. Smagen er herligt frisk med denne dejlige, sorte, modne frugt. Kanten tilføres af moden grøn peberfrugt og lidt oregano fra haven. Velsmagende og læskende med karakter nok til at bringe smilet frem.

 

Powers Cabernet Sauvignon 2015 90

Vinens Verden | 99 kr. tilbudspris

En yderst velbalanceret vin med masser af solbær, tobak, krydderier og vanilje. Klassisk i udtrykket med en lang afslutning. Flot vin til prisen.

 

Whispering Tree Merlot 2013  90

Juuls | 119 kr. tilbudspris

Modne druer i duften. Solbær, brombær, kaffe og tobak i smagen. Medium koncentration. Frugtig afslutning. Typisk oversøisk.

 

Two Vines Chardonnay 2013 89

Vinoble | 99 kr. tilbudspris

Intens fersken i næsen. Noget fadpræg i smagen med fersken, tropisk frugt og vanilje i smagen. Fyldig vin med pæn syre, flot og velbalanceret. Lang eftersmag.

 

Colombia Crest Cabernet Sauvignon 2015  89

Vinoble | 139 kr. tilbudspris

Flot duft, hvor indsmigrende sort frugt kommer til dig. Vinen arbejder godt i glasset, og flere nuancer vokser op med champignon og modne kirsebær. Solmoden varm frugt, der bare leverer lige i glasset. Virkelig god, sund frugt, som holdes rank af bløde tanniner og frisk syre. Dejlig at drikke.

 

Charles Smith Velvet Devil Merlot 2015. 89

Husted | 125 kr. tilbudspris

90% merlot og 10% cabernet sauvignon fra 4 forskellige vingårde i Colombia Valley. Fyldig og frugtig vin med brombær, solbær, lakrids, krydderier og vanilje. Pænt balanceret og en vin til at nyde ung og frugtig.

 

Charles Smith Kung Fu Riesling 2015. 89

Husted | 125 kr. tilbudspris

100% riesling fra Evergreen Vineyard i AVA Ancient Lakes. Pæn syre og ren i frugten. Litchi, mynte, citrus i smagen. Flot syre og en anelse sødme i afslutningen. Spændende riesling i den lidt mere modne bærudgave.

 

Chateau Ste. Michelle Riesling 2015. 88

Kjær & Sommerfeldt | 125 kr.

En af de mest kendte riesling-vine med bred udbredelse. Meget frugtig i udtrykket med en anelse sødme. Abrikos, røde æbler, tropiske noter og blomster i smagen. Flot og ligefrem vin med en rimelig syre.