Tegn et abonnement på magasinet Whisky& – Klik her.


Speyside er, vil nogen påstå, whiskyens hjerte. I hvert fald kommer en række af de mest berømte whiskyer i verden fra denne lille plet i det skotske højland. Området ligger omkring floden Spey og er et meget spændende område. Det er præget af bløde bakker, skov, kornmarker og små hyggelige byer. Nogle mener faktisk, at det er et område helt for sig selv, og ikke blot en del af højlandet. Fra kysten mod nord omkring Moray og helt ned til nationalparken Cairngorms finder man Speyside.
Mens selve floden Spey går ned gennem Speyside, er området endvidere præget af en række bifloder. På bredderne af disse floder finder man de mange destillerier: Godt 50 i alt.
Speyside opstod ikke alene på grund af snesmeltningen fra Grampian bjergene og maltbyggen fra Banff og Moray, men også på grund af jernbanen. Toget, som gik langs floden, bragte arbejdere og byg eller malt til destillerierne og returnerede med whisky ad hovedlinjen til Edinburgh.
Men hvorfor den store koncentration af destillerier her midt i det noget øde højland og langt væk fra storbyerne Glasgow og Edinburgh. Forklaringen skal findes historisk, da netop den isolerede beliggenhed egnede sig godt til illegal drift tilbage for 200 år siden. Endvidere havde man her det gode vand fra de mange kilder, og de fleste bruger da også vand fra de omliggende bjergkilder, der løber ud i River Spey. Det siges, at det bedste vand til whiskyfremstilling er blødt og løber gennem tørv over granit, hvilket nøjagtigt beskriver Speydalens geologi.
Botanikken i Speyside har også en stor betydning for whiskyerne. Duften af lyng og en lang række andre blomsteraromaer, som fx bregner, roser, passionsblomst, påskeliljer, tulipaner, geranium, jasmin og eukalyptus, er karakteristiske for højlandets og Speysides maltwhiskyer.
Stilmæssigt er Speyside whisky blandt Skotlands letteste. Speyside stilen har ændret sig med tiden; en traditionel Speyside single malt var tidligere beslægtet med en Highland whisky, med en markant robusthed og markant røg. Den nye stil er en lettere, sødere whisky med frugt-, og honningtoner, og uden røgen fra Islay eller det skotske højland.
Sherryfade benyttes i stor stil, og destillerier som The Macallan og Glenfarclas er især kendte for deres sherryprægede fede whiskyer.
Området er da også det mest besøgte whiskyområde i Skotland, og især The Malt Whisky Trail er populær at følge.