Det er de færreste vine, som bliver bedre af at blive gemt. De fleste vine er nemlig lavet til at blive drukket nu og vil bare miste deres frugt og kraft ved at blive gemt. Eller sagt på en anden måde: De bliver ikke bedre med alderen – tværtimod.

Der er mange faktorer som er med til at bestemme om en vin kan gemmes ikke skal nydes nu. Det er faktorer som tanniner, syre, struktur og anti oxidanterne i vinene. Men også den proces vinen har været igennem, da den blev lavet, har betydning for hvordan en vin vil udvikle sig med tiden. Blandt andet har en stor del af de vine som med fordel kan gemmes lagret på fade i længere tid.

Hvis vi starter med de lyse vine så skal en hvidvin som ikke har været lagret på fade, såsom mange sauvignon blanc vine, ofte helst drikkes inden for 12-24 måneder. En chardonnay som har fået fadlagring kan derimod gemmes en smule mere. Nogle få vine bl.a. riesling fra Tyskland og chardonnay fra Bourgogne kan gemmes noget længere, hvilket især skyldes den høje syre og for sidstnævnte en fadlagring. Men det betyder langt fra, at alle vine fra disse områder kan gemmes i længere tid. Og omvendt er der også chardonnay og riesling vine fra andre lande som godt kan gemmes. Her bør man checke hvad huset selv siger om vinene eller spørge sin vinhandler.

I rødvinene er det som tidligere nævnt en kombination af antioxidanter, tanniner, syre og den proces vinen er lavet under der gør om en vin kan gemmes i længere tid. Langt størstedelen af de vine der sælges bør drikkes inden for 2-3 år og bliver ikke bedre med tiden. Der er dog undtagelser. Nebbiolovinene fra Piemonte er ofte meget holdbare og dem kan man ofte gemme en del længere. En Barolo kan f.eks. i nogen tilfælde gemmes op til 50 år. Også enkelte vine fra Bordeaux og Bourgogne kan gemmes i længere tid.

De søde vine derimod kan ofte holde sig længe. De mest kendte er Vintage Port og Sauterne som får ekstra kompleksitet ved lagring.

Er en vin først åben er holdbarheden derimod meget kort. Putter man en prop på og sætter den køligt f.eks. i et køleskab kan man dog forlænge holdbarheden. Det er min erfaring, at en hvidvin ofte skal drikkes inden for 48 timer mens en rødvin skal drikkes indenfor 72 timer. Men jo ældre den er og jo mere spinkel des hurtigere mister den smagen.

En mousserende vin er dog ofte flad efter 24 timer. Derimod kan man sagtens gemme en sød vin i længere tid. Og især de oxiderede vine såsom en portvin eller sherry. En tawny port kan man sagtens have stående en måned mens en ruby portvin mister en del af smagen efter en uge.

Med bag-in-box vinene er det noget anderledes, da de har et system, således at der ikke kan komme luft ind i posen. Det betyder, at en hvidvin ofte kan gemmes op til 2 måneder efter man har taget det første glas. En rødvin holder sig en måned mere er min erfaring. Vinene bliver ikke deciderede dårlige men mister lidt i smagen.

Eksempler på vine som man med fordel kan gemme:

Hvidvine: Gode chardonnay vine fra Bourgogne, riesling fra Tyskland og Australien, semillon fra Australien og trebbiano fra Lugana  (Italien).

Rødvine: Enkelte gode vine på cabernet sauvignon eller blends fra Bordeaux og Californien, pinot noir fra Bourgogne, Barolo, Barbaresco, Rioja Gran Reserva, enkelte sangiovese vine fra Toscana bl.a. Brunello d Montalcino vinene.

Søde vine: Sauterne, sød Riesling fra Tyskland, Vintage Port.