Tegn et abonnement på magasinet DinVinGuide – klik her.

Lidt nord for Madrid ligger vinregionen Ribera del Duero. Her produceres noget af den bedste vin i Spanien. Det mener i hvert fald både vinkritikere og ikke mindst spanierne selv, når man spørger dem om, hvilke vine der er blandt de bedste i Spanien.

Området er gennemskåret af floden Duero, og de fleste vinmarker ligger i 700-800 meters højde. Klimaet er kontinentalt, men de højtliggende vinmarker betyder, at modningssæsonen er kort sammenlignet med andre områder i Spanien. Først i juni kan man være sikker på, at der ingen nattefrost er, og allerede i starten af oktober begynder man at se frost igen. Det er derfor ikke helt nemt at sikre modningen af druerne, og vinbønderne må arbejde hårdt i markerne for at skabe optimale betingelser for druerne.

Ribera del Duero er et aflangt vinområde, 115 km langt. Det blev selvstændigt DO i 1982, og man kan undre sig over, at området endnu ikke er blevet DOC ligesom Rioja og Priorat. Hovedbyen er Peñafiel, men størstedelen af vinhusene ligger omkring Aranda de Duero. For nogle år siden lancerede området vinruten Ruta del Vino, som går gennem byerne Valladolid, Aranda de Duero, Peñafiel og Burgos. Førstnævnte by er dog ikke i selve regionen men er den største og er oftest også udgangspunktet, når man vælger at besøge Ribera del Duero.

Ribera del Duero druer

Tinto del país-druen (lokal variant af tempranillo) dominerer, og i modsætning til i Rioja er der ikke tradition for at blande druerne, selv om nogle få i de senere år er begyndt at blande en smule cabernet sauvignon, merlot og malbec i vinene. Omkring en tredjedel af stokkene er mere end 50 år gamle, og tre procent er over 100 år. Hvidvin laves der stort set ikke i området. Nok især fordi området grænser op til hvidvinsområdet Rueda, og mange af husene laver deres hvidvin der. Til gengæld støder man ofte på en rimelig fyldig rosévin, clarete, som den kaldes i området. Men der arbejdes på at kunne få lov til officielt at kunne lave hvidvine i DO Ribera del Duero.

Man har lavet vin her i flere tusinde år, og man mener, at det var munke, som var de første til at sætte produktionen i system. I øvrigt på San Bernado klostret, som ligger lige over for, hvor Veha Siclia ligger i dag. Og netop Vega Sicilia må tilskrives en væsentlig del af den succes, området har opnået. Flere forsøgte sig op gennem 1960’erne og 70’erne, men de kunne ikke hamle op med Vega Sicilia, som havde ældre marker og sin helt egen måde at lave vin på. Endvidere havde man på det tidspunkt så magtfuld en storebror i Rioja, at det var svært at overbevise eksportmarkederne om, at de skulle vælge vine fra det lille, ukendte distrikt. Og området var da også mest kendt for en lys simpel vin, som især kom fra kooperativet Protos. Først i 1980’erne lykkedes det Alejandro Fernández at slå igennem. Han gik mod den klassiske måde at lave vin på, byggede et moderne vinhus og ansatte en vinmager udefra ved navn Teófiles Reyes. Det satte gang i en bølge af modernisering både i vinmarkerne og i vinhusene – og det gav pote. Og da danske Peter Sisseck slog sig ned i området og lavede vinen Pingus, som allerede i sine første år fik tårnhøje point og dermed opnåede høje priser, havde verden for alvor fået øje på det lille distrikt ved Duero-floden.

I dag er vinene fra Ribera del Duero respekteret for deres egen stil, og området slås i dag med Rioja om at være det mest betydende i Spanien. Og det er gået stærkt, for i 1982 var der 9 vinhuse, og man lavede en ½ mio. liter vin. I dag er tallet over 250 vinhuse, og der produceres svarede til 80 mio. flasker vin årligt.

Men det er måske også gået for stærkt, og der er plantet meget vin længere nede i dalen, hvor kvaliteten ikke helt når de højere beliggende markers, og konsekvensen er en hel del vin i joven og crianza stil, som ikke er særligt spændende.

Og står det til en række af de bedre producenter, burde man – grundet størrelsen på området – overveje at starte en opsplitning eller måske give mulighed for at arbejde med et kommunalt undersystem. Et system som man har det i Bourgogne. Og det giver bestemt mening, for dels er der jordbundsforskelle men også grundet bjergene mikroklimatiske forskelle.

Vinstilen har også ændret sig de senere år. Hvor den op gennem år 2000’erne var præget af høj koncentration og masser af fadpræg, er den nu mere elegant i stilen, og brugen af især nye fade er noget mindre. Et godt eksempel er netop Pingus, som i 90’erne var lagret på 200% nye fade, mens Peter Sisseck i dag udelukkende benytter brugte fade.

Man er nået langt i Ribera del Duero de seneste 30 år, men man står også ved en skillevej, hvor det er valget mellem kvalitet eller kvantitet, der kan afgøre områdets fremtid. Alternativt skal der ske en større justering af selve DO Ribera del Duero, hvor der tages hensyn til begge parter. I øvrigt præcis den samme udfordring man står overfor hos konkurrenten Rioja.

 

Boxe

Klima

Kontinentalt klima, dog med lidt indflydelse fra Atlanterhavet. Meget varmt om sommeren og hård frost om vinteren. Især kan frost om foråret have stor virkning på vinene. Der er generelt stor forskel på temperaturerne mellem dag og nat, hvilket er med til at øge druernes modningstid og giver et højt syreindhold. Der falder ikke meget regn, og det falder mest om foråret. I gennemsnit 500 mm.

 

Terroir

Løss og sandholdig jordbund med en stor andel af kalksten. Vinmarkerne ligger i 700-850 meters højde.

 

Druer

Røde: tinto del país (tempranillo), garnacha tinta, cabernet sauvignon, malbec og merlot.

Hvid: albillo.

 

Fakta

Vingårde: 287

Provins: Burgos, Valladolid, Segovia og Soria

Vinareal: 22.040 ha

Produktion: 58.200.000 l

Maks. produktion pr. ha: 49 hl

Blev DO i: 1982

Eksport: ca. 28 %

 

Årgangene

2015: *****

2014:****

2013: **

2012: ****

2011: *****

2010 : *****

2009 : *****

2008 : ****

2007 : ****

2006: ***

2005: ****

2004: *****

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

Bedste vinhuse:

Vega Sicilia

Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal var det oprindelige navn, som omkring 1850 blev forkortet til Vega Sicilia. I 1859 overtog Don Eloy Lecanda Vega Sicilia fra sin far. Han var i modsætning til mange andre vinbønder interesseret i at skabe kvalitetsvin og tog derfor til Bordeaux for at købe vinstokke. Han kom hjem med 18.000 stokke cabernet sauvignon, carménère, malbec, merlot og pinot noir. l 1982 overtog familien Álvarez huset, som i dag er på 250 ha med en druesammensætning, der består af 80% tinto del país og 20 % cabernet sauvignon, merlot og malbec. Vega Sicilias bedste vine tilbringer minimum syv år på træ. Efter et år flyttes de fra store egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Og netop fadene er en af hemmelighederne bag Vega Sicilia. “Único” Gran Reserva er Bodega Vegas mest kendte vin. Den frigives til salg mellem sit 10. og 20. år – og ikke nødvendigvis i kronologisk rækkefølge. Flagskibet fra Vega Sicilia er vinen Reserva Especial. Den blandes altid af tre forskellige årgange – ikke ud fra en speciel kronologisk sammensætning, men alene ud fra kældermesterens idéer.

Pingus

Peter Sisseck er uden tvivl den mest kendte dansker i den internationale vinverden. Efter en opvækst i Danmark og uddannelse på Landbohøjskolen i København var det dels i Bordeaux, dels i Californien, at han blev fortrolig med vinen. I 1995 købte Peter egne marker i Ribera del Duero med ældgamle stokke. Blandt andet en mindre mark på 5 ha med stokke plantet i 1929. Det blev startskuddet til Spaniens nok bedste og i hvert fald dyreste vin: Pingus. Første årgang fik 96-100 point af Robert Parker, og så var efterspørgslen og priserne allerede øget betragteligt. I dag laves også vinen Flor de Pingus, som er fra andre marker og til en pris noget lavere end Pingus. For et par år siden lanceredes vinen Psi, som er et samarbejde med lokale vinbønder, der dyrker jorden biodynamisk ligesom Peter. Peter Sissecks vine bliver alle lavet efter biodynamiske principper.

Dominio de Atauta

Dominio de Atauta ligger i det østlige Ribera del Duero med vinmarker, der ligger i 1000 meters højde. Atauta blev etableret i 1999, da en vinhandler fra Madrid kunne se potentialet og købte 600 mindre parceller. Han ansatte en fransk vinmager og siden har vinene været højt respekterede både i Spanien og i resten af verden. I dag er det den kvindelige vinmager Almudena, der står bag vinene. Yderst potente og mineralske vine i udtrykket. Bedste vin: Llanos del Almendro.

Hermanos Pérez Pascuas

Huset er nok bedre kendt som Viña Pedrosa, som er navnet på den serie vine, der kommer herfra. José Manuel Pérez Pascuas er vinhusets ønolog og sønnen til en af de tre brødre, som etablerede bodegaen i 1980. Vinene er anerkendt blandt de bedste og mest stabile i området. Meget klassiske i udtrykket. Bedste vin: Viña Pedrosa Reserva.

 

Bodegas y Viñedos Aalto

I 1998 startede Javier Zaccagnini sammen med sin gode ven Mariano García vinhuset Aalto. Mariano var indtil da vinmager på Vega Sicilia. Vinhuset bragede igennem og fik topkarakterer af blandt andre Robert Parker. Stilen er sorte, animalske og koncentrerede vine i den moderne stil. Målsætningen med Bodegas Aalto har fra starten været at lave en af verdens bedste vine. Vinene laves endvidere på et af de mest moderne og tidssvarende vinhuse i Ribera del Duero. Bedste vin: Aalto PS

 

7 fremragende vine fra Ribera del Duero

Emilio Moro Malleolus 2011.

Alkoholprocent: 14,5 Drik: 2016-2030

Theis Vin. 320 kr.

Intense mørke toner i duften. Kødfuld, let animalsk med brombær, tobak, chokolade, krydderier og vanilje i duften.  Yderst velbalanceret med en lang krydret afslutning.  93

 

Alion 2012

Sigurd Muller Vinhandel 475 kr.

Alkoholprocent: 14,5 Drik: 2016-2025

Vinhus drevet og ejet af Vega Sicilia. 14 mdr. på nye franske fade. Intense mørke bær. Fyldig og intens i smagen med brombær, kaffebønner, chokolade og vanilje. Kødfuld og meget høj kvalitet år efter år. Har kun én vin, men hvilken en! 94

 

Vega Sicilia Valbuena 2011.

Sigurd Muller Vin 940 kr.

Alkoholprocent: 14,5 Drik: 2016-2030

Intense bærnoter. Masser af brombær, lakrids, peber, krydderier og vanilje i smagen. Yderst velbalanceret med bløde venlige tanniner. Lang vedvarende eftersmag. 94

 

Aalto PS 2013.

Theis Vine 699 kr.

Alkoholprocent: 15 Drik: 2016-2030

Ikke nær så meget fad som tidligere og det klæder vinen. Flot balanceret men stadig meget intens og koncentreret i frugten. Brombær, blommer, lakrids, peber og vanilje i smagen. Lang eftersmag. 94

 

 

Viña Sastre regina Vides 2012

D-wine.dk 699 kr. tilbudspris

Alkoholprocent: 15 Drik: 2016-2030

Fra vinstokke mere end 90 år gamle. Koncentreret med intense bærtoner, kaffe, chokolade, krydderier og vanilje. Flot balanceret med en meget lang eftersmag. En del fad og derfor klassisk i stilen. 93

 

Dominio de Atauta Llanos del Almendro 2011.

Erik Sørensen Vin 1100 kr.

Alkoholprocent: 15 Drik: 2015-2030

Enkeltmarksvin fra Atauta. Biodynamisk og en meget tæt vin. Nærmest sort med intense animalske toner i duften. Brombær, mocca, mørk chokolade og vanilje i smagen. Yderst velbalanceret og meget koncentreret men pakket ind af en flot syre. Yderst lang eftersmag. 96

 

 

Flor de Pingus 2012.

Esprit du Vin. 895 kr.

Alkoholprocent: 14 Drik: 2015-2030

Kendt som andenvinen til Peter Sissecks berømte vin Pingus, men i virkeligheden fra 16 separate vinmarker i La Horra. 2012 er en flot årgang med koncentration, brombær, mørk chokolade, mocca, peber og vanilje i smagen. Velbalanceret med bløde venlige tanniner. Lang eftersmag. Yderst flot vin og køb. 93