Tegn et abonnement på magasinet DinVinGuide – klik her.
Vinregion: Det nye Priorat
Omkring 150 km syd for Barcelona i Aragónregionen ligger Priorat klemt inde i bjergene. Området består af La Morera de Montsant, Scala Dei, La Vililla, Gratallops, Bellmunt, Porrera, Poboleda, Torrojo, Lioa, Falset og Moia. Et område som for alvor kom på alles læber for 10-15 år siden, og en overgang var blandt de kultvine, vinentusiaster snakkede om. Men det blev hverdag, og de sidste år er det ikke meget, man har hørt fra området på trods af, at en ny mere stilfærdig revolution er sket.
Priorat druer
Men først lidt om området Priorat. De mest dominerende druer er garnacha og cariñena (carignan), men generelt benyttes mange forskellige druer i Prioratvinene. Og det er netop arbejdet med de forskellige udtryk i druerne, der giver de komplekse vine og gør området specielt sammenlignet med så mange andre områder i Spanien.
Der er store forskelle på dagtemperaturerne i Priorat, og om sommeren kan temperaturen let overstige 40 grader for om natten at falde til 10 grader. Og med en årlig nedbørsmængde på bare 500 mm, ofte kun 300 mm, er det svære betingelser at dyrke vin under. Kun de stærkeste vinstokke overlever, men det garanterer samtidig sunde og meget koncentrerede druer. Høstudbyttet er usædvanligt lavt, mange steder bare 10 hektoliter pr. hektar. Og enkelte marker ned til 100 g. druer per plante. Blandt andet en række af Clos Mogadors marker hvor der skal ti stokke til en flaske vin. Mod syd er det varmest, og her har cariñena druen det bedst, mens man mod nord kan lave noget mere kølige vine i stilen.
Vinmarkerne ligger i 100-700 meters højde på meget stejle bjerge, så al høst må foretages med håndkraft. Jordbunden er stenet og domineret af skifer og kvarts, der giver den mørke, næringsfattige og stenholdige jord perfekte dræningsforhold. Vandet trænger nemt 15-20 meter ned, hvorfra det senere bliver hentet op af de stærkeste vinstokke. Skiferstenene er perfekte solfangere og holder på varmen til de kølige nætter, hvilket giver særdeles gunstige modningsforhold.
Historien
Efter vinlusens hærgen i Frankrig i slutningen af 1800-tallet blev megen vin fra Priorat brugt i franske vine, især i vinene fra Roussillon, men også i Bordeaux. Vinlusen ramte senere også Priorat, hvilket betød, at den eksportmulighed forsvandt. Konsekvensen var hård for Priorat, og vinproduktionen faldt fra hinanden. Op gennem det meste af 1900-tallet var den begrænset, og primært hverdagsvin blev lavet til lokalt forbrug. Men omkring 1980 skete der noget, da fire gode venner opdagede mulighederne i Priorat. Biologen José Luis Pérez var den ene, og han skabte vingården Clos Martinet. De øvrige var Carlos Pastrana (Clos de L’Obac), René Barbier (Clos Mogador) og Álvaro Palacios (Clos Dofi). De fire kunne se, at de over 100 år gamle garnacha- og cariñenastokke og den anderledes jordbund, kombineret med Priorats ekstreme klima, kunne give potente vine. Og potente vine var det, nærmest sorte og med alkohol aldrig under 15%. Lige den stil Robert Parker kunne lide, og vinene fik da også toppoint hvilket åbnede det amerikanske marked.
I løbet af de følgende 10-20 år blev Priorat kendt som Spaniens førende kultdistrikt. Man begrænsede udbyttet og indførte moderne produktionsmetoder for at øge koncentrationen i vinene. De høje priser fulgte, og et nyt superdistrikt var genfødt på linje med de to store, Rioja og Ribera del Duero.
I dag er man tilbage til lidt mere normale forhold i Priorat, og området er blevet bredere kendt. Man ser også, at en række af de større spanske vinfirmaer som Torres og Codorníu er begyndt at producere vin her. Man er endda begyndt at se Prioratvine i større mængder i supermarkeder, selv om de ofte ikke kan måle sig med kvaliteten fra de mindre producenter.
Generelt er det høje prisniveau fastholdt, for det er dyrt at producere vin i Priorat. Udbyttet er lavt, og den samlede mængde er lille, så derfor vil vinene fra Priorat altid være dyrere. Konkurrencen er blevet markant større end tidligere, hvor Priorat kunne konkurrere på sine egne druer op mod de mere klassiske tempranillovine fra Rioja og Ribera del Duero. Men i dag laves der fremragende vin på de samme druer i nabodistrikter som Montsant, Calatayud, Campo de Borja og Tarragona. Vel og mærke vine, som koster under halvdelen af en Priorat.
Så nu er man gået i gang med at genopfinde sig selv endnu en gang i Priorat, og det er især drevet af en næste generation af de fire gode venner, nemlig Sarah Perez, Rene Barbier Jr, Alvaro Palacios og tyske Dominik Huber. Væk er den voldsomme koncentration; vinene skal være elegante og vine man uden problemer kan drikke. De fleste er overgået til økologisk og biodynamisk drift af markerne, om end man ikke er certificeret, da der er for meget bureaukrati. Man høster tidligere, men den store forskel er sket i kælderen, hvor man dels er begyndt at arbejde med fermentering af hele klaser druer i en del af vinen, en kølig og lang fermentering og markant mindre brug af nye fade. Endvidere har man skippet en række af de internationale druer som kom i 1980’erne såsom cabernet og merlot, og fokus er nu især på at lære den harmoni, der er mellem de klassiske druer herfra cariñena og garnacha i samspil med den specielle jordbund der findes og det unikke mikroklima. Resultatet er helt andre vine som i elegance kan sammenlignes med vinene fra det nordlige Rhone, stadig kraftige men med en flot syre, struktur og det lidt urtede udtryk, som gør vinene fra Priorat så spændende.
Faktabox
Areal: 1.917 hektar
Antal vinhuse: 102
Gennemsnitligt udbytte:3.100 kg per. hektar
Tilladte druesorter
Røde: garnacha tinta, cariñena, cabernet sauvignon og syrah.
Hvide: garnacha blanca, macabeo, pedro ximénez og chenin blanc.
Produktion: 5.959.964 kg
Heraf: ca. 5% hvidvine og 95% rødvine
Årgangene
2014 ****
2013***
2012****
2011****
2010 *****
2009*****
2008****
2007****
2006****
2005*****
* Ringe år
** Ikke specielt godt år
*** Middelmådigt år
**** Godt år
***** Exceptionelt år.
5 favoritter
Álvaro Palacios S.L.
En af Spaniens mest anerkendte vinmagere hedder Álvaro Palacios. Han laver vin flere steder i Spanien, blandt andet også i Priorat. Oprindelig er Álvaro fra Rioja, men som ung kom han i lære på Château Petrus i Bordeaux og lærte her fra bunden, hvordan man skaber den sublime vin. I 1989 flyttede han til Priorat, hvor han købte et mindre stykke jord og med sin viden fra Bordeaux ville vise, at man her kunne lave nogle af verdens bedste vine. I dag laver han fem vine i Priorat: L’Ermita, Fica Dofi, Grattalops, Les Terrasses og Carmins. L’Ermita er topvinen, der kommer fra en 45 grader stejl enkeltmark med stokke, der er mere end 100 år gamle. Vinen består af 80 procent garnacha og en forholdsvis stor andel af cabernet sauvignon for at give den yderligere struktur. Desværre en vin der i dag er så dyr, så de færreste kan komme i nærheden af den. Finca Dofi har mindre garnacha (ca. 50 procent) samt cabernet og merlot. Mest spændende er måske Grattalops som er et blend af 6 plots rundt om byen af samme navn. Her får man et godt indtryk af netop den velkendte prioratstil.
Clos Mogador
Priorat er indbegrebet af René Barbier og omvendt. Han grundlagde Clos Mogador i starten af 1980’erne, og vinen var den første store Prioratvin, som hurtigt blev kendt over hele vinverdenen. Vinen er den mest autentiske af Prioratvinene. Druerne kommer fra ældre stokke på yderst stejle skrænter nær byen Grattalops. Clos Mogador består af en række forskellige druer, heriblandt garnacha, cabernet sauvignon, syrah, cariñena, mourvèdre og petit verdot. De senere år er det sønnen Rene Barbier Jnr. der har overtaget, og stilen er nu mere elegant og en række hvidvine er kommet til.
Mas Martinet
Mas Martinet blev grundlagt i 80’erne, da området så småt begyndte at vågne efter mange års stille tilværelse. José Luis Pérez grundlagde vinhuset, og siden har hans datter Sara vist sig at være et af Spaniens største vintalenter. Hun er i øvrigt gift med René Barbiers søn René Jr., så man må sige, at de kendte familier er bundet sammen på mange fronter. Sara driver i dag Mas Martinet, hvor der produceres ca. 3000 kasser fra vingårdens 10 ha marker. Stilen i Clos Martinet er mere til den elegante side blandt Prioratvinene, og samtidig blandt de mest holdbare. Der laves masser af eksperimenter med både fermentering i amfora, glasbobler med og uden stilke og lagring i forskellige fadtyper.
Terroir al Limit.
Det hele begyndte, da tyske Dominik Huber som vin-novice blev så betaget af Priorat, at han i 1996 valgte at trække teltpælene op i München, hvor han arbejdede med gastronomi. Her kom han i lære hos José Luis Pérez og arbejdede tæt sammen med datteren Sara. Dominik stortrivedes, og efter nogle år mødte han i 2000 Sydafrikas Swartland pioner Eben Sadie. Sammen med en tredje partner, den lokale vinmager Jaume Sabaté, begyndte de sammen hvad der blev til Terroir Al Límit. Målet var at lave kølig og terroir-drevet vin, som derved skulle dyrkes højt over havet og overvejende på nordvendte plots med cariñena -druen. Placeringen af de marker som lå omkring byen Torroja, viste sig at være det perfekte terroir. Vinene har en krydret burgundisk finesse over sig, og det er meget usædvanligt for Priorat regionen, der er besat af nye egetræsfade. Dominik har nu arbejdet helt uden barriques siden 2007. Det er den rene frugt som er i højsæde, og derfor skinner vinenes terroir meget klarere igennem. Vinmarkerne dyrkes endvidere efter biodynamiske principper. I dag laver han 2 hvidvine og 5 rødvine. Bedste vinen er Les Tossos og Les Manyes; den ene på udelukkende cariñena og den anden på garnacha. Et nyt projekt med Dominik bag roret er endvidere på vej i 2017.
Ferrer Bobet.
Vinhuset Ferrer Bobet blev grundlagt i 2002 som et joint venture mellem de 2 venner, Sergi Ferrer-Salat og Raül Bobet, der begge er passionerede vinelskere. Der er ikke sparet på investeringerne i et ultramoderne og arkitektonisk smukt vinhus samt nyplantninger af 22 ha med fortrinsvis cariñena og garnacha men også ”nye” sorter som cabernet sauvignon, syrah og viognier. Disse nyplantninger er placeret i Porrera-området som er en af de højest beliggende, stejleste og køligste regioner i Priorat. Ferrer Bobet har desuden adgang til nogle af de ældste og bedste marker med over 100 år gamle cariñena og garnacha stokke. Stilen er kølig og elegant.
15 gode Priorat vine
Portal de Priorat Gotes del Priorat 2014.
Grenache, carignan og cabernet. 12 mdr. på franske fade. En krydret intens duft. Røde bær, kirsebær, peber, tobak og vanilje i smagen. Flot stringent syre. Lang afslutning. Yderst godt køb til prisen. 89
Alkoholprocent: 14
Set hos Philipsonwine.com til 110 kr. tilbudspris
Ardiles 2007.
Garnacha, cariñena med en smule syrah og cabernet. 12 mdr. på nye og brugte franske fade. Modne svampede toner i duften. I smagen skovbær, svampe, lakrids, peber og vanilje. Spændende vin, som viser Priorat kun bliver mere spændende med alderen. Fremragende køb. 90
Alkoholprocent: 14,5
Set hos Holte vinlager til 100 kr. tilbudspris
Nassos 2010.
Vin udelukkende på garnacha. 12 mdr. på franske og ungarnske fade. En krydret intens duft. Intense røde bær i duften. I smagen kirsebær, mineralitet, peber og vanilje. Flot syre, velbalanceret med en lang afslutning. 91
Alkoholprocent: 14,5
Set hos wine.dk til 179 kr. tilbudspris
Mas Doix Salanques 2012. 4 stjerner
65% garnacha, 25% cariñena og 10% syrah. En tæt og fyldig vin med brombær, kirsebær, mineralitet, per og vanilje i en yderst intens smag. Flot syre og en elegant Priorat i stilen med en lang eftersmag og yderst flot balanceret. 92
Alkoholprocent: 14,5
Set hos theis-vine.dk til 300 kr. tilbudspris
Scala Dei Cartoixa 2009.
65 % garnacha fra 60 år gamle vinstokke, 25 % cariñena, 5% cabernet sauvignon og 5 % syrah. 18 mdr. på franske barrique. Intense peber toner i duften. En noget moden smag af brombær, champignon, marmelade, roser og vanilje i smagen. Velbalanceret med en lang krydret eftersmag. 91
Alkoholprocent: 15
Set hos Kjær & Sommerfeldt til 349 kr. tilbudspris
Font de Figuera 2012.
60% garnacha, 10% cariñena samt 30% syrah, mourvedre og cabernet sauvignon. Mørke modne toner i duften. Balanceret vin med brombær, violer, bagte krydderier og vanilje i smagen. Pæn syre og en lang krydret eftersmag. 90
Alkoholprocent: 15
Set hos thewinecompany.dk til 199 kr.
Alvaro Palacios Gratallops 2011.
65% Grenache og 35% Carignan fra marker omkring byen Gratalops. Violer i duften. En yderst elegant vin med brombær, violer, lette krydderier og let vaniljestrejf i smagen. Yderst velbalanceret, ikke voldsom koncentreret med en lang krydret eftersmag. 92
Alkoholprocent: 14,5
Set hos Vinspecialisten til 350 kr.
Terroir al Limit Dits del Terra 2013
100% cariñena. En brag af en vin i den nye elegante stil. Intense røde bær i duften. Brombær, kirsebær, peber og krydderier. Yderst velbalanceret og kompleks. 93
Alkoholprocent: 13,5
Set hos theis-vine.dk til 450 kr. tilbudspris
Clos Mogador 2013
49% garnacha, 25% cariñena,10% cabernet sauvignon, 16% syrah, Intens i udtrykket med brombær, kaffe, peber og vanilje i smagen. Den høje alkohol velintegreret og en flot balanceret stil.
Alkoholprocent: 15
Set hos smv.dk til 499 kr.
Mas Martinet Camí Pesserolles 2013
Camí Pesserolles er vejen der går forbi de tre små parceller af vinstokke som bruges til denne mikroskopiske cuvée. Lavet på 65% garnacha og 35& cariñena druer, plantet i 1920. Intens og let urtet i udtrykket med kirsebær, brombær, krydderier, urter, mocca og vanilje i smagen. Flot balanceret stil og eksempel på topvin i den nye Priorat stil.
Alkoholprocent: 14
Set hos vinova.dk til 500 kr.
Ferrer Bobet Seleccio Especial 2012
Cariñena fra +100 år gamle vinstokke med en smule (ca. 5%) garnacha. Dyrket økologisk på stejle terrasser i 650-750 meters højde. 18 mdr. på nye fade. En yderst flot og stadig meget ung vin med animalske toner, brombær, sorte kirsebær, urter, lakrids og peber. Stort potentiale og yderst kompleks. 94
Alkoholprocent: 14
Set hos laudrup.dk til 599 kr. tilbudspris
Mas d’en Gil Comma Vella 2011
70% garnacha, 20% cariñena og 10% syrah. En klassisk Priorat vin i stilen, en anelse rustik men rodet i positiv forstand. Flot balanceret med brombær, lakrids, mocca og vanilje i smagen. Lang krydret afslutning. 91
Alkoholprocent: 14,5
Ukendt importør ca. 200 kr.
Terroir al Limit Les Manyes 2012
100% garnacha. Les Manyes er på alle måder en unik mark i Priorat. Marken er placeret i 800 meters højde og er den absolut højest beliggende i hele Priorat. Noget af det bedste lige nu i Priorat. Intens frugtig, yderst elegant og med masser af lag i vinen. Kompleks lang afslutning. Mums. 97
Alkoholprocent: 13,5
Set hos theis-vine.dk til 1300 kr. tilbudspris
Alvaro Palacios Finca Dofi 2014
80% garnacha og 20% cabernet sauvignon. En meget dyb og elegant vin. Kirsebær, peber, violer i smagen. Velbalanceret med en lang og kompleks afslutning. 94
Alkoholprocent: 14,5
Set hos Vinspecialisten til 525 kr.
Clos Figueres 2007
Intense brombær i duften. Modne toner men stadig en helt del frugt. Kirsebær, solbær, svampe, peber, tobak og vanilje. Yderst flot balanceret med en saftig let bitter eftersmag. 93
Alkoholprocent: 14,5
Set hos d-wine.dk til 400 kr. tilbudspris