Oregon – det amerikanske svar på Bourgogne

På den amerikanske østkyst finder man Oregon – klemt ind mellem Californien i syd og Washington i nord. En stat, som i mange henseender minder om Bourgogne både i forhold til klima og de druer, som dyrkes. Regionen ligger på samme breddegrad som Bordeaux, men klimaet er mere som i Bourgogne, og det er også Bourgogne-druerne, som dominerer.

Pinot noir og chardonnay er de væsentligste druer sammen med pinot gris og riesling. Produktionen er ikke stor og udgør kun 1% af det samlede vinproduktion i USA. Men efterspørgslen er stor, og priserne derfor også høje. Ud over de tørre vine laves der også en række mousserende vine, men disse drikkes stort set kun lokalt. Man har gennem flere år eksperimenteret med forskellige pinot noir-kloner bl.a. Dijon. Dette skyldes især, at ligheden på mange områder med Bourgogne, men også at en del Bourgogne-huse er begyndt at investere og se i retning af Oregon for udvikling af deres forretninger. For det er stadig muligt at købe jord og plante nye marker, hvilket i dag stort set er umuligt i Bourgogne. Den store forskel fra Bourgogne er dog især kommerciel, da der ikke i Oregon produceres bulk, og mængden af produktion fra indkøbte druer er også lille.

I forhold til Bourgogne er Oregon et meget ungt vinområde. De første plantede vinstokke var zinfandel i 1825 plantet af Hudson Bay Company, mens de første pinot noir stokke dukkede op i 1965. For 30 år siden var der kun omkring 17 vinhuse i staten mod over 720 i dag. Folk rynkede da også på næsen, da de første startede. Flere af dem kom fra Californien og var på udkig efter et køligere område til deres pinot noir-vine. En række af teknikkerne fra Californien tog man med sammen med vinstokkene. Men det viste sig hurtigt, at det var helt andre udfordringer, man havde i Oregon end i det varme Californien.

Blandt andet at opnå modne druer. Så gennem flere år prøvede man sig frem, men kom til konklusionen, at der var brug for de originale vinstokke fra Bourgogne og et opbindingssystem, så druerne fik optimal sol at modne i. Endvidere var Oregon på det tidspunkt ikke ramt af vinlusen, så man plantede på egne rødder. Dette blev en dyr lærestreg, og hovedparten måtte i 1990’erne genplante, da vinlusen ramte Oregon.

Op igennem 1990’erne fik også udenlandske vinhuse øje på Oregon, mest kendt er Drouhin-familien fra Bourgogne, som besluttede at købe jord. I øvrigt efter at en pinot noir fra Oregon flere gange havde markeret sig stærkt i store smagninger op imod de store Bourgogne-vine. Senere kom flere til bl.a. vinkritikeren Robert Parker, som med sin svoger købte Beaux Frères, som dog netop er solgt til det franske Champagnehus Henriot.

Området, hvor hovedparten af vinene laves, er Willamette Valley, som ligger godt en times kørsel syd for Portland. Et smukt område, som er præget af landbrug med både korn og vin spredt omkring i det bakkede terræn. Senest er der kommet en større konkurrence fra dyrkning af cannabis, som for få år siden blev legaliseret i staten, og som i dag konkurrerer med vinen om de bedste jordstykker.

Pinot noir-vinene er fine og elegante, minder på mange måder om vinene fra Bourgogne men har lidt mere frugt og især tranebær i smagen. De har en høj syre, lavere alkohol, mere tanninrige og er derfor langt i stilen fra de californiske lidt sødmefulde, frugtige og alkoholtunge vine.

Klimaet har en stor betydning for modningen af druerne, og der kan være store forskelle på årgangene. For at sætte området i perspektiv er det en smule varmere end Champagne men køligere end Bourgogne. F.eks. er 2009, 2012 og 2013 varme årgange, mens 2010 og 2011 er meget kølige årgange. Største udfordring er at opnå en ordentlig modning af druerne, inden regnen kommer i efteråret, og der opstår råd i markerne. Det er derfor essentielt at sikre, at druerne får optimal sol, og at både opbinding og beskæring af stokkene sker løbende. Om sommeren er udfordringen tørke og dermed stress hos vinstokkene. Det er tilladt at kunstvande, men de fleste gode producenter vil helst undgå det. Der hænger ofte en kølig tåge om morgenen i dalen, og de sydlige vendte marker er kendt for at være de bedste, da de opnår mest sollys.

Men på trods af de klimatiske problemer er anparten af økologiske og biodynamiske vinbrug større end gennemsnittet. Det skyldes især, at det er forholdsvist vindrigt i dalen, hvilket er godt for at undgå råd. Men derudover har det høje prisniveau for vinene den betydning, at man som vinhus har flere ressourcer at gøre godt med i marken.

Oftest høster man omkring 1. oktober. En høst, som sker ved håndkraft og løber nogle uger ind i oktober.

De fleste producenter laver vin som i Bourgogne, typisk med en længere, kølig skinkontakt af druerne inden fermenteringen, som ofte foretages med en vis del af hele klaser af druer. Dette for at give et lidt mere urtet udtryk i vinen samt at forbedre tanninstrukturen.

Vinene lagres udelukkende på franske fade, men der er også forsøgt lagring på egetræsfade lokalt fra Oregon. Andre amerikanske fade ses stort set ikke, da de har en tendens til at være for dominerende i forhold til pinot noir-druen.

Vinene, der er på markedet nu, er 2014, som er en meget imødekommende årgang, med frugtige, ligefremme vine. 2015 er mere elegant og gemmeværdig, mens de første 2016-vine også viser en god struktur.

Oregon består af i alt 18 AVA, hvor hovedparten er i Willamette Valley, syd for Portland, og som består af i alt 7 AVA. Helt mod syd finder man det sydlige Oregon, som består af 6 AVA, men produktionen er noget mindre her, og området udgør 22% af vinproduktionen. Det er dog ikke kun pinot noir, man finder, men på grund af de højere temperaturer også druer som tempranillo og syrah. Det var også her i Umpqua Valley, man plantede de første druer i staten. Mod øst finder man Walla Walla, som er mest kendt i Washington, men en mindre del ligger i Oregon. Her er det cabernet sauvignon og merlot, som dominerer. Endelig finder man vinmarker i Colombia Gorge øst for Portland. Dette er det køligste område i Oregon med stor variation i temperaturer og nedbør inden for få kilometer. Her er det mange typer af druer, der dyrkes, og vinene er kølige med en høj syre.

 

Willamette Valley

Dalen er omkring 240 km langt og løber fra syd mod nord. Bjergkæden Oregon Coast Range beskytter dalen mod de kølige vine fra Stillehavet, men der falder stadig en hel del nedbør, og af alle verdens vindistrikter er det et af de vådeste med mellem 900-2000 mm. regn årligt, mest i selve dalen.

Dalen består af 7 AVA.

 

Chehalem Mountains (1.085 hektar)

Chehalem Mountains er de første vinmarker, man støder på, når man tager fra Portland ned i dalen og blev AVA i 2006. Området er i stor vækst især grundet dets nærhed til storbyen. Markerne ligger i 60-300 meters højde og er domineret af vulkansk jord samt kalksten. Området er kendt for de kraftigste af pinot noir-vinene, hvor det især er kirsebær, kanel og sort te, som dominerer i smagen i de varmere år.

Gode producenter i Chehelam Mountains:

  1. Christopher, Raptor Ridge, Rex Hill, Sineann, Ponzi Vineyards, J. Albin

 

Ribbon Ridge (325 hektar)

Ribbon Ridge ligger sådan set midt i Chehalem Mountains, men fordi området har sit eget mikroklima og en speciel jordbund kaldet willakenzie, har den fået sit eget AVA. Stilen er meget klassisk for Oregon pinot med tranebær og jord karakterer i smagen.

Gode producenter i Ribbon Ridge:

Beaux Freres, Brick House, Patricia Green

 

Dundee Hills (930 hektar)

En række af de ældste vinmarker finder man i Dundee Hills. Dette inkluderer bl.a. Eyrie marken, som blev plantet i 1965. Området er ud over pinot noir også kendt for chardonnay og ikke mindst sine mousserende vine. Pinot noir-vinene er præget af hindbær og sort te-noter. Jordbunden er præget af vulkanisk jord, og området blev selvstændig AVA i 2004.

Gode producenter i Dundee Hills:

Four Graces, Domaine Serene, Roco Winery, Archery Summit, White Rose, Eyrie Vineyards, Willful, Torii Mor

 

Yamhill-Carlton (1.010 hektar)

I Yamhill-Carlton er det generelt en smule varmere i løbet af dagen, hvilket giver en mørkere frugt i smagen med præg af sorte kirsebær. Det skyldes, at området ligger i læ af Chehalem mountains. Området er præget af sit bakkede landskab og er geografisk stort med vinmarker spredt over et større areal. Mange af vinene har et mineralsk præg i smagen og er generelt kraftigere i udtrykket.

Gode producenter i Yamhill-Carlton:

Big Table Farm, Shea Vineyards, Anne Amie Vineyards, Wilakenzie Estate, Penner Ash, Soter, Belle Pente

 

McMinnville (710 hektar)

Varmere og mindre område, hvor især de sydvendte marker giver nogle lidt rustikke, kraftige vine med sorte kirsebærnoter. En kølig brise sydfra hver eftermiddag betyder dog, at temperaturerne falder en del, og syren derved bevares. Kan godt være lidt til den rustikke side med en del urtede noter.

Gode producenter i McMinnville:

NW Wine Company, Hyland Estates, Yamhill Valley Vineyards

 

Eola-Amity Hills (1200 hektar)

Området ligger sydligst, domineret af en række mindre bakker og ligger langs hovedvejen 221. Pint noir er varmere i udtrykket med mørkere toner af især blomme og krydderier.

Gode producenter i Eola-Amity Hills:

Cristom, St. Innocent, Evesham Wood

 

Willamette Valley AVA (4.000 hektar)

Det overordnede AVA Willmette er dels de mange vinmarker, som ligger uden for de øvrige men bliver også brugt til de vine, hvor der indgår vin fra forskellige marker, hvilket ofte er tilfældet, da man kan arbejde med forskelligt udtryk i vinen.

 

 

Fakta

Areal dyrket med druer: 12.317 hektar

Druer: Pinot noir (62%), pinot gris (13%), chardonnay (6%) og andre (19%)

Produktionen udgør 1% af hele USA

70% af vinhusene producerer under 60.000 flasker årligt

 

Årgange

2016: ****

2015: ****

2014: *****

2013: ****

2012: *****

2011: ***

2010 : *****

2009 : ****

2008 : *****

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

 

 

 

7 gode producenter

Tony Soter Vineyards. (Importør: Bergman Vinimport)

Tony Soter ankom til Napa Valley i 1975 og har siden været fascineret af vin. Her grundlagde han først Etude Wines i 1982, og i midten af ​​80’erne var han konsulent på anerkendte vinhuse som Araujo, Niebaum-Coppola og Shafer for at nævne nogle få. Efter mange års i Californien besluttede han i 2009 at flytte til Oregon med sin familie for at kunne koncentrere sig om pinot noir i en køligere stil. I dag ejer han med sin kone Michelle godt 16 hektar med pinot noir og chardonnay i Yamhill. Vinene er yderst vellavede, og den lidt billigere serie Planet Oregon er ganske gode køb. Bedste vin er dog i min optik Mineral Springs Ranch Pinot Noir.

 

Soléna Estate. (Importør: Salin group)

Soléna er kombinationen af ​​de spanske og franske ord ‘Solana’ og ‘Solene’, der fejrer solen og månen. Det er Laurent Montalieu og Danielle Andrus-Montalieu, der siden 2000 har ejet ejendommen i Yamhill. Laurent har sin baggrund fra Willakenzie Winery og Danielle fra Archery Summit, så de begge Oregon pionerer. I Yamhill ejer de omkring 20 hektar men køber også druer fra andre steder i Willamette dalen. Der arbejdes udelukkende med pinot noir og chardonnay, hvor især Chardonnay 2013 Lisa Colleen imponerer sammen med Pinot Noir Danielle Laurent.

 

Bergström. (Importør: Fine Wines)

John Bergström kom oprindeligt fra Nordsverige, men flyttede som ung håbefuld teenager til USA. Efter stor succes med en lægepraksis i Portland og med stor interesse i det boom af lokale produkter, Oregon bød på, købte han midt i 1990’erne et stykke land i Dundee Hills i Willamette Valley. Josh, den ene af hans 5 børn, havde altid vidst, at han ville være selvstændig og tog udfordringen op: Rejste til Bourgogne og tog uddannelse i ønologi. I 1999 kom han retur og lavede af 4 tons druer den første Bergström vin. Der arbejdes efter biodynamiske metoder. Udbyttet er ekstremt lavt, og der høstes meget sent for at få højest mulig koncentration. Der benyttes udelukkende hele klaser i fermenteringen, og inden for de senere år arbejdes der kun med brugte franske fade.

 

Domaine Drouhin (Importør: H.J. Hansen Vin)

Robert Drouhin besøgte USA for første gang i 1961, og efter gentagende besøg og smagninger blev han overbevist om de store muligheder i Oregon. Domaine Drouhin blev derfor grundlagt i 1987 i Willamette Valley. I begyndelsen bestod Domaine Drouhin af 91 ha hvedemarker og grantræer, som dog delvist måtte vige for 28 ha pinot noir og 5 ha chardonnay. Vinstokkene blev som nogle af de første i Oregon podet på phylloxera-resistente rødder. Robert Drouhin medbragte fra starten både kapital og ekspertise – sidstnævnte i form af sin datter Véronique, som netop havde færdiggjort sine ønologistudier i Dijon, og som idag sammen med sin egen datter står for vinificeringen. Domaine Drouhin er uden tvivl en af Oregons absolut førende producenter. Vinene er ikke overraskende meget burgundiske i udtrykket, og den bedste Laurene Pinot Noir.

 

Adelsheim (Importør: Salin Group)

David Adelsheim plantede først druerne i Chehalem Mountains i Willamette Valley i 1972, fordi han troede, at der kunne skabes en fin og særpræget vin i det kølige klima på dette ukendte sted. I dag, næsten 50 år efter, er Adelsheim en af pionererne og har haft en stor betydning for Oregons succes. Både i forhold til import af kloner fra Bourgogne samt arbejdet med at etablere både lovgivning og organisationer i Oregon omkring vinene. I dag arbejdes der på godt 40 ha med især pinot noir, chardonnay og pinot gris. Bedste vine er Staking Claim Chardonnay samt Nicolas Pinot Noir.

 

Ponzi (Importør: Salin Group)

Dick og Nancy Ponzi flyttede deres unge familie til Willamette Valley i slutningen af ​​1960’erne med en eventyrånd og en passion for at lave verdensklasse pinot noir. Efter mange rejser til Bourgogne og en omfattende søgning efter den ideelle beliggenhed købte de 20 hektar i  Chehalem Mountains. I dag er det døtrene Luisa og Maria, der driver det meget respekterede hus videre, som i dag har 53 hektar og arbejder med en række forskellige druer. Bedste vin er Abetina Pinot Noir.

 

Beaux Freres (Importør: Sigurd Müller Vin)

Michael Etzel købte i 1986 et lille stykke mark midt i Willamette. Han havde en drøm om at producere verdensklasse vine i Oregon. Han fik overraskende sin svoger med på projektet. Og det var ikke hvem som helst men vinkritikeren Robert Parker. Han valgte dog klogt fra starten aldrig at teste eller kommentere på vinene selv. I 1988 begyndte man at beplante markerne med pinot noir-druer. Forbilledet var/er hentet fra de ypperste Bourgoneproducenter, og man har i særdeleshed ladet sig inspirere af Henri Jayer. Det er filosofien hos Beaux Frères, at vinene i store træk næsten skal kunne lave sig selv. Tidligere i år blev Beaux Freres solgt til franske Henriot, som ud over champagne blandt andet ejer det store Bourgognehus Bouchard Père & Fils.

 

 

 

 

12 fremragendr vine fra Oregon

Solena Estate Chardonnay Lisa Colleen 2013. 93

10 måneder på franske fade. Meget burgundisk, hvor især fadintegrationen er flot. Fersken, abrikos og limefrugt i smagen. Yderst vellavet med en lang afslutning.

Salin Group | ukendt kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 13,2%

 

Adelsheim Staking Claim Chardonnay 2015 92

Let fadpræg, hvilket klæder vinen, men flot integreret. Pæn, moden frugt men stadig med en pæn syre. Vellavet og flot chardonnay.

Salin Group | 350 kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 13,6%

 

Cristom Oregon Jessie Pinot Noir 2015 94

Seriøs og flot vin med masser af intens frugt i næse og smag. Kirsebær, jordbær og krydderier. Vellavet med en lang afslutning.

Leisner Vin | 599 kr.

Drik: 2017-2027 | Alc.: 13,6%

 

Beaux Frères Pinot Noir 2014 94

Meget elegant og flot vin. Meget stringent og ren i udtrykket. Røde bær og lette krydderier, afsluttes med blomstrede noter. Flot, lang afslutning.

Sigurd Müller | 209 kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 13,6%

 

Domaine Serene Yamhill Cuvee 2013 91

Modne jordbær i næsen. Frugtig med masser af røde bær, blomster og lette krydderier. Flot balanceret omend mere spinkel i udtrykket end tidligere årgange. Pæn afslutning.

FineWines | 499 kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 13,3%

 

Ponzi Abetina Pinot Noir 2014 93

Mørk og burgundisk, nærmest pommardsk i stilen. Mørke bær, violer og krydderier. Elegant og yderst flot lavet.

Salin Group | 899 kr.

Drik: 2017-2026 | Alc.: 13,6%

 

Bergstrom Pinot Noir Cumberland Reserve 2015 93

Parfumeret og krydret i duften. Røde bærnoter, let urtet med en krydret og blomstret smag. Mineralsk og let saltet. Tanninen fornemmes. Saftig, lang afslutning.

Finewines | 369 kr.

Drik: 2017-2027 | Alc.: 13,6%

 

Tony Soter Planet Oregon Pinot Noir 2014 92

Mørk og meget burgundisk i udtrykket. Elegant men en anelse fyldigere, hvilket skyldes, at der er en mindre del frugt fra den sydligere, varmere del af Oregon. Pæn afslutning.

Bergman Vin | 209 kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 13,6%

 

Stoller Reserve Pinot Noir 2015 92

Røde bær i duften. En silkeblød og frugtig vin med jordbær, hindbær og lette blomsternoter i smagen. Vellavet med en lang, saftig afslutning.

Salin Group | 389 kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 13,6%

 

Domaine Drouhin Dundee Hills Pinot Noir 2014 91

Lys og meget elegant i udtrykket. Hindbær og røde bærnoter i smagen. Bløde, venlige tanniner.

Vinspecialisten | 375 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2027 | Alc.: 14,1%

 

Arterberry Maresh Pinot Noir Dundee Hills 2015 91

Totalt imødekommende. Masser af jordbær, hindbær og lette krydderier i smagen. Velbalanceret, saftig og nærmest skriger efter at blive drukket.

FineWines | 199 kr.

Drik: 2017-2023 | Alc.: 14%

 

Wine by Joe Dobbes Pinot Noir 2013, USA. 90

Jordbær i duften. En saftig og ligefrem pinot noir fra Oregon. Hindbær, jordbær, blomsternoter og let strejf vanilje i smagen. Pæn syre og kølig i udtrykket. Pæn afslutning.

Theis Vin | 150 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2020 | Alc.: 13,5%