McLaren Vale – Australiens Italien

Kort over disktrikt

Kort over jordbund_: Geology of the McLaren Vale Wine Region

Godt 45 minutters kørsel syd for Adelaide finder man McLaren Vale, et af smukkeste vinområder i Australien. Her er både bakker og kyst, hvilket gør diversiteten af de vine, der fremstilles, meget stor. Her finder man både den køligere stil vin og de kraftigere shiraz-vine.

Området blev officielt grundlagt i 1836 af John McLaren, men har før det i årtusinder været det lokale folk, Kauraernes, område. I 1938 blev de første vinmarker plantet af John Reynell og Thomas Hardy, og i 1850 stod de to første vingårde Seaview og Hardy klar. På det tidspunkt blev der produceret tørre rødvine i den kraftige stil, som blev solgt som bulk. Senere var det primært vine i portvinsstilen, og området havde en storhedstid mellem 1920 og 1930, hvor eksporten blev tredoblet. I 1950 så man flere vingårde begynde at flaske vinene selv, og vinturismen blev introduceret. Kælderdørssalget begyndte, og det blev populært for indbyggerne i Adelaide at tage på søndagstur til vingårdene i McLaren Vale.

I samme periode efter krigen kom et boom i specielt indvandrere fra Italien, og området begyndte en større produktion af oliven, mandler, mælk og ost. Og den dag i dag finder man tætte bånd til den italienske kultur i området.

Men det var først i 1970’erne, at der kom alvorligt skub i vinproduktionen og ikke mere end 25 nye vingårde dukkede op inden for få år. Fokus var på vine på grenache, cabernet sauvignon og ikke mindst shiraz. Og i dag er der mere end 80 vingårde i McLaren Vale.

7.412 hektar er plantet med med vin, hvoraf over halvdelen er plantet med shiraz. Men udover shiraz, grenache og cabernet sauvignon eksperimenteres der i dag med vine også på italienske og spanske druer: fiano, vermentino, barbera, montepulciano, nero d’Avola og tempranillo.

I modsætning til Coonawarra, som er kendt for sin terra rossa-jordbund, har McLaren Vale mere end 40 forskellige jordbundstyper og er dermed en af de mest diverse vinregioner. I 2010 blev et detaljeret kort over netop jordbundstyperne de forskellige steder præsenteret af geologerne Bill Fairburn, Jeff Olliver og Wolfgang Preiss.

Klimaet i McLaren Vale er middelhavsklima med varme somre og ikke specielt kølige men regnfulde vintre. Specielt præget af bjergkæden Mt. Lofty Rangers mod øst og strømmen St. Vincent mod vest. I modsætning til Coonawarra og Barossa, som har varmere temperaturer i dagtimerne og køligere nætter, er temperaturen mere ensartet her, hvilket giver hurtigt modne druer og derfor en anden stil.

De højeste vinmarker ligger i 350 m højde i Sellicks og Chandlers Hill, mens hovedparten af vinmarkerne ligger i 50-150 m. Så determineres, hvor tæt markerne er på havet, det har en betydning, hvor højt de end ligger.

Stilen af shiraz vinene varierer meget. Området har tidligere været kendt for kraftige alkoholtunge shiraz-vine, men de senere år er man begyndt at høste tidligere og brugen af fade mere begrænset. Det giver mere saftige og mindre tunge vine i stilen. For de bedstes vedkommende vine i stilen med dem, man ser, fra Cornas og St. Joseph i det nordlige Rhone.

 

Faktabox

Antal vingårde: 80

Vinareal: 7.412 hektar

Produktion: 86% rødvine og 14% hvidvine

Druer:

Shiraz 50% derefter følger Cabernet Sauvignon, Grenache og Chardonnay

Andre (fiona, vermentino, barbera, montepulciano, nero d’avola og tempranillo)

 

 

Årgange

2015: ****

2014: ****

2013: *****

2012: *****

2011: **

2010: *****

2009: ****

2008: ****

2007: ****

2006: ****

 

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

4 gode vinhuse

Mitolo

Mitolo Wines er en mindre vinproducent skabt af Frank Mitolo og Ben Glaetzer. Deres vision er at skabe små mængder af håndlavede Shiraz vine under slogannet “Purity – Power – Elegance”. Mitolo-familien stammer oprindeligt fra Italien, så Frank blev i en tidlig alder introduceret til vin. Men faktisk er Mitolo-familien den sydlige halvkugles største kartoffelavler. Mødet mellem Frank Mitolo og den kendte vinmager Ben Glaetzer blev det egentlige startskud for Mitolo Wines. Kombinationen af Ben Glaetzers talent som vinmager og Franks kendskab til nogle af Australiens bedste shiraz-marker har skabt en række rigtig spændende vine. Bedste vin er GSM, som konsistent er en yderst flot vin, mens basisvinen Jesper oftest er et ganske godt køb.

 

D’Arenberg

d’Arenberg er en af de ældste vingårde syd for Adelaide og blev i 1880’erne anlagt på en bakketop nær havet ved McLaren Vale. Vingården har siden 1912 tilhørt familien d’Arenberg Osborn. Vinene laves i dag af 4. generation, Chester Osborn, og dyrkes økologisk. Chesters recept på topvin er at skabe vinen så naturligt som muligt, så man finder ikke masser af fad og koncentration i Chesters vine. Til gengæld har huset et kæmpe udvalg af vine med de mest særprægede vinnavne baseret på over 20 druetyper, som der dyrkes. Pt. er man i gang med at bygge en kæmpemæssig kube, som skal benyttes som besøgscenter. I huset vil der være 100 store tv-skærme, spejlvægge og kæmpe mosaikker udformet som  d’Arenbergs vineetiketter. Gulvet vil også have spejle og skabe en effekt, så det virker som om huset står lige oven på en vinmark. Udformningen som Rubik terning er i følge Chester et udtryk for, at han ser vinproduktion som et kæmpe puslespil. Og det symboliserer Rubik terningen godt. Bedste shiraz vin fra McLaren Vale er uden sidestykke Dead Arm Shiraz, som gennem årtier har stået som en af de største shiraz vine fra down-under.

 

Clarendon Hills

I 2003 kaldte Robert Parker Roman Bratasiuk for en af verdens absolut bedste winemakere, og i 2005 blev Clarendon Hills medtaget som en af kun otte australske vingårde i samme Parkers bog over verdens bedste vingårde. Clarendons vinmarker er plantet med gamle vinstokke, hvoraf grenache, syrah og cabernet sauvignon stokkene er mellem 60 og 75 år gamle. Endvidere ligger vinmarkerne i op til 310 meter over havets overflade, hvilket sammen med den kølige brise, der blæser ind fra det Tasmanske Hav, forsinker den fenoliske modning af druerne, hvorved vinen opnår større kompleksitet og langt bedre syrebalance. Bedste vine er den kostbare Astrales men også Domaine Clarendon Syrah er en yderst flot og elegant vin.

 

Mollydooker

Sparky og Sarah Marquis har taget vinverdenen med storm med deres Mollydooker-vine. Hos Mollydooker kan de nu gøre alt efter eget hoved og lave de bedst mulige vine ud fra filosofien: ‘We make wines that make people go WOW’. Vinene er kraftige og alkoholtunge, ind imellem på kanten til voldsomme. Etikkerterne og markedsføringen er i en kategori for sig selv, men huset har fat i et fast publikum som elsker den ekstravagante stil. Bedste køb er The Boxer mens “Carnival of Love” ofte fremstår som den mest helstøbte af vinene.

 

8 gode vine fra McLaren Vale

 

Giant Squid Ink Shiraz 2013. 93

Thewinetree.dk / 777 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 15

Sorte bærtoner i duften. Koncentreret i stilen, modne bærtoner, krydderier, peber. 100% ny fade (80% franske + 20% amerikanske). Yderst potent og flot vin.

 

Hitter&Yon Shiraz 2012. 90

Juuls / 349 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 15

Sort peber og en lækker krydret frugt, der dufter dyrt. Blød og syrefrisk mørk frugt med et lækkert fadpræg og god fylde. Fine tanniner og en lang kompleks afslutning. Elegant, balanceret og velkomponeret.

 

Ben Glaetzer Bishop Shiraz 2012. 91

wine.dk / 249 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2023 Alc.: 14,5

Mørk intense bær i duften. Animalsk i udtrykket med blommer, sorte bær, mocca, peber og krydderier. Flot syre og mange lag i vinen. Lang krydret afslutning.

 

Mitolo G.A.M. 2013.

wine.dk 299 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2025 Alc.: 14

En fyldig og yderst velbalanceret shiraz. Har syren og elegancen og alligevel rimelig koncentration. Brombær, peber, krydderier og lette vaniljenoter. Lang eftersmag. 92

 

Two Hands Lily’s Garden 2015.

Philipson Wine 300 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2025 Alc.: 15

Nyere vinhus fra 1999. Denne vin en af husets bedste opkaldt efter ejeren Michael Twelftree’s datter Lily. Meget intens i duften af mørke bær. I smagen brombær, blåbær, kaffe, lakrids, peber og vanilje. Koncentreret men forholdsvis kølig i stilen. Kompleks med mange lag og en lang krydret afslutning. 93

 

d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2011. 91

Erik Sørensen Vin / 380 kr.

Drik: 2017-2025 Alc.: 14,3

R: Violer i duften med massiv bærsmag af solbær, blåbær, brombær, krydderier og vanilje. Yderst intens flot og velbalanceret vin.  Tørre tanniner i afslutningen.

 

d’Arenberg The Laughing Magpie 2012. 91

Erik Sørensen Vin / 220 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 13,9

En mindre del viognier (7%). Intense bærtoner i duften. Krydret, saftig i stilen med kirsebær, krydderier og peber. Velbalanceret. Flot lang afslutning.

 

Hewitsom The Mad Hatter Shiraz 2010. 93

Erik Sørensen Vin / 370 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 14,5

J: Fantastisk harmonisk og dragende duft af brombærvingummi tilsat lidt røg. Krydret og storladent. Harmonisk og velstruktureret mund med en stor detaljerigdom og kompleksitet. Læskende frisk frugt med vellykket fadarbejde. Velskabt og balanceret vin. Formidabel Shiraz.