Madrid

 

Lige midt på Den Iberiske Halvø rejser den 211.000 km2 store højslette sig. Et areal mere end fem gange større end Danmark. La Meseta hedder den og har en gennemsnitshøjde på 600 meter. Højest er den nordvest i Castilla y León, hvor den er op til 1.000 meter, og lavest sydligt i La Mancha, hvor den er 500 meter. La Meseta afgrænses mod nord af Den Kantabriske Bjergkæde, mod øst af De Iberiske Randbjerge, mod syd af Sierra Morena og mod vest strækker den sig langt ind i Portugal. På sin vej ned gennem Spanien bliver Højsletten brudt af bjergkæderne Sierra de Guadarrama og Serranía de Cuenca.

Højsletten dækker regionerne Castilla y León, Extremadura, Castilla-La Mancha og Madrid. Klimaet her er kontinentalt med meget varme somre, hvor temperaturen ofte når over 40 grader, og iskolde vintre, hvor det ikke er usædvanligt med temperaturer under minus 10 grader. Det kan være svært at forestille sig, at man kan lave vin her, men Højsletten har verdens største sammenhængende vinområde, La Mancha, og en række andre vinområder, som enten historisk har lavet vin gennem århundreder, eller områder, som inden for de sidste 20-30 år med hastige skridt er på vej frem, og nu er områder, som mange snakker om i Spanien og i resten af vinverdenen.

Vinos de Madrid lige syd for Madrid er inddelt i tre underdistrikter, som laver hver sin stil af vine:

San Martin de Valdeiglesias ligger sydvest for Madrid og dækker omkring 25 procent af området og har fokus på især garnacha- og albillodruerne. Jordbunden er sandet med granit.

Navalcarnero dækker lidt over 20 procent, og herfra ser man rosé og lette rødvine på garnacha. Jordbunden er ler og sand.

Arganda er det største område, og de fleste bedre producenter findes her. Især dyrkes her tempranillo og malvar. Jorden har en lav pH-værdi og indeholder en del granit, som giver en flot mineralitet til vinene.

Kvaliteten er i de seneste år vokset eksplosivt, og der er mange særdeles gode producenter. Det er et moderne område, hjulpet af kapital fra rige forretningsfolk i Madrid, som er gået ind i mange projekter her. Det har tiltrukket en del yngre vinmagere, så Vinos de Madrid er givet et område, som man kommer til at se meget mere til fremover.

 

Faktaboks

Vingårde: 44

Provins: Madrid

Vinareal: 8.390 ha

Produktion: 8.919.000 l

Maks. produktion pr. ha: 56 hl

Blev DO i: 1990

Eksport: ca. 23 %

 

Druerne

Røde: tempranillo, garnacha, garnacha tintorera, merlot, syrah og cabernet sauvignon.

Hvide: malvar, airén, albillo, parellada, macabeo, moscatell de grano menudo og torrontés.

 

Årgange

2016 *****

2015 ****

2014 ****

2013 ****

2012: ****

2011: *****

2010 : *****

2009 : ****

2008 : ****

2007 : ****

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

2 gode vinhuse

 

Bernabeleva

Bernabeleva betyder bjørnespor, og bjørnen er da også logo for huset, som startede allerede i 1923, men først i de seneste år har man satset benhårdt på kvalitet. Huset ligger i den lille by Pelayos de la Presa tæt på San Martín de Valdeiglesias. Vinmarkerne ligger i 550 til 1.000 meters højde på Højsletten, og jorden er meget sandet. Mange af vinstokkene er mere end 80 år gamle, hvilket giver et lavt udbytte, men druer med en høj koncentration. Vinmageren er Raúl Pérez, som stammer fra Bierzo, hvor han bl.a. står bag topvinen Tilenus. Der laves syv forskellige vine med en produktion på i alt 30.000 flasker. Der er stadig lidt vej for huset, inden det når toppen, men arbejdet med især biodynamisk produktion har frembragt nogle meget spændende og anderledes vine med et stort potentiale.

 

Comando G / Daniel Gómez Jiménez-Landi

Daniel er en af de helt unge vinmagere på vej frem i Spanien. Oprindelig uddannet i filosofi, men allerede som meget ung dyrkede han druer i Mentrida med sin fætter José. I 2005 blev han færdig som ønolog, uddannet i Madrid.

Han er inspireret af især Nicolas Joly og dyrker derfor sine marker biodynamisk. Der benyttes blandt andet kun heste i marken til at kultivere jorden. Daniel startede sit projekt i det ukendte område Mentrida 60 km sydvest for Madrid. Her dyrkede han især garnacha og syrah på skråninger i 550-1000 meters højde. Vinene er derfor stilmæssigt meget anderledes, end hvad man ellers finder i Spanien. Nærmest i stil med vinene fra det nordlige Rhône. Han fik hurtigt succes, og Robert Parker og andre kritikere kunne ikke få armene ned.

I 2012 forlod han Jimenez-Landi på grund af uenigheder med sin fætter, og nu laver han projekter flere forskellige steder i Spanien balndt andet hos Comando G i Madrid.

 

5 gode vine fra Madrid

Bernabeleva Viña Bonita 2015

Vinova | 275 kr.

Grenache fra Madrid i den meget kølige stil. Fra højtliggende marker som høstes tidligt i august. Enkeltmarksvin med et meget køligt udtryk Lys som en bourgogne med jordbær, kirsebær noter og lette krydrede toner. Meget elegant og fin i smagen med stor kompleksitet og en krydret afslutning. 94

Alkoholprocent: 14 Drik: 2017-2030

 

Licinia 2015

Valuewine | 249 kr.

Vin på Cabernet Sauvignon, Tempranillo og Syrah. Koncentreret med masser af brombær, lakrids, blommer og vanilje i smagen. Varmere end de fleste andre vine fra Madrid. Men flot balanceret og en meget moderne vin i udtrykket. Lang afslutning. 92

Alkoholprocent: 15 Drik: 2017-2027

 

Comando G Las Umbrias 2014

Laudrup Vin | 599 kr.

Enkeltmark i 1000 m. højde. Helt lys, nærmest som rosé. Let krydret og hindbær i næsen. Yderst velbalanceret med rødebærtoner, krydderier, violer og let vaniljepræg. Elegant med en lang afslutning. Nærmest som en stor Bourgogne. 96

Alkoholprocent: 14,5 Drik: 2017-2035

 

Las Moradas de San Martin Senda 2012

Vin på garnacha. Intense krydrede toner, brombær, lakrids, peber, rødt kød og vanilje i smagen. Alkoholen høj men velintegreret. Pæn koncentration og lang, krydret afslutning. 91

Alkoholprocent: 15

Set hos d-wine.dk til 594 kr. for seks styk

 

Comando G La Bruja de Rozas 2015

Blomster og parfumeret i duften. Intens i smagen med lakrids, peber, sorte kirsebær og vanilje. Yderst velbalanceret med mange lag og en stor kompleksitet. Lang afslutning med let, tørt tanninbid. 92

Alkoholprocent: 14

Set hos laudrup.dk på tilbud til 179 stk. tilbudspris