Produktionen af grain whisky begyndte i 1830’erne i Skotland. I dag er der kun 7 grain destillerier tilbage sammenlignet med over 100 malt destillerier.

Grain whisky er noget billigere at producere end malt whisky. Det laves i en kolonnekedel til forskel for enkeltstående kedler, hvilket giver mulighed for at lave større mængder hurtigere. Endvidere bliver alkoholen også højere med denne metode.

Duften og aromaerne er ofte lettere og blødere i grain whiskyerne end i malt, og der fornemmes også en anden sødme. Det betyder blandt andet, at hovedparten af den grain, der produceres, benyttes i blended whisky. Her giver den krop og blødgør smagen. Men i de senere år er der kommet en række single grain whiskyer på markedet. Flere af dem er i dag så anerkendte, at de opnår særdeles høje priser: Blandt andet en Cambus 40 år, som netop er lanceret til omkring 11.000 kr. for en flaske. De mest anerkendte i dag er: Cameron Brig, Port Dundas, Ladyburn og Jim McEwan’s Celtic Heartland. Men også Girvan har de senere år lanceret en række spændende single grain whiskyer.

Grain whiskyer kan laves på majs, hvede og rug. I dag laves der grain whisky mange steder i verden, lige fra Skotland, Irland til Japan og Sydafrika. I USA er hovedparten af alt bourbon grain whisky, da det laves på majs. Det er dog også tilladt at tilsætte lidt malt, og i Skotland er det et krav at gøre dette. Der er endda den regel i Skotland, at grain whisky ikke må bestå 100% af en kornsort. Så single henviser ikke til korntypen, men til at det er et enkelt destilleri, som laver den pågældende whisky.

I dag produceres der grain whisky på følgende destillerier i Skotland:

– Cameronbridge (det ældste og største grain whisky destilleri)

– Girvan (Bygget i 1963 – ejet af W. Grant & Sons)

– Invergordon (Whyte & Mackay)

– North British (Næststørste skotske grain destilleri)

– Starlaw (Åbnede i 2010 og ejet af La Martiniquaise)

– Strathclyde (Ejet af Pernod Ricard)

– Loch Lomond

 

Lukkede destillerier:

Caledonian (1855- 1987)

Cambus (1836- 1993)

Carsebridge (1846-1983)

Dumbarton (1938-1988)

Moffat (1965 – 1985)

Port Dundas (1845-2009)

Strathmore (1957 -1980)