Douro Boys

The Douro Boys er navnet på en lille klub af portvinsproducenter, som har slået sig på rødvin. Midt i 1990’erne begyndte der at blive produceret en række rødvine af bedre kvalitet i Portugals mest berømte vindistrikt, Douro-dalen. Et område, som er blevet kendt for portvinene. Rødvinene derimod har man ikke haft noget godt ry for, hvilket skyldes, at når der blev høstet, lavede man først portvinen af de bedste druer, mens de øvrige druer fik lov at vente. Men da efterspørgslen på portvin begyndte at falde, startede flere producenter at vende blikket mod de tørre rødvine.

Douro Boys opstod i 1980’erne, hvor to af gruppens medlemmer, Dirk Niepoort og Cristiano van Zeller, blev venner og begyndte at gå imod strømmen i det traditionsrige Douro-distrikt og netop lave tørre bordvine. Siden da er yderligere tre vinhuse kommet til, og i stedet for at konkurrere med hinanden valgte man at stå sammen for at udbrede kendskabet til dalens fortræffeligheder omkring de tørre vine.

I dag produceres der så i Dourodalen en række spændende hvid- og rødvine, og hvor man i mange andre vinlande har kastet sig over de internationale druer, har man her fokus på egne druesorter. Man mener, der findes ikke mindre end 500 forskellige druesorter i Portugal, og rødvinene laves især på en række lokale druer, hvor de mest kendte er tinta roriz, touriga francesa og touriga nacional. Hvidvinene er oftest på donzelinho branco, gouveio, malvasia fina, rabigato og viosinho.

Man opererer med 3 delområder i Douro: Baixo Corgo, som er det køligste og mest regnfulde. Det er oftest de billigere vine, som kommer herfra. Cima Corgo er det største område, hvor størstedelen af de bedre vine kommer fra. Klimaet er her tørt og varmt. Douro Superior er dog den tørreste og varmeste del og grænser op mod Spanien. Hovedvægten er her på de røde vine, men de senere år er der produceret en del hvidvin, som dyrkes helt op mod den spanske grænse, hvor markerne ligger højt og dermed bevarer syren og friskheden i vinene.

Men hvem er så medlemmerne af Douro Boys?

 

Quinta do Crasto

Den 130 hektar store ejendom, beliggende på nordbredden af Douro-floden kan dateres helt tilbage til år 1615.  Her ligger den majestætisk på en bakke med udsigt 360 grader til hele den fantastiske dal. Alle, der besøger Quinta do Crasto, nævner altid deres svømmebassin, som er bygget på det yderste af grunden (og uden synlig kant) kan man badende se ud over den smukke dal, og hvis man skulle konkurrere om den flotteste beliggenhed, ville Crasto uden tvivl vinde. I alt 60 hektar er beplantet med vin, og stokkenes alder ligger mellem 20 og 80 år. Crasto har desuden købt en 120 hektar ny vingård (Quinta da Cabreira) i det øvre Douro, tæt på den spanske grænse. En ejendom, hvor det især er rød- og ikke mindst hvidvine, der skal produceres.

Quinta do Crasto er ejet af familien Roquette, og familien er stadig aktiv i vinhuset med Miguel Roquette som marketing- og eksportansvarlig, og Tomás er ønolog med speciale i portvinene. Ca. 75% af produktionen går til bordvinene, de resterende 25% til portvinene. De første vine under eget navn blev i øvrigt lanceret i 1994.

Rødvinene er de mest rustikke fra de fem huse men er altid fremragende vine. Især deres reserva er blandt Portugals bedste, og i gode år laves deres også enkeltmarksvinen Maria Theresa, som bestemt er værd at gå efter, omend den er svær at få fat på.

 

Quinta do Vallado

Quinta do Vallado ligger på begge sider af Corgofloden, tæt på dennes udløb i Dourofloden, og ejes af Ferreira-familien og drives i dag af Francisco Spratley Ferreira og Joao Ferreira Alvares Ribeiro. Huset driver også et mindre luksushotel på vingården, hvis historie kan føres tilbage til 1716. Indtil 1987 koncentrerede man sig mest om produktion af portvin solgt under mærket Ferreia, som dog blev solgt i 1987. I 1990 startede kvalitetsvinproduktionen af rødvin og hvidvin, samtidig med at man omplantede en del marker, og i 1997 blev der bygget ny kælder og produktionsfaciliteter. Vinene fra Vallado er generelt meget internationale i udtrykket og er også de vinene fra Douro Boys, som generelt opnår de højeste point hos især de amerikanske anmeldere. Bedste vin er huset reserva vin, som er meget tæt med en yderst flot struktur. I gode år laves endvidere en enkeltmarksvin, Adelaide, på druer fra meget gamle stokke.

Niepoort

Niepoort er et privatejet familiefirma og måske det mest kendte af de fem huse. Firmaet blev grundlagt i 1842 af den hollandske Niepoortfamilie og har indtil for nyligt været ledet af femte generation, Dirk van der Niepoort. Niepoort får sine druer fra en række små vinbønder i Pinhão-dalen og fra sine egne vingårde Quinta de Napoles og Quinta do Carril, der begge ligger ved Tedo-floden. Dirk er kendt for at stræbe efter en anderledes og friskere stil, hvilket ofte har bragt ham i konflikt med søsteren og moderen. Og det er blandt andet kommet til flere brud, men det er endt med, at Dirk hver gang er vendt tilbage til familieejendommen. Bedste vin er den hvide Redoma som er meget atypisk med sit spinkle citrus udtryk, men som efter 5-7 års lagring får en olieret tekstur og en række meget komplekse noter. På den røde side er Batuta den bedste, selvom den kun produceres i gode år.

 

Quinta do Vale Meão

Tæt på den spanske grænse ligger Quinta do Vale Meão, som i dag ejes af Francisco Javier de Olazabal. Huset ligger forholdsvis langt væk fra de øvrige huse og så afsides, at det heller ikke er mange turister, der når så langt ud i dalen. Historien om Quinta do Vale Meão tager sit udgangspunkt i 1877, hvor Antónia Adelaide Ferreira købte 300 hektar land fra den insolvente kommune Vila Nova de Foz Côa, med en drøm om at skabe den ideelle vingård ud af ingenting. I dag, 136 år senere, er drømmen mere end gået i opfyldelse, og Quinta do Vale Meão nyder en fantastisk popularitet både i og uden for Portugal. Vinene er blandt de mest elegante og har en meget høj kvalitet. Bedste vin er Quinta do Vale Meaó.

 

Vale de Maria

Cristiano van Zeller overtog Vale de Maria i 1996 efter at have solgt det kendte hus Quinta do Noval nær Pinhão. Her ejer man 10 hektar vinmarker med mere end 50 år gamle vinstokke, og da Vale Dona Maria har et køligere terroir end i Pinhão-dalen, er  druerne derfor velegnede til at lave røde vine. I flere marker har man identificeret mere end 50 forskellige druesorter fra meget gamle stokke i traditionelle field blends. De mange sorter bidrager til at give vinene fra Vale de Maria kompleksitet, men giver også store udfordringer under høsten, hvor man prøver at høste hver eneste klase ved optimal modenhed. I kælderen vinificeres alle parceller separat, og den endelig blanding sker ofte først en måned før, at den endelige vin aftappes. I øvrigt fodtrampes stadigt en væsentlig del af druerne. På denne måde lærer Cristiano van Zeller sit terroir bedre at kende og kan forbedre vinene helt ned på detalje-niveau. På den baggrund er “Vinha Francisca”, ”C.V.” og “Vinha do Rio” kommet til kollektionen i de senere år. Vinene fra Vale de Maria er imponerende gode og især Quinta Vale D. Maria Red 2014 imponerer. Huset blev i øvrigt købt af den større Vinho verde producent Aveleda i 2017, men van Zeller-familien vil stadig være involveret omkring væksten af de bedre vine både fra deres eget hus men også fra Aveleda.

 

 

 

10 gode Douro Boys vine

Niepoort Redoma Reserva 2014. 91

Citrusnoter. Elegant, stringent. Citrus, melon, mineralsk i udtrykket. Kølig i stilen, flot lang eftersmag. Alc.: 12,5%.

Skjold Burne | 170 kr.

 

Quinta do Crasto Superior White 2016. 90

6 åneder på franske fade. Flot fylde. Fersken, flint, blomster, smør, vanilje og krydderier i smagen. Velbalanceret, flot syre og med en lang eftersmag. Alc.: 13%.

Portugisisk Vinkælder |129 kr.

 

Niepoort Batuta 2013  92

Vin, som kun laves i gode år, primært fra marken Quinta do Carril. 22 måneder på fad. Flot ren frugt i glasset. Pæn intensitet med en del fadpræg. Røde kirsebær, peber, krydderier og vanilje i smagen. Vellavet med en lang afslutning. Alc.: 14%.

Skjold Burne | 530 kr.

 

Quinta do Crasto Reserva 2013. 93

Medicinskab, eukalyptus, chokolade, jord. Ret kompleks. Mørk, struktureret smag, velintegreret syre. En sværvægter. Elixiragtig. Alc.: 14,5%.

Portugisisk Vinkælder | 219 kr.

 

Quinta do Vallado Reserva 2011. 92

Yderst velbalanceret vin med røde bær i næsen og i smagen brombær, krydderier, peber og vanilje. Velintegreret fad og en lang eftersmag.  Alc.: 14,5%.

Philipson Wine | 200 kr. tilbudspris

 

Quinta do Vallado Tourega National 2012. 89

Mentol, råd og lidt mørk frugt samt rosin i næsen. Pæn friskhed i munden, sød lakrids, pæn balance og afslutning.  Alc.: 14%.

Philipson Wine | 130 kr. tilbudspris

 

Meandro 2013. 90

Intense, mørke toner i duften. En koncentreret vin med brombær, solbær, peber, krydderier og vanilje. Pæn struktur og en forholdsvist lang, krydret afslutning. Meget vin for pengene. Alc.: 14%.

Jysk Vin | 99 kr. tilbudspris

 

Quinta do Vale Meaó 2013. 95

58% touriga nacional, 35% touriga franca, 5% tinta barroca og 2% tinta roriz. Intens krydret i næsen. En fyldig men stadig elegant vin med masser af røde bær, lakrids, peber, krydderier og vanilje. Yderst velbalanceret, og man fornemmer, dette er en klassevin. Lang, krydret afslutning. Alc.: 14%.

Jysk Vin |539 kr.

 

Quinta Vale D. Maria Red 2014   94

41 forskellige druer! Intense sorte bær i duften. Animalske toner, sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje i smagen. 22 måneder på fad, hvoraf 60% er nye fade. Lang afslutning. Alc.: 14%.

Atomwine |399 kr.

 

CV-Curriculum Vitae Douro Red 2014  94

Nordvendt enkeltmark med 80 år gamle stokke og mere end 28 druesorter plantet. Elegant med masser af frugt. En kompleks og yderst flot vin. Lang afslutning. Alc.: 14%.

Atomwine |499 kr.