Der er dyrket vin i Spanien i årtusinder. De første spor af vin dukker omkring 1.000 år f.Kr. i byen Gadir (i dag Cádiz) i det sydlige Spanien. Gadir var en større havneby, og vin kom hertil fra Mellemøsten sammen med oliven og korn. På det tidspunkt blev vin transporteret i store, uhåndterlige amforaer af ler. Da klimaet i Andalusien ikke var meget forskelligt fra det i Mellemøsten, er man givet begyndt også at plante vin her frem for at skulle transportere den den lange vej på skibe. Man mener, at området, som man begyndte at dyrke vin i, muligvis svarer til Den Gyldne Trekant, hvor man i dag producerer sherry.

Det er mange år siden, og siden dengang har Spanien har udviklet sig til at være ét af Europas førende vinlande, og Spanien er i dag det tredjebedst sælgende vinland herhjemme efter Italien og Frankrig. Med 13,9 procent i markedsandel er Spanien tæt på at overhale Frankrig (15 procent) og dermed på vej til at blive Danmarks foretrukne vinland sammen med Italien.

        Der sker i dén grad noget på vinfronten i Spanien. Igennem de seneste ti år har en smagsrevolution gennemrystet hele Den Iberiske Halvø, der i dag præsenterer en moderne og anderledes vinproduktion. Den står i skarp kontrast til de støvede Riojavine, der blev meget berømte herhjemme i 1980erne, ligesom vinene i dag fuldt ud har lige så meget personlighed som sine italienske og franske pendanter.

        Mange danske vinentusiaster har da også fået øjnene op for de berømte vine fra producenterne i Ribera del Duero, Priorat og Rioja. Færre har dog erfaret, at de kun udgør fortroppen af, hvad der bliver produceret af topvine fra spanske vinhuse i de mange nye og spændende vinområder. Vi har i dette nummer af DinVinGuide derfor valgt at sætte fokus på en række af de mindre kendte områder.

      Spanien kan noget med vin, som andre vinlande ikke kan. Det er primært den store diversitet inden for landet og de mange spændende lokale druer. Lige fra de kølige, sprøde albariñovine i Galicien, til de røde, frugtige mencíavine i Bierzo, naboen Toros rustikke buldervine til de mere elegante vine fra Rioja og Ribera del Duero på tempranillo. Bare at opleve, hvordan nationaldruen tempranillo kan opføre sig så forskelligt, er et studie værd. Og slet ikke at forglemme de i min optik oversete cavaer fra Catalonien og spændende vine nede langs østkysten på monastrell og bobal – inden man ender i Andalusien med den unikke sherry og de fantastiske søde vine i baglandet af Malaga. Der er masser af gode historier, som de færreste kender til.

Mange forhold er med til at påvirke udviklingen af en vin og dét uanset, om det er en vin på tempranillo, bobal eller verdejo. Klima og jordbundsforhold er vigtigst. Men også områdernes historie, lokale kultur og maden spiller ind, når forskellige vinstile skal skabes.

 

Her er en kort intro til Spanien.

 

Galicien

Galicien, eller Det Grønne Spanien, som det også kaldes, ligger i nordvest og strækker sig fra grænsen til Portugal og helt over til Baskerlandet. Det er Spaniens køligste og vådeste område. Kølige briser fra Atlanterhavet og Biscayabugten påvirker klimaet. Det er derfor de hvide vine, som dominerer her, da netop de grønne druer holder af et køligere klima. De opretholder en høj syre, modningen tager længere tid og gør druerne mere komplekse. Vinene er en naturlig ledsager til skaldyr, som nydes i store mængder her. Sproget er galicisk, som minder om portugisisk. Landskabet er meget bjergrigt, og kulturen er noget anderledes i forhold til f.eks. på den flade højslette omkring Madrid. Vi har en større artikel om netop dette område i bladet.

 

Castilla y León

Castilla y León er det historiske centrum i Spanien, og her havde man sin storhedstid i middelalderen. Området er stadig præget af det med en række større fæstningsanlæg og borge i det bakkede landskab. I dag er området især kendt for sin vinproduktion, og områderne Rueda og Ribera del Duero har fået sat det eftertrykkeligt på landkortet.

 

Nordlige Spanien

Det nordlige Spanien ligger i læ af Cantabriabjergene, som beskytter det mod det køligere Atlanterhavsklima. Rioja, Navarra og Aragón har været foregangsområder for vinudviklingen gennem århundreder i Spanien, og især Rioja må siges stadig at sidde på den spanske vintrone. Gennem 1970erne var det stort set kun Riojavine fra Spanien, man mødte herhjemme, men da en række andre områder dukkede op, kom Rioja lidt i glemmebogen. Nu er området dog stærkt på vej tilbage, og en række nye, unge vinmagere er ved at modernisere måden, man laver vin på.

 

Catalonien

Catalonien med højborgen Barcelona er finansielt det stærkeste område i Spanien, og mange her har ønsket at frigøre sig fra resten af Spanien. På vinfronten forbinder man især stedet med mousserende vine, men senest har også bjergvinene fra Priorat vundet indpas. Ud for Catalonien ligger Mallorca og en række andre øer. De er kendt som feriedestinationer, men i de seneste år også for ganske fornuftig vine.

 

Valencia og omegn

Levanten omkring Alicante og Valencia er mest kendt for sin udviklede turisme, men er på det seneste kommet godt efter det på vinfronten, hvor det især er druen monastrell, som driver udviklingen. Jorden er forholdsvis billig, og en række unge vinmagere har kastet sig ud i nye eventyr her. Du kan læse mere om Jumilla her i magasinet.

 

Madrid og Højsletten

Højsletten syd for Madrid er et af verdens største vinområder. Højsletten skal tages bogstavelig, for den ligger i 500 til 1000 meters højde. Her er ekstremt varm og tørt om sommeren og koldt med hård frost om vinteren. Det er stressende for druerne, og kun de stærkeste overlever. Her dyrkes størstedelen af de druer, som benyttes i den spanske brandyindustri, og en stor del af den vin, vi ser i den billigere ende og i bag-in-box, kommer også herfra.

 

Andalusien og De Canariske Øer

Andalusien og De Canariske Øer har Spaniens ældste vinområder og er især kendt for produktionen af sherry omkring byen Jerez. På De Canariske Øer er vinproduktionen nu som før målrettet de lokale og turisterne.

 

Vino de la Tierra

Men der hvor den største udvikling sker er på vinene uden for de officielle områder. Denne klassifikation kaldes også Vino de la Tierra.

 Vino de la Tierra svarer til Vin du Pays-vinene fra Frankrig eller IGT fra Italien og er typisk vine fra områder, der venter på at blive hævet op i den prestigefyldte Denominación de Origen-kategori (DO). I fremtiden, når alt harmoniseres i EU, vil denne kategori blive kaldt I.G.P. (Indication Géographique Protégée). Kravene er ikke nær så høje til brugen af druer, høstudbytte, blandinger og måden, man producerer vinene på, som i DO-kategorien. Blandt andet behøver kun 85 procent af druerne at komme fra det pågældende område.

          Der er 45 Vinos de la Tierra-områder spredt over det meste af Spanien, dog undtaget Catalonien, som ikke har nogen Vinos de la Tierra. En hel del ligger i Andalusien og er et udtryk for, at dette distrikts officielle regler er lavet med henblik på sherryproduktion og ikke på bordvine. Ønsker man at lave almindelig bordvin, er det altså kun muligt inden for Vinos de la Tierra. Der ligger også en del Vinos de la Tierra-distrikter i det centrale Spanien. Her er forklaringen, at DO’er, især La Mancha, har et lidt broget ry, og man kan derfor med fordel producere sin vin som en Vino de la Tierra i stedet. I dag ser man da også en række af de mest spændende vine på vej frem i Spanien fra Vinos de la Tierra-distrikterne.

          Endelig er der en større Vinos de la Tierra i Castilla y León, som dækker områderne lige uden for de klassiske områder Ribera del Duero, Toro og Rueda. En række topvine fra Spanien kommer netop fra dette Vinos de la Tierra.