Clare/Eden Valley

Selvom Eden og Clare Valley geografisk ligger godt 100 km fra hinanden i fugleflugtslinje, har de deres fokus på riesling til fælles, og områderne er uden tvivl de bedste i landet til netop denne drue. Og selvom de færreste på vores breddegrader tænker på Australien, når der snakkes riesling, er netop Clare og Eden måske blandt de bedste områder i verden, hvis vi ser bort fra de tyske og alsace vinene.

Clare Valley- den smukke dal

Nordvest for Adelaide finder man Clare Valley. Her har man lavet vin siden 1830, men det har primært været vine på shiraz druen, som har domineret.

Den nordlige geografiske placering snyder en smule for vinmarkerne ligger ofte i 4-500 m højde, og selvom det kan være varmt om dagen, bliver det oftest meget køligt om natten, hvilket giver en lang modningstid for druerne. Temperaturerne kan gå fra mere end 40 grader om dagen til omkring 1 grad om natten. Og det er netop kritisk for rieslingdruen, som hermed opnår sin modning dog uden at miste den vigtige syre. Til gengæld slås man sjældent med modningen, da klimaet er stabilt og råd er en sjældenhed. Så stabiliteten fra år til år er stor.

Clare Valley er et mindre område bestående af 4.540 hektar med vinmarker, og produktionen udgør kun 1.3 % af den totale produktion i Australien. Området er godt 25 km langt og 3-4 km bredt, og det starter i byen Auburn og ender i byen Clare. Man opererer med fire del-områder og ikke mindre end 11 jordbundstyper. Watervale nær Auburn er ofte kendt for at det bedste område, mod nord finder man Springdale og Penwortham. Og i det nordøstlige hjørne finder man Polish Hill, som er det køligste, og her man blandt andet finder Australiens mest kendte riesling fra Grosset kaldet Polish Hill.

Stilen for rieslingvinene er tørre med en høj syre, men med mere frugt og viskositet end i de tørre tyske rieslingvine, som de ofte sammenlignes med. Vinene udvikler sig flot, og de fleste er på sit bedste efter 5-8 år, mens enkelte kan modne op til 20 år.

Riesling er dog ikke den mest populære drue i Clare, da det er shiraz, og herefter kommer cabernet sauvignon og riesling. Stilen for shiraz vinene er da også noget køligere end i Barossa og minder stilmæssigt om vinene fra Cornas i det nordlige Rhone.

Faktabox

Vinareal: 4540 hektar

Fordeling: 64% rødvine og 36% hvidvine

Primære druer: Riesling, cabernet sauvignon og shiraz

 

Eden valley – Barossas baghave

Eden Valley er nabo til Barossa, og flere af producenterne her laver deres rødvine i Barossa og de hvide i Eden Valley. Dalen kaldes derfor også Barossa baghave. Det er ikke kun hvidvine der produceres, men også en del shiraz, som dog ofte blandes i Barossa vinene for at give dem et køligere krydret udtryk samt ikke mindst syre.

Man begyndte at lave vin i 1847, men det var først i 1997 at området blev anerkendt som et officielt vinområde. Området ligger i Mount Lofty Ranges og går fra Truro i nord til Springton i syd. I dag er 2.264 hektar og omkring 36 vinhuse som producerer druer i Eden Valley. Riesling udgør godt en fjerdel af produktionen, mens Shiraz er den mest plantede.

Stilen i Eden er en smule anderledes end i Clare Valley, hvilket skyldes at det er varmere især om dagen. Det betyder vinene er mere frugtige i udtrykket og oftest har en anelse mindre syre. Men det at Eden ligger højt betyder dog at syren stadig er flot og balanceret i hovedparten af vinene. Nogen af vinmarkerne ligger dog så højt, at det er køligere om natten end i Clare Valley og derfor kan syren i disse godt være på højde med eller højere.

Faktabox

Vinareal: 2.264 hektar

Fordeling: 54% hvidvine og 46% hvidvine

Primære druer: Riesling, chardonnay, cabernet sauvignon og shiraz

 

Årgangene

2015: *****

2014: *****

2013: *****

2012: *****

2011: ****

2010: *****

2009: *****

2008: *****

2007: ****

2006: *****

 

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

5 gode vingårde i Clare og Eden Valley

Grosset

Man kommer ikke uden om Jeffrey Grosset, når man snakker riesling og Australien. Han er kongen af riesling, og hans vine er blandt de mest populære blandt samlere i Australien. Han startede i 1981 i Clare Valley med fokus på netop riesling, inspireret af sine ophold i blandt andet Tyskland. I dag er hans Polish Hill Riesling berømmet, men også Watervale Riesling er ganske flot. De senere år er han også begyndt at eksperimentere med italienske druetyper som nero d’avola og Fiona. Jeffrey er derudover en af baneførerne i 2000’erne for brug af skruelåg på vin, hvilket idag betyder at 99% af alle vine fra Clare er med denne lukning.

 

Henschke

Det familieejede firma Henschke har gennem mere end hundrede år været en anerkendt og respekteret vinproducent, men det var først, da Prue og Stephen Henschke som familiens 5. generation overtog firmaet i 1979, at vinene steg fra national til international succes. Vinene har flere gange været udnævnt til Australiens bedste vin. Grundstenene til succesen blev lagt i 1841, da den tyske emigrant Johann Christian Henschke ankom til South Australia. Han købte et lille stykke land og anlagde en farm, mens hans søn Paul, der var den vininteresserede, plantede de første vinstokke. Siden har tingene udviklet sig stille og roligt, så Henschke i dag råder over 100 ha udsøgte vinmarker. Markerne ligger, dels i 450 meters højde ved Keyneton by i Barossa Ranges, hvor også Henschkes vingård er placeret, dels i Eden Valley, hvor markerne er placeret endnu højere oppe.

 

Kilikanoon

Kevin Mitchell købte i 1997 Kilikanoon ejendommen i Penwortham i Clare Valley. Efter mange år som vinmager hos flere af Australiens velanskrevne producenter, var hans vision at skabe sit helt eget brand med unikke vine. Disse vine skulle primært være på shiraz-druen, men frem for alt skulle druerne komme fra gamle vinstokke. I dag er Kilikanoon blandt de største i dalen med over 130 hektar og producerer en række forskellige vine, de fleste på shiraz men derudover en række spændende riesling vine.

 

Yalumba

I 1847 havde Samuel Smith sat sejl fra England mod Australien. Ombord med sig havde han sin hustru og fire børn. I december 1847 ankom de til kolonien South Australia, og et par år senere, i 1849, havde de grundlagt Yalumba. I dag er det Robert Hill Smith, efterkommer af grundlæggeren, der med stor succes leder Australiens ældste familieejede vinfirma, som har til huse i Angaston på grænsen mellem Eden Valley og Barossa Valley. I Eden Valley produceres der blandt andet et af Australien bedste riesling Pewsey Hill, som i gode årgange har en storebror The Contour Riesling.

 

Jacobs Creek

I 1847 plantede Johann Gramp sine første vinstokke ved det lille vandløb Jacob’s Creek. Det var dog først i 1976, man begyndte at bruge Jacob’s Creek som mærke for vinene. I dag sælges vinene over hele verden, og de fleste forbinder vinene med prisbillige vine. Men der produceres også en række topvine og specielt er riesling vinen Steingarten berømmet. Vinen var oprindelig en enkeltmark isoleret i Eden valley, men i dag er udbyttet så lavt at man benytter 3 andre marker til Steingarten vinen. Vinene kommer rigtig til sin ret efter 8-10 år, hvor de får et nærmest olieret udtryk.

 

10 gode riesling vine fra Clare & Eden Valley

Jacobs Creek Steingarten 2015. 93

Dansk Supermarked  Pris ukendt

Yderst flot koncentration. Stringent i udtrykket med grønne æbler, mineralitet og blomster i smagen. En stor årgang.

 

Jeffrey Grosset Polish Hill 2016. 94

Ikke i DK pt. pris omkring 250 kr.

Stringent i udtrykket. Yderst flot syre. Stikkelsbær, grønne æbler og blomster i smagen. Har mange år foran sig.

 

Jeffrey Grosset Springvale 2016. 92

Ikke i DK pt. pris omkring 250 kr.

Mere frugtig i udtrykket. Granny smith, fersken og hvide blomster i smagen. Velbalanceet med en flot syre. Lang eftersmag. Mere tilgængelig nu end Polish Hill.

 

Yalumba Pewsey Vale Riesling 2012. 92

Johs. M. Klein  129 kr.

Intens riesling næse. Grønne æbler, pærer, flint og blomster i smagen. Meget frugtig og tør i stilen, flot syre og en velbalanceret vin. Lang eftersmag.

 

Penfolds Bin 51 Eden Valley Riesling 2016. 90

Vinspecialisten 295 kr.

Fra to vinmarker. Flot umiddelbar syre, tør i stilen. Typiske riesling toner, grønne æbler. Flot balanceret. Mellemlang eftersmag.

 

Kilikanoon Run Riesling 2015. 88

Theis-vine.dk  140 kr. tilbudspris

En meget ligefrem riesling, vellavet med masser af frugtige toner i smagen. Afbalanceret syre og en vin lavet til at nyde nu og de næste par år. Pæn frugtig afslutning.

 

Kilikanoon Mort’s Reserve Block Riesling 2014. 93

Theis-vine.dk  ukendt

Et stort step op i kvalitet. Grønne æbler, fersken og mineralitet. Køligt stringent udtryk. Lang eftersmag. Yderst flot vin.

 

Henchke Riesling Julius 2015. 93

Vinspecialisten 325 kr.

 

Henchke familien står for noget af det bedste i Eden Valley, omend de er mere kendte for deres shiraz vine. Men denne riesling er yderst rank, flot syre og kølige grønne æble noter, blomster og lette krydderier.

 

Jim Barry The Lodge Hill Riesling 2014.

Johs. M. Klein  159 kr.

Intense toner af limefrugt og tropisk frugt. I smagen pærer, grønne æbler, citrus og blomster. Fyldig i smagen med en pæn høj syre. Lang eftersmag. 92

 

Jim Barry The Florita 2007

Johs. M. Klein  249 kr.

Moden riesling som stadig er til salg og dermed en god mulighed for til en fornuftig pris at vurdere selv hvordan riesling vinene udvikler sig med tiden. Terpentin i næsen. En fyldig og fed vin med honing, fersken, abrikos og blomster i smagen. Flot syre og lang afslutning. 91