Central Valley

Chiles Central Valley huser nogle af landets bedst kendte producenter og er formentlig Chiles vigtigste vinregion. Regionen starter sådan set i selve hovedstaden Santiago, præcis som sin argentinske søster-region Mendoza gør i Buenos Aires på den anden side af Andesbjergene. Midt i byen, som er vokset voldsomt de seneste 20 år, finder man en række vinmarker, som dog er truet, da mange overvejer at nedlægge markerne og opføre boliger, som giver en højere pris. Det er i Central Valley, vi finder den største koncentration af Chiles kvalitetsproduktion og de mest kendte vinhuse. Den dækker over sub-regionerne Maipo, Curico, Colchagua, Cachapoal og Maule Valley.

De 5 sub-regioner har hver sin regionale profil, for som altid på disse breddegrader er det Andesbjergene, der er den bestemmende geografiske faktor med deres allestedsnærværende indflydelse på både vind, vand og temperatur.

Vi vil kigger nærmere på de fem sub-regioner i denne og den næste artikel.

 

Maipo Valley

I Maipo brillerer især cabernet sauvignon på sand- og grusjord i 400-800 meters højde over havoverfladen, men vi finder også en del carmenère, merlot og syrah. Ved kysten dyrker man en del sauvignon blanc og chardonnay på de mere fertile og lerholdige jorde, som Stillehavet afføder.

Der laves grundlæggende vine i tre dele af Maipo. Op ad Andesbjergene, i selve dalen og ude ved kysten. Og der er stor forskel på de tre områder i forhold til temperaturer på døgnet. Ved bjergene er morgenerne kolde grundet kølige vinde fra bjergene, og risikoen for frost i foråret er stor her. Ude ved kysten er temperaturerne dog højere men med kølige vinde, som kommer ind om eftermiddagen fra havet. Det betyder, at der laves stort set tre stile af vin i Maipo: Nær bjergene har vinene ofte megen syre, og vinene kan få præg af eukalyptus. Eksempler på vine herfra er Viñedo Chadwick fra Errazuriz, Don Melchior fra Concha Y Toro og Casa Real fra Santa Rita.

En vigtig faktor for vinene netop i denne del af Maipo er jordbunden, som består af ler, grus og store sten. Omkring Pirque og Puente Alto består jordbunden af i alt 4 lag de første 2 meter nede, og man har ved hjælp af jordbundsprøver fundet ud af, at netop disse lag kun findes få steder, hvor der plantes vin – helt bestemt i dele af Médoc-halvøen i Bordeaux, hvor de fleste Grand Cru Classé vine laves, samt i Coonawarra i Australien og i Bolgheri i Italien. Alle steder, der er kendte for at frembringe nogle af verdens bedste cabernet sauvignon-vine.

I den mere centrale del finder man en række af de mere gængse, billigere vine, hvor høstudbyttet er højt. Temperaturerne er høje, og der kæmpes ofte med at opnå den rette balance mellem den fenoliske modning og den fysiske (sukkerindholdet). Ofte modner druerne hurtigt, og man er nødt til at høste tidligt, da alkoholen ellers bliver for høj og syren for lav. Men den fenoliske modning, som også kan oversættes til selve smagen, mangler måske lidt, og vinene kan derfor blive lidt grønne i udtrykket.

Endelig finder man vinene ude ved kysten, som oftest er hvidvine på især chardonnay og sauvignon blanc. De er sprøde og frugtige, men har ikke helt samme kompleksitet som vinene fra Leyda og Casablanca, da jordbunden er anderledes.

 

 

Fakta

12.679 hektar

Fordeling rød/hvid: 86/14%

Nedbør: 313 mm

Risiko for frost: 26% (især ved bjergene)

Cabernet sauvignon udgør 65%.

Kendte vinhuse: Santa Carolina, Concha y Toro, Santa Rita, Undurraga, Tarapaca og Carmen

 

Cachapoal Valley

Syd for Maipo finder man Cachapoal, hvor det især er cabernet sauvignon og carmenère, der dominerer. De senere år har især sidstnævnte vundet frem, og området er i dag kendt for en række af de bedste carmenère-vine fra Chile. Området ligger i Rapeldalen men inde i landet. Det betyder, at temperaturerne generelt er høje, og der falder kun lidt nedbør. Man er derfor meget afhængig af kunstvanding. Området er stadig ikke nær så udviklet som en række af de andre, og en del nye vinhuse dukker op her. Nær hovedvejen er det især carmenère og cabernet, der dominerer, men længere inde i landet mod kysten ser man en række spændende vine, der er mere kølige i stilen på en række af især bordeaux-druerne. Eksempler på dette er blandt andet vine fra VIK og Clos de Fous. Området er i øvrigt kendt for at være centrum for rodeosporten i Chile.

 

Fakta

12.606 hektar

Fordeling rød/hvid: 86/14%

Nedbør: 340 mm

Risiko for frost: 32%

Cabernet sauvignon udgør 40%. Carmenère udgør ca. 16%.

Kendte vinhuse: Santa Monica, Altair, Clos de Fous, Aristos og Calyptra

 

Colchagua Valley

Vest for Cachopoal finder man Colchagua, som især må nævnes for sine merlot-vine. Det er ikke den mest plantede drue, det er cabernet sauvignon og carmenère, men det er anerkendt, at landets bedste merlot-vine kommer herfra. Området er også en del af Rapel Valley, men ligger mere kystnært, hvilket generelt betyder lidt køligere vine i stilen grundet havbriserne, som typisk rammer om eftermiddagen og dæmper temperaturerne med op til 5-8 grader. Og netop dette betyder, at der dyrkes mange forskellige druesorter, og at området anses for at være et af de mest fremstormende netop nu. Det er også her, man finder den største koncentration af økologiske og biodynamiske vinbrug med Casa Lapostolle i front – i øvrigt som verdens største biodynamiske vinbrug.

 

Fakta

28.619 hektar

Fordeling rød/hvid: 86/14%

Nedbør: 592 mm

Risiko for frost: 33%

Cabernet sauvignon udgør 40%. Merlot udgør ca. 12%.

Kendte vinhuse: Casa Lapostolle, Montes, Casa Silva, Cono Sur, Koyle, Santa Helena, MontGras, Viu Manent, Log Vascos

 

 

5 interessante vinhuse med base i Central Valley

Undurraga

Undurraga blev stiftet i 1885 og var en af pionererne i eksport af vin og sendte allerede i 1903 de første kasser pinot noir til USA. I 1960 eksporterede man til mere end 60 markeder, og i 1975 begyndte man, meget visionært og forud for sin tid, med produktion af mousserende vine – noget, vinhuset fortsat satser meget stærkt på.

I 2007 investerede man i en ny og moderne kælder, og samtidig udvidede man markarealet med 900 hektar til de nu sammenlagt 1.800 hektar marker beliggende i bl.a. Maipo Valley, Alto Maipo Valley, Leyda Valley, Coastal Maipo, Colchagua Valley, Almahue Valley og Maule Valley. Huset er i dag et af de større vinhuse med mange serier, især i den billigere ende. Bedste vin er Altazor.

 

Cono Sur

Den relative unge vingård Cono Sur blev grundlagt i 1993 og har de de sidste 20 år opnået at blive en af top 3 vingårdene i Chile. Huset ejes i dag af Concha y Toro. Vinmarkerne bliver dyrket økologisk og ligger i Colchagua Valley. Succesen bag vinhuset er Adolfo Hurtado, som har forestået den store forandring mod bæredygtighed og økologi. Huset satser i dag især på pinot noir og sauvignon blanc, omend der også laves en række andre vine. Bedste vine er Cono Sur Ocio Pinot Noir.

 

Gandolino

Dette er et helt nyt projekt startet i 2011, som man givet vil komme til at høre meget til de næste år. Projekt er drevet af Stefano Gandolini med støtte fra stærke pengemænd i Santiago. Der fokuseres udelukkende på cabernet sauvignon, og der laves kun én vin på vinstokke fra 2001 i Maipo. Filosofien er at få fat i de bedste cabernet sauvignon-marker med den perfekte jordtype. Vinificeringen er klassisk, dog med lang lagring i franske fade i op til 24 måneder. Vinene er fantastiske og på niveau med de bedste cabernet sauvignon-vine i verden.

 

Concha Y Toro

Viña Concha y Toro blev grundlagt i 1883 og er i dag Sydamerikas førende producent, og der eksporteres til 145 lande verden over. Der laves mange millioner flasker vin med marker over det meste af Chile, og huset er da også så dominerende, at der fra konkurrencemyndighederne i Chile holdes er et vågent øje med huset. Der laves mange serier af vine, men i 1993 begyndte Concha y Toro et projekt i samarbejde med vinproducent Ignacio Recabarren med det formål at udvikle et nyt koncept baseret på filosofien om terroir. Ideen var at opsøge og kortlægge de dele af vinmarkerne, der bedst udtrykte de karakterer og egenskaber, der gør sig gældende for de individuelle sorter af vin. Forskningen og arbejdet har båret frugt, og i år 2000 blev Terrunyo lanceret med fokus på sorterne cabernet sauvignon, carmenère og sauvignon blanc. Husets ikonvin er dog stadig Don Melchor, og det er i dag Isabel Guillisasti, som er ansvarlig for denne vin, som laves som et helt særskilt projekt. Hun er i øvrigt en del af familien bag Conca y Toro.

 

Vina Vik

Vina Vik er et projekt beliggende langt inde i Rapeldalen i Cachapoul distriktet. Et meget ambitiøst projekt med næsten 400 hektar med druer, som minutiøst passes af over 600 arbejdere. Der produceres kun 60.000 flasker vin årligt fra disse marker, resten af druerne sælges. Og med en pris for topvinen på over 1000 kroner og tæt på 3-500 kr. for de to øvrige vine, er det vine i den dyre ende, især set i forhold til Chile generelt. Vinene er alle blends, som er filosofien fra vinmageren Cristian Vallejos side. Forbilledet er vinen fra Médoc og vel at mærke kun de helt store vine. Kvaliteten skal blandt andet opnås ved et højt antal planter per hektar (omkring 10.000). Det betyder, at der bliver kamp om vandet, og at planterne altid er i en form for stress. Det medfører, at der kun høstes omkring et kilo fra hver plante, hvilket giver stor koncentration. Bedste vin: Vik