Det glemte vinland

I dag er der vist ikke mange, som forbinder Bulgarien med en speciel stor og interessant produktion af vin, men for 20 år siden var situationen en hel anden. I 1996 var Bulgarien nemlig verdens næststørste eksportør af vin på flasker, og stort set alle supermarkeder førte prisbillige vine fra det østeuropæiske land. Men i forbindelse med kollapset af østblokken manglede man penge til investering, og vinmarkerne synede hen og produktionen faldt drastisk – og det samme gjorde kvaliteten. Bulgarien gik fra at være en magtfaktor i vinverdenen til at blive det glemte vinland.

Det skete på trods af, at man har lavet vin i Bulgarien i tusinder af år. I den græske mytologi nævner Homer blandt andet i Illiaden vin fra det thrakisk-illyriske folk, som boede der, hvor Bulgarien ligger i dag. Fysisk er der fundet rester af vin tilbage fra 600-tallet.

Bulgarien var ellers kendt for en række lokale druesorter, men da vinlusen ramte i 1894 blev en stor del udskiftet med de international sorter som cabernet sauvignon, merlot og chardonnay. Det anså man for at være nøglen til at gøre bulgarsk vin attraktiv også uden for landet. Og i øvrigt sorter der stadig er blandt de mest populære. Det kommunistiske regime fik sat skik på produktionen, som boomede i perioden fra 1960 til 1989, og i dén periode var man det 4. mest producerende vinland i verden. I Storbritannien var salget så stort, at man var en klar nummer to efter Frankrig. I dag er man nede som nummer 18 i vinproduktion efter Østrig og New Zealand, så meget er sket på de godt 30 år.

Landet er delt i 5 vinregioner. I den nordlige del ligger Danubian Plain. Her er et kontinentalt klima, og der produceres alle vintyper. I den østlige del ligger Black Sea Region med et maritim klima præget af Sortehavet, og produktionen er fortrinsvis hvidvine især på chardonnay og gewürztraminer. I den sydlige region ligger Thracian Valley med kolde vintre og varme, tørre somre. Området er det, hvor størstedelen af de bedre vinhuse ligger og er kendt for de mere fyldige hvid- og rødvine. I den vestlige del er det især vine på mavrud og cabernet sauvignon, mens man i øst er stærke på især merlot.  I sydvest finder man Struma Valley med middelhavsklima. Her finder man især fyldige rødvine, og områder er måske især kendt for rødvine på melnik-druen. Endelig finder man centralt Rose Valley, især kendt for sine hvidvine.

Bulgarien har fire kvalitetskategorier. Den laveste er landvin, som kommer fra et bestemt område, og druetypen må påføres etiketten. Den næste kategori er Varietale, vine som kun består af én druetype og er fra et af 43 geografiske områder. Reserve og Special Reserve er bedre varietale vine, har lagret længere (2 år for de hvide og 3 år for de røde vine). De bedste vine findes i kategorien Controliran (samme som AOC). Der findes 27 Controliran vine, der fremstilles på en bestemt drue i et bestemt geografisk område.

Bedste producenter er Angelus, Domaine Boyar, Bessa Valley, Edoardo Miroglio, Dragomir, Santa Sara og Todoroff.

 

Fakta:

Vinareal: 97.000 hektar

Antal vingårde: 80

Produktion: ca. 200 mio. liter

Druer: cabernet sauvignon (14%), rkatzeteli (14%), merlot (12%), pimid (11%), red misket (8%), dimyat (6.5%), muskat ottenel (6%), chardonnay (2.7%), gamza (1.6%), riesling (1.3%), melnik (1%), sauvignon blanc og traminer (1%).

 

De lokale druer:

Dimiyat

Dyrkes flere steder men dog i mindre og mindre grad. Kryds mellem coarna alba fra Moldova og heunisch weiss (moder til chardonnay). Kendt for sit store udbytte og en drue, som modner sent. Meget vandig i farven med et citruspræg i næsen. Grapefrugt, grønne æbler, citrusnoter i duften og en forholdsvis høj syre. Kan benyttes både i sprøde hvidvine og i de mousserende. Problemerne kan være kvaliteten grundet det høje udbytte.

 

Misket cherven

Dyrkes i Thracian Lowlands og er en gammel lokal druesort. Forholdsvis resistent for kulde og sygdomme generelt. Modner sent og benyttes især til hvidvine til den mere elegante side. Intens blomstret i næsen. I smagen røde æbler, limefrugt og er generelt tør med en medium syre. Blendes ind imellem med chardonnay. Ganske behagelige og pæne hvidvine, man får ud af denne drue.

 

Tamyanka

Lokale navn for muscat a petits grains blanc. En drue som foretrækker varme og dyrkes i det sydlige Bulgarien. Modner forholdsvis tidligt. Intens i næsen med især blomstertoner. Tør i stilen med tropisk frugt, grapefrugt og krydderier i smagen. Benyttes også til de søde hvidvine. Kan have problemer med syreniveauet.

 

Misket kailachki

Udviklet i 1976 fra misket hamburg og seyve-villard i Bulgarien for at være resistent for kulden, som kan være streng. Er derudover meget resistent for de fleste sygdomme, så meget benyttet i økologisk produktion. Modner sent og er ofte ret intens i næsen med fersken. I smagen tropisk frugt, især ananas, citrus og krydderier pakket ind af en pæn syre. Benyttes især i det nordlige Bulgarien grundet det kølige klima.

 

Pamid

Findes under andre navne i andre østeuropæiske lande. Minder en del om cinsault fra Frankrig. En rød drue, som benyttes til lette rødvine men især rosévine. Kan dog også findes som hvidvin. Er en lokal, gammel druesort, som især benyttes i nord. Kan have problemer med råd og modner forholdsvis tidligt. Meget frugtig i stilen med ribs, jordbær og kirsebær i smagen. Medium intensitet både i duft og smag. Lidt spinkel og medium syre.

 

Bouquet (Buket)

Kryds mellem mavrud og pinot noir fra 1951. Man skabte den for at få en tidligere modning, da mavrud modner sent. Findes primært i Thracian Valley. Kirsebær, hindbær og en del krydderier i smagen. Medium intensitet. Giver nogle ganske interessante vine.

 

Gamza

En lokal, gammel druesort fra Ungarn, Balkan og Bulgarien. Findes primært i nord. Modner sent med et højt udbytte. Parfumeret i duft og smag. Skovbær og meget frisk og aromatisk i stilen. Ganske interessante vine, der kommer ud på denne drue.

 

Mavrud

Gammel, lokal druesort, som er meget populær i Bulgarien og dyrket gennem årtusinder. Ses primært i Thracian Lowlands. Modner sent og er en sort vin, let parfumeret og med en pæn struktur. Intens i smagen med skovbær, blommer, sorte kirsebær. Benyttes ofte i blends med merlot og cabernet sauvignon. Pæn syre og giver ganske interessante vine. Modner flot og en af de få vine, som kan gemmes.

 

Shiroka melnishka loza

Finder man udelukkende i Struma Valley. Modner sent og højt udbytte, der kan betyde, at kvaliteten daler. En lys vin, intens i smagen med krydderier, jordbær og brombær. Modner hurtigt med læder og tobaktoner.

 

Melnik 55

Et kryds af shiroka melnishka loza samt durif, jurancon og valdiguie. Dyrkes primært i Struma og modner sent. Giver en fyldig krydret vin med blåbær, brombær og tobak i smagen. Forholdsvis høj alkohol.

 

Rubin

Kryds mellem nebbiolo og syrah lavet i Bulgarien i 1961, findes især i Thracian Lowlands.  Modner midt i september og er en kraftig, fyldig og mørk vin i stilen med sorte kirsebær, skovbær, tobak og krydderier. Høj i alkoholen men ikke så høj i syren. Interessant men risikerer hurtigt at blive meget tung.

 

8 gode vine fra Bulgarien som findes i Danmark

Det er overraskende at se så lille et udvalg, der er af vine fra Bulgarien i Danmark. Og størstedelen af de fremtrædende huse er slet ikke repræsenteret. Her er dog en række vine, som er tilgængelige.

 

Logodaj Nobile Rubin 2012.

En næsten kulsort vin, umiddelbart med flot syre. Sorte kirsebær, lakrids, peber og krydderier i smagen. Fyldig med en lang eftersmag. Stadig en del tørre tanniner. 88

Alkoholprocent: 14,5

Set hos nyvinhus.dk til 137 kr.

 

Tragata Cabernet Sauvignon 2013.

Intense solbærtoner i næsen. Velbalanceret, saftig og ganske flot cabernet med krydderier, tobak og vanilje i smagen. Rimelig koncentration med en mellemlang eftersmag. 88

Alkoholprocent: 13,5

Set hos nyvinhus.dk til 112 kr.

 

Monogram Mavrud Rubin 2012.

Blend af de to lokale druer mavrud og rubin. En fydlig vin med intense bærtoner i duften. Brombær, sorte kirsebær, peber, krydderier og vanilje. Velbalanceret med en lang eftersmag. 90

Alkoholprocent: 13,5

Set hos nyvinhus.dk til 156 kr.

 

Todoroff Teres Mavrud 2013.

Intense, lidt brændte toner. En yderst fyldig vin med blommer, varme krydderier, tobak, peber og vanilje. Velbalanceret, hvor syren står godt mod den massive frugt. Lang eftersmag. 88

Alkoholprocent: 13,5

Set hos eventyrvin.dk til 93 kr. tilbudspris

 

Todoroff Mavrud 2013.

En fyldig og krydret vin med brombær, kirsebær, lakrids, peber og vaniljestrejf. Flot balanceret og en lang eftersmag. 89

Alkoholprocent: 13,5

Set hos eventyrvin.dk til 75 kr. tilbudspris

 

Rubin uniqato 2008.

En krydret duft med sorte kirsebær, kamfer, peber og vaniljestrejf. En spændende vin med flot syre og let tørre tanniner. Lang eftersmag. 89

Alkoholprocent: 14,5

Set hos thewinery.dk til xx kr.

 

Melnik uniqato 2006.

En moden vin med svampetoner. Tørre toner i smagen, kamfer, sorte kirsebær, krydderier og vanilje. Noget tør, mellemlang eftersmag. 85

Alkoholprocent: 14,5

Set hos thewinery.dk til xx kr.

 

Todoroff Muskat & Aligote 2013.

Let røget og blomstret i duften. En fyldig, lidt bitter vin med melon, citrus og blomster i smagen. Pæn syre. Mellemlang eftersmag. 86

Alkoholprocent: 13

Set hos eventyrvin.dk til 75 kr.