Abruzzo – fårene og de sorte vine

Området, der kan mere, end vi forventer vinmæssigt

Er man i Rom og tager tværs over Italien mod øst kommer man til Abruzzo. Et område, som herhjemme nok mest er kendt for de billigere vine lavet af de mange kooperativer, der findes her. Men at virkeligheden er en anden, viste en rejse derned sidste år, hvor en række producenter blev besøgt og områdets sande jeg kom frem.

Mange af de vine fra Abruzzo, som vi ser herhjemme, kan indrømmet være kønsløse og rimeligt kedelige. Området har da også det højeste høstudbytte i Italien. Hele 108 hl/ha produceres der, hvor landsgennemsnittet er 69 hl/ha. Men som så mange andre steder i Italien, spirer der også nye og innovative producenter frem i Abruzzo, og finder man frem til disse, kan man finde særdeles gode vine. Og så er det nok de færreste, der ved, at Italiens nok bedste hvidvin kommer netop herfra.

Det er druesorten montepulciano, der dominerer, og når vi støder på den, er det ofte som Montepulciano d’Abruzzo. Det kan være en rustik vin, lidt tung i udtrykket og med en lidt flad syre. Men kæles der for druen, kan der laves nogle flotte, kølige vine med høj koncentration og syre. Men der hvor den største udvikling sker, er med hvidvinene på dels trebbiano og dels pecorino. Sidstnævnte kan blive områdets helt store genrejsning, da vinene har den friskhed, som har gjort sauvignon blanc og pinot grigio populær, men omvendt har den noget mere fylde og kompleksitet, hvis den behandles ordentlig.

I Abruzzo er der tætte forbindelser til syd. Før i tiden drev man får fra Abruzzo mod syd til Puglien. Og den kendte fåresti, som går gennem vinområderne, ses stadig, men fårene er væk, og det er vinbønderne nok glade for. For det var ikke uden tab, når en fåreflok skulle ledes gennem vinmarkerne. Og netop pecorino-druen har taget navn efter disse får. Navnet Abruzzo er det uvist, hvor stammer fra, men efter romerrigets sammenbrud blev regionens landområde underlagt skiftende dynastier, og i flere hundrede år blev det regeret fra syd som en del af kongeriget Napoli.

I slutning af 1990’erne søgte producenterne oppe i den nordlige provins Teramo om at få anerkendt deres Colline Termane som en Montepulciano d’Abruzzo sub-zone. Dette blev kort efter fulgt op med en DOC-registrering i den lille zone Controguerra, og i dette nordlige hjørne af regionen finder man en række af de bedste producenter og vine. Disse to DOCG and DOC udgør sammen med Montepulciano d’Abruzzo og Trebbiano d’Abruzzo de fire officielle distrikter. Herudover er der en række IGT’er.

Klimaet varierer meget og kan være køligt med sne nær bjergene, og bevæger man sig mod kysterne, bliver det betydeligt varmere, så det er reelt muligt at finde en zone til en hvilken som helst vinproduktion, som hjertet måtte begære. Men sne kan være et problem. Ugen efter jeg forlod området i november, kom der store mængder sne og frost, hvilket betød, at en ikke ubetydelig del af vinstokkene blev ødelagt.

Fakta:

Areal med vin: 32.725 hektar

Produktion. Ca. 300 mio. liter, heraf 80% rødvine

Antal vinhuse: 200 heraf 40 kooperativer (80% af produktionen)

Druer: De primære druer er trebbiano d’Abruzzo, pecorino og montepulciano d’Abruzzo. Men der benyttes også passerina, cococciola, sangiovese, chardonnay, cabernet sauvignon og merlot.

 

Årgange

2016: ****

2015: ****

2014: ***

2013: ****

2012: ****

2011: ****

2010 : *****

2009 : *****

2008 : ****

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

 

DOC(G) i Abruzzo:

Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG:

Må kun må produceres i provinsen Teramo mod nord mod grænsen til Marche. Fik sin DOCG status i 2003 og skal indeholde minimum 90% montepulciano. Derudover kan der tilsættes op til 10% sangiovese. Minimum alkoholprocent på 12,5%. Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane skal lagre i 2 år regnet fra den 1. januar året efter høståret, hvoraf 1 år skal foregå på fade af eg eller kastanje. Resten af tiden er lagringsmetoden frivillig.

 

Montepulciano d’Abruzzo DOC:

Må produceres i alle 4 provinser i Abruzzo – Chieti, L’Aguila, Pescara og Teramo. Skal indeholde minimum 85% montepulciano. Derudover kan der tilsættes op til 15% andre lokale druer tilladt efter italiensk vinlov og i henhold til retningsliner fra provinserne Pescara, Chieti, Aquila og Teramo. Minimum alkoholprocent på 11,5%. Der er ingen krav om lagring. Riserva-udgaven lagrer minimum 2 år, og den skal indeholde en minimum alkoholprocent på 12,0.

 

 

Abruzzo

 

Cerasuolo d’Abruzzo

Controguerra

Terre Tollesi eller Tullum

Trebbiano d’Abruzzo

 

Derudover følgende IGT:

  • Colline Pescaresi
  • Colline Teatine
  • Colline Frentane
  • Colli del Sangro
  • Del Vastese o Histonium
  • Terre di Chieti
  • Terre Aquilane o Terre de L’Aquila

 

Gode vinhuse i Abruzzo:

Emidio Pepe

Lad mig sige med det samme, at Emidio Pepe bestemt ikke er et traditionelt vinhus. Her produceres vin uden brug af maskiner, og intet tilsættes vinene. Så her er tale om et biodynamisk vinhus, som derudover laver naturvine uden brug af svovl. Men sikke vine, der kommer ud i den anden ende, både røde og hvide.

Familien har produceret vin i mere end 100 år nu, men det er især siden Emidio tog over i 1964, at de store forandringer er sket. I dag er det Emidios døtre Daniela og Sofia, som driver huset men stadig med hjælp af forældrene og deres egne børn. Huset producerer 70.000 flasker årligt, og ca. 50% eksporteres især til Japan og USA. De 15 hektar ligger i Teramo nordpå, og alt i marken foregår ved håndkraft. Selv presningen af druerne efter høsten foregår ved fodtrampning, gæringen sker naturligt, og vinen lagrer i glastanke i 18-24 måneder. Herefter flaskes vinen uden brug af svovl og gemmes i kældrene i typisk 4-6 år, til de vurderes at være klar, eller der er en køber. For når der er en bestilling, åbnes hver enkelt vin, bliver checket og dekanteret til en ny flaske. Vel at mærke manuelt. Og der laves kun vin i de gode årgange, i de andre sælges druerne.

I kældrene ligger der 35 årgange tilbage fra 1964. Vi smagte tilbage til 1985, og selv små 30 år efter var vinene fuldstændig klare uden tegn på nævneværdig modning. Stilen i de røde er lidt kølig, ja nærmest som en nord-Rhône i udtrykket. De hvide trebbiano var sprøde og meget fyldige med let oxiderede noter og er flotte madvine, som kun bliver bedre af at blive gemt i 8-10 år.

Importør: österreich.

Edoardo Valentini

I Loreto Aprutino møder man en af de helt gamle vinfamilier i Italien, nemlig Valentini familien. I dag er det sønnen Francesco, som driver huset, der ud over at lave nogle af de bedste vine i Italien, også er omgæret af noget nærmest mytisk. Familien er yderst reserveret, og det er stort set umuligt at komme på besøg. Internetside og sociale medier eksisterer ikke i husets optik, end ikke en email har de, og Francesco har kun én gang været uden for Italien, da han engang besøgte London. På den ene side charmerende men på den anden side ærgerligt, for her er en af de mest intelligente vinpersonligheder, som har masser af eksperimenter i sine kældre og sværger til kvalitet på et plan, de færreste kan følge. Netop sådan en spydspids er måske det, Abruzzo har mest brug for.

De ejer 70 ha vinmarker men laver kun årligt omkring 50.000 flasker. Drueselektionen er hård, og det siges, at kun ca. 5% af druerne benyttes. Hans hvidvine på trebbiano kan holde i årtier og er kendt blandt Italiens bedste vine.

Huset benytter stadig de gamle fade, hvor det ældste er fra 1790! Vinene frigives ikke kronologisk, men når de er klar. Blandt andet er 2011 på markedet nu, mens 2010 stadig venter i kælderen. Vi smagte tilbage til 1983, et regnfuldt år, men som Francesco Valentini siger, “så lærer man mest fra de svære år”. I øvrigt en fremragende vin regnvejr eller ej.

Importør: Adriat Vinimport.

Cantina Zaccagnini

Zaccagnini blev grundlagt i 1978, og siden 1982 har vingården været beliggende midt i vinmarkerne i Oda Pozzo. Måske det bedste vinhus, vi besøgte, når kvaliteten vurderes i forhold til prisen. Men man er også meget fokuseret på at møde forbrugerne med vine, som appellerer, men som også er yderst veltillavede. Det er heller ikke et helt lille vinhus og der produceres ca. 500.000 flasker, hvoraf ca. 70% eksporteres. Især Montepulciano d’Abruzzo Riserva San Clemente samt den cabernet franc-baserede Capisco Colline Pescaresi imponerede.

Importør:  Jyskvin.dk

 

Illuminati

Vingården Illuminati blev grundlagt i 1890 af Nicola Illuminati, der i 1950 overlod sin passion for vin til sit barnebarn, Dino Illuminati, som nu selv er bedstefar til endnu en Nicola. Dino er en af Italiens mest anerkendte vinmagere og har med sin passion for Abruzzo-området løftet Illuminatis anseelse. I dag ejer familien 130 hektar vinmarker i op til 300 m. højde mellem Adriaterhavet og Gran Sasso bjerget. Markerne ligger i underområderne Controguerra og Montepulciano D’Abruzzo Colline Teramane. Med fokus på kvalitet og med respekt for tradition og terroir, laver familien i deres helt up-to-date moderne vinkælder, karakterfulde vine med fokus på montepulciano i en moden og frugtdreven stil.

Importør:  Philipson Wine

 

Andre anbefalelsesværdige huse

Azienda Nicola di Sipio, Cantina Strapelli, Marramiero, Masciarelli, Illuminati samt enkelte vine fra kooperativet Codice Citra samt Cantina Tollo.

 

8 gode vine fra Abruzzo (ikke færdig)

 

Illuminati Zanna Reserva 2014, Colline Teramane 91

Flot intens I næsen med røde bær. Fortsætter i smagen med sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje. Velbalanceret og flot vin med en vis tyngde. Lang krydret afslutning.

Philipson Wine | 130 kr. tilbudspris

Drik: 2018-2025 | Alc.: 14,5%

 

 

Cantina Bove Indio 2012, Montepulciano d’Aruzzo 89

En del fadpræg i både duft og smag. Krydret vin med en pæn intensitet og koncentration. Sorte bær, krydderier og toast i smagen. Kan med fordel dekanteres. Pæn afslutning.

Adriatvinimport.dk | 110 kr.

Drik: 2018-2025 | Alc.: 14%

 

Valentini Trebbiano d’Abruzzo 2013, Trebbiano d’Abruzzo 94

Adriatvinimport.dk | 899 kr.

Yderst intens i duft og smag. Nøddetoner, abrikos, pinjekerner og blomster i smagen. Flot syre, mineralitet og en yderst delikat vin med en lang afslutning. En vin der gemmes og nydes i mange år.

Drik: 2018-2030 | Alc.: 12%

 

Torre dei Beati Mazzamurello 2013, Montepulciano d’Aruzzo 92

Mørke bærnoter I duften. Yderst flot og velbalanceret pakket ind af en flot syre. Sorte bær, krydderier, lette animalske træk i smagen. Lang let tør afslutning.

Erik Sørensen Vin | 270 kr. tilbudspris

Drik: 2018-2025 | Alc.: 14%

 

Zaccagnini Chronicon 2014, Montepulciano d’Aruzzo 89

En saftig vin med en pæn fylde. Røde bærnoter, krydderier og fadpræg. Vellavet med en pæn krydret afslutning. Flot eksempel på en god montepulciano til prisen.

Jysk Vin | 115 kr. tilbudspris

Drik: 2018-2025 | Alc.: 13%

 

 

Marina Cvetic Montepulciano d’Abruzzo S. Martino Rosso Riserva 2013, Montepulciano d’Aruzzo 92

Varme krydrede noter i smagen. Lidt rustik med brombær, varme krydderier, lakrids og peber noter. Pæn syre og ganske vellavet vin med en krydret afslutning.

Sigurd Muller Vin | 198 kr. tilbudspris

Drik: 2018-2025 | Alc.: 14%

 

Marina Cvetic Chardonnay 2015, Colline Teatine IGT 91

Flot fersken i duften. Pæn intensitet og i smagen fersken, limefrugt og let toast. Yderst velbalanceret hvor især syren står flot. Krydret afslutning.

Sigurd Muller Vin | 198?? kr. tilbudspris

Drik: 2018-2025 | Alc.: 14%

 

Emidio Pepe 2012, Montepulciano d’Aruzzo IGT 93

Osterreich Vin | 450 kr.

Naturvin. Meget ren og kølig i frugten. Røde bærnoter i duften og i smagen let animalsk med blåbær, kirsebær, lakrids og peber. Flot balanceret, masser af nuancer og en vin man bare har lyst til at drikke. Lang krydret afslutning.

Drik: 2018-2025 | Alc.: 13%