I Øresund, mellem Danmark og Sverige, finder man Hven, som siden 1660 har været svensk. Hven er en lille ø på blot 7½ km2, hvor der bor under 400 mennesker. I 1959 forsvandt H’et i navnet, så øen nu hedder ”Ven” på svensk. Hvis du undrer dig over hvad svenskerne havde gang i, så var det i forbindelse med en større sprogreform, hvor det stumme ”h” blev fjernet i næsten alle svenske ord, såsom ”hvad” og ”hvorfor”. Et stykke ubrugelig paratviden, som du nu er den glade modtager af…

I Danmark forbindes Hven nok primært med den verdenskendte astronom Tycho Brahe, som på slottet Uranienborg havde observatoriet Stjerneborg. Han betragtes den dag i dag som grundlæggeren af den observerende astronomi – og han har områder på både Månen og Mars opkaldt efter sig. Og som de sidste detaljer inden vi går over til det whisky-relaterede, så er du måske bekendt udtrykket ”en Tycho Brahe dag” (som er synonym med en øv-dag) og har måske endda hørt at han gik med en næseprotese, efter at have mistet en del af den i en duel. De to ting har dog ikke noget med hinanden at gøre, da Tycho Brahe dage blot er en reference til nogle specielle ”uheldige” dage, han – ad astrologisk vej – havde forsøgt at kortlægge.

Nå… så tror jeg vist liiiige vi slutter historietimen her og vender blikket mod ”Spirit of Hven”.

Spirit of Hven – opstart i 2008
Man skulle måske ikke lige tro det, men der ligger altså et destilleri på denne lille ø – og den første alkohol blev destilleret på stedet i 2008. De kalder sig selv for ”Spirit of Hven” og det dækker, udover selve destilleriet, også over et hotel, en restaurant, en whiskybar, et konferencecenter og en afdeling der laver konsulentydelser (detaljer kommer senere). Produktionen var i starten meget, meget lille – og de påstår selv, at de i 2008 var et af verdens mindste pot still destillerier. Ideen til destilleriet kom fra parret Anja og Henric Molin, der allerede drev et hotel med 144 værelser og en restaurant på øen. Hotellet og restauranten havde været i familiens eje siden 1974 – og de havde ejet jorden endnu længere. Deres vurdering var, at det helt specielle mikroklima var ideelt til produktion og fremstilling af spiritus. Den meget næringsrige jord på øen er også meget optimale til at dyrke afgrøder – og det gør man en del hos Spirit of Hven til deres produktion. På den korte bane var formålet blot at producere spiritus til eget forbrug i restauranten – men også at kunne tiltrække endnu flere turister. Det har så ændret sig radikalt siden.

Alle de kornsorter der bruges i produktionen, gror lokalt på Hven – og de ejer også et mini-bødkeri, hvor de laver deres egne tønder. Egenproduktion af tønder er lidt usædvanligt, men de går meget op i detaljerne omkring dette. I destilleriet startede de op med to meget små pot stills – senere tilføjede de en hybrid still og en kolonne still. Mens whiskyen lagrede i minimum tre år, så producerede man også ”white spirits”, der kræver langt mindre lagring. Det første produkt var en akvavit, som kort tid efter blev opfulgt af gin. I dag bliver der desuden produceret vodka og der eksporteres til over 40 lande. Whiskyen er dog hjertebarnet – og det der er mest kendt uden for landets grænser. I skrivende stund har de fire forskellige akvavitter på programmet, fire gin og fem vodkaer. Resten af denne artikel kommer til at handle om whisky, så hvis du vil vide mere om de andre produkter, så kan du gå ind på deres hjemmeside hven.com.

Whiskyporteføljen er klart den største, med over 20 forskellige udgivelser siden det første produkt kom på markedet i 2011. Fokus var i starten udelukkende på Single Malt, men man har efterfølgende tilføjet blended, Rye og Corn whiskyer til porteføljen.

De fleste af deres whiskyprodukter har navne der er inspireret at Tycho Brahes liv på øen. F.eks. hed deres første whiskyserie ”Seven Stars”, som refererede til de syv stjerner der er i Karlsvognen, som nok er den meste berømte stjerneformation der findes – og udgivelserne har da også fået navne efter de syv stjerner; Duhbe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar, Alcor og Alkaid. Hvis du også talte til otte – og ikke syv – så er det fordi at Mizar og Alcor er en såkaldt dobbeltstjerne-formation og at de derfor kun tæller som én (nu lover jeg, at der ikke kommer mere ubrugelig paratviden).

Alle deres produkter – på nær de tre produkter i ”Blended Whisky”-kategorien – leveres i meget genkendelige flasker der minder om en laboratoriekolbe. Der er også forskellige farver voks på toppen – og så indeholder flaskerne 500 ml.

Single Malt udgivelser

Seven Stars serien er alle Single Malts og er samtidigt et godt eksempel på lysten til at eksperimentere. Fra udgivelse til udgivelse prøver man nye fadtyper, nye kombinationer af malt – og til dels forskelle i lagringstid. To eksempler:

Alcor udgivelsen: 58,8% lager malt, 35,3% peated malt (38ppm) og 5,9% chocolate malt. Det er et blend af syv fade, hvor de tre kommer fra Chateau Margaux i Frankrig, et oloroso sherryfad, to amerikanske fade fra Missouri (brugt til at lagre vodka!) og et fad brugt til at lagre den italienske dessertvin Torcalato.

Megrez udgivelsen: 5% chocolate malt, 40% peated malt og 55% pilsner malt. Lagret i 500 liter store spanske egetræsfade der har været brugt til at lagre Pedro Ximénez sherry.

Udover Seven Stars serien, så er man også begyndt på serien ”Seven Angels” (inspireret af de syv ærkeengle), hvor der ind til videre er udkommet St. Raphael, St. Uriel, St. Michael og senest St. Jerahmeel. Man må derfor formode, at der kommer tre til.

De har også en række fritstående Single Malt udgivelser:

St. Claus: Tre fade, hvoraf det ene er solgt igennem Juul’s Vinhandel. Voksen er her rød, da der er en tæt forbindelse mellem St. (Ni)Claus og julemanden. 53,2% ABV.

Stjerneborg: 18 fade, hvoraf de 12 er med unpeated malt og seks med peated. Lagret i amerikansk og fransk eg. 46,8% ABV.

The Nose: 21 fade, lagret i franske og amerikanske fade – men til sidst samlet i spanske fade der oprindeligt blev brugt til oloroso sherry og nogle af de store franske vine (Petrus, Margaux og Latour). Navnet er selvfølgelig inspireret af Tycho Brahes (manglende) næse. 44,9% ABV.

Urania: Det første Single Malt produkt der blev frigivet – og den første destillation blev foretaget i opstartsåret 2008. Et standardprodukt der kan købes i dag for 995 kr. 45% ABV.

Tycho’s Star: Også dette produkt kan købes i dag – prisniveau omkring 699 kr. Vi taler her om en mellem-peated Single Malt der er lagret i amerikanske og franske fade. 41,8% ABV.

Charlie’s Wagon: En lidt sjov udgivelse som er et sammensurium af alle andre udgivelser – og hvor der ovenikøbet er et spiseskefuld whisky i fra det allerførste fad som de producerede. Der er ikke så meget andet at fortælle end at ABV er på 47,1%.

Blended whisky
Fokus har som sagt været på Single Malt, men de har også tre Blended whiskyer der alle kan købes i dag:

Old Pheasant: Et blend af en unpeated 12-års malt whisky og en peated 10-års malt whisky. Kan p.t. kun købes i Sverige, hvor prisen er ca. 350 kr. for 700 ml 42% ABV.

Old Hare: Et blend baseret på grain whisky lavet på (primært) hvede fra Hven – samt noget af deres standard malt whisky. Den eneste af deres blended produkter der kan købes i Danmark – p.t. til 189 kr. hos Juul’s for 700 ml 40,4% ABV.

Bländade: Dette er i virkeligheden et samarbejde mellem Hven og den svenske whiskyproducent ”Smögen”. Udgivelsen består at et blend af ni fade med højt peat-niveau – alle otte år gamle. Fire fade kommer fra Hven og fem fra Smögen. Kan p.t. kun købes i Sverige, hvor prisen er ca. 950 kr. 55,5% ABV.

Rye og Corn whisky
Som rosinen i pølseenden kommer de to produkter der ikke er baseret på byg – og som er de produkter jeg også anmelder her i magasinet. Jeg har derfor gjort lidt mere ud af beskrivelsen af netop disse produkter.

MerCurious: Dette er et produkt der er lavet efter amerikanske traditioner – og hvis det ikke lige var fordi den var lavet i Sverige, så havde det opfyldt alle andre krav for at kunne kalde sig en Bourbon. Mash bill er 88% majs, 5% hvede, 3,5% byg og 3,5% rug. Alle kornsorter er høstet lokalt på Hven. Alderen er mellem tre og otte år – og alle fade er nye, baseret på amerikansk eg. Hver batch består af 14 fade. Fun fact: Hven kalder dette produkt for en ”Corn Whisky”, da man jo ikke må kalde den en Bourbon, når den ikke kommer fra USA. I USA ville det til gengæld være ulovligt at kalde det en Corn Whisky, da man har brugt nye fade. Nye fade er ulovligt til produktion af Corn Whisky. Her ville man være ”tvunget” til at kalde det en Bourbon. Så der er altså to regelsæt der krydser klinger. ABV er 45,6% og prisen i Danmark er ca. 350 kr.

Hvenus: En Rye Whisky baseret på 78,6% rug, 11,9% hvede, 4,8% majs og 4,8% byg. Hver batch består af 42 fade – alle lagret mellem tre og seks år. Også her er der brugt ny amerikansk eg. Der er ikke tilsat farve, man har ikke brugt koldfiltrering og man har ikke brugt tilsætningsstoffer. Vedr. det sidste, så skriver de specifikt at der ikke er tilsat sukker – og det finder jeg lidt specielt. Jeg kan ikke lige komme i tanke om hvem der normalt gør det i en Rye Whisky – men da det omvendt ikke står i beskrivelsen af MerCurious, så kunne man jo få tanken, at det produkt havde noget sukker tilsat. ABV og pris er det samme som MerCurious.

Konsulentvirksomhed og laboratorie
Ud over hotel, restaurant og destilleri, så har Spirit of Hven yderligere et ben at stå på, i form af et lille team der yder konsulentbistand til destillerier i hele verden – og det komplementeres af et lille laboratorie, hvor de laver tests og eksperimenter for dem selv og andre. Dette er i princippet den samme ydelse som den amerikanske producent Wilderness Trail Distillery tilbyder – om end i meget mindre skala. De gør sig primært inden for kvalitetskontrol, hvor de sikrer processer til at sørge for høj hygiejne og ikke mindst frasortering af urenheder i de materialer der bliver brugt. De hjælper også med sikkerhedsprocedurer og med at opnå lokale godkendelser.

Besøg hos destilleriet
Hvis man vil besøge Spirit of Hven, så er der i sommerperioden afgange med færge fra København (sejltid 50 minutter) og hele året fra Landskrona (sejltid 30 minutter). Det er i princippet også muligt at sejle dertil via Nivå, der ligger lidt over 10km fra Hven i fugleflugtslinje. Der er som sagt både hotel og restaurant – og de har sågar også et konferencecenter. Hvis man vil gå all-in, så kan de også planlægge dit bryllup. Der er guidede ture på destilleriet et par gange om dagen. Da Systembolaget (måske) som bekendt har monopol på at sælge alkohol i flasker, så kan man desværre ikke købe dem med hjem på stedet – men der er dog rigelige muligheder for at smage på varerne i deres berømte whiskybar. I denne whiskybar findes der til enhver tid over 500 forskellige whiskyer fra hele verden – og den bliver derfor bedømt til at være en af de bedste steder i hele Sverige til at nye en dram eller ni.

Udover destillerituren kan man også booke sig ind på en gourmet-tur, der inkluderer mad.

Det er i det hele taget en spændende og alsidig virksomhed der tør eksperimentere – uden at det bliver helt vildt. Deres whiskyportefølje er stor – og de laver generelt produkter til fornuftige penge. Hvis du mangler et alternativt udflugtsmål i fremtiden, så kunne Hven måske være en mulighed – og besøg på destilleriet er derfor en nødvendighed. Om ikke andet, så for at udforske deres whiskybar……

Smagsnoter

MerCurious Corn Whisky: God næse med afbalanceret sødme og afdæmpet alkohol. Vanilje, nelliker, peber og eg. Nellikerne er meget udtalt efter et stykke tid. I smagen kommer sødmen fra majsen frem – men udjævnes lidt af den tørre eg. God længde på eftersmagen. En dejlig whisky der er nem at drikke – og som man sagtens kan sidde og nippe til med et smil på læben. 90 

Hvenus Rye Whisky: Super lækker næse – og rugen står knivskarpt. God mundfylde med mange facetter der inkluderer både sødme, krydderier og måske endda lidt umami. Lang og behagelig eftersmag. Et topprodukt der har den helt rigtige alder og ABV. Prøvede den også i en Old Fashioned (som jo kræver god whisky) – og der holdt den 100%. Det bliver ikke min sidste flaske. 93