Det midtjyske destilleri Fary Lochan blev i november 2023 det første danske destilleri til at udgive en 12 års whisky. Whisky& mødte dem til en snak om den store milepæl og deres planer for fremtiden, som blandt andet er at nå et bredere publikum med deres whisky.

Da skattemanden Jens-Erik Jørgensen tilbage omkring år 2000 besøgte det lille skotske destilleri Edradour med sin kone Anne, og fik plantet ideen om at bygge et lignende destilleri i den midtjyske by Farre (Fary) ved den lille sø (Lochan), var der nok ikke mange der havde troet at selvsamme destilleri ville være det første til at udkomme med en dansk 12 års whisky. Ikke en gang hans egen familie.

”Det var nok mest et tilfælde af, at der ikke blev sagt ’nej’ højt og tydeligt nok,” siger Thomas Smidt Kjærby med et grin. Thomas er marketingchef for Fary Lochan og desuden Jens-Eriks stedsøn.

Men Jens-Erik havde fat i den lange ende. På trods af omgivelsernes skepsis formåede han og familien som de første at bygge et dansk destilleri fra bunden (i modsætning til at udvide et eksisterende bryggeri eller omdanne en gård). De åbnede i 2009 og fik hurtigt skabt opmærksomhed omkring deres projekt, bl.a. ved at ryge deres malt over brændenælder fremfor tørv. Den skotske aftapper og whiskyklub SMWS (Scotch Malt Whisky Society) var så imponerede over Fary Lochans whisky, at de i 2019 valgte at opkøbe et fad – en ret stor anerkendelse i whiskykredse.

Fary Lochan er fortsat et familieforetagende, der drives af Jens-Eriks kone og tre børn. Jens-Erik tabte en kort kamp mod kræft i 2016, så han nåede desværre ikke at være vidne til destilleriets seneste udvikling.

Du kan læse en længere artikel om Fary Lochans historie i Whisky& #43 fra februar 2021. I denne udgave bruger vi især spalteplads på hvad der er sket siden vores sidste besøg og på Fary Lochans ambitioner for fremtiden.

En 12-årig skriver whiskyhistorie

  1. november 2023 vil for altid stå som en milepæl i Fary Lochan og dansk whiskys historie. Det var nemlig dagen hvor Fary Lochan udgav den første danske 12 års whisky, og dermed kom nogle af deres ældre kollegaer i forkøbet. Mange fans af skotsk whisky har en forkærlighed for whisky i den aldersgruppe, så det er en ret væsentlig tilføjelse til de i forvejen bugnende hylder med dansk whisky. Det var da heller ikke noget problem at komme af med flaskerne:

”Vi frigav faktisk to 12 års lige i træk, fordi den første var udsolgt på et minut eller sådan noget. Vi havde en release-dag, hvor det nærmest var lidt pinligt at vi ikke havde mere, fordi så mange stod forgæves i kø. Vi havde heldigvis et fad mere der var fyldt 12 år, så vi skyndte os at frigive det. Så alle dem der ikke kom hjem med whisky på release-dagen, kunne så i stedet få den anden 12 års.”

Det er dog langt fra den eneste spændende aftapning fra Fary Lochan i disse dage. Det er nemlig lykkedes Thomas og co. at anskaffe tre vaskeægte bodegafade fra deres spanske leverandør af sherryfade. Bodegafade skiller sig ud ved rent faktisk at have været brugt til fuld lagring af sherry, i modsætning til de fleste ex-sherryfade, der i dag blot er blevet seasoned med sherry – højest i fem år, og ofte mindre. Lagring i bodegafade er endnu et nik fra Fary Lochan til den skotske whiskyindustri, da disse traditionelle fade i høj grad var med til at definere smagen af skotsk whisky i den første storhedstid i 1800-tallet og mange år frem. Det er dog ikke helt billigt at lagre på den traditionelle måde:

”Vi gav 2.000 euro pr. fad. De blev brugt for første gang i 1925 og kostede dengang 1 euro pr. fad, så de er steget lidt i pris. Men 2.000 euro er faktisk virkelig billigt. Kort inden blev jeg tilbudt et 60 år gammelt fad for 8.000 euro, hvilket jeg kraftigt overvejede, fordi bodegafade simpelthen er så svære at få fat på,” fortæller Thomas.

”Jeg var lidt spændt på om et så gammelt fad stadig afgav smag, men det gør det i den grad! Vi har kun haft whisky på det i to år, men det tegner rigtig godt. Vi har ikke frigivet whiskyen fra bodegafadet endnu, men vi har netop frigivet en whisky med en lignende fadprofil, Fary Lochan Peated Amontillado. Der kan man få en forsmag på hvordan Fary Lochan modnes i den slags fade.”

Fary Lochan XII og Fary Lochan Peated Amontillado er whiskyer der i den grad vil tilfredsstille Fary Lochans kernepublikum. De udkommer i begrænsede mængder, smager af klassisk Fary Lochan og bruger destilleriets traditionelle flasker og branding. De vil falde i god jord hos folk med hang til den skotske whiskystil. Nørderne og de allerede overbeviste vil med glæde stå i kø for den slags whisky.

Fary Lochan-familien brygger dog samtidig på en ny, sideløbende, retning for destilleriet.

En core range tager form
Fary Lochan vil nemlig gerne nå et bredere publikum og få flere til at få øjnene op for dansk whisky. Det er tankegangen bag lanceringen af deres nye whisky-serie, Sæson, der i marts 2024 kom i første udgave.

”Med Sæson-serien bevæger vi os i en lidt ny retning. Hvor vi før primært har udgivet enkeltfadsaftapninger, er Sæson #01 derimod en blanding af fem forskellige fade. Det betyder at vi kan udgive flere flasker og at vi med større sandsynlighed kan ramme den samme smag igen. Vi kan nemlig finde fem lignende fade og udgive andet batch af Sæson #01. Så selvom det udgives i batches, er vi med den nye serie tættere på at have en core range. Det er det vi gerne vil med den her serie, som senere skal udvides med en røget udgave og måske en sherrydomineret udgave.”

Fordelen ved at have et produkt der smager ens hver gang er blandt andet, at det giver mere mening for bartendere på danske restauranter og cocktailbarer at have Fary Lochan stående på deres bagbar.

”Der er egentlig allerede mange restauranter som er interesserede i vores whisky. Men hvis de udvikler en cocktail på vores whisky og får succes med den, så vil de måske bestille 30 flasker mere efter tre måneder. Hvis vi kun laver omkring 200 flasker af hver whisky, så kan vi ikke levere de flasker. Og vi har heller ikke noget der minder om smagsmæssigt, fordi det hele er enkeltfadsaftapninger. Men med Sæson #01 kan vi jo blande fem nye fade og ramme en tilsvarende smag. På den måde kan vi komme ind på flere restauranter og cocktailbarer.”

Restauranter og cocktailbarer er tydeligvis et sted som Fary Lochan gerne vil indtage. Tidligere satsede de primært på salg i butikker, men fordelen ved at være attraktiv for restaurationsbranchen er, at nye kunder kan smage whiskyen uden nødvendigvis at købe en hel flaske.

”Man kan allerede få vores whisky på Noma, og det er jo et kvalitetsstempel og et meget godt navn at namedroppe,” siger Thomas med et grin. ”Vi får en del henvendelser fra personer der har smagt vores whisky på Noma og gerne vil købe en hel flaske. Den slags vil vi gerne have mere af, og vi oplever allerede nu en stor interesse fra flere restauranter og barer, der gerne vil prøve Sæson #01 i en cocktail.”

Den nye stil
Sæson-serien skal ikke kun appellere til bartendere og mindre nørdede whiskydrikkere ved at smage ens hver gang. Målet om at ramme den nye målgruppe har fået Thomas og resten af Fary Lochan-teamet til at gentænke alt omkring den nye udgivelse.

”Fordi vi gerne ville bredere ud, besluttede vi os for, at vi skulle have en helt ny flaske med et helt nyt design. Vi er gået efter en mere moderne stil ift. vores normale flasker, der er lidt mere traditionelle. Smagen er også mere smooth end den kraftige whisky vi normalt er kendt for, og den er udgivet ved 47 % alkohol, hvilket er lavt for os. Prisen er samtidig lavere. Vi sælger Sæson #01 for 600 kr. for en 70 cl-flaske, hvor vores 50 cl-flasker normalt starter ved 700 kr. Så der er ret stor forskel på Sæson og det vi har lavet før.”

Thomas slutter dog af med at berolige fans af den traditionelle Fary Lochan-stil.
”Vi har lige frigivet en ny specialaftapning i fredags. Den slags kommer vi til at fortsætte med, ligesom vi plejer. Der kommer stadig til at være masser af interessante ting til nørderne og traditionalisterne.”