Østjyske Sall Whisky er en af de nye, spændende destillerier, der er på vej frem på den danske whiskyscene. De har fokus på lokale, økologiske råvarer og har allerede sendt et par færdiglagrede whiskyer på markedet.

Sall Whisky Distillery ligger i den lille jyske landsby af samme navn, i trekanten mellem Århus, Randers og Silkeborg. Med sine 250 indbyggere er Sall generelt et meget fredfyldt sted, men gården hvor Sall Whisky har hjemme emmer af liv, da Whisky& kommer på besøg. Sall Whisky er nemlig fortsat af en størrelse der betyder, at det er et weekendprojekt for de fleste af de syv ejere, der har andre jobs ved siden af. Medstifter Snævar Albertsson tager dog heldigvis en pause fra arbejdet for at give os et indblik i destilleriets historie, strategi og den whisky de allerede har sendt på markedet.

”Historien om Sall Whisky starter med, at min gamle gymnasiekammerat Martin [Sejr] og jeg besluttede os for at flytte ud af Århus for at få lidt mere plads. Vi fandt en gård her i Sall, og rykkede sammen med vores familier hertil i 2016. En dag kom Martin så hjem fra arbejde, bankede på min dør og spurgte om vi ikke skulle starte et whiskydestilleri. Det sagde jeg ’ja’ til, så vi samlede en flok venner og efter tre års tilløb, som blandt andet blev brugt på at skaffe finansiering, begyndte vi at destilleri i 2019,” fortæller Snævar.

Ejerkredsen består udover Snævar og Martin af fem andre lokale mænd, hvoraf én er landmand og resten er lige dele arkæologer og musikere. De havde en smule erfaring med ølbrygning på hobbybasis, men var derudover på ret bar bund, da projektet blev startet.

”Vi brugte et år af vores liv på at bygge destilleriet, mens vi selvfølgelig havde fuldtidsarbejde ved siden af. Så det foregik primært i weekender og ferier. Det var en rimelig intens måde at starte en virksomhed på.” Selvom begyndelsen var hård, er Snævar glad for sin beslutning. ”Da jeg blev spurgt om jeg ville være med i projektet var jeg et sted i mit liv, hvor jeg var lidt træt af turnélivet som musiker. Der var lidt for mange dage væk fra familien. Så de her drenge blev på en måde mit nye band. Den store forskel er bare, at jeg nu laver whisky fem meter hjemmefra i stedet for at sidde i et koldt backstage-lokale i Newcastle.”

Det er dog tydeligt, at whiskyproduktion ikke bare er en flugt fra musikerlivet. Folkene bag Sall Whisky er uden tvivl drevet af en passion for god whisky.

”Min interesse for whisky startede da jeg turnerede en del i Skotland. Dagene efter koncerterne blev ofte brugt på at besøge destillerier og smage en masse interessant whisky. Derudover havde Martin og Kåre [Gyldenløve] brygget en del øl og havde lyst til at tage det skridtet videre. For dem var det en spændende udfordring at forædle bygmalt til sin ypperste form – og det må jo være whisky.”

Lokalt og økologisk
Selvom Snævar og Martin kun for relativt nyligt er flyttet til Sall, er lokal forankring tydeligvis en prioritet for dem og resten af holdet bag Sall Whisky. De får f.eks. al deres byg fra den lokale landmand Lars Egelund fra nabobyen Skjød. Han er blandt de syv ejere af Sall Whisky, men var egentlig først tiltænkt en rolle som leverandør.

”Lars havde læst om vores whiskyprojekt i lokalavisen, hvor det blandt andet var beskrevet at vi gerne ville bruge lokalt, økologisk byg. Han har dyrket sine marker økologisk i 20 år, så det kunne han levere, og han tog derfor kontakt til os. Efter at have mødt ham, syntes vi dog at han skulle være mere involveret i projektet end blot en rolle som leverandør. Det var han heldigvis interesseret i, så han blev syvende mand i ejerkredsen,” siger Snævar.

Lars’ marker producerer nok byg til at understøtte hele Salls produktion, så der er ikke behov for at supplere med indkøbt byg fra andre leverandører. Det betyder bl.a., at sporbarheden for Sall Whisky er helt i top – hvilket er en høj prioritet på den østjyske gård.

”Fordi vi får al vores byg fra Lars’ marker laver vi jo ikke blot single malt whisky – det er også single farm. Vi kan endda spore vores whiskyers byggesten helt ned til den enkelte mark. Så på alle vores labels står der hvilken mark den pågældende whisky stammer fra. Det giver et indblik i den enkelte whiskys oprindelse og vi vægter den gennemsigtighed og sporbarhed rigtig højt.”

De syv mænds fokus på det lokale er da også blevet gengældt af en imponerende opbakning fra lokalsamfundet. En del af finansieringen af destilleriet stammer således fra borgere i Sall og omegn, der valgte at sende donationer i retningen af whiskyprojektet flere år inden de overhovedet havde startet op i kedlerne.

De første whiskyer

Image by Marius Persson Studio

Sall frigav deres første whisky, en treårig bourbonfadsmodnet udgave som de kaldte Inaugural Release, i 2022. Siden kom en First Peated, hvor malten var røget over lokal mosetørv, og en First Sherry, der havde ligget på oloroso-sherryfade. Derefter er udgivelser modnet på bourbonfade og uden brug af røget bygmalt udkommet under navnet Muld. Deres serie af røgede whiskyer hedder Tørv, og man kan derudover se frem til en fremtidig serie af whiskyer under navnet Glød, der vil være helt eller delvist modnet på forskellige hedvinsfade.

”Det er ligesom vores tre spydspidser, som skal udvikle sig til en form for core range. Vi vil stadig udgive i batches, så de vil ikke være konsistente i udtrykket, men det er en måde for os at opdele vores whiskyer: bourbonmodnet, røget og hedvinsmodnet. Lige nu er det ikke interessant for os at prøve at lave noget der smager ens hver gang, vi vil hellere fortsætte med at udvikle vores profil i takt med at vores whisky bliver ældre.”

Smagsnoter:

Sall Whisky Inaugural Release
Duften er præget af malt, kiks, græs og vanilje. Let og delikat mundfylde med noter af eg, citrus og korn. Fortsatte noter af eg i afslutningen, der samtidig har et touch af peber. En fin og velbalanceret whisky, på trods af den unge alder.
 

Sall Whisky Tørv 2.1
Malt, tørv og et hint af citrus i næsen. Malt og tørv fortsætter i smagen, hvor fadet samtidig træder mere frem. Afslutningen er lang, tør og røget. En lækker ung whisky med en velintegreret tørv. Tydeligvis med forbillede fra en vis skotsk ø.