Vinfremstillingen i Østrig er en gammel, stolt tradition, og den dag i dag er vinproduktion en vigtig del af Østrigs landbrugsproduktion. Det er primært mindre vinbønder med vinmarker på under fem hektarer, som dominerer. Det betyder samtidigt, at produktionen er lille, og selvom der findes mange producenter og vine, er det ikke så tit, vi støder på østrigsk vin i Danmark. Dette skyldes især, at produktionen mange steder er for lille til de danske supermarkeder, og da over 80% af al vin, vi køber, netop er gennem disse, så går det ud over den østrigske vin. Og markedsandelen i Danmark er da også forsvindende lille; men det er synd, for der findes mange spændende vine og ikke mindst mange forskelligheder i vinene.

Østrigs vindistrikter ligger i den østlige del af landet, hvor alperne slutter. Der er stor forskel på årstider og temperaturer, hvilket især favoriserer de køligere vine. Østrig er derfor mest kendt for sine frugtige og aromatiske hvidvine, men der laves også nogle spændende rødvine især på pinot noir, som i Østrig går under navnet blauburgunder, samt på de lokale druer zweigelt og blaufränkisch.

På godt to tredjedele af de samlede vinarealer dyrkes der hvide druesorter. Den mest anerkendte er uden tvivl grüner veltliner, der med sin friskhed og peberkrydrede aroma er en fornem repræsentant for østrigsk vin. Derudover laves der en række spændende vine på riesling, traminer og sauvignon blanc; og i Wien på et blend af forskellige druer, som er mikset i vinmarken og derefter co-fermenteres. Kun i Portugal ser man også dette legaliseret.

Den store skandale for nu 39 år siden, hvor nogle vinmagere kom diethylglykol i vinene for at give dem mere krop og sødme, har landet for længst lagt bag sig; men resultatet af skandalen i 1985 blev, at Østrig i dag har verdens skrappeste vinlovgivning og stort set ingen underskov af underlødig, billig vin. Det gennemsnitlige udbytte i Østrig er da også 50 hektoliter per hektar, hvilket kun er det halve af i Tyskland.

En anden konsekvens af skandalen var en ny klassificering. Den begyndte i begyndelsen af 1990’erne, hvor en gruppe vinproducenter fra Kamptal og Kremstal i Niederösterreich begyndte en kortlægning og klassificering af de bedste marker, der i dag er kendt som Erste Lagen, og som er meget inspireret af det franske grand cru system i Bourgogne med tre trin: Kommune (village), premier cru og grand cru. Foreningen hedder Österreichische Traditionsweingüter og kalder sig i daglig tale ÖTW.

Også andre private organisationer som Vinea Wachau og STK i Steiermark har gennem mange år arbejdet på klassificeringer af enkeltmarker rundt omkring i Østrig. Men nu har man fra Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine) fået en lov klar, således at man officielt kan arbejde med “Erste Lage” (premier cru) samt  “Grosse Lage” (grand cru) i hele Østrig under det samme system. Man vil lade de enkelte områder selv definere, hvilke marker som skal klassificeres, men det er et krav, at en “Grosse Lage” først kan udnævnes, når marken har været Erste Lage” i minimum fem år.

Kravene er desuden lavere høstudbytte, at markerne er en del af en officiel DAC samt at der høstes i hånden. Regionen kan indstille markerne til at blive Erste Lage, og herefter skal det godkendes centralt. Man forventer, at de første marker vil have prædikatet i 2025.

Og man må forvente, at de 89 enkeltmarker som allerede er klassificeret i ÖTW også i 2025 vil blive officielle Erste Lage. Tidligst i 2030 forventer man så, at kunne opgradere en mindre del (cirka 3-5%) af markerne til Grosse Lagen. Men allerede nu kan man ved gentagne års smagninger godt fornemme, hvilke disse kan blive— og Heiligenstein, Gaisberg og Lamm må være sikre bud.

 

2022 årgangen

Året startede med en mild vinter og udviklede sig på mange måder som i 2021. Knopskydningen kom i slutningen af april, og derfor var frost ikke et problem. Blomstringen skete tidligt, men efterfølgende kom der noget regn, hvilket gjorde det nødvendigt at arbejde en del i marken med råd. Sommeren var til gengæld meget varm og knastør; og der var store bekymringer for især de yngre vinstokke. Men lige før høsten kom regnen og, kan man sige, redede årgangen for druerne. For sukkerindholdet var ikke specielt højt, da mange vinstokke var gået i dvale, men regnen satte for alvor gang i udviklingen, og det sidste kom i modningen af druerne. For mange mindende det om 2012 og 2017. Året endte med en ganske fin men også varm årgang og specielt afhængig af, hvorledes man håndterede vinstokkene specielt i den sidste tid op imod høsten. Et problem var dog, at alt stort set modnede på samme tidspunkt, og derfor var det en stressende periode at få alle druer høstet og i hus på det rette tidspunkt. Stort set alle druer var høstet i slutningen af september. Høstudbyttet endte på 250 millioner liter, hvilket er godt 4% højere end gennemsnittet.

 

2021 årgangen

2021 startede med en tør og forholdsvist varm vinter, som blev efterfulgt af en varm og tør april, hvor knopskydningen startede. I maj kom en del nedbør og køligere vejr, hvilket betød, at blomstringen kom senere end normalt. Dette betød igen, at man ikke som mange andre steder blev ramt af frostskader. Juni var mild og varm, dog med et par hidsige haglbyger, som især ramte i Wachau. Varmen fortsatte ind i juli, som på alle måder var en perfekt måned. I august kom en del nedbør, og temperaturerne faldt; men da man ramte september, blev det tørt og lunt, hvilket var perfekt for den sidste modning af druerne. Aftnerne var kølige, hvilke betød, at modningen skete langsomt, og man fik derfor en sen høst, som startede i midten af september. Der var forholdsvist meget vind, hvilket betød, at man ikke behøvede at sprøjte for at undgå råd blandt druerne. Mængderne var gennemsnitlige men kvaliteten helt i top med et højt sukkerindhold, den højeste syre målt længe og flot fenolisk modning. Specielt den meget høje syre står ud. Alt i alt en fremragende kvalitet med vine, som både har krop, intensitet og er pakket ind i en høj syre. Vine, som uden tvivl vil kunne gemmes i mange år fremover; og for de bedste i årtier.

 

Vinene

Hvert år i september præsenterer man samtlige Erste Lage vine for pressen på slottet Grafenegg nær Wagram. Et arrangement, som på mange måder er inspireret af den store VDP-smagning, som tyskerne afholder i Wiesbaden. Her er det muligt at få et grundigt indtryk af den seneste årgang fra de forskellige distrikter. Smagningen er naturligvis noget mindre end hos den tyske nabo, men til gengæld er det vinmageren selv der serverer hvilket i sig selv gør smagningen til noget særligt. I år blev der præsenteret næsten 400 vine. Her er mine vurderinger:

 

Grüner veltliner 2022

Pæne, frugtige vine, hvor man tydeligt fornemmer grüner veltliner-druens karakter. Fyldige og intense med hvide pebernoter og en blød, rund smag domineret af fersken og gule æbler. Vinene fra Kamptal stod klart stærkest, hvor jeg i de øvrige savnede syre, og mange fremstod noget fade og dermed tunge. Men i Kamptal var der mere syre og kølighed, hvilket gjorde godt for vinene her.

Der var enkelte 2021, som blev frigivet, og det er min optik en bedre årgang. En årgang, som spillede i forhold til frugt og syrebalancen. Skal jeg købe til kælderen, vil jeg helt sikkert kigge mod 2021 og måske supplere med 2019 for at have vine, som er klare til at nyde lidt før. Der er enkelte gode 2020 og 2022 vine, men går man efter disse, vil det være til at drikke indenfor de næste år.

Generelt føler jeg ikke, der er de store forskelle på områderne, omend Kamptal og Kremstal generelt er bedre udviklede og større områder, hvor kvaliteten måske er en tak bedre. Men i 2022 er det min erfaring, at Kamptal er et skrift foran de øvrige; og skal man købe 2022 vil jeg klart kigge mod de bedre producenter her.

Overordnet vurderer jeg vinene fra Schloss Gobelsburg, Hirsch, Nigl, Proidl, Birgit Eichinger og Bründlmayer som de bedste. Men der er generelt et stort felt lige under toppen, som gør det godt. Man skal dog være opmærksom på, at f.eks. Schloss Gobelsburg og Bründlmayer først frigiver deres vine efter to år, og det var derfor deres 2021, som blev frigivet i år.

De bedste grüner veltliner fra 2022 (få 2021 blev først frigivet i år)

Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Lamm 2021, Kamptal. 96

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Ried Lamm 2021, Kamptal. 96

Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Käferberg 2021, Kamptal. 95

Eichinger Grüner Veltliner Ried Lamm 2022, Kamptal. 95

Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Spiegel 2021, Kamptal. 95

Ott Grüner Veltliner Ried Stein 2021, Kamptal. 95

Eichinger Grüner Veltliner Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 94

Hirsch Grüner Veltliner Ried Grub 2022, Kamptal. 94

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Ried Grub 2021, Kamptal. 94

Hirsch Grüner Veltliner Ried Lamm 2022, Kamptal. 94

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Ried Renner 2021, Kamptal. 94

Ott Grüner Veltliner Ried Rosenberg 2021, Wagram. 93

Ott Grüner Veltliner Ried Spiegel 2021, Wagram. 93

Proidl Grüner Veltliner Ried Ehrenfels 2022, Kremstal. 93

Proidl Grüner Veltliner Ried Pellingen 2022, Kremstal. 93

Salomon Grüner Veltliner Ried Wachtberg 2022, Kremstal. 93

Hirsch Grüner Veltliner Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 93

Hiedler Grüner Veltliner Ried Käferberg 2021, Kamptal. 93

Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Loiserberg 2022, Kamptal. 93

Hirsch Grüner Veltliner Ried Renner 2022, Kamptal. 93

Huber Grüner Veltliner Ried Berg 2022, Traisental. 92

Leth Grüner Veltliner Ried Brunnthal 2022, Wagram. 92

Leth Grüner Veltliner Ried Scheiben 2022, Wagram. 92

Nigl Grüner Veltliner Ried Kirchenberg 2022, Kremstal. 92

Türk Grüner Veltliner Ried Thurnerberg 2022, Kremstal. 92

Loimer Grüner Veltliner Ried Käferberg 2021, Kamptal. 92

Weszeli Grüner Veltliner Ried Käferberg 2018 Kamptal. 92

Steininger Grüner Veltliner Ried Lamm 2022, Kamptal. 92

Loimer Grüner Veltliner Ried Loiserberg 2022, Kamptal. 92

Hiedler Grüner Veltliner Ried Schenkenbichl 2022, Kamptal. 92

Weszeli Grüner Veltliner Ried Schenkenbichl 2018 Kamptal. 92

Huber Grüner Veltliner Ried Alte Setzen 2022, Traisental. 91

Huber Grüner Veltliner Ried Zwirch 2022, Traisental. 91

Schuster Grüner Veltliner Ried Eisenhut 2022, Wagram. 91

Fritz Grüner Veltliner Ried Schlossberg 2021, Wagram. 91

Moser Hermann Grüner Veltliner Ried Gebling 2021, Kremstal. 91

Unger Grüner Veltliner Ried Gottschelle 2022, Kremstal. 91

Malat Grüner Veltliner Ried Gottschelle 2021, Kremstal. 91

Unger Grüner Veltliner Ried Hintere Point 2022, Kremstal. 91

Salomon Grüner Veltliner Ried Lindberg 2022, Kremstal. 91

Vitikultur Moser Grüner Veltliner Ried Schnabel 2021, Kremstal. 91

Wess Grüner Veltliner Ried Weinzierlberg 2021, Kremstal. 91

Nigl Grüner Veltliner Ried Zwetl 2022, Kremstal. 91

Allram Grüner Veltliner Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 91

Dolle Grüner Veltliner Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 91

Topf Grüner Veltliner Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 91

Hiedler Grüner Veltliner Ried Kittmannsberg 2022, Kamptal. 91

Jurtschitsch Grüner Veltliner Ried Loiserberg 2021, Kamptal. 91

Topf Grüner Veltliner Ried Offenberg 2022, Kamptal. 91

Allram Grüner Veltliner Ried Renner 2022, Kamptal. 91

Leindl Grüner Veltliner Ried Seeberg 2022, Kamptal. 91

Ehn Grüner Veltliner Ried Spiegel 2022, Kamptal. 91

 

 

Riesling 2022

Jeg synes generelt, at riesling gør det lidt bedre end grüner veltliner i 2022, men flere sloges med for lidt syre i vinene. En pæn årgang med en pæn intensitet og smag i vinene, pakket ind af en for de fleste pæn syre. Men også en fenolisk bitterhed i mange af vinene, som det vil tage tid at integrere; og derfor vil det givet tage tid før de fremstår drikkeklare. De fremstår nu ikke så charmerende som unge som f.eks. 2021 og 2019.

Kamptal er klart kongen af riesling i Østrig. Ikke overraskende var det vinene fra marken Heiligenstein, der havde de mest imponerende vine. Men også vinene fra Gaisberg gjorde det rigtigt flot.

De bedste riesling fra 2022 (og enkelte 2021)

Schloss Gobelsburg Riesling Ried Heiligenstein 2021, Kamptal. 97

Schloss Gobelsburg Riesling Ried Gaisberg 2021, Kamptal. 96

Eichinger Riesling Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 95

Malat Riesling Ried Silberbichl 2021, Kremstal. 94

Hirsch Riesling Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 94

Bründlmayer Riesling Ried Heiligenstein Alte Reben 2021, Kamptal. 94

Weszeli Riesling Ried Heiligenstein 2018 Kamptal. 94

Hirsch Riesling Ried Heiligenstein-Rotfels 2022, Kamptal. 94

Loimer Riesling Ried Steinmassl 2021, Kamptal. 94

Huber Riesling Ried Berg 2022, Traisental. 93

Fritsch Riesling Ried Mordthal 2021, Wagram. 93

Proidl Riesling Ried Ehrenfels 2022, Kremstal. 93

Geyerhof Riesling Ried Goldberg 2021, Kremstal. 93

Proidl Riesling Ried Hochäcker 2022, Kremstal. 93

Salomon Riesling Ried Kögl Steiner 2022, Kremstal. 93

Salomon Riesling Ried Pfaffenberg 2022, Kremstal. 93

Malat Riesling Ried Steinbühel 2021, Kremstal. 93

Hiedler Riesling Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 93

Bründlmayer Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 93

Eichinger Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 93

Hirsch Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 93

Jurtschitsch Riesling Ried Heiligenstein Alte Reben 2021, Kamptal. 93

Loimer Riesling Ried Heiligenstein 2021, Kamptal. 93

Loimer Riesling Ried Loiserberg 2022, Kamptal. 93

Hiedler Riesling Ried Steinhaus 2022, Kamptal. 93

Huber Riesling Ried Rothenbart 2022, Traisental. 92

Unger Riesling Ried Hinters Kirchl 2021, Kremstal. 92

Nigl Riesling Ried Hochäcker 2022, Kremstal. 92

Salomon Riesling Ried Kögl 2022, Kremstal. 92

Proidl Riesling Ried Pfeningberg 2022, Kremstal. 92

Allram Riesling Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 92

Allram Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 92

Ehn Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 92

Hiedler Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 92

Jurtschitsch Riesling Ried Heiligenstein 2021, Kamptal. 92

Jurtschitsch Riesling Ried Heiligenstein-Steinwand 2021, Kamptal. 92

Steininger Riesling Ried Kogelberg 2021, Kamptal. 92

Steininger Riesling Ried Seeberg 2022, Kamptal. 92

Steininger Riesling Ried Steinhaus 2022, Kamptal. 92

Bründlmayer Riesling Ried Steinmassl 2022, Kamptal. 92

Dockner Riesling Ried Pletzengraben 2022, Traisental. 91

Unger Riesling Ried Gaisberg 2022, Kremstal. 91

Nigl Riesling Ried Goldberg 2022, Kremstal. 91

Malat Riesling Ried Pfaffenberg 2021, Kremstal. 91

Stadt Krems Riesling Ried Schreck 2022, Kremstal. 91

Schmid Riesling Ried Sunogeln 2022, Kremstal. 91

Türk Riesling Ried Wachtberg 2022, Kremstal. 91

Mantlerhof Riesling Ried Wieland 2021, Kremstal. 91

Dolle Riesling Ried Gaisberg 2022, Kamptal. 91

Leindl Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 91

Steininger Riesling Ried Heiligenstein 2022, Kamptal. 91

Jurtschitsch Riesling Ried Heiligenstein-Rotfels 2021, Kamptal. 91

Topf Riesling Ried Heiligenstein-Steinwand 2022, Kamptal. 91

Brandl Riesling Ried Kogelberg 2022, Kamptal. 91

Jurtschitsch Riesling Ried Loiserberg 2021, Kamptal. 91

Weszeli Riesling Ried Seeberg 2018 Kamptal. 91

Weszeli Riesling Ried Steinmassl 2018 Kamptal. 91