Det hæderkronede portvinshus Quinta do Noval har netop meddelt, at de vil lancere en vintage-port 2022, både den berømte Quinta do Noval Nacional Vintage Port 2022 samt Quinta do Passadouro Vintage Port 2022 og Quinta do Noval Vintage Port 2022.

Dermed kan 2022 godt se ud til at blive et af de store portvinsår hvor flere vil præsentere en vintage-port.

2022 var ret ekstrem med både varme og tørke. Der fladt f.eks. kun 364 mm. Hvilket er 276 mm mindre end normalt i Dourodalen. Juli og starten af august var meget hede med tempraturer over 40°C. Men vinstokkene så ikke ud til at lide over varmen og der var ikke problemer med vand, da reserverne var rimelig fyldte. Vinene er derfor i.flg. Quinta Noval meget koncentrerede, fyldige, meget krydrede og intense. Specielt Touriga Nacional, Touriga Francesa og Sousão endte med at have en excellent kvalitet.

Vintage portvin er en portvinstype, der kun laves i de allerbedste år, typisk ca. tre gange i løbet af ti år. Den tilbringer kun ca. to år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske, og den er først drikkemoden i relativt sen alder. Hvis man da ikke holder af ung vintage-port, som mange er begyndt at foretrække. En vintage-port er oftest et blend af forskellige marker og druer, som giver netop det udtryk, huset ønsker. Derudover findes der Quinta Vintage, som er fra en enkelt vingård/vinmark og normalt er lidt lettere og hurtigere udviklet end traditionelle vintage-portvine.