Det er ikke en let opgave, at sætte vin til julemaden for julemiddagen er et forhindringsløb af smagsindtryk. Først og fremmest den fede og salte and, den syrlige rødkål, de søde karamelliserede kartofler, den fede sovs og endelig de søde svesker. Så vinen skal besidde evnerne til at stå imod alt dette og det sætter sine krav. Man skal derfor finde en vin med en kraft til at modstå de mange smagsindtryk. Den skal have syre for at modstå fedme i maden og derudover må den gerne have en fyldig smag af frugt og en anelse sødme som står dog til de bruge kartofler og tilbehøret.

Så hvad skal man vælge? Udover de vine som klarede testen, kan man gå efter en moden vin fra det sydlige Rhone, en grenache vin fra ældre stokke fra Australien eller Spanien, en zinfandel fra Californien, en malbec fra Argentina, en solmoden pinot noir fra Californien eller som mange danskere en god Amarone fra Veneto i Italien. Eller hvad med en sød tysk riesling Auslese eller måske endda dansk frugtvin.

Vi bad vinhandlere over hele landet om at vælge én vin, som de vil anbefale til julen.


Halos de Jupiter Chateauneuf-du-Pape Adrastée 2019, Rhône, Frankrig. 96 – 6 Stjerner
Løgismose | 489 kr. Tilbudspris
100% grenache og en af de sidste vine fra Philippe Gambie hånd inden han døde. Og hvilken vellavet og imødekommende vin med masser af røde kirsebær, jordbær, urter, vilde krydderier i smagen. Det er velglæde med masser af kompleksitet og dybde. En stor vin!
Alk.: 15%


Corte Bure Amarone della Valpolicella Classico 2017, Veneto, Italien. 94 – 6 Stjerner
mcanto.dk | 495 kr.
Intens rosinduft. Ultra-klassisk amarone i den gamle stil med masser af sveskepræg, rosin, julekrydderier og vanilje. Velbalanceret og den høje alkohol tænker man ikke over. Sådan skal en amarone skæres med masser af lag og kompleksitet i vinen.
Alk.: 17%


Dominio Basconcillos Vigna Magna 2018, Ribera del Duero, Spanien. 94 – 6 Stjerner
Winefriends | 299 kr. Tilbudspris
Vælter ud med sorte bær i næsen. Fyldig og intens vin med masseraf solmoden brombær, mocca, chokolade og vanilje i smagen. Vellavet med en flot dybde og længde.
Alk.: 15%


Le Riche Cabernet Sauvignon Reserve 2019, Stellenbosch, Sydafrika. 94 – 6 Stjerner
Wineguys | 299 kr. Tilbudspris
Intense solbærnoter i duft og smag. Dette er en stor cabernet med masser af fylde og karakter. Klassisk Stellenbosch udtryk med lidt jordet udtryk, flot syre og balance. Gennemført flot vin!
Alk.: 14%


Penfolds Bin 21 Grenache 2022, Barossa, Australien. 93 – 5 Stjerner
MENY | 325 kr. tilbudspris
Flot intens krydret næse. Masser af solmodne røde bær, oliven, tobak, eukalyptus og vanilje i smagen. Saftig og imødekommende med runde søde tanniner. Flot lang afslutning.
Alk.: 14,5%


Pieropan Amarone della Valpolicella 2017, Veneto, Italien. 93 – 5 Stjerner
Adriat Vinimport | 465 kr. Tilbudspris
Fyldig og med 16,7% alkohol, som den bærer flot. Masser af røde kirsebær, krydderier og pebernoter. Intens i smagen med en flot balance. Især syren balancerer alkoholen flot. Lang afslutning.
Alk.: 16,5%


Cartuxa Evora 2019, Alentejo, Portugal. 93 – 5 Stjerner
Adelino | 310 kr. Tilbudspris
Blend af lokale druer. En flot elegant og særdeles vellavet vin med runde, bløde tanniner og masser af karakter. Kompleks med fine dybe krydrede noter og en lang vedvarende afslutning.
Alk.: 15%


Pietro Caciorgna Alberaia 2021, Toscana, Italien. 93 – 5 Stjerner
Husted Vin | 208 kr. Tilbudspris
Flot og vellavet sangiovese med masser af frugt intensitet, kølige krydderier, urter og en fin fadintegration. Rund, blød og imødekommende med en lang vedvarende afslutning.
Alk.: 14%


Novaia Amarone della Valpolicella Classico 2017, Veneto, Italien. 93 – 5 Stjerner
Vinguruen | 375 kr. Tilbudspris
Flot klassisk næse med tørrede frugter. Flot struktur og masser af amaronepræg med rosiner, julekrydderier og vaniljenoter. Pæn intensitet og en lang krydret afslutning. En amarone i den mere klassiek ende.
Alk.: 15,5%


Chateau Trotte Vielle Saint Emilion Premier Granc Cru Classe 2018, Bordeaux, Frankrig. 93 – 4 Stjerner
Vinoble | 1169 kr. Tilbudspris
Fyldig og intens vin med solmodne bær, tobak, krydderier og vanilje. Man fornemmer tydeligt en varm årgang men samtidig en har vinen masser af kvalitet og elegance. Flot balance og længde.
Alk.: 14,5%


Domaine Chante Perdrix Chateauneuf-du-Pape Etienne Pecoul 2020, Rhône, Frankrig. 93 – 5 Stjerner
Degustation | 319 kr. Tilbudspris
100% grenache. Blåbær og violer med modenhed i næsen. Rig struktur og tannin der matcher den modne intensitet i frugten. Fyldig med stadig med en flot elegance. Lang afslutning.
Alk.: 16%


Chateau Fortia Chateauneuf-du-Pape Cuvee de Baron 2020, Rhône, Frankrig. 93 – 5 Stjerner
Bichel | 235 kr. Tilbudspris
Klassisk chateauneuf. Forholdvis mørk med sorte brombær, peber, vilde krydderier og strejf vanilje i smagen. Den høje alkohol velintegreret. Intens, flot balancet og med en fin længde. Rigtig powervin.
Alk.: 15,5%


Domaine André Brunel Chateauneuf-du-Pape Reserve 2021, Rhône, Frankrig. 92 – 5 Stjerner
MENY | 229 kr. Tilbudspris
Samme druer og vinifikation som Les Cailloux, men fra yngre vinstokke. Varme syltede bærnoter i duften. Krydret med en flot imødekommende struktur med runde bløde tanniner. Imødekommende med en pæn krydret afslutning.
Alk.: 13,5%


Ruffino Chianti Classico Gran Selezione Ducale Oro 2018, Toscana, Italien. 92 – 5 Stjerner
Udvalgte MENY, Kvickly & Superbrugsen | 250 kr. Tilbudspris
Flot velbalanceret med fine røde bærnoter og begyndende tertiære noter i smagen. Lys i frugten med fin intensitet og en pæn lang krydret afslutning. Klassisk Chianti Classico i den bedre ende.
Alk.: 14,5%


Domaine Les Sibu Gigondas 2020, Rhône, Frankrig. 92 – 5 Stjerner
Lago | 229 kr. Tilbudspris
Krydret næse med roser og vilde urter. Flot intensitet i smagen med sorte brombær, peber og timiannoter. Ganske overbevisende og flot Gigondas med en lang vedvarende afslutning.
Alk.: 15%


Chateau Courac Cotes du Rhone Villages Laudun 2020, Rhône, Frankrig. 92 – 6 Stjerner
Kjær & Sommerfeldt | 99 kr. Tilbudspris
Indbydende næse med violer og sorte bær. Meget indsmigrende vin med en flot karakter men vigtigst meget ærlig og ligefrem i udtrykket. Sådan skal en god basis Rhône smage!
Alk.: 14,5%


Montgras Ninquén 2021, Conchagua, Chile. 92 – 5 Stjerner
Føtex | 199 kr. Tilbudspris
Mynte og eykalypsusnoter i duften. Intens, næsten sort med bløde runde tanniner. Halvt cabernet sauvignon og syrah, hvilket fungerer godt. Flot lang smag med en fin dybde.
Alk.: 14,5%


Arrocal Tinto Fino 2020, Ribera del Duero, Spanien. 92 – 5 Stjerner
Propperiet | 249 kr. Tilbudspris
Masser af mocca og toast i næsen. Fyldig i stilen med masser af fadkarakter. Brombær, espresso, tobak og vanilje dominerer i smagen. Flot balanceret med en lang afslutning. Meget klassisk vellavet Ribera del Duero.
Alk.: 14%


Callejo Finca Valderoble 2020, Ribera del Duero, Spanien. 92 – 5 Stjerner
Sigurd Müller Vinhandel | 195 kr. Tilbudspris
Meget saftig og ligefrem vin med masser af bærintensit, krydderier og vanilje i smagen. Lidt atypisk vin fra området men fungerer bestemt flot med en krydret nærmest grenache tone i afslutningen.
Alk.: 14,5%


Xavier Chateauneuf-du-Pape 2019, Rhône, Frankrig. 92 – 5 Stjerner
Supervin | 200 kr. Tilbudspris
Lys og den store andel af grenache fornemmes tydeligt. Varme krydret med sødmefulde røde bærnoter og garrique. Flot balanceret og en gavmild rig vin med masser af intensitet.
Alk.: 15%


Sijnn Red 2017, Malgas, Sydafrika. 92 – 5 Stjerner
VinsdeVinde | 229 kr. Tilbudspris
Syrah, touriga national, trincadeira, mourvedre og cabernet sauvignon far det ukendte område Malgas 200 km øst for Cape Town. Mørke krydrede noter med lette vilde urter i baggrunden. Masser af solmodne sorte bær men alligevel holdt i en køligere stil. Rund og bløde tanniner og en flot vellavet vin der på mange måder viser en anden side af sydafrikansk vin.
Alk.: 13%


Lafage Narassa 2020, Cotes Catalanes, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
Densidsteflaske | 139 kr. Tilbudspris
Primært grenache med lidt syrah fra grænsen til Spanien. Saftig i udtrykket med masser af varme sorte bær, vilde krydderier , peber og sød lakrids i smagen. Imødekommende med en lang vedvarende afslutning. Flot vin især til prisen!
Alk.: 15%


Cesari Ripasso Bosan 2018, Veneto, Italien. 91 – 5 Stjerner
Udvalgte MENY | 230 kr.
Intense blommenoter i duft og smag. Fine ripasso noter med tørrede frugter og varme krydderier. Men især frugten står virkelig flot og intenst. Lang afslutning.
Alk.: 14%


Domaine Durieu Lucile Avril Chateauneuf-du-Pape 2019, Rhône, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
Andrup Vin | 249 kr. Tilbudspris
Masser af røde bær i duften. Pæn intensitet og velbalanceret. Den høje alkohol er fint integreret. Man fornemmer en begyndende modenhed. Pæn afslutning.
Alk.: 15,5%


Pagos de Balbás 2021, Ribera del Duero, Spanien. 91 – 5 Stjerner
Vin&Vin | 179 kr. Tilbudspris
Mocca noter i duften. Noget parfumeret og de 9 mdr. på nye franske fade fornemmes tydeligt. Ribera del Duero i den mere moderne stil med en flot intensitet og masser af saft og kraft i udtrykket.
Alk.: 15%


Domaine la Bouissiere Vacqueyras 2020, Rhône, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
Jysk Vin | 205 kr. Tilbudspris
Masser af solmodne sorte bær og violer i duften. Frugtig med runde, bløde tanniner. Pæn koncentration og en fin saftig krydret afslutning.
Alk.: 15%


Clos Saint Jean Chateauneuf-du-Pape 2017, Rhône, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
thewinecompany.dk | 275 kr. Tilbudspris
Krydret varm og mode næse. I smagen syltede kirsebær, cola og vilde krydderier. Rund, blød og meget klar nu. Fin lang afslutning.
Alk.: 16%


Guigal Cotes du Rhône Cuvee Philipson 2019, Rhône, Frankrig. 91 – 6 Stjerner
Philipson Wine | 80 kr. Tilbudspris
Fyldig og meget solmoden i udtrykket. Rund, blød med sorte bær, tobak og timiannoter. Flot harmonisk og man må tage hatten af for hvor harmonisk denne cuvee er år efter år!  Og til prisen et kup.
Alk.: 14,5%


Gruñóñ 2017, Campo de Borja, Spanien. 91 – 5 Stjerner
Valuewine | 179 kr. Tilbudspris
Grenache og shiraz fra Aragon provinsen. Varm krydret vin med en flot intensitet og masser af fylde. Solmodne bærnoter, varme krydderier, let rosinpræg og vanilje i smagen. Server den køligt. Spændende lidt atypisk vin.
Alk.: 15,5%


Domaine de la Libellule Vacqueyras 2020, Rhône, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
MENY | 175 kr. Tilbudspris
Lys med florale noter. Imødekommende i en lys krydret stil med røde bær, urter, timian og lavendelnoter. Flot balanceret med en fin krydret afslutning.
Alk.: 15,5%


Philipps Eckstein Spätburgunder Reserve 2020, Mosel, Tyskland. 91 – 5 Stjerner
Højsteen Vin | 170 kr. Tilbudspris
Rund og blød med fine solmoden jordbær og hindbær noter i duft og smag. Let krydret og en yderst velbalanceret vin meget klar og imødekommende lige nu.
Alk.: 14%


Masi Amarone Della Valpolicella Costasera 2018, Veneto, Italien. 91 – 5 Stjerner
Føtex | 249 kr. Tilbudspris
Moderne vellavet amarone drevet af frugten med fine krydrede noter og let svesket præg. Meget klassisk vellavet med flot intensitet og masser af sorte blommer, lakrids og vanilje. Lang afslutning.
Alk.: 15%


Au Bon Climat Pinot Noir La Bauge Au-dessus 2018, Californien, USA. 91 – 4 Stjerner
Kjær & Sommerfeldt | 445 kr.
Meget lys med modne røde bærnoter i duften. Elegant med fine skovbundsnoter, ribs, jordbær og strejf vanilje. Man fornemmer en flot  vellavet vin men den slutter en anelse tør.
Alk.: 13,5%


Parada de Atauta 2020, Ribera del Duero, Spanien. 91 – 5 Stjerner
Erik Sørensen Vin | 195 kr. tilbudspris
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Alk.: 15%


Clos de Gamot 2020, Cahors, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
Vinova | 155 kr. Tilbudspris
Anelse støvet næse men kommer flot efter det i smagen med røde blommer, lakrids, sort peber og strejf vanilje. Bløde velintegrerede tanniner og en flot malbec fra det sydfranske.
Alk.: 14%


Télégramme Chateauneuf-du-Pape 2020, Rhône, Frankrig. 91 – 5 Stjerner
Theis Vine | 300 kr. Tilbudspris
Krydret og floral næse. Meget imødekommende og frisk i udtrykket med røde bærnoter især jordbær, tobak, urter og strejf vanilje. Flot balance og lang krydret afslutning.
Alk.: 15%


Stokkenye & Friends Passione 2020, Sicilien, Italien. 91 – 5 Stjerner
Rema1000 | 129 kr.
Primært cabernet franc med merlot og en smule syrah. 20 mdr. på franske fade. Fra danske Peter Vinding-Diers hånd. En fyldig og kraftfuld vin med sorte bær, lette urter, lakrids og peber noter. Fadet er velintegreret og forstyrrer ikke. Runde fine tanniner men rankheden i vinen fornemmes. Flot længde og alt i alt en flot vellavet vin med fine lag.
Alk.: 14%


Selosse-Pajon Champagne Souvenir Brut 0, Champagne, Frankrig. 90 – 5 Stjerner
Ilvino | 215 kr. Tilbudspris
Tja nogen vil nok synes champagne til julemaden er misforstået, men en mundrensende frisk champagne med en rimelig dosage fungerer ganske pænt. Den er meget klassisk men jeg savner mere dybde og kompleksitet som længere tids andengæring vil give. Men et frisk pust!
Alk.: 12%


Famille Lancon Cotes du Rhône Villages Reserse La Solitude 2021, Rhône, Frankrig. 90 – 5 Stjerner
Vinens Verden | 129 kr. Tilbudspris
Fyldig klassisk Rhône vin med en pæn koncentration og anelse rustik på den gode måde i udtrykket. Sorte bær, urter og timian noter i smagen. Pæn længde.
Alk.: 14,5%


F de Fuentespina 2019, Ribera del Duero, Spanien. 90 – 5 Stjerner
Kvickly, Superbrugsen | 149 kr. Tilbudspris
Næsten sort med toastnoter i duften. Masser af fad fornemmes og en koncentreret frugt. Balancen er næsten der men en del fadtannin i eftersmagen fungerer ikke helt. Men derudover en ganske flot vin der vil meget og lykkes med det meste.
Alk.: 15%


Luciano Arduini Amarone della Valpolicella 2019, Veneto, Italien. 90 – 5 Stjerner
Scandinavian Wine & Chocolate | 175 kr. Tilbudspris
Fyldig let sødmefuld i udtrykket med sveskepræg, solmodne blommer, lakrids, julekrydderier og vanilje. Flot længde og en pæn lige eksponent for Amarone stilen.
Alk.: 16,5%


Le Plan Des Moines La Garde Cairanne 2021, Rhône, Frankrig. 90 – 5 Stjerner
Dinvinhandel.dk | 149 kr. Tilbudspris
Floral næse. Indbydende med masser af sorte bær, violer, vilde krydderier i duft og smag. Flot balance og en fin lang krydret eftersmag.
Alk.: 14,5%


Domaine Gassier Nostre Païs 2020, Costiers de Nimes, Frankrig. 90 – 5 Stjerner
Otto Suenson | 109 kr. tilbudspris
Blend fra Sydfrankrig primært med grenache og syrah. Flot frisk og indbydende næse med masser af sorte bær. Pæn koncentration og i smagen brombær, timian, peber og vanilje. Saftig krydret afslutning.
Alk.: 14,5%


Domaine Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape 2021, Rhône, Frankrig. 90 – 4 Stjerner
Vestergaard Wines | 355 kr. tilbudspris
Varm krydret næse. Man fornemmer en overvægt af grenache. Fine varme krydrede noter i smagen og en stor modenhed i frugten. Pæn afslutning.
Alk.: 15%


Quinta do Gradil Vinha do Carmo 2018, Lisboa, Portugal. 90 – 5 Stjerner
Nordjysk Vinimport | 140 kr. Tilbudspris
Blend af lokale druer fra Lisboa. Meget mørk og animalsk i udtrykket. Blomme, rødt kød, lakrids, sort peber og urter i smagen. En spændende kraftig vin med masser af intensitet. Anelse rustik i afslutningen.
Alk.: 14%


Adriano Grasso Barbera d’Asti Superiore 2019, Piemonte, Italien. 90 – 5 Stjerner
Vinpusheren | 199 kr. Tilbudspris
Blød rund og fyldig barbera med sorte blommer, lakrids, peber og strejf vanilje. Flot intensitet og en ganske harmonisk flot repræsentant fra området i den mere fyldige stil.
Alk.: 15%


Olivier & Lafont Gigondas 2020, Rhône, Frankrig. 90 – 5 Stjerner
MENY | 130 kr. Tilbudspris
Flot frugtig imødekommende Rhône med pæn dybde og intensitet. Masser af sorte bær, peber og vilde krydderier pakket ind af en fin syre. Flot lang eftersmag.
Alk.: 15%


Tenuta Patruno Perniola Lenos Primitivo 2021, Puglien, Italien. 90 – 5 Stjerner
Carlsen Vin | 125 kr. Tilbudspris
Solmoden blommer i duften. En fyldig men også frisk og imødekommende vin med lette sødmefulde bærnoter, varme krydderier og vanilje. Pakket ind af en flot syre og generelt ikke for kraftig hvilket klæder vinen. Krydret afslutning.
Alk.: 14%


Corte Manara Amarone Della Valpolicella 2018, Veneto, Italien. 89 – 4 Stjerner
Bilka | 149 kr. Tilbudspris
Fine krydrede noter i duften. Let rosinpræg, julekrydderier og toast i smagen. Pæn intensitet og en fin syre pakker vinen ind. En lille og relativ let amarone og ganske imødekommende.
Alk.: 16%


Panorama Cairanne Les Escaliers du Geant 2018, Rhône, Frankrig. 89 – 5 Stjerner
Holte vinlager | 110 kr. tilbudspris
Varm krydret med masser af timian, urter og solmodne bær. En meget ligetil og drikkevenlig mad de fleste vil kunne lide. Ikke så mange dikkedarer…
Alk.: 14%


Rizzardi Montecru Rosso 2021, Veneto, Italien. 89 – 4 Stjerner
HJ Hansen/Vinspecialisten | 139 kr. Tilbudspris
Blend af både lokale og internationale druer fra Veneto. Pæn fyldig vin med en fin saftighed, masser af sorte bær og krydderier. Meget ligefrem med en fin krydret afslutning.
Alk.: 13,5%


Closerie de Vaudieu Chateauneuf-du-Pape 2021, Rhône, Frankrig. 89 – 4 Stjerner
Philipson Wine | 150 kr. tilbudspris
Masser af røde bær i duften. Saftig og imødekommende vin med jordbær, røde kirsebær og varme krydderier i smagen. Ikke voldsom dyb men vellavet ligefrem.
Alk.: 15%


Tofterup Brothers Tempranillo Crianza 2019, Ribera del Duero, Spanien. 89 – 4 Stjerner
MENY, SPAR og udvalgte Coop | 125 kr. Tilbudspris
Fine sorte bær og krydderier i duften. Medium koncentration med en fine brombærnoter, mocca, tobak og strejf vanilje i smagen. Pæn længde men savner lidt mere dybde.
Alk.: 14,5%


Il Passo Primitivo Merlot 2022, Puglien, Italien. 88 – 5 Stjerner
Netto | 50 kr. Tilbudspris
Fyldig krydret vin med fine blomme, peber og varme krydrede noter i smagen. Pæn balance, ikke specielt dyb men fungerer og til prisen en ganske pæn vin.
Alk.: 14,5%


Pierre Henri Morel Cotes du Rhone 2022, Rhône, Frankrig. 88 – 5 Stjerner
Kvickly, Superbrugsen | 59 kr. Tilbudspris
En pæn klassisk Rhône med fine brombærnoter, timian, peber og urter. Pæn intensitet men ikke så lang i eftersmagen.  Til prisen helt iorden.
Alk.: 14,5%


Viernes de Godelia 2021, Bierzo, Spanien. 88 – 4 Stjerner
Vinnu.dk | 90 kr. Tilbudspris
Mencia fra Bierzo. Medium koncentration, fine røde bærnoter i duften. Anelse sødmefuld i smagen med kirsebær, sød lakrids og varme krydderier. Pæn ligefrem dog savner jeg mere dybde.
Alk.: 14%


Fugolo Valpolicella Classico Superiore 2020, Veneto, Italien. 88 – 4 Stjerner
Billund Vinlager | 141 kr. Tilbudspris
Fyldig med sorte bitre bær, krydderier, lakids og strejf vanilje. Anelse tørhed fornemmes og den vriker lidt lukket, så kan med fordel dekanteres. Pæn fylde med en rimelig lang afslutning.
Alk.: 14%


La Foule GSM 2021, Pays D’Oc, Frankrig. 87 – 4 Stjerner
ViniPortugal | 70 kr. tilbudspris
Grenache, syrah og mouyvedre fra det sydfranske. Diskret næse. Pæn koncentreret udtryk med masser af brombær, sød lakrids og varme krydderier. Anelse simpel og ikke så lang i smagen.
Alk.: 13%


Chester Falls Zinfandel 2020, Californien, USA. 82 – 2 Stjerner
365Discount | 49 kr. Tilbudspris
Parfumeret i næsen. Sødmefuld i smagen med solmodne røde bær og brændte krydderier. Meget simpel og kort i smagen.
Alk.: 14,5%