En af grundlæggerne og førende vinhuse i Wachau har besluttet at forlade Vinea Wachau. Da vinskandalen ramte Østrig i 1985, valgte man i Wachau at bryde ud og danne sin egen forening Vinea Wachau; og på trods af, at man udgør under 3% af Østrigs areal og producerer endnu mindre af den totale mængde vin, formåede man at blive det mest prestigefyldte vinområde i landet. Det var især vinhuse og familier som Franz Hirtzberger, Emmerich Knoll, Prager og netop FJ Gritsch, som drev dette arbejde. Foreningen definerede blandt andet de tre niveauer: steinfeder, federspiel og smaragd, hver defineret på baggrund af sukkerindholdet i druerne, lidt som det tyske prädikatsystem.

Grunden til at man nu forlader klassifikationen og dermed dropper brugen af steinfeder, federspiel og smaragd ligger i at FJ Gritsch tror mere på det østrigske klassifikationssystem DAC. Denne klassiciering tager udgangspunkt i regionale vine (Gebietswein), landsby vine (Ortswein) samt enkeltmarksvine (Riedenwein). Det betyder at fra 2023 årgangen og frem vil alle vine fra FJ Gritsch være klassificeret under DAC. Frans-Josef Gritsch fortæller at man har forsøgt at arbejde indenfor Vinea Wachau for at skabe forandringer, så man kan have en fælles klassificering i stedet for to forskellige, men der var ikke tilslutning til dette blandt medlemmerne. Og derfor besluttede FJ Gritsch at melde sig ud.