Kongen i Toscana må være Brunello-vinene fra Montalcino. I hundreder af år har der været en helt speciel respekt omkring de ofte kraftige og store vine fra den lille by i det sydlige Toscana. I weekenden blev den nye 2019 årgangs præsenteret for pressen i Montalcino og der er noget at glæde sig til når vinene de næste måneder frigives.

Man havde en stort set perfekt sæson. Druerne havde den perfekte modning og sangiovese fik alle muligheder for at vise sin bedste side.” Vinene viste da også over en bred kam en flot frugtintensitet drevet af røde bær, en fin syre og ikke mindst en ganske moderat alkohol. Og så spiller fadet en mindre rolle. Der er sket et stort skift de senere år i kældrene, og man kan fornemme den yngre generation er kommet til, og at vinene derfor er bedre lavet, og mere drevet af frugt end af fad. Et stilskifte, som for mig virkeligt slår igennem i 2019, og jeg har aldrig smagt så mange vellavede vine fra Montalcino. Vinene er klart mere tilgængelige som unge end før. Dette gav en flot modning af sangiovese med et pænt sukkerindhold og samtidigt en flot fenolisk modning. Smagningen bekræftede, at 2019 er en stor og klassisk årgang, som på mange måder kan måle sig med 2016— og definitivt bedre end 2017 og 2018. Skal man sammenligne dem med tidligere årgange er 2010 nok den årgang som kommer tættest på.

Læs stor reportage om den nye årgang i DinVinGuide til februar.