Som nabo til Kremstal og Kamptal finder man Wachau, måske det bedst kendte østrigske vinområde og udnævnt som Verdenskulturarv af FN. Men også et område, som på mange måder har valgt at stå for sig selv, i hvert fald indtil for nylig.

Området ligger med spektakulære sydvendte vinmarker ned mod Donau. Her finder man stejle terrasser med klipper formet af vulkansk oprindelse, og herfra kommer en række af de bedste vine på især riesling og grüner veltliner. 15 km langs floden strækker området sig og minder på mange måder om det tyske område Mosel.

Området strækker sig langs Donau forbi gamle, smukke byer som Melk, Spitz, Weissenkirchen, Loiben og Mautern. Hovedbyen er Dürnstein, og her finder man på toppen den berømte slotsruin, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte blev holdt fanget efter det tredje korstog i 1192. Og netop borgruinen og byen har været centrum for mange store film i historien. Men også Nikolaihof i Mautern am der Donau kan således trække sin historie som vingård tilbage til år 470, hvor romerne dyrkede vin til deres soldater, som efter sigende hver drak over to liter dagligt.

Området har en lang historie flere tusinde år tilbage i tiden og har været under mange herredømmer gennem tiden. Senest efter Anden Verdenskrig, hvor området var besat af Sovjetunionen indtil 1955. En besættelse, der bl.a. betød, at hovedparten af de ældre vine fra før krigen ikke længere eksisterer.

Da vinskandalen ramte Østrig i 1985, valgte man i Wachau at bryde ud og danne sin egen forening Vinea Wachau; og på trods af, at man udgør under 3% af Østrigs areal og producerer endnu mindre af den totale mængde vin, formåede man at blive det mest prestigefyldte vinområde i landet. Det var især vinhuse og familier som Franz Hirtzberger, Emmerich Knoll og Prager, som drev dette arbejde.

 

Klassificeringen

Foreningen definerede blandt andet de tre niveauer: steinfeder, federspiel og smaragd, hver defineret på baggrund af sukkerindholdet i druerne, lidt som det tyske prädikatsystem. En inddeling der stort set bruges af alle producenter og fortsætter nu, hvor Wachau nyligt er blevet en del af resten af vinverdenen i Østrig som en DAC.

Steinfeder: De letteste vine, fint aromatiske med mild frugtsmag og op til 11,5% alkohol. Typisk de tidligst høstede druer og ofte fra de yngste vinstokke, som findes på de fladere vinmarker langs floden, hvor der er masser af vand og næring i jordbunden. Denne vintype ser man ikke ofte uden for Østrig, da den drikkes lokalt. Og også en vintype, der bliver sværere at producere grundet klimaforandringerne.

Federspiel: De mellemfyldige vine med intens frisk frugt og mellem 11,5% og 12,5% alkohol. Ofte de bedre vinhuses basisvine, som er tilgængelige og drevet af frugten.

Smaragd: De fyldigste vine med moden frugt, stor kompleksitet og langt lagringspotentiale. De er høstet senere, har ofte botrytiskarakter, men er stadig tørre og har alkohol over 12,5%. De bedste vine fra Wachau har oftest denne betegnelse, men der er mange stilretninger afhængigt af vinhuset.

De bedste vine i området dyrkes på stejle terrasser, hvor solen kan bage om dagen, samtidig med at de opvarmede klipper afgiver varme om natten. De vine, som er dyrket på stejle skråninger er ofte mærket ”Terrassen” på etiketterne. Hvis de da ikke har enkeltmarksnavnet på. Og netop opvarmningen betyder, at vinstokke nær ved klippemurene ofte er de første, der høstes; omend en producent som Peter Veyder-Malberg høster disse omkring en måned tidligere end almindeligt.

 

Druerne og enkeltmarkerne

I Wachau tillader man 17 forskellige druesorter, herunder grüner veltliner, riesling, chardonnay, weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris), sauvignon blanc, neuburger, muskateller, roter veltliner og zweigelt samt blandinger fra alle dele af regionen, mens en Ortswein skal foretages af et mindre udvalg af ni sorter inden for en enkelt kommune, og en Riedenwein eller enkeltmarksvin skal være enten grüner veltliner eller riesling, efter at Wachau nu er blevet DAC. Det betyder, at en række vine på bl.a. weissburgunder nu er nødsaget til at skifte navn, da de hidtil har båret enkeltmarksbetegnelse, bl.a. fra huset Jamek.

De mest kendte landsbyer langs Donau er opstrøms fra øst til vest, med nogle af deres mest berømte vinmarker:

Unterloiben (Kreutles, Steinertal)

Oberloiben (Loibenberg, Schütt)

Dürnstein (Hollerin, Kellerberg)

Weissenkirchen (Achleiten, Kaiserberg, Klaus, Steinriegel, Weitenberg)

Joching (Kollmitz)

Wösendorf (Hochrain, Kollmütz)

Spitz (Axpoint, Hochrain, Setzberg, Singerriedel, Tausendeimerberg eller Burgberg)

 

Derudover finder man:

Spitzergraben med den tilhørende landsby Viessling og dens vinmarker Brück og Schön, som strækker sig vestpå ind i høje bakker fra Spitz og væk fra Donau i et noget køligere klima.

Donau, som flyder gennem området, er en regulerende faktor, som giver et helt specielt mikroklima, der passer godt til grüner veltliner og riesling. Klimaet i Wachau er ganske køligt, og der er stor forskel mellem dag- og nattetemperaturen— drevet af kølige vinde vestfra, som kommer ind om natten og lunere vinde østfra, der kommer ind om formiddagen. Disse to strømme giver et helt specielt mikroklima til markerne langs floden og betyder, at man opererer med en meget lang vækstsæson. Man opnår derfor en langsom modning og de mange stejle, sydvendte terrasser virker som solfangere.

Flere producenter høster først i oktober og november, hvor druerne også er ramt af botrytis, men hvor de har smaragd-modenheden. Hirtzberger skriver f.eks. altid på sine vine, hvornår de er høstet, og ofte er det langt inde i november. Men det kan ændre sig meget fra år til år, og i 2018 startede høsten allerede i slutningen af august. Men også mere ekstremt vejr rammer, og i slutningen af august i år ramte en haglstorm Spitz og de omliggende marker, og store dele af druerne blev ødelagt. Den største storm i 60 år, når man spørger Franz Hirtzberger. Der arbejdes derfor på mange kanter både i forhold til forskellige kloner af druerne for at sikre dem mod sygdomme, mindre beskæring for at beskytte druerne mod solstråler og haglnet.

Man kan ikke snakke Wachau uden at komme ind på jordbunden. Der er en helt særlig mineralitet i vinene fra Wachau, som efter sigende stammer fra en bestemt slags gnejs (bjergart), der findes i området. Men der findes så utroligt mange jordtyper grundet bjergene samt Donau-flodens indflydelse. Blandt andet en del fossiler og kalk, da Donau stod væsentlig højere for milioner af år siden. De mange forskellige bjergarter giver også værdifulde næringsstoffer til vinplanten og bidrager til vinen med høj syre, aromatisk kompleksitet og mineralske noter. Den anden faktor er botrytis, som dannes sent om efteråret grundet fugten fra floden. Flere producenter arbejder aktivt med det i vinene for at få en anden tekstur. Spørger man Franz Hirtzberger, er det som et alternativ til at arbejde med modning af vinene på gærresterne.

Oftest finder man grüner veltliner tættere på floden, da jordlaget er tykkere her, og der er mere næring og vand end oppe på skråningerne. Det giver højtydende grüner veltliner-stokke, som især driver en del af de unge, frugtige vine. Bevæger man sig op ad bakkerne, finder man de mere seriøse grüner veltliner-vine, og her begynder man også at møde riesling, da riesling trives bedre her. Og jo højere man kommer, desto mere riesling finder man.

Det er især kooperativet Domäne Wachau, som sidder tungt på områdets vine; med over 200 medlemmer tilsammen ejer de over en tredjedel af Wachaus vinmarker. Men i modsætning til mange andre kooperativer, er kvaliteten meget høj her. Og senest har man besluttet at man i løbet af tre år vil konvertere alle drueavlere til økologi, hvilket givet vil betyde, at mange andre vil følge trop.

Wachau er i øvrigt også kendt for sine delikate abrikoser og ikke mindst som et yndet turistmål. Især cykelturisme, hvor man cykler langs floden og besøger de mange vinhuse og restauranter, er populært.

Det er 2021-årgangen, som er frigivet i år. En fremragende årgang og på højde med de bedste årgange. Især grüner veltliner-vinene imponerer med deres koncentration, balance og dybde. Riesling-vinene er mere stramme men stadig flotte, men ikke helt på niveau med grüner veltliner. Vinea Wachau præsenterede i september 2022 sine vine fra 2021 i Wachau, hvor DinVinGuide deltog og smagte sig igennem godt og vel 110 vine fra medlemmerne. Niveauet var tårnhøjt, og 2021 er som i resten af Østrig en exceptionel årgang, man bør købe til kælderen!

 

Her er de bedste riesling vine:

Prager Klaus Riesling Smaragd 2021  98
Theis Vine | 450 kr. tilbudspris
Virkeligt intens og fyldig. Flot dybde med masser af mineralitet og moden frugt. Mange lag og lang afslutning. En stor vin!

 

Knoll Schütt Riesling Smaragd 2021  98
Løgismose | 545 kr.
Flot og klassisk rieslingnæse. Yderst elegant med en flot og lang smag. Koncentreret gul frugt, mineralitet og lette krydderier. Yderst vellavet og elegant vin.

Hirtzberger Franz Hochrain Riesling Smaragd 2021  97
Sigurd Müller Vinhandel | 440 kr.
Flot og stringent næse og en intens vin med masser af karakter. Gule æbler, lime og krydderier. Lang, vedvarende, kompleks eftersmag.

 

 

Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd 2021  97
Best Selection | ukendt pris
Intens og krydret næse. Masser af karakter med flint, gule frugter og krydderier i smagen. Kompleks og lang eftersmag.

 

Alzinger Höhereck Riesling Smaragd 2021. 97

Knoll Kellerberg Riesling Smaragd 2021. 97

Alzinger Loibenberg Riesling Smaragd 2021. 97

Hirtzberger Franz Singerriedel Riesling Smaragd 2021. 96

Hirtzberger Weinhofmeisterei Kollmitz Riesling Smaragd 2021. 96

Prager Achleiten Riesling Smaragd 2021. 96

Pichler Rudi Achleithen Riesling Smaragd 2021. 96

Jamek Klaus Riesling Smaragd 2021. 96

Alzinger Hollerin Riesling Smaragd 2021. 96

Domäne Wachau Kellerberg Riesling Smaragd 2021. 96

Knoll Loibenberg Riesling Smaragd 2021. 96

Alzinger Steinertal Riesling Smaragd 2021. 96

Gritsch FJ Kalkofen Riesling Smaragd 2021. 95

Hirtzberger Franz Setzberg Riesling Smaragd 2021. 95

Domäne Wachau Singerriedel Riesling Smaragd 2021. 95

Hirtzberger Franz Steinporz Riesling Smaragd 2021. 95

Pichler Rudi Kirchweg Riesling Smaragd 2021. 95

Domäne Wachau Achleiten Riesling Smaragd 2021. 95

Gritsch FJ 1000-Eimerberg  Riesling Smaragd 2021. 94

Pichler Rudi Hochrain Riesling Smaragd 2021. 94

Tegernseerhof Steinertal Riesling Smaragd 2021. 94

Donabaum Johann Offenberg Riesling Smaragd 2021. 93

Donabaum Johann Vogelleithen Riesling Smaragd 2021. 93

Hirtzberger Weinhofmeisterei Bach Riesling Smaragd 2021. 93

Jäger Achleiten Riesling Smaragd 2021. 93

Hutter Hollerin Riesling Smaragd 2021. 93

Sigl Kirnberg Riesling Smaragd 2021. 93

Frischengruber Kreuzberg Riesling Smaragd 2021. 93

 

Her er de bedste grüner veltliner vine:

 

Prager Achleiten Grüner Veltliner Smaragd, Stockkultur 2021  97

Theis Vine | 650 kr.

En yderst flot næse. Meget klassisk grüner veltliner udtryk med hvid peber og gul frugt. Intens med en kompleks og lang afslutning.

 

Jamek Liebenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021  97

vinothek-marquart | xx kr.

Mineralsk og stringent i udtrykket. En medium koncentration pakket ind i hvip peber og en flot syre. Vellavet og flot vin.

 

Tegernseerhof Höhereck Grüner Veltliner Smaragd 2021  96

Best Selection | ukendt pris

Flot og intens næse. Masser af karakter i smagen med gule æbler, hvid peber og orientalske krydderier. Mange lag og en flot, lang eftersmag.

 

Alzinger Loebenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021  96

Atomwine | 300 kr.

Meget kølig og stringent i udtrykket. Flintet med æblenoter og blomster i smagen. Stor dybde og længde.

 

Hirtzberger Franz Kirchweg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Jamek Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Prager Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Knoll Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Tegernseerhof Schütt Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Pichler Rudi Kollmütz Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Pichler Rudi Achleithen Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Alzinger Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Knoll Schütt Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Gritsch FJ Singerriedel Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Hirtzberger Weinhofmeisterei Kollmütz Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Domäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Domäne Wachau Kellerberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Knoll Kreutles Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Alzinger Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Högl Schön  Grüner Veltliner Smaragd, Alte Parzellen  2021. 93

Hirtzberger Franz Axpoint Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Pichler Rudi Hochrain Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Gritsch FJ Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Schmelz Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd 2017 93

Sigl Himmelreich Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Domäne Wachau Kirnberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

 

 

Fakta

 

Placering: Niederösterreich, Østrig

Areal: 1.323 hektarer

Vinhuse: 210

Vigtigste druesorter: grüner veltliner, riesling.

Vigtigste byer: Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz, Mautern

 

Årgangene

2021 *****

2020 ****

2019 *****

2018 ****

2017 ****

2016 ****

2015 *****

2014 ***

2013 ****

2012 *****

2011 ****

2010 ***

2009 ****

2008 ****

2007 ****

2006 *****

* Ringe år ** Ikke specielt godt år *** Middelmådigt år **** Godt år ***** Exceptionelt år

 

Kort

Wachau

Af Thomas Rydberg

 

Som nabo til Kremstal og Kamptal finder man Wachau, måske det bedst kendte østrigske vinområde og udnævnt som Verdenskulturarv af FN. Men også et område, som på mange måder har valgt at stå for sig selv, i hvert fald indtil for nylig.

 

Området ligger med spektakulære sydvendte vinmarker ned mod Donau. Her finder man stejle terrasser med klipper formet af vulkansk oprindelse, og herfra kommer en række af de bedste vine på især riesling og grüner veltliner. 15 km langs floden strækker området sig og minder på mange måder om det tyske område Mosel.

 

Området strækker sig langs Donau forbi gamle, smukke byer som Melk, Spitz, Weissenkirchen, Loiben og Mautern. Hovedbyen er Dürnstein, og her finder man på toppen den berømte slotsruin, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte blev holdt fanget efter det tredje korstog i 1192. Og netop borgruinen og byen har været centrum for mange store film i historien. Men også Nikolaihof i Mautern am der Donau kan således trække sin historie som vingård tilbage til år 470, hvor romerne dyrkede vin til deres soldater, som efter sigende hver drak over to liter dagligt.

 

Området har en lang historie flere tusinde år tilbage i tiden og har været under mange herredømmer gennem tiden. Senest efter Anden Verdenskrig, hvor området var besat af Sovjetunionen indtil 1955. En besættelse, der bl.a. betød, at hovedparten af de ældre vine fra før krigen ikke længere eksisterer.

 

Da vinskandalen ramte Østrig i 1985, valgte man i Wachau at bryde ud og danne sin egen forening Vinea Wachau; og på trods af, at man udgør under 3% af Østrigs areal og producerer endnu mindre af den totale mængde vin, formåede man at blive det mest prestigefyldte vinområde i landet. Det var især vinhuse og familier som Franz Hirtzberger, Emmerich Knoll og Prager, som drev dette arbejde.

 

 

Klassificeringen

 

Foreningen definerede blandt andet de tre niveauer: steinfeder, federspiel og smaragd, hver defineret på baggrund af sukkerindholdet i druerne, lidt som det tyske prädikatsystem. En inddeling der stort set bruges af alle producenter og fortsætter nu, hvor Wachau nyligt er blevet en del af resten af vinverdenen i Østrig som en DAC.

 

Steinfeder: De letteste vine, fint aromatiske med mild frugtsmag og op til 11,5% alkohol. Typisk de tidligst høstede druer og ofte fra de yngste vinstokke, som findes på de fladere vinmarker langs floden, hvor der er masser af vand og næring i jordbunden. Denne vintype ser man ikke ofte uden for Østrig, da den drikkes lokalt. Og også en vintype, der bliver sværere at producere grundet klimaforandringerne.

 

Federspiel: De mellemfyldige vine med intens frisk frugt og mellem 11,5% og 12,5% alkohol. Ofte de bedre vinhuses basisvine, som er tilgængelige og drevet af frugten.

 

Smaragd: De fyldigste vine med moden frugt, stor kompleksitet og langt lagringspotentiale. De er høstet senere, har ofte botrytiskarakter, men er stadig tørre og har alkohol over 12,5%. De bedste vine fra Wachau har oftest denne betegnelse, men der er mange stilretninger afhængigt af vinhuset.

 

De bedste vine i området dyrkes på stejle terrasser, hvor solen kan bage om dagen, samtidig med at de opvarmede klipper afgiver varme om natten. De vine, som er dyrket på stejle skråninger er ofte mærket ”Terrassen” på etiketterne. Hvis de da ikke har enkeltmarksnavnet på. Og netop opvarmningen betyder, at vinstokke nær ved klippemurene ofte er de første, der høstes; omend en producent som Peter Veyder-Malberg høster disse omkring en måned tidligere end almindeligt.

 

 

Druerne og enkeltmarkerne

 

I Wachau tillader man 17 forskellige druesorter, herunder grüner veltliner, riesling, chardonnay, weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris), sauvignon blanc, neuburger, muskateller, roter veltliner og zweigelt samt blandinger fra alle dele af regionen, mens en Ortswein skal foretages af et mindre udvalg af ni sorter inden for en enkelt kommune, og en Riedenwein eller enkeltmarksvin skal være enten grüner veltliner eller riesling, efter at Wachau nu er blevet DAC. Det betyder, at en række vine på bl.a. weissburgunder nu er nødsaget til at skifte navn, da de hidtil har båret enkeltmarksbetegnelse, bl.a. fra huset Jamek.

 

De mest kendte landsbyer langs Donau er opstrøms fra øst til vest, med nogle af deres mest berømte vinmarker:

 

Unterloiben (Kreutles, Steinertal)

 

Oberloiben (Loibenberg, Schütt)

 

Dürnstein (Hollerin, Kellerberg)

 

Weissenkirchen (Achleiten, Kaiserberg, Klaus, Steinriegel, Weitenberg)

 

Joching (Kollmitz)

 

Wösendorf (Hochrain, Kollmütz)

 

Spitz (Axpoint, Hochrain, Setzberg, Singerriedel, Tausendeimerberg eller Burgberg)

 

 

Derudover finder man:

 

Spitzergraben med den tilhørende landsby Viessling og dens vinmarker Brück og Schön, som strækker sig vestpå ind i høje bakker fra Spitz og væk fra Donau i et noget køligere klima.

 

Donau, som flyder gennem området, er en regulerende faktor, som giver et helt specielt mikroklima, der passer godt til grüner veltliner og riesling. Klimaet i Wachau er ganske køligt, og der er stor forskel mellem dag- og nattetemperaturen— drevet af kølige vinde vestfra, som kommer ind om natten og lunere vinde østfra, der kommer ind om formiddagen. Disse to strømme giver et helt specielt mikroklima til markerne langs floden og betyder, at man opererer med en meget lang vækstsæson. Man opnår derfor en langsom modning og de mange stejle, sydvendte terrasser virker som solfangere.

 

Flere producenter høster først i oktober og november, hvor druerne også er ramt af botrytis, men hvor de har smaragd-modenheden. Hirtzberger skriver f.eks. altid på sine vine, hvornår de er høstet, og ofte er det langt inde i november. Men det kan ændre sig meget fra år til år, og i 2018 startede høsten allerede i slutningen af august. Men også mere ekstremt vejr rammer, og i slutningen af august i år ramte en haglstorm Spitz og de omliggende marker, og store dele af druerne blev ødelagt. Den største storm i 60 år, når man spørger Franz Hirtzberger. Der arbejdes derfor på mange kanter både i forhold til forskellige kloner af druerne for at sikre dem mod sygdomme, mindre beskæring for at beskytte druerne mod solstråler og haglnet.

 

Man kan ikke snakke Wachau uden at komme ind på jordbunden. Der er en helt særlig mineralitet i vinene fra Wachau, som efter sigende stammer fra en bestemt slags gnejs (bjergart), der findes i området. Men der findes så utroligt mange jordtyper grundet bjergene samt Donau-flodens indflydelse. Blandt andet en del fossiler og kalk, da Donau stod væsentlig højere for milioner af år siden. De mange forskellige bjergarter giver også værdifulde næringsstoffer til vinplanten og bidrager til vinen med høj syre, aromatisk kompleksitet og mineralske noter. Den anden faktor er botrytis, som dannes sent om efteråret grundet fugten fra floden. Flere producenter arbejder aktivt med det i vinene for at få en anden tekstur. Spørger man Franz Hirtzberger, er det som et alternativ til at arbejde med modning af vinene på gærresterne.

 

Oftest finder man grüner veltliner tættere på floden, da jordlaget er tykkere her, og der er mere næring og vand end oppe på skråningerne. Det giver højtydende grüner veltliner-stokke, som især driver en del af de unge, frugtige vine. Bevæger man sig op ad bakkerne, finder man de mere seriøse grüner veltliner-vine, og her begynder man også at møde riesling, da riesling trives bedre her. Og jo højere man kommer, desto mere riesling finder man.

 

Det er især kooperativet Domäne Wachau, som sidder tungt på områdets vine; med over 200 medlemmer tilsammen ejer de over en tredjedel af Wachaus vinmarker. Men i modsætning til mange andre kooperativer, er kvaliteten meget høj her. Og senest har man besluttet at man i løbet af tre år vil konvertere alle drueavlere til økologi, hvilket givet vil betyde, at mange andre vil følge trop.

 

Wachau er i øvrigt også kendt for sine delikate abrikoser og ikke mindst som et yndet turistmål. Især cykelturisme, hvor man cykler langs floden og besøger de mange vinhuse og restauranter, er populært.

 

Det er 2021-årgangen, som frigives i år. En fremragende årgang og på højde med de bedste årgange. Især grüner veltliner-vinene imponerer med deres koncentration, balance og dybde. Riesling-vinene er mere stramme men stadig flotte, men ikke helt på niveau med grüner veltliner. Vinea Wachau præsenterede i september 2022 sine vine fra 2021 i Wachau, hvor DinVinGuide deltog og smagte sig igennem godt og vel 110 vine fra medlemmerne. Niveauet var tårnhøjt, og 2021 er som i resten af Østrig en exceptionel årgang, man bør købe til kælderen!

 

Her er de bedste riesling vine:

 

Prager Klaus Riesling Smaragd 2021  98

Theis Vine | 450 kr. tilbudspris

Virkeligt intens og fyldig. Flot dybde med masser af mineralitet og moden frugt. Mange lag og lang afslutning. En stor vin!

 

Knoll Schütt Riesling Smaragd 2021  98

Løgismose | 545 kr.

Flot og klassisk rieslingnæse. Yderst elegant med en flot og lang smag. Koncentreret gul frugt, mineralitet og lette krydderier. Yderst vellavet og elegant vin.

 

Hirtzberger Franz Hochrain Riesling Smaragd 2021  97

Sigurd Müller Vinhandel | 440 kr.

Flot og stringent næse og en intens vin med masser af karakter. Gule æbler, lime og krydderier. Lang, vedvarende, kompleks eftersmag.

 

Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd 2021  97

Best Selection | ukendt pris

Intens og krydret næse. Masser af karakter med flint, gule frugter og krydderier i smagen. Kompleks og lang eftersmag.

 

Alzinger Höhereck Riesling Smaragd 2021. 97

Knoll Kellerberg Riesling Smaragd 2021. 97

Alzinger Loibenberg Riesling Smaragd 2021. 97

Hirtzberger Franz Singerriedel Riesling Smaragd 2021. 96

Hirtzberger Weinhofmeisterei Kollmitz Riesling Smaragd 2021. 96

Prager Achleiten Riesling Smaragd 2021. 96

Pichler Rudi Achleithen Riesling Smaragd 2021. 96

Jamek Klaus Riesling Smaragd 2021. 96

Alzinger Hollerin Riesling Smaragd 2021. 96

Domäne Wachau Kellerberg Riesling Smaragd 2021. 96

Knoll Loibenberg Riesling Smaragd 2021. 96

Alzinger Steinertal Riesling Smaragd 2021. 96

Gritsch FJ Kalkofen Riesling Smaragd 2021. 95

Hirtzberger Franz Setzberg Riesling Smaragd 2021. 95

Domäne Wachau Singerriedel Riesling Smaragd 2021. 95

Hirtzberger Franz Steinporz Riesling Smaragd 2021. 95

Pichler Rudi Kirchweg Riesling Smaragd 2021. 95

Domäne Wachau Achleiten Riesling Smaragd 2021. 95

Gritsch FJ 1000-Eimerberg  Riesling Smaragd 2021. 94

Pichler Rudi Hochrain Riesling Smaragd 2021. 94

Tegernseerhof Steinertal Riesling Smaragd 2021. 94

Donabaum Johann Offenberg Riesling Smaragd 2021. 93

Donabaum Johann Vogelleithen Riesling Smaragd 2021. 93

Hirtzberger Weinhofmeisterei Bach Riesling Smaragd 2021. 93

Jäger Achleiten Riesling Smaragd 2021. 93

Hutter Hollerin Riesling Smaragd 2021. 93

Sigl Kirnberg Riesling Smaragd 2021. 93

Frischengruber Kreuzberg Riesling Smaragd 2021. 93

 

Her er de bedste grüner veltliner vine:

 

Prager Achleiten Grüner Veltliner Smaragd, Stockkultur 2021  97

Theis Vine | 650 kr.

En yderst flot næse. Meget klassisk grüner veltliner udtryk med hvid peber og gul frugt. Intens med en kompleks og lang afslutning.

 

Jamek Liebenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021  97

vinothek-marquart | xx kr.

Mineralsk og stringent i udtrykket. En medium koncentration pakket ind i hvip peber og en flot syre. Vellavet og flot vin.

 

Tegernseerhof Höhereck Grüner Veltliner Smaragd 2021  96

Best Selection | ukendt pris

Flot og intens næse. Masser af karakter i smagen med gule æbler, hvid peber og orientalske krydderier. Mange lag og en flot, lang eftersmag.

 

Alzinger Loebenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021  96

Atomwine | 300 kr.

Meget kølig og stringent i udtrykket. Flintet med æblenoter og blomster i smagen. Stor dybde og længde.

 

Hirtzberger Franz Kirchweg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Jamek Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Prager Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Knoll Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Tegernseerhof Schütt Grüner Veltliner Smaragd 2021. 96

Pichler Rudi Kollmütz Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Pichler Rudi Achleithen Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Alzinger Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Knoll Schütt Grüner Veltliner Smaragd 2021. 95

Gritsch FJ Singerriedel Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Hirtzberger Weinhofmeisterei Kollmütz Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Domäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Domäne Wachau Kellerberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Knoll Kreutles Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Alzinger Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2021. 94

Högl Schön  Grüner Veltliner Smaragd, Alte Parzellen  2021. 93

Hirtzberger Franz Axpoint Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Pichler Rudi Hochrain Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Gritsch FJ Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Schmelz Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd 2017 93

Sigl Himmelreich Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93

Domäne Wachau Kirnberg Grüner Veltliner Smaragd 2021. 93