Indtil 2003 måtte vine på pinot noir kun kaldes spätburgunder i Tyskland, hvilket stadig ses skrevet på en række af vinene. Druen er på hastig fremfærd og udgør nu næsten 11% af alle marker i Tyskland, dækkende næsten 12.000 hektarer.

2020 var generelt et hæderligt år i Tyskland. En mild og tør vinter blev efterfulgt af et varmt, tidligt forår, hvor knopskydningen skete i april, tæt på normalen. Men maj blev kølig, og frost ramte især Franken, Sachsen og Saale-Unstrut. På trods af dette skete blomstringen tidligt, allerede i slutningen af maj. Sommeren var tør og varm, hvilket betød en fin modning af druerne men også en tidlig høst. Problemet for mange var, at mange druer modnede på samme tid, og høsten blev derfor en stresset affære for mange. Høsten startede i august og var færdig allerede i september, hvilket er en meget tidlig høst. Mange kæmpede derfor med at få balance mellem den fenoliske modning og sukker/syreindholdet og finde det rette tidspunkt at høste; og da temperaturerne var høje, var det ideelt at høste tidligt morgen eller aften. Mængderne var større end 2019 og tæt på gennemsnittet de seneste 10 år, men der var store regionale forskelle.

Efter at have smagt godt og vel 75 vine må konklusionen være, at pinot noir i 2020 er en yderst flot årgang med fyldige vine og med en pæn syre; og hvor terroir karakteristika får lov at udfolde sig i vinene. I min optik har tysk pinot noir udviklet sig markant de sidste ti år, og man finder i dag absolut verdensklasse vine, som sagtens kan måle sig med de bedste fra Bourgogne. Men i sin egen stil, hvilket jeg mener er en stor styrke.

Her en gennemgang af de vigtigste tyske pinot noir områder (og antal hektar med pinot noir):

 

Ahr (367 ha)

Ahr er et lille område, Tysklands mindste og i øvrigt det nordligste tyske område, hvor der produceres rødvine. Ahr er en dal med stejle skråninger, hvor jordbunden er skifer, og hvor arbejdet i marken flere steder kræver, at man har sikkerhedsreb, for her er så stejlt, at det kræver træning at begå sig. Og man forstår det bedre, når man står ved foden af markerne og kigger op på de stejle marker, hvor mere end 70% af dem har en hældning på over 30%! Og det er netop denne hældning, som er en af hemmelighederne bag de flotte vine. Vinene får nemlig en usædvanligt god vinkel på solen, hvilket betyder, at de bliver eksponeret længere end normalt for lys og sol. Ulempen er selvfølgelig, at det kræver store ressourcer, og man regner lokalt med at skulle bruge 1.500-2.400 timers arbejde pr. hektar— fire gange mere end normalt. Kun 25 km lang er dalen, og den starter i 170 meters højde og falder til 84 meter. I dag er der plantet 563 hektarer med vin, hvoraf pinot noir udgør 63%. Hele området svarer til to gange Château Margaux, så det er et område, der er til at overskue. Desværre blev området ramt af forfærdelige oversvømmelser i august sidste år, og det har ramt vinproducenterne hårdt. Ikke så meget i markerne men i kældrene, som for fleres vedkommende blev nærmest udryddet. Det betød, at en række VDP-producenter fra Ahr, såsom Meyer-Näkel og Jean Stodden, ikke deltog med vine. Men de vine der var repræsenteret var pæne men man savnede tydeligvis toppen, om end Burggarten og Deutzerhof gjorde det pænt.

 

Rheingau (388 ha)

Vinene fra Rheingau regnes generelt blandt de fineste i Tyskland. Det er byen Assmannshausen, der her er centrum for pinot noir. 2020 blev et pænt år, hvor især Frits Allendorf, Künstler og Eberbach lavede pæne vine. Men ærligt talt er der også mange uinteressante vine.

 

Rheinhessen (1.471 ha)

Et af de større pinot noir-områder i Tyskland med mere end 1.400 hektarer plantet. Vinene var pæne i strukturen, dog uden den dybde, som man finder i nogle af de andre områder. Keller, J. Neus og Kühling-Gillot skilte sig ud som de bedste.

 

Pfalz (1.671 ha)

Et af de varmere områder i Tyskland, hvilket ofte ses i vinene, som er fyldigere og mere alkoholtunge. 2020 var et pænt år med mange vine repræsenteret— en del af disse dog meget jævne. En del frigav først deres 2019- og 2018-vine i år. Mange ganske pæne vine, men overdreven brug af fad og dermed tørre vine var en lidt kedelig tendens. Bedste vine kom fra Knipser, Becker, Kuhn, Rings og Jülg.

 

Franken

Franken er især kendt for sine små buttede flasker og sine müller-thurgau og silvaner vine. Men der produceres også pinot noir. 2020 viste pæne og fyldige vine, og hovedparten med en flot struktur. Der er Rudolf Fürst, og så er der resten. Hans vine imponerede stort og var længder foran resten i Franken. Men flere ser ud til at lære af kongen og er på vej.

 

Württemberg (1.323 ha)

Det var et noget blandet felt fra Württemberg. Generelt var bundniveauet højere end tidligere med mange ligefremme og pæne vine— og da priserne er lavere her, kan man givet finde nogle gode køb fra Württemberg. Generelt var det de tre vine fra Lämmler, der imponerede mest, fra Rainer Schnaitmann, Aldinger og Heid.

 

Baden (5.333 ha)

Baden er Tysklands sydligste område og dermed også det varmeste. Pinot noir er derfor en populær drue, og vinene er da også typisk varmere i udtrykket og meget afgørende, og for mange var den ramt bedre end tidligere. Bernhard Huber og Dr. Heger tog teten med deres vine.

 

Generelt et flot og konsistent år med et højt niveau og mange rigtigt flotte vine. En årgang jeg klart vil anbefale, man kigger mod både til at drikke nu og gemme nogle år.

Her er de bedste spätburgervine fra hele Tyskland, som jeg smagte:

Rudolf Fürst Centgrafenberg Spätburgunder 2020. 96

Bernhard Huber Schlossberg Spätburgunder 2020. 95

Rudolf Fürst Schlossberg Spätburgunder 2020. 94

Rudolf Fürst Hundsrück Spätburgunder 2020. 94

Dr. Heger Schlossberg Spätburgunder 2020. 94

Bernhard Huber Sommerhalde Spätburgunder 2020. 94

August Kesseler Höllenberg Spätburgunder 2019. 93

Keller Frauenberg Spätburgunder 2020. 93

Knipser Im Grossen Garten Spätburgunder 2018. 93

Friedrich Becker Heydenreich Spätburgunder 2019. 93

Rainer Schnaitmann Lämmler Spätburgunder 2020. 93

Dr. Heger Vorderer Winklerberg Spätburgunder 2020. 93

Dr. Heger Winklerberg Wanne “Häusleboden” Spätburgunder 2020. 93

Michel Schlossberg Spätburgunder 2020. 93

Franz Keller Schlossberg Spätburgunder 2020. 93

Franz Keller Bassgeige Steinriese Spätburgunder 2020. 93

Bernhard Huber Alte Burg Spätburgunder 2020. 93

Bernhard Huber Bienenberg Spätburgunder 2020. 93

Bernhard Huber Bienenberg “Wildenstein” Spätburgunder 2020. 93

Burggarten Kräuterberg Spätburgunder 2020. 92

Deutzerhof Mönchberg Spätburgunder 2020. 92

Künstler Höllenberg Spätburgunder 2019. 92

Steintal Hundsrück Spätburgunder 2020. 92

  1. Neus Horn Spätburgunder 2020. 92

Kühling-Gillot Kreuz Spätburgunder 2020. 92

Knipser Mandelpfad Spätburgunder 2018. 92

Knipser Kirschgarten Spätburgunder 2018. 92

Philipp Kuhn Steinbuckel Spätburgunder 2019. 92

Rings Felsenberg Spätburgunder 2020. 92

Rings Saumagen Spätburgunder 2020. 92

Jülg Kammerberg Spätburgunder 2020. 92

Friedrich Becker Sankt Paul Spätburgunder 2019 92

Aldinger Lämmler Spätburgunder 2020. 92

Dr. Heger Winklerberg Winklen “Rappenecker” Spätburgunder 2020. 92

Michel Winklerberg Hinter Winklen Spätburgunder 2020. 92

Franz Keller Enselberg Spätburgunder 2020. 92

Salwey Henkenberg Spätburgunder 2020. 92

Franz Keller Eichberg Spätburgunder 2020. 92