Det hæderkronede portvinshus Quinta do Noval har netop meddelt, at de vil lancere en vintage-port 2021, både den berømte Quinta do Noval Nacional Vintage Port 2021 samt Quinta do Passadouro Vintage Port 2021 og Quinta do Noval Vintage Port 2021.

Dermed kan 2021 godt se ud til at blive et af de store portvinsår hvor flere lanceret en vintage-port.

2021 begyndte med en våd vinter og en del regn i april hvilket betød vandreserverne blev fyldt op. Blomstringen skete tidligt i maj men juni var meget varm. Juli og august var varme men ikke med hedebølger og druerne modnede derfor optimalt.  Høsten startede 26 august og fortsatte ind i september. Vinene er derfor i.flg. Quinta Noval meget koncentrerede, fyldige og intense. Specielt Touriga Nacional, Touriga Francesa og Sousão endte med at have en excellent kvalitet.

Vintage portvin er en portvinstype, der kun laves i de allerbedste år, typisk ca. tre gange i løbet af ti år. Den tilbringer kun ca. to år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske, og den er først drikkemoden i relativt sen alder. Hvis man da ikke holder af ung vintage-port, som mange er begyndt at foretrække. En vintage-port er oftest et blend af forskellige marker og druer, som giver netop det udtryk, huset ønsker. Derudover findes der Quinta Vintage, som er fra en enkelt vingård/vinmark og normalt er lidt lettere og hurtigere udviklet end traditionelle vintage-portvine.